21/8/18

Έτσι κάνουν τα κράτη που σέβονται τον εαυτό και τους πολίτες τους - Η Ιταλία θα δεχτεί τους μετανάστες, μόνο αν κατανεμηθούν στην ΕΕ

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πλαίσιο για την κατανομή προσφύγων μεταξύ προθύμων ευρωπαϊκών χωρών ή αν κάθε φορά που φθάνει ένα καράβι θα αρχίζει νέος γύρος διαβουλεύσεων.
ΡΩΜΗ. Αγώνας δρόμου στις Βρυξέλλες για λύση στο ζήτημα των 177 προσφύγων που βρίσκονται στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής «Ντιτσιότι» γίνεται από χθες, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έδωσε μεν άδεια στο σκάφος να δέσει στην Κατάνη, έπειτα από πέντε ημέρες περιπλάνησης στη θάλασσα, αλλά διεμήνυσε ότι δεν θα αποβιβαστεί κανείς αν δεν υπάρχει συμφωνία κατανομής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η υπόθεση του «Ντιτσιότι» έχει πυροδοτήσει αντεγκλήσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μαλτέζικο σκάφος συνόδευσε αυτό των προσφύγων έως τα ιταλικά χωρικά ύδατα, όπου ξεκίνησε να «μπάζει» νερά, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του «Ντιτσιότι». Τις προηγούμενες ημέρες, ο Σαλβίνι είχε απειλήσει ότι η χώρα του θα επιστρέψει τους πρόσφυγες σε λιμάνι της Λιβύης, κίνηση που θα παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας. «Είτε η Ευρώπη θα θυμηθεί ότι υπάρχει είτε η Ιταλία θα σταματήσει να είναι προσφυγικός καταυλισμός όπου όλοι φθάνουν, όλοι μένουν και οι Ιταλοί πληρώνουν», είπε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το υποθετικό σενάριο, καθώς εργάζεται για τη διευθέτηση του άμεσου ζητήματος.
Το ερώτημα
Κατ’ επανάληψη φέτος το καλοκαίρι, πρόσφυγες που φθάνουν σε ένα μεσογειακό λιμάνι κατανέμονται μεταξύ προθύμων χωρών, με διακρατικές συμφωνίες. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποιος μόνιμος μηχανισμός για τη διαδικασία αυτή ή αν οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούν κάθε φορά από την αρχή. Σημειώνεται ότι παρότι η ιταλική κυβέρνηση συντηρεί το ζήτημα ψηλά στην επικαιρότητα, με την πολυδιαφημισμένη πολιτική των «κλειστών λιμανιών», οι διασχίσεις της Μεσογείου έχουν παρουσιάσει σημαντική κάμψη για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος. Σειρά Ευρωπαίων πολιτικών υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με το θέμα γίνεται για πολιτικούς λόγους.
«Δώσαμε 20 εκατ. ευρώ για συνοριακούς ελέγχους στο Στάιερμαρκ, συλλάβαμε 10 πρόσφυγες. Δηλαδή ξοδέψαμε 2 εκατ. ευρώ κατ’ άτομο. Τρέλα», σημείωσε ο ευρωβουλευτής των Αυστριακών Πρασίνων, Μίχελ Ρέμον. Εν τω μεταξύ, πυρά κατά των ΗΠΑ για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εξαπέλυσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι τα εμπόδια που θέτουν οι ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση της Συρίας φρενάρουν την επιστροφή των προσφύγων.
 Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Εγώ κάθε μέρα λέω ότι μας κυβερνούν ανίκανοι, ανθελληνες και δεν είμαι ο μόνος, έτσι λοιπόν κάντε κάτι !!! Σε 20 με 30 Χρόνια με την υπογεννητικοτητα που έχουμε θα έχουμε πρόβλημα ύπαρξης! ! Ξυπνάτε πριν είναι αργά γιατί αν την γλιτώσετε εσείς θα υποφέρουν τα παιδιά σας !!!! ΞΥΠΝΆΤΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ φέρτε τους παιδιά. Τους μισούς στη Μυτιλήνη και τους άλλους μισούς στη Λέσβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.