7/2/19

Επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας

ΟΙ συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκαν σε ψυχροπολεμικό κλίμα. Το τουρκικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος, επιχείρησε να καθορίσει την ατζέντα ενώ έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς την Αθήνα. Μηνύματα, που αφορούν την εν γένει στάση και συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Αθήνας, αλλά και της Λευκωσίας.
Λίγες μόνο ώρες προτού το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειωθεί για την Άγκυρα, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, νότια της Ρόδου, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για ναυτικά γυμνάσια με χρήση πραγματικών πυρών.
Προχώρησε και επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα (Η επικήρυξη έγινε έναντι 700.000 ευρώ το κεφάλι. Η Άγκυρα ενέταξε τους «8» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO).
ΟΛΑ τα πιο πάνω και πολλά άλλα που έχουν γίνει πριν την μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία δικαιολογούσαν την αντίδραση της Αθήνας μέχρι και την ακύρωση της επίσκεψης. Έγιναν, ωστόσο, άλλες επιλογές από την ελληνική κυβέρνηση.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως δεν είναι καθόλου κακό να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο διάλογος καθότι μόνο μέσω αυτού μπορούν να επιλύονται οι διαφορές, ακόμη και όταν οι σχέσεις διανύουν περίοδο έντασης. Όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέπονται δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις και εξελίξεις που δύναται μάλιστα να προκληθούν και χωρίς πρόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις είναι μονίμως σε ένταση λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς. Με την επιλογή της συντήρησης διαύλων επικοινωνίας, δεν θα πρέπει η μια από τις δυο πλευρές, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία, να αξιοποιεί αυτά τα κανάλια για να προωθεί αξιώσεις της, να θέτει ακραίες και εξωπραγματικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Γιατί, αυτό κάνει η Άγκυρα. Αξιοποιεί στο έπακρο επαφές και συναντήσεις όχι για να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία, αλλά για να προτάξει μεθοδικά και συστηματικά την επεκτατική της πολιτική.
ΣΕ σχέση με το Κυπριακό, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Δεν καθορίστηκε ημερομηνία έναρξης αυτών των συναντήσεων για λόγους που γνωρίζει η Τουρκία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, παραπέμπει τις εξελίξεις για τον Ιούνιο. Είναι, πάντως, σημαντικό που ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του για διασύνδεση της λύσης με την πολιτική ισότητα, τη γνωστή άποψη για βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Κοντολογίς, η Τουρκία επιλέγει ένα κράτος που δεν θα λειτουργήσει επειδή δεν θα το θέλει αυτή.
ΤΑ αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Θα κριθεί η επίσκεψη εκ του αποτελέσματος και μόνο. Είναι, ωστόσο, προφανές από τα όσα προηγήθηκαν της επίσκεψης και τα όσα ειπώθηκαν δημόσια πως το ενδεχόμενο να έχουμε κινήσεις προς τα εμπρός είναι απομακρυσμένο. Με θεωρίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και με συντήρηση των απειλών και κλίματος έντασης οι δυνατότητες συνεννόησης είναι περιορισμένες. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε για να μην ζούμε με ψευδαισθήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.