5/6/19

Γερμανικές αποζημιώσεις: Λήξαν το θέμα λέει το Βερολίνο


Αρνητική η Γερμανία στο αίτημα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. 

Χολή από τον γερμανικό τύπο μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας. «Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές».

Ούτε να συζητήσει για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχει σκοπό η Γερμανία όπως προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, με την οποία η Ελλάδα ζητά αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η χώρα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε την Τετάρτη (05.06.2019) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, με εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει το θέμα «ζήτημα ηθικό και υλικό», αλλά η απάντηση της Γερμανίας είναι πως η αξίωση για γερμανικές αποζημιώσεις έχει… τελειώσει «από νομικής και πολιτικής απόψεως».

«Χολή» του γερμανικού Τύπου για τις αποζημιώσεις
Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στον γερμανικό τύπο.

Χαρακτηριστική η αναφορά του ARD, σύμφωνα με το οποίο «για ζημιές από παγκόσμιους πολέμους η Αθήνα θέλει αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές».

Ανάλογη και η τοποθέτηση της Bild με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!». «Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ένα ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία! Ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών!», γράφει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική ζήτησε διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη» γράφει το Focus.

«Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευτεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», έγραψε η Deutsche Welle.

ΠΗΓΗ: newsit.gr


12 σχόλια:

  1. Προεκλογικά θυμήθηκα την ρηματική διακοίνωση; Τόσα χρόνια τι έκαναν κι αυτοί και όλοι οι προκάτοχοί των, με εξαίρεση το Α. Παπανδρέου, ο οποίος επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Βόννη την 14.11.1995, αλλά η οποία είχε κι αυτή άδοξο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε ........ πόσες φορές πρέπει να σας το πει η φίλη Γερμανία ότι θα πάρετε τα Παπαρ. ..... μας , τι δεν καταλαβαινεται !!!!!
    Όλα για το θεαθήναι !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρατηρῶ μιά ἐκστρατεία παραπληροφόρησης στό διαδίκτυο, ὅτι τάχα τό θέμα τῶν γερμανικῶν ἀποζημιώσεων, εἶναι λῆξαν. Τό 1991 τέθηκε παραγραφῆς, τό 1995 διακόπηκε καθώς και πολλές φορές μετά, μέ δημόσιες δηλώσεις ἁρμοδίων μας,
    τό θέμα τό σέρβιρε ἄκαιρα καί ἄκομψα ὁ Καρατζαφέρης στόν Γιωργάκη τό 2010, μέ ἐρώτηση στήν Βουλή, ἄν ἡ Ἑλλάδα ἐν ὄψει τῶν μνημονίων σκέφτεται νά ζητήσῃ τίς ἀποζημιώσεις ἀπό τήν Γερμανία,
    ὁ Γιωργάκης τό ἔθαψε, ἀπαντώντας ὅτι δέν εἶναι ἡ στιγμή κατάλληλη,
    ὁ Τσίπρας τό ἔθετε ἀπό τήν ἀντιπολίτευση,
    τό ξέχασε ούσιαστικά ἐπί 3,5 χρόνια στήν Κυβέρνηση,
    ἀλλά ὄχι καί ὅτι ἔχειλήξει τό θέμα...

    οὔτε ὅτι ἡ ρηματική διακοίνωση τοῦ 1995 πρός τήν Γερμανία,
    πού τῆς ἔκοψε τελείως τόν βῆχα (νομικῶς) ὡς πρός τήν παραγραφή,
    εἶχε "ἄδοξο τέλος"!

    Πολιτικό καί μόνον εἶναι πλέον τό πρόβλημά μας,
    ἀλλά νομικά εἶναι τόσο κερδισμένο, "από χέρι", πού μένει μόνο νά ὑπολογισθοῦν τά ποσά καί νά γίνῃ ὁποιαδήποτε δυνατή συμφωνία πληρωμῆς, ἤ κατάσχεση,
    ἤ ἀκόμη καί ἐπίσχεση πληρωμῶν φερομένου δημοσίου χρέους μας,
    ἀκόμη δέ καί πλαγιαστικές ἀγωγές ἄν ἀδρανεῖ τό Ἑλληνικό Δημόσιο....
    Ἤ ὑπάρχει Εὐρωπαϊκή Ἔνωση, ἤ δέν ὑπάρχει. Ἀλλά 100% γερμανική δέν εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυπογραφικό λάθος στή άρχή ἀνωτέρω σχολίου μου:"Τό 1991 τέθηκε παραγραφῆς"= Τό 1991 τέθηκε θέμα παραγραφῆς", (ἐννοεῖται, ὡς γνωστόν, ἀπό τήν Γερμναμία, πού ἔλεγε μέχρι τό 1991 ὅτι ὅταν θα ἑνωνόντουσαν οι δύο Γερμανίες, τότε θά ἐτίθετο θέμα καταβολῆς στήν Ἑλλάδα άποζημιώσεων
      καί αἴφνης, μετά τό 1991, ἀπαντοῦσε, ὅτι΄, λόγω τῆς ἐνώσεως τῶν Γερμανιῶν, Ανατολικῆς καί Δυτικῆς, δέν χρωστοῦσε τίποτα!!!
      καί ὅτι πλέον,μετά τό 1991,τάχα ἡ Ἑλλάδα ἔχασε τό δικαίωμα λήψεως τῶν ἀποζημιωσεών της, διότι δέχθηκε τήν ἕνωση τῶν Γερμανιῶν, χωρίς νά ἀντιδράσῃ!!

      [Τί τούς λές ; Τέτοια: @!Φ!&*%@?]

      Διαγραφή
    2. >Ἤ ὑπάρχει Εὐρωπαϊκή Ἔνωση, ἤ δέν ὑπάρχει. Ἀλλά 100% γερμανική δέν εἶναι<

      Το θέμα τέθηκε -κακώς, όπως τον είχαν προειδοποιήσει- από τον Γλέζο στην Ευρωβουλή, για να λάβει την απάντηση ότι το ζήτημα είναι διμερές και δεν αφορά το Ευρωκοινοβούλιο. Από πού κι ως πού, άλλωστε;

      >οὔτε ὅτι ἡ ρηματική διακοίνωση τοῦ 1995 πρός τήν Γερμανία,
      πού τῆς ἔκοψε τελείως τόν βῆχα (νομικῶς) ὡς πρός τήν παραγραφή,
      εἶχε "ἄδοξο τέλος"!<

      Εντελώς άδοξο! Ο Σημίτης σταμάτησε όλες τις ενέργειες το 1999, διότι ήθελε να βάλει την Ελλάδα στην ΟΝΕ και είχε ανάγκη την Γερμανία.

      Οι οφειλές αυτές δεν παραγράφονται στον αιώνα τον άπαντα. Αλλά γιατί δεν ξεκινούμε από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο, όπως επανειλημμένως έχω γράψει, δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχουν τα "χαρτιά", με βούλες και υπογραφές και εμπορεί να εκδικασθεί ενώπιον οιουδήποτε τακτικού δικαστηρίου τού κόσμου; Αυτό δεν υπαγορεύει η λογική; Οι πολεμικές επανορθώσεις πρέπει να υπολογισθούν και να συμφωνηθούν, άλλως πηγαίνουν πρώτα στην Χάγη για διαιτησία και κατόπιν σε δικαστήριο, εφ' όσον η απόφαση τής Χάγης μάς βρίσκει σύμφωνους. Με τις αποζημιώσεις, που καταβάλλονται από κράτος προς ιδιώτες, τα πράγματα είναι πολύ δυκολότερα. Πώς να κοστολογήσει κανείς ανθρώπινες ζωές (Δίστομο, Καλάβρυτα, Βιάννο, Κάνδανο κλπ); Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί η Κύπρος δεν καταφεύγει κατά τής Αγγλίας, "κοστολογώντας" π.χ. τούς Καραολή και Δημητρίου; κατά τού Αυξεντίου δεν μπορεί να προσφύγει, διότι αυτός σκοτώθηκε μαχόμενος.

      Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να γίνει, ούτε επίσχεση πληρωμών, αν προηγουμένως δεν υπάρξει δικαστική απόφαση, η οποία να επιδικάζει ορισμένο ποσό στον ενάγοντα. Βλέπε παράδειγμα Ιταλίας, η οποία προέβη σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τής Γερμανίας εντός ιταλικού έδάφους. Η Γερμανία προσέφυγε στο ΔΔΧ και κέρδισε την υπόθεση, ακριβώς επειδή η ιταλική ενέργεια κρίθηκε παράνομη και αυθαίρετη, όπως και ήταν. Το κακό είναι ότι χάσαμε κι εμείς μαζί, διότι ο μακαρίτης δικηγόρος Σταμούλος, πατέρας τής Χριστίνας και τής Κέλλης, είχε "κόλλησει" τις αξιώσεις των Καλαβρύτων στην ιταλική ενέργεια, που, όπως έγραψα, απέβη άκαρπος. Δεν ξέρω αν η Ιταλία έκανε τίποτε άλλο από κει κι έπειτα, αλλά δεν έχω ακούσει/διαβάσει κάτι τέτοιο.

      Να κάνω, τέλος, σαφές ότι λανθασμένα έχει γραφεί ότι η Γερμανία κατέβαλε επανορθώσεις/αποζημιώσεις σε Γιουγκοσλαβία και Πολωνία. Η Γερμανία δεν έχει καταβάλει επανορθώσεις/αποζημιώσεις σε κανέναν. Αυτό που ξεπλήρωσε η Δ. Γερμανία στην Γιουγκοσλαβία και Πολωνία, ώ έστω διευθέτησε με άτοκα μακροπρόθεσμα δάνεια ή/και άλλους τρόπους, είναι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που είχε πάρει κι απ' αυτές.

      Διαγραφή
    3. α) Τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιό μου, ίσως το παράδειγμα τής Κύπρου να μην είναι επιτυχές, ούτε για τον Αυξεντίου. Στην Κύπρο δεν είχαμε ακριβώς πόλεμο, αλλά αντίσταση, εξέγερση, αντάρτικο, πες το όπως θέλεις. ίσως γι αυτό να μην μπορούν να προσφύγουν κατά τού ΗΒ. Δεν ήταν μάχη τακτικού στρατού προς τακτικό στρατό. Και οι Γερμανοί προέβησαν σε άγριες εκτελέσεις στην Κρήτη, διότι πολέμησαν "άτακτοι", πολίτες εναντίον τακτικού στρατού, πράγμα που απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο (Συνθήκες Γενεύης). Το έχω προ ημερών ξαναγράψει αυτό.

      β) Όσον αφορά στην υπόθεση παραγραφής, ο Τάσος Ηλιαδάκης, ο οποίος είναι άριστος γνώστης τού θέματος, μού έλεγε κάποτε: "Θα σού πω ένα ακραίο παράδειγμα: Αν μπορούσαν σήμερα οι Ιρανοί (αποδεδειγμένοι απόγονοι των αρχαίων Περσών), να αποδείξουν ότι το Νεοελληνικό Κράτος φέρει την κληρονομιά τού αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου, θα μπορούσαν να μάς γυρέψουν πολεμικές επανορθώσεις για τις ζημιές που τούς έκανε ο Αλέξανδρος!".

      Διαγραφή
  4. Αν οι Γερμανοί λένε λήξαν εμείς λέμε ότι τώρα αρχίζει και συνεχίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τώρα αρχίζει και συνεχίζουμε"; Γιατί τώρα μόνο; 75 χρόνια τι κάναμε;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Το δικαιο βρισκεται πανω στην κανη του οπλου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A plan from the past:
    1. Involve a US investment bank and legal expertise
    2. Create a National Development Fund
    3. The bank will manage the fund out of its Greek offices for 30 yrs focusing on long term development projects working hand by hand with an a newly founded, independent from politics group of experts, let's call it the "Greek Body of Knowledge"
    4. Dividents will be paid to all Greek citizens annually

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.