4/6/19

Υπό το αίσθημα της «περικύκλωσης» η Τουρκία

Σάββας Καλεντερίδης
Το θέμα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ και το NATO και έχει αποτελέσει αιτία σοβαρής διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Ενώ συζητούνται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, καθώς και η άσκηση πίεσης για αποχώρηση της Τουρκίας από το NATO, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν το… ξανασκέφτεται το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την αποστολή να λύσει το πρόβλημα S-400 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ΗΠΑ και να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανές αντιδράσεις της Ρωσίας. Όντως ο Ακάρ φαίνεται ότι έχει πετύχει ορισμένα πράγματα, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η αποδοχή από πλευράς ΗΠΑ της συγκρότησης μιας «επιτροπής τεχνικών» στο πλαίσιο του NATO, η οποία θα εξετάσει το εάν και κατά πόσο η συνύπαρξη των S-400 με τα F-35 αλλά και με άλλα συστήματα του NATO, δημιουργεί προβλήματα που αποδυναμώνουν την άμυνα της συμμαχίας.
Όσο διαρκούν οι εργασίες της επιτροπής αυτής είναι πιθανόν να παραδοθούν οι S-400 στην Τουρκία, πλην όμως θα παραμείνουν στα κιβώτια συσκευασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση του πορίσματος.
Και σε περίπτωση που το πόρισμα διαπιστώσει ότι όντως δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια και την άμυνα του NATO, τότε ο Ερντογάν θα επικαλεστεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, την παραμονή στο NATO, και με άλλοθι το πόρισμα, θα αποδεχτεί την πώληση ή την εγκατάσταση των S-400 σε μια άλλη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία όμως δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα τεντώσει το σχοινί με την Τουρκία, λόγω των τεράστιων συμφερόντων που έχει στη χώρα αυτή, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, όπου η Τουρκία είναι μια σχεδόν εξαρτημένη χώρα από τη Ρωσία. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα πληρώσει ένα τίμημα και αυτό αναμένεται να είναι στο Ιντλίμπ, το Αφρίν και την Αλ Μπάμπ, όπου υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι ήδη η Ρωσία κάνει κάποιες κινήσεις με τη Συρία και τους Κούρδους του YPG εναντίον στόχων τουρκικού ενδιαφέροντος.
Ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις που στηρίζονται σε δηλώσεις αξιωματούχων και άλλα δεδομένα, προχθές η Τουρκία αποφάσισε να απελευθερώσει από τη φυλακή τον πρώην επιστήμονα της NASA Σερκάν Γκολγκ, o οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, τουρκική και αμερικανική και φέτος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση, γιατί βρέθηκε ένοχος για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση! Μετά την απελευθέρωσή του και την ανακοίνωση της συνάντησης του Ερντογάν με τον Τραμπ, ως διά μαγείας οι πιέσεις στην τουρκική λίρα ελαττώθηκαν και το τουρκικό νόμισμα άρχισε να παίρνει αξία έναντι του δολαρίου!
Στο μεταξύ, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να μεσολαβούν μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της βόρειας Συρίας, η οποία θα αποτελέσει πρόκριμα και σε μια πιθανή πολιτική λύση του Κουρδικού. Μάλιστα οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεσολαβήσει ακόμα και για την άρση του αποκλεισμού το Οτζαλάν, που οι ίδιοι παρέδωσαν στην Τουρκία πριν από 20 χρόνια, ζητώντας μάλιστα τώρα να είναι συνομιλητής για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της βόρειας Συρίας σήμερα, του Κουρδικού γενικότερα αύριο.
Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας Yeni Şafak, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ –φερόμενος και ως εκ των μυστικοσυμβούλων του Ερντογάν– στο άρθρο του την τελευταία ημέρα του Μαΐου παρουσιάζει την Τουρκία να είναι υπό πολιορκία από τις ΗΠΑ.
Στο άρθρο του με τίτλο «Γιατί μας λένε μην παίρνετε τους S-400», ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν περικυκλώσει την Τουρκία, επιδιώκοντας την αποδυνάμωσή της τώρα που επιδιώκει να ξανασταθεί στα πόδια της ως ανεξάρτητη ηγεμονική δύναμη στην περιοχή αλλά και τον ισλαμικό κόσμο, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως στοιχεία της «επιχειρούμενης περικύκλωσης» αναφέρει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη βόρεια Συρία, την παρουσία και τη διεξαγωγή ασκήσεων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αιγαίο, την Αλεξανδρούπολη και τα νησιά, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι μέρος του σχεδίου περικύκλωσης και αποδυνάμωσης της Τουρκίας θεωρεί ότι είναι ακόμα και η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Εκρέμ Ιμάμογλου!!! 
Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις αλλά και οι απόψεις Καραγκιούλ και πράγματι αξίζουν της προσοχής μας, γιατί σίγουρα το γενικό μενού έχει μέσα και την Κύπρο και την Ελλάδα. Οπότε, τα μάτια μας δεκατέσσερα.
Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

10 σχόλια:

  1. Εκτός κι αν ο κ. Καραγκιούλ είναι παρανοικός, αυτά είναι τα γνωστά τουρκικά τερτίπια για εσωτερική κατανάλωση. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να τσακίσουν την Τουρκία, θα το είχαν ήδη κάνει, είτε οικονομικά είτε ακολουθώντας πολύ πιο ενεργητική στάση υπέρ των Κούρδων. Δεν το έκαναν, γιατί οι Αμερικανοί θέλουν την Τουρκία εκεί που είναι, το μαντρόσκυλο του ΝΑΤΟ στα πόδια της Ρωσίας, αλλά, κατά προτίμηση, χωρίς τον Ερντογάν.

    Αυτά που λέει ο κ. Καραγκιούλ, είναι για εσωτερική κατανάλωση, για συσπείρωση των Ερντογανικών αναγνωστών, αφού η εφημερίδα είναι και καθαρά Ερντογανική. Αυτά εξάπτουν το φαντασιακό του Τούρκου αναγνώστη, που μια ζωή τρέφεται με τα σχέδια διαμελισμού των ξένων, όπως το 1919. Ήμουν νιός και γέρασα. Δεν ήταν πολλά χρόνια πριν, που έλεγαν στους Τούρκους αναγνώστες πως η καλή Τουρκία πρέπει να είναι εξοπλισμένη, γιατί από τα παράνομα οπλισμένα ελληνικά νησιά, οι Έλληνες σχεδιάζουν απόβαση στη Σμύρνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή στο ίντερνετ όλοι είναι προφήτες, θα κάνω κι εγώ την προφητεία μου... Αν ο Ερντογάν, έχει σχέδιο (που πιστεύω πως έχει), μέσα στα επόμενα χρόνια, να αμφισβητήσει πιθανά κοιτάσματα νότια της Κρήτης, κάνοντας αυτά που κάνει στην Κύπρο, για να σύρει την Ελλάδα σε καζάν-καζάν μοιρασιά, δεν ξέρω τι φόρμουλα θα βρει, αλλά θα προτιμήσει να πάρει τα F35. Γιατί... Γιατί, με την όχι τόσο ανθηρή οικονομία της Τουρκίας, δεν κάνεις μαμούθ εξοπλιστικά, δεν αυξάνεις τον αμυντικό προυπολογισμό και δε ναυπηγείς 2 μικρά αεροπλανοφόρα.

    Τα αεροπλανοφόρα, είναι για προβολή ισχύος μακριά από το σπίτι σου. Στην Κύπρο, οι Τούρκοι ξέρουν πως παίζουν μόνοι τους. Ναυτικό η Κύπρος δεν έχει, το ελληνικό φοβάται να πάει, γιατί θα βρισκόταν σε στρατηγικό μειονέκτημα και είναι και ξένο κράτος, νομικά. Στο Καστελλόριζο όμως και ακόμα περισσότερο νότια της Κρήτης, η Ελλάδα, θεωρητικά, θα έπρεπε να αντιδράσει πιο δυναμικά. Ειδικά νότια της Κρήτης, το στρατηγικό μειονέκτημα αντιστρέφεται, γιατί τα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται πιο κοντά σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Εκεί είναι χρήσιμα τα αεροπλανοφόρα.

    Με τη σειρά τους, τα αεροπλανοφόρα είναι άχρηστα, χωρίς αεροπλάνα. Αν δεν πάρουν τα F35 κάθετης απογείωσης, τι θα βάλουν οι Τούρκοι; Ελικόπτερα; Αν αυτό είναι το σχέδιο των Τούρκων, εξηγει και το άγχος να έρθει νωρίτερα το πρόγραμμα ναυπήγησης των τουρκικών U214, για το οποίο νομίζω πέρισυ ή πρόπερσι είχε πάει ο Τσαβούσογλου ή ο Τούρκος ΥΠΑΜ στα ναυπηγεία και είχε ζητήσει να συντομεύσει γιατί η Τουρκία "τα χρειάζεται επειγόντως". Η λογική λέει, πως η "επείγουσα ανάγκη", είναι η προστασία των 2 τουρκικών αεροπλανοφόρων από αντίστοιχα ελληνικά U214.

    Ελπίζω η Ελλάδα να συντομεύσει το πρόγραμμα ερευνών νοτίως της Κρήτης, γιατί αν η καχύποπτη λογική μου έχει ψήγμα αλήθειας, όσο περιμένει η Ελλάδα, τόσο το χειρότερο.

    Εγώ δεν πιστεύω πως οι Τούρκοι είναι τόσο ηλίθιοι όσο κάποιοι Έλληνες τους περιγράφουν ούτε ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν με ορίζοντα 1 χρόνου, όπως επίσης κάποιοι Έλληνες νομίζουν και παρηγορούνται για παράδειγμα, ότι ο Ερντογάν έστειλε φυλακή τόσους αξιωματικούς και αεροπόρους και άρα δεν έχει αξιόμαχο στρατό. Είχα ακούσει το ίδιο σκεπτικό από ανώτατο απόστρατο Έλληνα αξιωματικό, που πιθανολογούσε πως λόγω εσωτερικής κρίσης και κουρδικής μαχητικής ικανότητας, η Αφρίν θα γινόταν το Βιετνάμ της Τουρκίας, αλλά, από το Βιετνάμ έχουν αλλάξει πολλά στην τεχνολογία μέχρι σήμερα και η Συρία δεν έχει και ζούγκλα...

    Εύχομαι να είμαι απλά καχύποπτος συνωμοσιολόγος και να κάνω λάθος και ο Ερντογάν να παγιδευτεί στο δίλημμα που βρίσκεται και να πάρει S400 και οι ΗΠΑ να κρατήσουν ως τέλος τη στάση τους και να μη δώσουν F35.

    ΥΓ: Εύχομαι η Ελλάδα να πήρε μάθημα από την Κύπρο, για το ποιές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην τουρκική "γοητεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχουν προφητες μονο στο Ιντερνετ...Τα παντα γυρω μας ..προφητειες ειναι..Μα τα παντα.!! Απ τα οικονομικα..πολιτικα...στρατιωτικα...κλπ. .Συμβουλοι...παρασυμβουλοι...χρηματιστες...τραπεζιτες...αγυρτες...κλπ...θιγκ τανκ...θινγκ με νο θινγκ...και μπαναβες εμπριμε. ΕΕΕ ειναι και στο Ιντερνετ...πως οχι ?? Αρα δικαιουσαι κι εσυ μιας προφητειας ανετα...

      Διαγραφή
  3. Ακόμη μία προφητεία
    θα πάρει τους ς400 και θα τούς βάλει στο ψευδοκράτος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συμπατριώτη, όλα είναι πιθανά. Και μόνο που ακούστηκε ακόμα και το όνομα του Αζερμπαιτζάν, δείχνει πως οι Τούρκοι μπορεί να παίζουν το ρόλο του σκληρού κι αλύγιστου, αλλά στην πραγματικότητα, θέλουν πρόσχημα για να σώσουν το γόητρο.

      Εγώ πιστεύω, πως αν η Τουρκία έχει επιθετικά σχέδια στα επόμενα λίγα χρόνια, δε μπορει να χάσει το F35. Το S400 μπορεί να το πάρει και να το θάψει και να δώσει και τα κλειδιά στους Αμερικανούς να το κάνουν κομμάτια εν ανάγκη. Εναλλακτικές του S400 υπάρχουν. Toυ F35 σε σύντομο χρόνο, δεν υπάρχουν.

      Μάλιστα, η Τουρκία βρίσκεται και σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, για προμήθεια απή τη EuroSAM του SAMP-T. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο και άρχισαν μέσα στο Μάιο. Μάλιστα η Γαλλία ως κίνηση καλής θέλησης, πρότεινε να πάει και μια γαλλική συστοιχία στην Τουρκία (ενώ υπάρχει ήδη ιταλική).

      Αυτό, μπορεί να είναι ένας σμπάρος, 2 τριγώνια για την Τουρκία. Δηλαδή, να βρει μη αμερικανικό αντικατάστατο του S400 και ταυτόχρονα να μαλακώσει και τη Γαλλία για να μη στηρίζει τόσο θερμά στην Κύπρο.

      Διαγραφή
  4. Ειτε παρει το ενα , ειτε ολα σημασια εχει οτι θα βαλει ποδι σε νησια.Δυο παραγοντες τον κατευθυνουν . Βιαζεται ηλικιακα..να ζησει την δοξα και η γνωση οτι απεναντι εχει ψωφιμια της πλακας .Που θα ξαναβρει τετοια ψωφιμια ?? ( ολο το νεκροανεστημενο πολιτικο σουργελο που ειναι σαν τσοφλι αυγου.Το δινεις μια και γινεται ηλεκτρονια υψηλης ενεργειας που τρεχουν με χιλια ...κατακιτρινα απ τον φοβο.) Αυτο εχουμε μπροστα μας...με η χωρις αεροπλανοφορο...με η χωρις πυραυλους...Η μεγαλυτερη οπλικη του ικανοτητα ...ειναι η ταχυτητα διαφυγης των μπαζων μας..καθως πισω τους θα φευγουν οι..δαντελες...τα πηρουνια...και τα πιατα που ετρωγαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσον αφορά τις ΗΠΑ οι στόχοι και οι προθέσεις τους τους ως προς την τουρκία είναι λίγο-πολύ προβλέψιμοι: Δεν θέλουν να χάσουν την τουρκία από το ΝΑΤΟ,θέλουν ειρήνη στο Ν.Ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ,θέλουν την πρόσβαση στην τεχνoλογία των S-400 και φαίνεται να μην δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη του καθεστώτος Ερδογάν ή τουλάχιστον το θεωρούν "αναλώσιμο" και προσωρινό, με κσταφανή προτίμηση στο κεμαλικό αντίστοιχο(καθεστώς).
    Παράλληλα επιζητούν από την τουρκία την αποσταθεροποίηση της Συρίας και του Ιράν και σε αυτόν τον ρόλο προτιμούν καταφανώς την ερδογανική τουρκία!!!

    Οσον αφορά τους στόχους και προθέσεις της Ρωσίας όμως, τα πράγματα είναι πιό ασαφή: Υποστηρίζουν ενεργά το καθεστώς Ασαντ,ενώ θέλουν να παγιδέψουν το καθεστώς Ερδογάν;
    Αν πάμε στην θέση των Ρώσων τι θα βλέπαμε;
    Μία Αμερική να θέλει να αποκόψει την Ρωσία από την Δυτική Ευρώπη.
    Μιά Δυτική Ευρώπη στην ουσία σύμμαχο με την Αμερική.
    Μιά πατρίδα(Ρωσία) σε νέο κλοιό από την Ευρώπη-Αμερική.
    Ενα Ερδογάν που πάει εδώ και κάτι χρόνια κόντρα στο κεμαλικό(φιλοδυτικό) καθεστώς.
    Που επίσης όμως εισβάλλει δυναμικά(κεκαλυμμένα στην αρχή και επίσημα στην συνέχεια) στην Συρία.
    Θα ρίχναμε γέφυρες συνεργασίας προς την τουρκία του Ερδογάν;
    Προφανώς ναι.
    Θα τον εμπιστευόμαστε απόλυτα;
    Προφανώς όχι.
    Θα εκμεταλλευόμαστε την ανάγκη της τουρκίας σε υδρογονάνθρακες σίγουρα.
    Οι συζητήσεις στην Αστάνα ήταν προφανώς διερευνητικές.
    Να βγουν συμπεράσματα γιά τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις του Ερδογάν.
    Θα του δίναμε την πρόσβαση στην τεχνολογία των S-400;
    Ναι,αν μας ήταν άχρηστη πιά.
    Γιά ποιό λόγο;
    Με τι ανταλλάγματα;
    Nα βγάλλει την τουρκία από το NATO;
    Να χτυπήσει αμυντικά έστω την Ελλάδα;
    Να αμυνθεί κατά των ΗΠΑ;
    Ολα τα παρπάνω;
    Κι'αν οι αμερικανοί κατάφερναν τελικά να ρίξουν τον Ερδογάν;
    Θα προσπαθούσαμε λοιπόν,αφού διαπιστώναμε ότι ο Ερδογάν είναι θύμα των αμερικανών,να τον αποσπάσουμε και να τον προστατεύσουμε από την Δύση.
    Η τουλάχιστον θα τον κρατάγαμε σε ουδέτερη κατάσταση όσον αφορά την Ανατολή και θα τον στρέφαμε εναντίον της Δύσης και αφού η Ελλάδα και οι Κούρδοι είναι τα κοντινότερα μέλη της Δύσης, θα τον στρέφαμε εναντίον τους.
    Αρα οι S-400 θα ελέγχονται απόλυτα από τους Ρώσους.
    Και αν επιτύχουν οι Ρώσοι,ο Ερδογάν θα μείνει στην εξουσία, η τουρκία θα φύγει από το ΝΑΤΟ και θα έχουμε εμπλοκή της Ελλάδας με την τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εννοείται ότι θα κρατήσουν τον Ερδογάν στην εξουσία χωρίς αυτός να διεκπεραιώνει τα σχέδια των αμερικανών στην Μ.Ανατολή.

      Διαγραφή
    2. Θα έχουμε εμπλοκή Ελλάδας-τουρκίας,εκτός αν η Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς στις απαιτήσεις της τουρκίας κατόπιν προτροπής και των αμερικανών,οπότε κλάφτα χαράλαμπε.Πάλι θα είμαστε οι χαμένοι.Ως συνήθως.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.