24/6/19

Πού είναι η Ελλάδα; Γιατί δεν αντιδρά ως εγγυήτρια δύναμη στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

του  Λουκή Λουκαΐδης*
Εφόσον πρέπει να επικαλούμαστε οτιδήποτε πλέον βοηθά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. έστω και αν δεν είναι αποτελεσματικό όπως θα θέλαμε, δεν πρέπει να ξεχνούμε και ορισμένες Συνθήκες που διέπουν το καθεστώς της Κύπρου. Μια από αυτές είναι η Συνθήκη Εγγυήσεως σύμφωνα με την οποία τρεις χώρες η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία έχουν εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Για την Τουρκία, βεβαίως, δεν ισχύει πλέον αυτή η Συνθήκη, αφού την παραβίασε και συνεχίζει να την παραβιάζει. Ούτε είναι νοητό να αποταθούμε στην Αγγλία η οποία έκδηλα είναι εχθρική προς τη χώρα μας, αλλά παραβίασε και τη Συνθήκη αφού δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την τουρκική εισβολή και κατοχή. Παραμένει η Ελλάδα η οποία γνωρίζουμε βεβαίως ότι είναι αδύνατη στρατιωτικά και οικονομικά και δεν είναι σε θέση να δράσει αποτελεσματικά έναντι στην τουρκική βουλιμία, είτε στρατιωτικά, όπως θα έπρεπε να ήταν η περίπτωση, είτε με άλλες κυρώσεις. Υπάρχει όμως περιθώριο δυναμικής αντίδρασης με τη μορφή μιας διεθνούς εκστρατείας επιστρατεύοντας κάθε διπλωματικό μέσο και αποτεινόμενη σε κάθε διεθνές όργανο. 
Το ερώτημα είναι αν έκανε οτιδήποτε και μας διέφυγε διότι δεν είδαμε καμία κίνηση στο διεθνές πεδίο ή άλλη διπλωματική ενέργεια. Αντίθετα, παρακολουθώντας ένας τις συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων γίνεται δυστυχής βλέποντας ότι το μόνο που απασχολεί κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πώς θα εκθέσει ο ένας τον άλλο για να κερδίσουν τις εκλογές. Τα δε λόγια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Οι ύβρεις που χρησιμοποιούν ιδίως οι δύο αρχηγοί των κομμάτων αυτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνούν εκείνη των πεζοδρομίων και εισέρχονται στα επίπεδα χαμαιτυπείων. Η κατάσταση είναι δραματική. Να ακούς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ανταλλάσσουν ύβρεις όπως «απατεώνες», «κλέφτες», «ψεύτες» «μιζαδόροι» «γλείφτες» και χειρότερα. Και για το προεξέχον εθνικό μας θέμα της  Κύπρου ούτε λέξη. Εδώ ένα νησί που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες με ελληνική ιστορία αιώνων το έχασε η Ελλάδα με τις πολιτικές του καλού παιδιού που κατέληξαν στη Ζυρίχη. Έγινε η τουρκική απόβαση και ο Καραμανλής μας είπε ότι λόγω αποστάσεως είναι αδύνατο να μας βοηθήσει. Και αυτό επειδή φοβόταν μήπως του επιτεθεί η Τουρκία στα νησιά. Η πιο «τολμηρή» πράξη που έκανε σχετικά με την τουρκική εισβολή ήταν να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ! Και έκλαιγαν Αμερικανοί και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της Ελλάδας… Δεν άργησαν, βεβαίως, να ξαναεισέλθουν γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί δεν αποτάθηκε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; 
Γιατί δεν επιστράτευσε όλους τους διπλωμάτες της για να κινηθούν προς την κατεύθυνση καταγγελίας της τουρκικής παρανομίας; Όταν ήμουν στην Ευρώπη, 20 περίπου χρόνια μετά την εισβολή, γνώρισα πολλούς Έλληνες διπλωμάτες και μη στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες. Όλοι με διαβεβαίωναν πως έχουμε δίκιο αλλά οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν στοιχειώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ένας από αυτούς, λόγω άγνοιας του προβλήματος, μου ζήτησε να του ετοιμάσω μια ομιλία προς όφελος της Κύπρου. Μας έφεραν το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή. Τι έκαναν έκτοτε για να μας βοηθήσουν; Εκτός από τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν κατά την εισβολή, η ελληνική ηγεσία ψέλλιζε μόνο ορισμένα πικρόχολα λόγια για την Τουρκία. Και η ιστορία συνεχίζεται. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον για αυτό το θέμα να ομοφωνήσουν τα κόμματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να πάψουν να αλληλοβρίζονται και να σχηματίσουν μια πανελλαδική πολιτική πιο αιχμηρή από την παρούσα απραξία, διότι αυτό δεν είναι μόνο ηθικά επιβεβλημένο, αλλά είναι και νομικά επιτακτικό; 
Εκτός βέβαια αν θέλουν να αποβάλλουν τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού από τα ελληνικά θέματα. Και ακούστηκαν δυστυχώς τέτοιες φωνές στο παρελθόν και από πολιτικούς και από απλούς πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος να επιδεικνύουν συνέχεια τον φόβο τους προς την Τουρκία και να τρομοκρατούνται για τις νησίδες όπως τα Ίμια ενώ στην Κύπρο κυματίζει στον Πενταδάκτυλο η τουρκική σημαία. Και από τις μίζες τις πολλές και τα σκάνδαλα με το φαγοπότι του δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να στρέψουν το βλέμμα τους και τις ενέργειές τους προς την τραγική Κύπρο. Είναι καιρός να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται  διεθνώς και καθημερινά για τους Έλληνες αδερφούς τους στην Κύπρο. 
* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/727551/poy-einai-i-ellada

14 σχόλια:

  1. Δεν αντιδρά η Ελλάδα; Πώς δεν αντιδρά; Τόσα άρθρα γράφονται ανά ώρα πλέον!
    Αξιότιμε Κύριε πρώην πρόεδρε τού ΕΔΑΔ, που μάς κάνατε την τιμή να μάς καταδικάσετε κάμποσες φορές, παρέα με τον Ροζάκη, νομίζω ότι μάς αδικείτε κατάφωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι τόσο η Κυπριακή ηγεσία όσο και η Ελλαδική λειτουργούν κατόπιν σχεδίου το οποίο δείχνει μεγάλη καθυστέρηση στις αντιδράσεις. Πάντως είναι απίστευτο ότι ο δικαστής αυτός δικαίωσε οργανώσεις με ναζιστικές και ισλαμοφασιστικές ρίζες κατά της Ελλάδος. Τι άλλο παρελθόν έχει;

      Όλη η Ελλαδική πολιτική ηγεσία τώρα, πριν τις εκλογές, πρέπει να συναντηθεί και να κάνει κοινή ζωντανή δήλωση υπέρ του Κυριακού λαού. Η Τουρκία ζητά ξεκάθαρα πλέον όλη την Κύπρο και τη μισή Ελλάδα.

      Διαγραφή
  2. Αν δεν βγει άμεσα ο Κυπριακός λαός στους δρόμους με διαμαρτυρίες διάρκειας, με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων και τα νούμερα για τη δημογραφική αλλαγή υπέρ του Ισλάμ στο νησί, αν δεν καταφύγει άμεσα στην Ελληνική πρεσβεία και σε αλλες για προσφυγικο ασυλο κατά χιλιάδες, μην περιμένετε να κάνει κάτι σοβαρό η Ελλάδα και η ΕΕ. Όλοι και στην Ελλάδα ως απάντηση στις Κυπριακές κινητοποιήσεις πρέπει να βγουν στους δρόμους για μεγάλα διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Αν δεν βγει άμεσα<

      Ε, πώς θα βγει, έμμεσα, δι' αντιπροσώπων; Τέλος πάντων. Μια και δυο φορές έχει βγει; Και τι έγινε; Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να δουν αν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στρατιωτικά. Όλα τ' άλλα είναι κολοκύθια με την ρίγανη.

      Διαγραφή
  3. Διαφορετικά δεν θα ενημερωθεί ο Χριστιανικός κόσμος για την επερχόμενη προέλαση του Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ φοβάμαι ότι ο συγγραφέας του Αρθρου (Νομικός στο Επάγγελμα) έχει πέσει θύμα πολύ μεγάλης παραπληροφόρησης σχετικά με την μαχητική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής φρουράς(Συνδυαστικά.) Αλλιώς δεν εξηγείται πώς αποφαίνεται οτι Η Ελλάδα είναι αδύνατη Στρατιωτικά και ως εκ τούτου ανήμπορη να αντιδράσει στις τουρκικές απειλές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας του άρθρου,είναι ακόμα ένας Έλληνας πολύ κακά ενημερωμένος. Άλλο είναι η απόφαση του πολιτικού συστήματος να αντιδράσουμαι με διπλωματικές ενέργειες (δόγμα πάγκαλου) και άλλο η Μαχητική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνοκύπριακή μεθόριο με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Θεόδωρε, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας που δυσφημεί τους Κυπρίους στην Ελλάδα και τους Ελλαδίτες στην Κύπρο. Μας θέλουν πάντα διχασμένους διότι γνωρίζουν ότι μαζί μπορούμε να καταστρέψουμε την Τουρκία με σχετική ευκολία. Η Κύπρος είναι πάνοπλη, όπως και η Ελλάδα. Χωρίς προδοσία, η Κύπρος μόνη της με τα όρη που έχει μπορεί να καταστρέψει μεγάλες Τουρκικές δυνάμεις, και αυτό δείχνουν ορισμένοι να μην μπορούν να το κατανοήσουν.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Γιώργο είμαι γνώστης του αμυντικού μας συστήματος σε βάθος.
      Το θέμα σχετικά με τα εθνικά μας θέματα είναι λίγο ποιο περίπλοκο από την διάσταση μιας απλής προπαγάνδας... Μόλις χτες σχολίασα σε άλλο άρθρο σχετικά με το ίδιο περίπου θέμα! Ένα απόσπασμα αναρτώ χάριν συντομίας και εδώ... Πάντως μην ανησυχείτε το αίμα νερό δεν γίνεται... :)
      "Η κρίση σας ότι το πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει ούτε λίγο ούτε πολύ έναν προδοτικό δρόμο….δηλαδή αυτόν της απεμπόλησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι πιθανότατα προϊόν αγανάκτησης και θυμού.
      Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται μερικώς για την ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος να διαχειριστεί μία μείζων κρίση στην ελληνοκυπριακή μεθόριο με την Τουρκια, αλλά κυρίως είναι φανερό επισης ότι διακατέχεται από ένα φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία. Δυστυχώς από το 1996 και μετά έχουμε περάσει στην μετά πάγκαλου εποχή που λέει ότι, “μερικοί καλοί διπλωμάτες είναι χρησιμότεροι από ένα στρατιωτικό σύνταγμα.”Δεν φταίει όμως αποκλειστικά το πολιτικό μας σύστημα, κατά τη γνώμη μου εξίσου ευθύνεται και όλος αυτός ο οχετός που έχει επιφορτιστεί να ενημερώνει την κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια για αυτούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα εθνικά θέματα, απλά δεν τους παρέχεται ενημέρωση. Παρέλαση δήθεν διεθνολόγων δήθεν γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλυτών και δήθεν δημοσιογράφων έχουν αποσυντονίσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχουν παραπάνω από 200 διαφορετικές απόψεις για τα εθνικά θέματα. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα να αναφέρω, ότι το κύριο ερώτημα (που απασχολει) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναλύεται πιθανολογείται η ακόμα και “προφήτευεται”, από όλους αυτούς τους δήθεν, είναι το αν και πότε θα γίνει ένα θερμό επεισόδιο. Ε ….μετά δεν φταίνε οι πολιτικοί που μας δουλεύουν...
      Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή το έχουμε μόλις 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα! και εμείς κάνουμε το παπί!
      Το 1996 στα Ίμια η Ελλάδα έχασε μία μοναδική ευκαιρία να τελειώσει στρατιωτικά την κρίση των Ιμίων και να κάτσει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από Δυσμενέστατους για την “ηττημένη και ταπεινωμένη” Τουρκια όρους. Για όσους έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν εάν η τότε πολιτική ηγεσία άφηνε τους στρατιωτικούς να εξελίξουν την κρίση σε στρατιωτική, τότε μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο μισός περίπου στόλος της Τουρκίας θα ήταν στο βυθό του Αιγαίου και σε οχι περισσότερο από 5 ώρες, το τέταρτο σώμα Στράτου Θα ήταν έξω από την Κωνσταντινούπολη. Τότε η χώρα μας συγκριτικά με την Τουρκία είχε πολύ μικρότερη μαχητική ισχύ, αλλά (όπως και σήμερα) και πολύ ανώτερο στρατιωτικό προσωπικό.
      Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι η μαχητική ισχύς της χώρας μας σήμερα είναι κατά πολύ ανώτερη της Τουρκίας. Οι παρεμβάσεις όμως αυτού του πολιτικού συστήματος και όλων αυτών που ενημερώνουν λανθασμένα την κοινή γνώμη έχουν αφήσει πλαστές εντυπώσεις.Και ο Καλός Θεός βοηθός... "

      Διαγραφή
    3. Μια και είπες για προπαγάνδα , να πω οτι κυκλοφορει οτι τις γενοκτονίες στην Τουρκία των Χριστιανών τις κάνανε οι Κουρδοι και οι Γερμανοί, η ΜΙΤ κάνει απίστευτη δουλειά και αλωνίζει στην Ελλάδα.

      Αυτο με την Κύπρο συμβαίνει και για εναν άλλο λόγο , οχι στην Ελλάδα η στην Κυπρο ή αλλου, που εχω πείρα , αλλά Λονδινο απο οσο εχω ακουσει , οι (αριστεροί) Κυπριοι δεν δηλώνουν Ελληνοκύπριοι αλλά σκέτο Κύπριοι και εκφράζονται πολύ αρνητικά εναντίων των Ελλαδιτών Ελλήνων.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Θεόδωρε, είναι ευχάριστο να βλέπω τέτοιες εκτιμήσεις σαν τη δική σας.

      Κύριε Τ, πολλοί αριστεροί παντού λένε ότι δεν έχουν πατρίδα και εθνικότητα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τον Ελληνικό στρατό, αεροπορία και ναυτικό τα σταμάτησαν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί με τα δικά τους μέσα και νομίζουν ότι οι Ελλαδίτες φταίνε για όλα.

      Διαγραφή
    5. κ. Θοδωρή,

      Δεν είμαι γνώστης του αμυντικού μας συστήματος σε βάθος όπως λέτε εσείς ότι είστε. Παρ'όλα αυτά έχω κρίση που μάλλον εσείς δεν διαθέτετε. Εκτός αν είστε γνώστης από το γραφείο σας. Πείτε μου σας παρακαλώ πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα, πτωχευμένη, πλήρως ελεγχόμενη, με ελεεινούς πολιτικούς, μιζαδόρους, διαπλεκόμενη, με κομματική στρατιωτική ηγεσία, με μηδέν ΜΗΔΕΝ επενδύσεις στην άμυνα εδώ και μια δεκαετία, με διαθεσιμότητες για κλάματα, με επάνδρωση μονάδων επίσης για κλάματα (δεν γράφω νούμερα για να μην κλάψετε και εσείς), με εξοπλισμό παλιό στην καλύτερη των περιπτώσεων, με εφεδρεία ανεκπαίδευτη και φραπεδάτη, με στράτευμα άκαπνο κτλ (δεν συνεχίζω θα μπορούσα να γράφω μέχρι να πάθω σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), έχει τη δυνατότητα να σταθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με έναν στρατό που υπερτερεί συντριπτικά σε αριθμούς και στα τρία όπλα, που έχει πολεμική εμπειρία, που έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επενδύσεις και που έχει πολύ καλύτερο ηθικό λόγω της ξεφτίλας της δικιάς μας πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας των τελευταίων 20 ετών από Ίμια και μετά. Αλλά ξέχασα θα μας βοηθήσει η Παναγιά και οι σύμμαχοι....

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ gdp77. Μια διευκρίνηση.Η αναφορά μου ότι “γνωρίζω σε βάθος το αμυντικό σύστημα της χώρας” Δεν επέχει στο σχολιασμό μου θέση δήλωσης!! ότι δηλαδή τα ξέρω όλα κλπ…. Ουσιαστικά είναι απάντηση (Τύπου Αποδοχής) στον προηγούμενο σχολιαστή, ότι δηλ, αντιλαμβάνομαι τα συμπεράσματα που κατέληγε... Ομολογώ πάντως ότι η αναφορά μου αυτή έγινε με λίγο άκομψο τρόπο.
      Μου ζητάτε να σας πω πως “μια χώρα όπως η Ελλάδα, πτωχευμένη, πλήρως ελεγχόμενη, με ελεεινούς πολιτικούς, μιζαδόρους, διαπλεκόμενη, με κομματική στρατιωτική ηγεσία, με μηδέν ΜΗΔΕΝ επενδύσεις στην άμυνα εδώ και μια δεκαετία, με διαθεσιμότητες για κλάματα, με επάνδρωση μονάδων επίσης για κλάματα, με εξοπλισμό παλιό στην καλύτερη των περιπτώσεων, με εφεδρεία ανεκπαίδευτη και φραπεδάτη, με στράτευμα άκαπνο κτλ” Μπορεί να σταθεί σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.
      Μα νομίζω ότι ήδη εσείς ο ίδιος έχετε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με τόσο καταλυτικό τρόπο, που δεν μου επιτρέπει να αμφισβητήσω την κρίση σας, παρά μόνον να την σεβαστώ. Φυσικά διαφωνούμε.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ gdp, σύμφωνα και με πληροφορίες αρκετών άλλων η Ελλάδα ακόμα και σήμερα μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω ειδικών όπλων υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει. Σύντομα όμως, αν συνεχίσουν οι εξοπλισμοί της Τουρκίας και μείνουν παγωμένοι οι δικοί μας, θα αλλάξουν άσχημα τα πράγματα. Οι μηδέν επενδύσεις έγιναν κατόπιν διεθνών απαγορεύσεων στις κυβερνήσεις μας, και αυτά είναι που δεν μας τα λέει κανένας. Αντίθετα, ένα τεράστιο σύστημα προπαγάνδας μας διδάσκει να βρίσκουμε την αιτία όλων των προβλημάτων μας σε εμάς τους ίδιους και όχι σε αυτούς που μας καταδυναστεύουν και μας γενοκτονούν εδώ και χίλια χρόνια με χίλιους τρόπους.

      Διαγραφή
    8. Επειδή κατά δήλωσην σας γνωρίζετε το ημέτερο "αμυντικό σύστημα" και επειδή συμβαί ει να γνωρίζω επίσης κάποιες παραμέτρους του απο αυτές που αποκαλούμε "πολλαπλασιαστές ισχύος" : Εξηγήστε μας πώς ενα "σύστημα" που παράγει Μάτι, σε συνθήκες ειρήνης, θα ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο σε εμπλοκή και μάλιστα απο τον Εβρο εως την Κύπρο, περνώντας απο τα νησιά...
      Πώς θα δράσει ενα "σύστημα" τυφλό, κουφό, ασυντόνιστο, βωβό, ράθυμο, σε συνθήκες ειρήνης επαναλαμβάνω θα ανταποκριθεί σε συνθήκες ΗΝ Πολέμου, "ηλεκτρονικών πυρών", σε περιβάλλον ECM, σε ασύμμετρες συνθήκες οπου ο εχθρός θα πλήξει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, Α/Τ ΟΤΕ, Μονάδες ΔΕΗ (κατά σατανική σύμπτωση εγκατεστημένες στα...ανατολικά των νησιών) ;
      Και μήν μας πείτε πώς επροκειτο για ΕΛΑΣ και ΠΣ...Σε τελική ανάλυση είναι οι μόνοι που εχουν επιχειρησιακή εμπειρία ! Οι αλλοι...απο την Κορέα εχουν να εμπλακούν !
      Εχετε κάποια ιδέα κ. Θεοδωρή ;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.