13/6/19

Οι απειλές της Τουρκίας προς Ελλάδα - Κύπρο και η στάση των ΗΠΑ

Του Νίκου Μελέτη
Σε εντατικό φλερτ προς την Ελλάδα με άγνωστη κατάληξη και απροσδιόριστο... βάθος επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά στελέχη της αμερικανικής γραφειοκρατίας σε μια προσπάθεια που ενώ στοχεύει στην στήριξη της Ελλάδας, συγχρόνως όμως ερεθίζει την Άγκυρα που είναι ήδη εκτός ελέγχου τόσο λόγω της κρίσης των S400 αλλά και εξαιτίας του νέου σκηνικού που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο από το οποίο η ίδια αισθάνεται αποκλεισμένη.
Το φλερτ προς την Ελλάδα κορυφώνεται την ίδια στιγμή που η κρίση των S400 έχει μπει στην τελική φάση της με το τελεσίγραφο το οποίο έχει επιδοθεί στην Τουρκία ώστε μέχρι την 31η Ιουλίου να αποφασίσει την ακύρωση της παραγγελίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που αφορούν την σοβαρή ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και φυσικά τις αμερικανικές κυρώσεις που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για την ευάλωτη τουρκική Οικονομία.

Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ κορυφώνεται όμως την στιγμή που η αμερικανική πολιτική παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις αμφιταλαντεύσεις Τραμπ, στρέφεται και πάλι προς την Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, που υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία αλλά και το Ιράν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί φυσικά να δει την Τουρκία να περνά τον Ρουβίκωνα, αλλά φυσικά δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Τουρκία έναντι οποιουδήποτε κόστους που τελικά θα καθιστούσε τις ΗΠΑ και την Δύση, ομήρους της Άγκυρας και του Τ.Ερντογαν.

Στην Ουάσιγκτον, με τις παρεμβάσεις κυρίως του ισραηλινού λόμπι αλλά και ελληνοαμερικάνικων οργανώσεων όπως η HALC, έχει διαμορφωθεί ένα σοβαρό μέτωπο εναντίον της πολιτικής του Τ.Ερντογαν και έχει αναδείξει την δυσπιστία και καχυποψία που πλέον υπάρχει έναντι του τούρκου ηγέτη και σε αυτό επενδύουν διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής που προέρχονται κυρίως από συντηρητικά think tank αλλά και από τους «δεξιούς» Ρεπουμπλικάνους.

Η κινητοποίηση που υπήρξε απέδωσε μια σημαντική πρωτοβουλία το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο που αναγνωρίζει αναβαθμισμένο ρόλο στις χώρες της περιοχής Ισραήλ-Κύπρος -Ελλάδα -Αίγυπτος, υποστηρίχθηκε και στο Κογκρέσο και όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει εξασφαλίσει ήδη την στήριξη και στα δυο νομοθετικά σώματα.

Η Ουάσιγκτον δεν θέλει πάντως αυτή την στιγμή και ενώ είναι ανοικτά σοβαρότατα θέματα να υπάρξει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση στην περιοχή. Τα μηνύματα προς την Τουρκία είναι αρκετά ,αλλά απέχουν φυσικά από το να ερμηνευθούν ως καθαρή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζεφρυ Πάιατ αναγνώρισε στην Ελλάδα ότι έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» προσθέτοντας ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».

Αλλά και ο Πάτρικ Σαναχαν ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «επικίνδυνες κι αντιεπαγγελματικές πράξεις που δεν θα μας αποτρέψουν από το να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μάλιστα ρωτήθηκε κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, και η απάντηση του ήταν ότι «..Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα…, Η ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής»..
Με τέτοιες δηλώσεις πάντως η αμερικανική δημόσια διπλωματία θεωρεί ότι αποκαθιστά την εικόνα των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια κοινή γνώμη που μέχρι πρόσφατα εμφορείτο από αντιαμερικανικά αισθήματα.

Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργούνται παρερμηνείες και να θεωρείται ότι εάν υπάρξει η οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση θα υπάρξει και αμερικανική παρέμβαση υπέρ της χώρας μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο Αιγαίο υπάρχει μια όχι και τόσο ξεκάθαρη στάση των Αμερικανών, που επισήμως δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. (όπως ακριβώς και η Τουρκία), συστηματικά αποδέχεται τον ισχυρισμό της Τουρκίας για υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ συνεχίζει να θεωρεί τα Ίμια ως αμφισβητούμενη περιοχή.

Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει στο μέλλον τουρκική πρόκληση με γεωτρύπανο η ερευνητικό στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, η όποια αντίδραση των Αμερικανών δεν θα είναι παρά πολιτική ίσων αποστάσεων καθώς η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της( που και πάλι φυσικά δεν συνιστά πλήρη κατοχύρωση) ούτε έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ.

Πάντως η Τουρκία με την επιμονή των διαρκών παραβιάσεων του ΕΑΧ και των παραβάσεων στο FIR Αθηνών δεν θέλει μόνο να κρατά στην επικαιρότητα τις διεκδικήσεις της αλλά και να στρώσει το τραπέζι των συνομιλιών για τα ΜΟΕ την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, στα οποία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και οι Αμερικανοί.

Η Άγκυρα παγίως μέσω της συζήτησης των ΜΟΕ επιχειρεί να εντάξει στην ατζέντα και το πλαίσιο των αμφισβητήσεων της εις βάρος της χώρας μας και αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που δεν εφαρμόζονται πλήρως τα υπάρχοντα ΜΟΕ...

Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες πάντως και ενώ η Ελλάδα θα είναι στις ..διερευνητικές εντολές η στις τελετές παράδοσης παραλαβής των Υπουργείων η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει στο πρώτο βήμα που είναι η παρέμβαση της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με στόχο η απειλή τετελεσμένων, η επίκληση των δήθεν δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (που η ίδια παραβιάζει με την γεώτρηση του Fatih) και η πρόκληση επικίνδυνης έντασης, να «φοβίσουν» τα πετρελαϊκές εταιρίες και τους επενδυτές και να διακοπεί η ανασταλεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Κύπρος δείχνει σήμερα αρκετά έτοιμη να διαχειρισθεί μια τέτοια κρίση καθώς μην διαθέτοντας Πολεμικό Ναυτικό, θα αρκεστεί να καταγγείλει στον ΟΗΕ και σε διεθνή φόρα την Τουρκία και να ζητήσει φυσικά και την ενεργοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Για την Ελλάδα τόσο η πρόκληση της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια παρέμβασης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα γνωρίζει, ότι δεν αρκεί μεν μια ρηματική διακοίνωση για την απόκρουση των τετελεσμένων και συγχρόνως θα συνειδητοποιεί το μέγεθος των συνεπειών από μια δυναμική αντιμετώπιση. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης και η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας θα είναι ίσως η πιο σημαντική πρόκληση για την νέα κυβέρνηση στα πρώτα βήματα της.
Πηγή: Λίμπεραλ

11 σχόλια:

  1. Οι Αμερικανοί θέλουν ησυχία στο ΝΑΤΟ. Δε θα πολεμήσουν για τα ελληνικά δίκαια όμως. Τα πιο σημαντικά λόγια του Πάιατ ήταν αυτά που πέρασαν πιο απαρατήρητα στον ελληνικό τύπο:

    "ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων...Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνιας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ»."

    Μετάφραση: Συνεχίστε τον κατευνασμό και κάντε ΜΟΕ (= εμείς θέλουμε γαλήνη). Οι Τούρκοι δε θα κάνουν τίποτα στο Αιγαίο, άλλο από ψυχολογικό πόλεμο. Είναι καλοκαίρι, τουρισμός, δεν έχουν ακόμα S400, το φθινόπωρο καθελκύεται το 1ο αεροπλανοφόρο, δεν έχουν λόγο να βιάζονται. Έχουν την Κύπρο πιο επείγουσα περίπτωση.

    Αλλά αργά η γρήγορα, η Τουρκία θα χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας και τότε, θα βγουν πολλοί να πουν πως οι κ.κ. Κοτζιάς και Σημίτης (και πιο πρόσφατα ο κ. Βαρουφάκης), έχουν δίκιο, ένεκα η αδυναμία...

    ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε
    https://www.ptisidiastima.com/we-finally-took-the-risk-with-turkey-and-we-are-losing/

    Η συνταγή των Πρεσπών... "Τι να κάνουμε, είναι καλύτερος ο πόλεμος;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Φατιχ ...ηδη ...αρχισε γεωτρηση....χθες...
      Το.ιδιο.αφελες γυνακειο.επιχειρημα ..της απολυτης επιπολαιοτητος σε εκθετικο στο απειρο αριθμο ..λενε και για τους λαθρο. " Τι ...να τους ..πυροβολουμε στα συνορα.???"...
      Σαν να ακουω την...γιαγια μου...
      Απαντηση : Δεν παμε ποτε για δουλεια....Τι να ιδρωσουμε (?) Να παθουμε...πνευμονια...και να πεθανουμε νεοι ?????....Αυτες τις ερωτησεις του Σεξπηρ...Του μπι ορ νοτ του ......μπει ( !!!!) Κανουν σοβαρα οι διανοιες με τα ...πτυχια..και φηφιζονται σε τρελα ποσοστα....αφου απαντανε.ολοι στον ποιητη..."" Του....μπει....του μπει...του μπει.."...Εεεε τι να κανει κι αυτος λεει :" Παρτον " !!!!!

      Διαγραφή
  2. ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΕΣΠΩΝ
    ΦΕΤΑ ΦΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΙΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΖΑ.
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΖΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι από το παζλ λείπει το Ιράν.
    Ποντάρουν ακόμη οι αμερικανοί στην βοήθεια της τουρκίας γιά αποδυνάμωση του Ιράν ή έχουν χάσει κάθε ελπίδα γιά κάτι τέτοιο;
    Είναι πράγματι πλέον οι Κούρδοι του Ιράκ όπως και οι Κούρδοι της Συρίας οι νέοι σύμμαχοι των αμερικανών στην περιοχή;
    Αν,όπως φαίνεται,ναι,οι αμερικανοί δηλ. δεν στηρίζονται πλέον στην τουρκία,αλλά στους Κούρδους,τότε νομίζω ότι τα πραγματα στην Α.Μεσόγειο έχουν διττή ανάγνωση:

    1)Δεν ξέρω κατά πόσο οι αμερικανο-ισραηλινοί θα ήθελαν μιά τουρκία ισχυρή να αλωνίζει στην περιοχή.Σε αυτήν την περίτωση,δεν νομίζω να είχαν καμμία αντίρρηση σε μιά κατά μέτωπο ρήξη Ελλάδας-τουρκίας στην οποία όμως δεν θα επικρατούσε η τουρκιά αλλά η Ελλάδα.
    Αραγε το θεωρούν αυτό εφικτό;Εμείς είμστε διατεθειμένοι να μπούμε σε έναν τέτοιο πόλεμο;Οι Ελληνες πολίτες τι σκέφτονται;Η θέση μας στο ευρωπαϊκό τρόπο δράσης και σκέψης τι μας υπαγορεύει; Πόλεμο ή ειρήνη;

    2)Επειδή λοιπόν βλέπουν τα χάλια μας και την αποποίηση μας από τις ιστορικές,αν θέλετε,ευθύνες μας,στρέφονται στην μέθοδο της ανταλλαγής.
    Δηλ. την απομάκρυνση της τουρκίας από την Ρωσία και κυρίως ΤΗΝ ΜΗ ΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ,με την χορήγηση άφθονων ανταλλαγμάτων,όπως μερίδιο από τα φυσικά αέρια στην περιοχή.
    Και το πρόβλημα είναι,μήπως η τουρκία τα ζητάει ΟΛΑ και δεν αρκείται απλώς σε "μερίδιο";

    Αφού λοιπόν,δεν μπορούν να καθηλώσουν την τουρκία με ένα Ελληνο-τουρκικό πόλεμο,σκέφτονται να τους δωροδοκησουν από την δική μας περιουσία την οποία εμείς,όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Κατρουγκαλο-κοτζιο-Σημίτο-φίληδων,δεν διατιθέμεθα επ'ουδενί να υπερασπιστούμε.

    Μμμμμ;
    Εσείς τι θα κάνατε στην θέση των αμερικανο-ισραηλινών;
    Τι θα κάνατε αν είσαστε η νέα Ελληνική κυβέρνηση;
    Θα αφήνατε τους τουρκους να μας τα πάρουν όλα;
    Ή έστω τα μισά τώρα και τα μισά μετά;
    Εγώ προσωπικά πάντως, θα έκανα ένα κεραυνοβόλο χτύπημα πριν τις 31 Ιουλίου.
    Εφ'όσον είχα προβλέψει βέβαια,ότι αυτό θα ήταν αναπόφευκτο και θα είχα προετοιμαστεί κατάλληλα.
    Βέβαια,υπάρχει και άλλη σχολή σκέψης που λέει: "Γιατί να χτυπηθώ εγώ;Ασε τους αμεικανούς να βγάλλουν το φίδι από την τρύπα".
    Εμ,έλα ντε που αυτοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το κάνουν...Αυτοί σου λένε:"Αν δεν θες,δώστα,κάνε ΜΟΕ,ΚΟΕ,ΚΟΚ..."
    Ατυχώς,έτσι είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες Μαριε οτι ειναι γυναικειο το ερωτημα ?? Εμεις εδω λεμε μονιμα ..." του μπει...του μπει "...Τι να πουν κι οι Αμερικανοι ?? Δεν θα πουν...." παρτον " ???

      Διαγραφή
  4. Εκτός αν μας έχουν διαβεβαιώσει και τους πιστέψουμε,ότι αν η τουρκία παραλάβει τους s-400 θα αποβληθεί από το ΝΑΤΟ.
    Αλλά τότε θα έχουν ήδη τους S-400 πιθανώς με ρώσους χειριστές και θα εισβάλλουν τα Su-30,35 πάλι με ρώσους χειριστές,άρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το σεναριο δεν θα τρεξει.Οι Τουρκοι δεν ειναι καλυτεροι απο μας ...χαλβαδες.Μην τους.υπερτιμας.Την μσλ...@ια την εχουν στην ζωνη...Θα κανουν τοσες γκαφες !! Μια θα ειναι σουπερ..

      Διαγραφή
    2. Αρα λοιπόν,μιά πιθανή συντριβή της τουρκίας σε ένα αεροναυτικό Ελληνο-τουρκικό πόλεμο θα φέρει την Ρωσία στην τουρκία επίσημα και μόνιμα.
      Οπότε;
      Η τουρκία θα συνεχίσει τώρα πιά τον πόλεμο με την υποστήριξη των Ρώσων με γενίκευση του πολέμου στην Ν.Α.Μεσόγειο...
      Οι αμερικανοί που βγάζουν μονίμως την ουρά τους απ'εξω, θα πρέπει να εμπλακούν.
      Και η Κίνα;
      Θα εμπλακούν οι αμερικανοί μετά των συμμάχων τους με τους Ρώσους στην Μεσόγειο και με την Κίνα στον Ειρηικό ταυτόγχρονα;
      Η θα μας αφήσουν γιά άλλη μιά φορά οι "σύμμαχοι" στο έλεος τω Ρώσων,έτσι γιά να μας αποδείξουν ποιός είναι πραγματικά ο εχθρός του Ελληνικού γένους;

      Διαγραφή
    3. Επομένως,μιά συντριβή των τούρκων σε έναν Ελληνο-τουρκικό πόλεμο θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια πρόσκληση των Ρώσων στην περιοχή από την νέα Ελληνική κυβέρνηση.Θα πρέπει να τους δώσουμε κάτι από αυτά που θα ήθελαν.
      Καλύτερα να δώσουμε στους Ρώσους παρά στους τούρκους.
      Και αφού οι αμερικανοί "νίπτουν τας χείρας των" ποιό το πρόβλημα;

      Διαγραφή
    4. Ο εχθρος του γενους ειναι μονο ενας..ο μαιμου γονος καποιων τυπων που μιλανε Ελληνικα ..κι αγγλικα...και Γερμανικα..ο γονος του δρακοντα. Αυτη πχ.η ..μισοεμβια φαρα τυπου Σημιτη..Τσιπρα..Κουλη..κλπ σου.γεμιζει το ματι για Ελληνικη.?? Φιλικη .?? Η εχθρικη ?? Σαλουφα δεν μοιαζει ?? Οτι τα μεσα και τα εξω. Βεντουζες.Τσουχτρες.Ρουφηχτρες.Οπου ..βρωμα...παρτες κι αυτες.Αλλο εχθρο δεν βλεπω.Οι Ρωσοι εχουν φτιαξει εναν αγωγο στην Α.Θρακη.Καλο σε υποσχεσεις.Τι λες να κανουν συν τα στενα...αν γινει εμπολεμη ζωνη απ τους αλλους ?? Ξερεις επισης οτι αυτο το κομματι ολο...ειναι πληρως απροστατευτο απ την Μαυρη θαλασσα.Δεν μεσολαβει γη..εδαφος.Σε δυο ωρες εισαι στα περιχωρα της Πολης..Τι τανκς και κανονια...και τριχες.Εισαι στα πρωτα σπιτια..Βαζω μια.υποθεση εργασιας..Μετα την ..συμμαχια με.Τουρκους τι την θελουν ?? Θαναι ηδη εκει μονοι.Αμα αναψει και η Συρια...φετες...αστο..που αυγα...που πουλια ?? Θαρθουν απ τον Ατλαντικο βοηθειες?? Καλα κρασια..Αν γινει εμπολεμη ζωνη ...ειναι θεμα..Ολως παραδοξως οι Ατλαντες το θελουν ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.