8/6/19

"Η Ιταλία είναι too big to save"

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία ο επικεφαλής του ινστιτούτου του Μονάχου Ifo Κλέμενς Φουστ θεωρεί πιθανό ένα κούρεμα χρέους. "Τα χρέη πρέπει να τα επωμιστούν οι Ιταλοί και όχι άλλοι Ευρωπαίοι".

Στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ιταλικό χρέος, που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη χώρας στον κόσμο. Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχο Ifo Κλεμενς Φουστ δηλώνει σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ότι ορθώς η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας. Παράλληλα όμως ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί το εγχείρημα διάσωσης της Ιταλίας θα ήταν υπερβολικά δύσκολο:
"Θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένοι όροι ως αντάλλαγμα για τη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα, η οποία κάποτε πήγε στην Αθήνα θα πήγαινε τώρα στην Ρώμη. Δεν μπορώ ωστόσο να φανταστώ τον Ματέο Σαλβίνι να αποδέχεται από τις Βρυξέλλες όρους σχετικά με το πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία είναι too big to fail και ενδεχομένως και too big to save. Η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν τεράστια και είναι αμφίβολο αν οι φορολογούμενοι σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία θα συμφωνήσουν να διασώσουν μια κυβέρνηση που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε".

Για τη συνέχεια Capital

6 σχόλια:

  1. Καλα ολα αυτά.Τα διαβάζω με πρόσοχη αλλά Κατ εμε η Ιταλία ψήφισε μαγκικα και η γλίτωσε.Αν ψήφιζε αλλιως θα έπαιρνε μνημόνιο οπως είχε πει Αλλωστε και ο Σόιμπλε στο Βαρουφάκη ( τα γράφει στο βιβλιο του )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιταλική οικονομία χειροτέρεψε ως προς τις προοπτικές της. Από 1,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν, τώρα πολεμάει μεταξύ 0% και 0.4%. Όταν η κυβέρνηση είχε εκλεγεί, είχα γράψει πως ο Ντι Μάιο είναι κάτι σαν τον Τσίπρα και μαθαίνει τώρα τη δουλειά. Είναι δυστυχώς και ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης. Φανταστείτε ο Τσίπρας να είχε αναλάβει προσωπικά, να φέρει την ανάπτυξη...

      Τα 2 κόμματα στην κυβέρνηση είναι ασύμβατα στο 50% (τα 5 Αστέρια έχουν από δεξιούς μέχρι αριστερούς και οικολόγους) και έχουν βάλει ως υπουργό Οικονομικών, έναν "ουδέτερο" άνθρωπο, ο οποίος δεν αφήνεται να κάνει αυτό που θέλει και δε συμφωνεί και με αυτά που θέλουν οι εταίροι. Βγαίνει ο Μπόργκι της Λέγκας, ψηφίζει τη δυνατότητα χρήσης miniΒοτ. Βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών και λέει πως είναι άχρηστα ή παράνομα.

      Επίσης, η κυβέρνηση έχει πλέον αντίστροφες πλειοψηφίες από τις πιο πρόσφατες κάλπες. Όταν σχηματίστηκε, η Λέγκα είχε 17% και τα 5 Αστέρια 32%. Τώρα η Λέγκα έχει 34% και τα 5 Αστέρια 22%. Φανταστείτε μια διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, όπου ξαφνικά ο Κάμμενος θα βρισκόταν με 12% προβάδισμα στον Τσίπρα.

      Η Ιταλία θα έπρεπε να πάει σε νέες εκλογές. Αλλά κωλύεται λόγω πολιτικών παιχνιδιών. Το καλό με την Ιταλία είναι πως το χρέος έχει ήπιο προφίλ χρονικά και ότι την πλειοψηφία την κατέχουν οι ίδιοι οι Ιταλοί. Γι αυτό και μιλάει για κούρεμα καταθέσεων. Δηλαδή η Ιταλία, μοιάζει πιο πολύ με την κατάσταση που αντιμετώπισε η Κύπρος, παρά με την ελληνική.

      Διαγραφή
    2. Αλλα ειναι και πολυ μεγαλη για να πεσει...Καλα ο Γερμανος θελει ..σκατοξυλο.!! Ας πληρωσει τα πολεμικα της χρεη πρωτα
      !!!

      Διαγραφή
  2. Εγώ παλι πιστεύω,ότι το παιχνίδι είναι σικέ και κατουσίαν όχι οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό.
    Η οικονομία είναι μόνο ένα εργαλείο.
    Η γερμανία δε,πρώην ελεγχόμενη από τους αμερικανούς,κάνει με το Ευρώ σοβαρές κινήσεις απεξάρτησης...
    Το ίδιο και οι Γαλλία και Ιταλία.
    Η Λεπέν π.χ. είναι φιλορώσος(τουλάχιστο έτσι φαίνεται).
    Ο Σαλβίνι το ίδιο.
    Ηδη το σχέδιο του Ηστ-Μεντ τίθεται σε αμφισβήτηση από την Ιταλία.
    Οι αμερικαοί παλεύουν να επιβάλλουν μιά αντι-ρωσική Ευρώπη.
    Κάνουν όμως λάθη.Οπως ίσως με τον Μακρόν.
    Η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε. ίσως είναι το ζητούμενο από την γερμανία.
    Οχι όμως και από τους αμερικανούς,στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον.
    Ισως λοιπόν προκειμένου να επιβαρυνθεί κι'αλλο η γερμανική οικονομία από τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην γερμανία,να προτμά την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ.Ισως και της Γαλλίας εφ'όον αυτή ακολουθεί πολιτική Μακρόν.
    Νομίζω δηλ. ότι οι αναταράξεις στην Ευρώπη,οφείλονται στο ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν μιά Ρωσο-ευρωπαϊκή ένωση,αλλά ούτε και οι Ρώσοι μιά παγκοσμιοποιημένη Ρωσία και θα'πρεπε να κοιτάμε το πρόβλημα της Ευρώπης κάτω από αυτό το πρίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυτό και με την είσοδο των λαθρομεταναστών.Το πρόβλημα είναι γεωπολικό.
      Εκβιάζονται οι ουντηρητικές (φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές) κυβερνήσεις στην Ευρώπη από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολίτών της και την ανάδυση ναζιστικών κομμάτων μάλλον περσσότερο ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ.

      Διαγραφή
    2. Οι Ευρωπαίοι δεν είαι ηλίθιοι.Γνωρίζουν και έχουν ικανότητα τουλάχιστον μεγαλυτερη από την δικη μας.
      Το θέμα είναι τι θα επικρατήσει στην Ευρώπη.
      Μιά ενωμένη Ευρώπη κατά της Ρωσίας,μιά φιλορωσική κατακερματισμένη Ευρώπη ή μιά ενωμένη φιλορωσική Ευρώπη;
      Θα αλλάξουν τα σχέδα εκεί στην Ουάσιγκτον;
      Θα σηκωθεί η Ευρώπη να πολεμήσει;
      Κι΄αν ναι,ποιός θα είναι ο εχθρός;
      Οι αμερικανοί και πληρωμένοι σύμμαχοί τους,οι Ρώσοι ή θα εκπέσει σε αυτοκαταστροφικό κανιβαλισμό;
      Νομίζω πάντως,ότι οι προσπάθειες θα εστιασθούν στην ενωμένη φιλορωσική ευρώπη.
      Αλλά,ουδείς γνωρίζει το μέλλον.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.