26/9/19

Μακεδονικές Θερμοπύλες 1821: Κωνστάντιος Μαρωνείας, μέχρις εσχάτων



Γράφει ο Παντελής Καρύκας

Η Μακεδονία, γη ελληνική από την αυγή του χρόνου, παρά τα όσα ορισμένοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν για πολιτικούς λόγους, δεν υστέρησε στους εθνικούς αγώνες. Ήταν, μέσω εκλεκτών της τέκνων, και στην εθνεγερσία του 1821, δίνοντας το παράδειγμα της μέχρις εσχάτων αντίστασης στον μιαρό Ασιάτη κατακτητή.

Η επανάσταση στη Μακεδονίας μας κηρύχθηκε, επίσημα, στις 17 Μαΐου 1821. Πρωτεργάτες της ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς και ο μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος. Ο τελευταίος μάλιστα τέλεσε την σχετική δοξολογία στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος.

Η πρώτη σοβαρή σύγκρουση με τους Τούρκους, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Ελλήνων. Ο Τούρκος σουλτάνος Μαχμούτ Β’ έχοντας αποφασίσει να καταπνίξει τη ελληνική επανάσταση, διέταξε τον Μπαϊράμ πασά να κινηθεί με 20.000 πεζούς και 3.000 ιππείς προς τη νότια Ελλάδα.

Ωστόσο ο Τούρκος πασάς όφειλε να περάσει από την Μακεδονία. Ο Μπαϊράμ πράγματι κίνησε με τον πολυάριθμο στρατό. Τότε όμως δέχτηκε την έκκληση του ηττημένου της Ιερισσού Γιουσούφ μπέη της Θεσσαλονίκης να βοηθήσει πρώτα στην κατάπνιξη της επανάστασης στην Μακεδονία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλο αρθρο για την Επανασταση του 1821 στην Μακεδονια. Ειναι κατι το οποιο συχνα αποκρυπτεται εντεχνα απο τους εθνομηδενιστες, η Επανασταση και η τεραστια προσφορα της Μακεδονιας μας και των Μακεδονων στην Εθνεγερσια του 1821, τοσο απο στρατηγικης σημασιας (οι επαναστασεις στην Χαλκιδικη και στη Ναουσα εδωσαν σημαντικο χρονο ωστε να εδραιωθει η Επανασταση σε Μωρια και Ρουμελη, απασχολωντας παραλληλα σημαντικες δυναμεις των Οθωμανων στην Μακεδονια, και επιβεβαιωνοντας ακομη μια φορα τον αρχαιο ιστορικο Πολυβιο οτι οι Μακεδονες ειναι οι προμαχωνες των Ελληνων, η ασπιδα του Ελληνισμου), και απο πλευρας ανθρωπινου δυναμικου, καθως χιλιαδες Μακεδονες πολεμησαν και συνεχισαν να πολεμουν και μετα την καταστολη της Επαναστασης στην Μακεδονια, σε ολα τα μηκη και τα πλατη της Επαναστατημενης Ελλαδας, μεχρι το τελος του εννιαετη Αγωνα. Μοναχα 1.200 Μακεδονες θυσιαστηκαν στα Ψαρα, κατα την καταστροφη του νησιου απο τους τουρκους το 1824. Ενω οι Μακεδονες του Καραρασου και του Γατσου ηταν οι πρωτοι Ελληνες, που νικησαν τον Ιμπραημ στην Μαχη του Σχοινολακα Μεσσηνιας το 1825. Η προσφορα λοιπον των Μακεδονων και της Μακεδονιας στην Εθνεγερσια του 1821 σε ηρωισμο, θυσιες, αιμα ειναι τεραστια. Και αντι αυτα να τα αναδεικνυουμε ως αδιαμφισβητητο στοιχειο της ιστορικης συνεχειας του Μακεδονικου Ελληνισμου, φθασαμε στο σημειο οι γυφτοσκοπιανοι να διεκδικουν ως δικη τους μεχρι και την Επανασταση και το Ηρωικο Ολοκαυτωμα της Ναουσας το 1822. Ενω δεν υπαρχει κανεις απο εμας, να αναφερει την επιστολη των Ναουσαιων στον Δημητριο Υψηλαντη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.