5/9/19

Διυπουργική για το μεταναστευτικό: Θωράκιση των συνόρων - Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο



«Στενότερη συνεργασία με τη Frontex - Ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο αποφασίστηκαν στη διυπουργική, η οποία συνεδρίασε λίγες ώρες μετά τις νέες απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιου Κοντογεώργη και του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσου Μπαλέρμπα. Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη θα υπάρξει αργότερα σήμερα αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε πάντως ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».


ΠΗΓΗ: protothema.gr

6 σχόλια:

  1. What does it really mean working closer with FRONTEX and the MKO's???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1)What does it really mean?

      'FRONTEX says, FRONTEX says only do what FRONTEX says
      FRONTEX says, FRONTEX says only do what FRONTEX says'

      2)'Simon (FRONTEX) Says Song' for GREEKS

      https://www.youtube.com/watch?v=OkO8DaPIyXo

      Διαγραφή
  2. Κοντοτερα οι δυο..πριν τους εφερναν ξεχωριστα..Τωρα μαζι..κοντοτερα.πιο αποτελεσματικα μαλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γράφουν? Προβλήματα και στον Νομό Έβρου? Δέν μπορεί να είναι αλήθεια. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγκο αμπέλι. Ή μήπως είναι?

    '06/09/2019 - 03:28 | Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2019 - 03:29
    ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    Κρίσιμη κατάσταση στον Εβρο: Χιλιάδες αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν και κατέλαβαν τα ορεινά περάσματα

    Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο νομό Εβρου από τις μαζικές εισόδους αλλοδαπών παράνομων μεταναστών, μουσουλμάνων στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι οποίοι πλέον έχουν εγκατασταθεί στα ορεινά του νομού στο μέσον της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα).

    Εκεί υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη.

    Ολόκληρα «χωριά» μέχρι και 500 ατόμων, έχουν εμφανιστεί από το «πουθενά» βασικά από την περιοχή ανάμεσα σε Σουφλί και Λάβαρα και όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων, οι περισσότεροι λεηλατούν και κλέβουν τους ντόπιους, ενώ η κατάσταση σε ότι αφορά την ασφάλεια των ντόπιων είναι απλά τραγική.

    Κλέβουν ζώα από τα μαντριά της περιοχής, τα σφαγιάζουν και τα μαγειρεύουν, ρημάζουν τους κήπους και τα μποστάνια των χωρικών και κλέβουν οτιδήποτε υπάρχει σε αγροικίες ή στις περιφέρειες των χωριών

    Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν έρθει σε επαφή με ντόπια μειονοτικά στοιχεία τα οποία τους «καθοδηγούν» και τους κατευθύνουν στο «έργο» τους αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Πλέον ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει διπλασιαστεί και φτάνει τις 10.000 άτομα!

    Τελείως συμπτωματικά η εφεδρεία στην περιοχή είναι η η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρατοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα για να φτάσει κάποτε (αν φτάσει ποτέ...) στην πρώτη γραμμή και να περάσει μέσα από αυτές τις μειονοτικές μουσουλμανικές ή «προσφυγικές» μάζες.

    Ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με το θέμα απομάκρυνσης των μουσουλμάνων αλλοδαπών από την περιοχή. Το πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί σε μια κρίση με τη Τουρκία δεν είναι πολύ δύσκολο να το φανταστούμε...'

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/802054_krisimi-katastasi-ston-evro-hiliades-allodapoi-paranomoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The government should seek solutions to eliminate the proble, not manave it to the benefit of the invadors.

      Διαγραφή
  4. Το πιατο με τα δακρυα πλησιαζει...Οι εκκλησιες θα γεμισουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.