1/4/09

Επιπλέον εξουσίες στην Αστυνομία

Ο κ. Κ. Καραμανλής διάβασε στις δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες θέλουν περισσότερη ασφάλεια και συνεκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ
Σε κατάσταση συναγερμού, αντίστοιχη με αυτή που επικρατούσε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, θέτει την Αστυνομία ο Πρωθυπουργός, απαιτώντας από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την πολιτική της ηγεσία, δυναμικότερη παρουσία στους δρόμους και περισσότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας. Ο κ. Κ. Καραμανλής συγκαλεί σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα προστασίας της δημόσιας τάξης, όπως είχε προαγγείλει στους υπουργούς του πριν από δεκαπέντε ημέρες, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται εκρηκτική, λόγω των γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαίωσαν την αδυναμία της Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Καραμανλής συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ και όχι την Κυβερνητική Επιτροπή, επιδιώκοντας να δώσει δραματικούς τόνους στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημόσια ασφάλεια, προσδίδοντας διαστάσεις εθνικού προβλήματος. Επειτα και από τις τελευταίες μετρήσεις που παρέλαβε το Μαξίμου και εμφανίζουν τους πολίτες να απαιτούν δυναμικότερη στάση της Αστυνομίας, ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει από τους κκ. Πρ.Παυλόπουλο και Χρ.Μαρκογιαννάκη να εισηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφού σταθμιστούν και πολιτικά θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής που η Αστυνομία λειτουργούσε με μετριοπάθεια.

Oικκ. Πρ. Παυλόπουλος και Χρ. Μαρκογιαννάκης δέχονται ήδη τα πυρά των συναδέλφων τους και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι και η ατμόσφαιρα στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι ηλεκτρισμένη. Ωστόσο καταβάλλεται ήδη προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι και να επικεντρωθεί η συζήτηση στα νέα μέτρα που εισηγείται η Αστυνομία, ύστερα από μια μαραθώνια σύσκεψη που συγκλήθηκε προχθές το βράδυ. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», μεταξύ των νέων ρυθμίσεων, οι οποίες όμως τελούν υπό την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής, περιλαμβάνονται:

▅ Ενεργοποίηση των καμερών που έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικές λεωφόρους, έτσι ώστε στο εξής εκτός από την κυκλοφορία να καταγράφονται και κινήσεις υπόπτων για την πρόκληση επεισοδίων ή άλλων εγκληματικών πράξεων. Για το μέτρο αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, έπειτα από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

▅ Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος C4Ι που είχε χρησιμοποιηθεί και στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με συνεργασία του θαλάμου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον εντοπισμό υπόπτων.

▅ Νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των εισαγγελικών αρχών στη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά και στην έκδοση ενταλμάτων για κατ΄ οίκον έρευνες με διαδικασίες εξπρές.

▅ Επιχειρήσεις «καταδρομικού» χαρακτήρα από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές που συχνάζουν αναρχικοί και κουκουλοφόροι, αλλά και διακριτική παρακολούθηση τραπεζών για τον εντοπισμό υπόπτων πριν εκδηλωθούν επιθέσεις.

▅ Πληθωρική παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και στις αθηναϊκές συνοικίες, με αύξηση των πεζών περιπολιών, αλλά και των περιπολιών με μοτοσικλέτες. Για να εξοικονομηθούν αστυνομικές δυνάμεις προτείνεται η συνένωση αστυνομικών τμημάτων και μείωση του προσωπικού που υπηρετεί σε γραφεία.

▅ Αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς. Στο εξής θα θεωρείται νόμιμη η οπλοχρησία από ενστόλους όχι μόνο για την προστασία της ζωής τους, αλλά και για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων.

▅ Νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη δειγμάτων DΝΑ όσων συλλαμβάνονται στο εξής για πρόκληση επεισοδίων ή βανδαλισμών.

«Η Αστυνομία βελτιώνει συνεχώς τις τακτικές που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση όλων των παραβατικών συμπεριφορών» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος, προαγγέλλοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη κι ανέφερε πως η Αστυνομία μελετά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τη συμπεριφορά όλων αυτών που καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες, ώστε να τις αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Σχολιάζοντας εξάλλου τις προχθεσινές επιθέσεις με γκαζάκια που έγιναν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντώναρος απέφυγε να σχολιάσει τα κίνητρα των δραστών, σημειώνοντας:

«Η καταδίκη των ενεργειών αυτών και όσων κρύβονται πίσω από αυτές πρέπει να είναι ρητή, καθολική και χωρίς περιστροφές. Κανένα πρόσχημα δεν πρέπει να απομείνει σε όσους βάλλουν κατά της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».
BHMA

16 σχόλια:

  1. Η καταστολή είναι ένα μέρος του προβλήματος. Το δεύτερο είναι η πρόληψη και πρέπει σε αυτό όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να μην προσφέρουν καμιά κάλυψη σε χώρους που αναπτυσουν τέτοια συμπεριφορά.Απο την στιγμή που δεν θα υπάρχει η πολιτική κάλυψη είναι σίγουρο οτι οι χώροι αυτοί θα απομονωθούν. Ενα τρίτο είναι ότι οι θεσμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν και να υπάρξει συνταγματικότητα σε όλα τα επίπεδα, πολύ δύσκολο.
    Φοβάμαι πως κάποιοι θα μιλήσουν για αυταρχισμό και στην πρώτη στραβή ο Δεκέμβρης θα φαντάζει "νηπιακός σταθμός".
    Πάντως είναι μια πρόκληση αν σταθούν όλοι υπεύθυνα θα είναι μια νέα αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιπλέον χρειάζονται και οι παρακάτω προτάσεις που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

    • Αναδιοργάνωση των ΑΤ με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.
    • Ενίσχυση των πολυδύναμων ΑΤ με σκοπό τη στήριξη του πολίτη με ενσωμάτωση λειτουργιών που έχουν ειδικοί, στεγανοί δυστυχώς και αδιαφανείς μηχανισμοί και που κυρίως χρησιμοποιούνται για την καθυπόταξη των εργαζόμενων και της νεολαίας.
    • Ενιαίος φορέας για την αστυνομία με κατάργηση των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ.

    • Σύγχρονη εκπαίδευση αστυνομικού, ίδρυση πανεπιστημίου αστυνομικών σπουδών.
    • Άμεση συνεργασία αστυνομίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των αστυνομικών.
    • Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.
    • Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας των αστυνομικών.
    • Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον κοινωνικό ρόλο τον οποίο έχουν.
    • Πλήρη συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών.
    • Δημιουργία μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και τη δράση και τη λειτουργία της αστυνομίας.

    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μ.Μ. συμπατριώτη, σωστή η παρατήρηση σου για το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας. Εχεις απόλυτο δίκιο, εγώ μίλησα γενικά συνταγματική λειτουργία θεσμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο κεφάλαιο η Αστυνομία.
    Αστυνομία που εξαρτάται από πολιτικές παρεμβάσεις για τη λήψη απόφασης και όχι απλή εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ο νοών νοείτο.
    Πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ στις νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τους κανονισμούς και τη λειτουργεία της αστυνομίας.Όπως π.χ. να νομοθετήσουν για τη χρήση των καμερών και του συστήματος c4i που είναι επίτευγμα τις τεχνολογίας και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της αστυνομίας.Το σύστημα αυτό,για το οποίο έγινε τόσος ντόρος κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων και που τόσα χρήματα έχει δώσει ο ελληνικός λαός,είναι χρήσιμο εργαλείο.Θα μπορεί να βλέπει που λαμβάνουν χώρα έκνομες ενέργειες και εκεί θα σπεύδουν αστυνομικές δυνάμεις προς αποφυγής τους ή και αν χρειαστεί καταστολής τους.Κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν οι πεζές περιπολίες για τον απλό λόγο πως δεν μπορεί να είναι παντού.
    Για να μην παρεξηγηθώ,υποστηρίζοντας το σύστημα C4I,για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η εποπτεία του συστήματος θα γίνεται από εισαγγελέα και αν παρατηρηθέι μη ορθή χρήση του να προβλέπονται αυστηρές ποινές στους χειριστές του συστήματος.
    Τεράστιος βραχνάς επίσης είναι και η γραφειοκρατία στην αστυνομία σε όλα τα επίπεδα.Πρέπει να υπάρξει σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο να διευκολύνει και όχι να δένει τα χέρια των αστυνομικών που λαμβάνουν αποφάσεις,Δεν είναι δυνατόν για μια απλή απόφαση να πρέπει να λάβει γνώση μέχρι και ο αρχηγός!Μέχρι να ληφθεί η απόφαση πάει πέταξε το πουλάκι!
    Επίσης για την χαρτούρα στην αστυνομία θα πρέπει να προσληφθεί πολιτικό προσωπικό που θα επιφορτίζεται με την γραφειοκρατική δουλειά έτσι ώστε οι αστυνομικοί να επιτελούν καθαρά αστυνομικό έργο και όχι έργο γραμματέως που δεν είναι η δουλειά του.Τώρα βέβαια με την κρίση την οικονομική προσλήψεις STOP!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαι μια σκουπα για τους λαθρομεταναστες,ντυστε τους,ποτιστε τους,δωστε τους φαρμακα,εμβολιαστε τους με σεβασμο και ανθρωπια, και αμεσως πισω στην Τουρκια.
    150κατοικοι στο Αγαθονησι και 5.000 λαθρομεταναστες?

    Τι διαολο κρατος ειναι αυτο?Θα γινουμε μεταναστες στην πατριδα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω στείλει παλιά, μήνυμα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδεμένων, για την απαγόρευση των καμερών, και τους είπα, ότι οι νομοταγείς πολίτες της χώρας, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα απο τις κάμερες,ίσα-ίσα προστασία θα παρείχαν, και μακάρι να μπούν σε λειτουργία αμέσως, μαζί με τα ανακοινωθέντα μέτρα απο την πολιτεία.

    Τώρα οι λεγόμενοι "προοδευτικοί" κύκλοι, οι "δημοσιαγράφοι" και τα κανάλια, θα έχουν αντιρρήσεις, γιατί θα τους κοπούν οι "δουλειές" και θα "βάλουν" κατά των μέτρων.

    Στην Νέα Υόρκη, που η αστυνομία είναι κάτω απο τις διαταγές του Δημάρχου, η εγκληματικότητα "έπεσε" πολύ, μετά τα δραστικά μέτρα του Δημάρχου Juliani, και αυτό είναι γνωστό. Τέλος οι πολιτικοί να βοηθήσουν την αστυνομία με σύγχρονα μέσα, και εκπαίδευση,να αλλάξουν τον νόμο περι οπλοφορίας τους, και να μην επεμβαίνουν, κατά το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άμεση νομοθετική ρύθμιση και ενεργοποίηση των υπαρχουσών συστημάτων παρακολούθησης κυκλοφορίας και κινήσεων υπόπτων ατόμων η δραστών εγκληματικών ενεργειών.
    Τα σημεία που θα τοποθετούνται στο μέλλον τα συστήματα παρακολούθησης να επιλέγονται αποκλειστικά από την αστυνομία.
    Στους προξενούντες φθορές να επιβάλονται μη εξαγοράσιμες ποινές ή εν πάσει περιπτώσει εξαγορά με υψηλό κόστος. Παράλληλα η αρμοδία εφορία να εξετάζει το ποθεν έσχες των χρημάτων της εξαγοράς και σε συντρέχουσα περίπτωση να ενεργεί ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι κάμερες στους δρόμους θα εδραιώσουν την ασφάλεια των πολιτών και θα αποθαρρύνουν τους επίδοξους κακοποιούς στην διάπραξη εγκλημάτων. Οι εικόνες που θα λαμβάνονται να αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας για την ενοχή η μη του φερομένου ως δράστου διαπραχθέντος αδικήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι προοδευτικοί κύκλοι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα γιατί τους έρχεται γάντι αυτή η απόφαση. Βρισκόμαστε άτυπα σε προεκλογική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φωνάξουν. Όταν θα έρθουν στην κυβέρνηση οι δικοί τους θα το κάνουν γαργάρα , μιας και τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετεί το σύστημα, κι όλα ωραία και καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν η αστυνομία μπορέσει να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους.
    Αν αποσχιστεί απο οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση σε οιοδήποτε επίπεδο.
    Αν οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα (καιτα γκλομπ) όπλα είναι και τους πάρουν και τα νέας τεχνολογίας που έχει η αστυνομία της αμερικής.
    Αν οι πολίτες της Ελλάδος στον τρόπο καταστολής της εγκληματικότητας αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό που εξαίρουν την αστυνομία της εκάστοτε χώρας που επισκέπτονται, ή το κάνουν γαργάρα και δεν μιλάνε.
    Αν αναβαθμιστεί η αστυνομία και σε προσωπικό, υπηρεσίες αλλά και εκπαίδευση.
    Αν σταματήσει η νοοτροπία του ξερόλα από τα ΜΜΕ, πχ επεμβαίνει η αστυνομία...γιατί επεμβαίνει, δεν επεμβαίνει ....γιατί δεν επεμβαίνει.ΚΑλώς ή κακώς ο εγκληματίας δεν συλλαμβάνετε ούτε με παρακάλια ούτε με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.
    Τέλος αν μας πηγαίναν όλους στο σχολείο να μάθουμε ότι δημοκρατία και ελευθερία δεν σημαίνει λέω πράττω ότι θέλω δεν πειθαρχώ σε τίποτα και μετά πληρώνει το κόστος ο απέναντι ή και κανένας.
    Τότε και μόνο τότε οι παραπάνω εξουσίες στην Αστυνομία θα είχαν νόημα.
    Αλλά εμείς σαν λαός δεν ξέρουμε τι αστυνομία θέλουμε(γενικός θεωρώ ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
    Καλημέρα κύριε Σάββα :-)
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. από αυτά τα μετρα την πρόσληψη 10000 αστυνομικών για να φυλάνε και τον αξιοτιμο κ λιάγκα που παρουσιάζει το τηλεπαιχνίδι μου δείχνουν εμένα ότι τουλάχιστον οι μισοί κουκουλοφόροι που σπάσανε το κολονάκι ήταν της ελληνικής αστυνομίας για να αγανακτήσει ο κόσμος και να απαιτήσει περισσότερη αστυνομία και περισσότερη κρατική βία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλές οι κάμερες, αλλά η χρήση τους στους Ολυμπιακούς έδειξε πως οι χειριστές είναι επικίνδυνοι. Δεν είδατε τα τέσσερα βίντεο με ατυχήματα στους δρόμους, που διέρρευσαν και υπάρχουν παντού; Φανταστείτε, αν στο μεγαλύτερο γεγονός της ανθρωπότητας τοποθετήθηκαν τόσο ανώριμοι άνθρωποι για την ασφάλειά μας, τι έχει να γίνει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δλδ βάσει του σχολίου παραπάνω αν απολύσουμε τους μισούς αστυνομικούς θα ηρεμίσουν τα επεισόδια και δεν θα υπάρχουν οι μισοί κουκουλοφόροι ? Αν είναι έτσι τότε να το κάνουμε
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε δεν έχουμε ανάγκη της κάμερες για να γίνουμε ρεζίλι των σκυλιών εδώ με τα Ιμια τα ΜΜΕ με το που βγήκε ο στόλος κάνανε πλήρη καταγραφή από την τηλεόραση πόσοι πάνε και μου λες για τις κάμερες . Γενικότερα στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι στην πλειοψηφία όποιος έχει κάποιου είδους δύναμη την χρησιμοποιεί όσο πιο ανώριμα γίνεται .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι η ενεργοποίηση των καμερών πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ και να δούμε στην ψηφοφορία στην βουλή ποίοι θα αντιδράσουν. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας δεν έχουμε πρόβλημα να μας καταγράφουν οι κάμερες, κάποιοι άλλοι έχουν το πρόβλημα, ο νοών νοείτο.
    Γ/Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.