1/4/09

Nέα δεδομένα στο Κουρδικό Ζήτημα


του Όμηρου Φωτιάδη
Η δορυφοριοποίηση του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους του Βορείου Ιράκ, εκ μέρους της Τουρκίας, είναι η πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.
Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν, προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα στην περιοχή.
΄Ηδη η Τουρκία, παρουσιάζει μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα στο Βόρειο Ιράκ και πολλές άλλες δραστηριότητες, πάσης φύσεως, με σκοπό τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους.
Σκοπός της Τουρκίας είναι κατά κύριο λόγο η απομάκρυνση του ενδεχομένου δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους και η μελλοντική προοπτική δημιουργίας αποσχιστικών διαθέσεων των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας και ένωσης με το Κουρδιστάν.
Η Τουρκία, θέλει να καταστήσει το Κουρδικό Ομόσπονδο Κράτος, δικό της μοχλό και το «μακρύ χέρι» της, στην περιοχή.
΄Ηδη στις μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ, οι Τούρκοι παρουσιάζουν σχέδια και σενάρια, τα οποία φέρουν, τους ελεγχόμενους Κούρδους, να ενεργούν εις βάρος της Συρίας του Ιράν και του Νοτίου Ιράκ, με Τουρκική κηδεμονία.
Η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να αντιγράψει την πολιτική των ΗΠΑ και της την παρουσιάζει με «Τουρκικό μανδύα» με ενεργούμενα τους Κούρδους στους οποίους θέλει να φορέσει «Τουρκικό φέσι».
Οι Τουρκικές προτάσεις, καταδεικνύουν στις ΗΠΑ, πως μετά την αποχώρησή τους, η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει την ανατρεπτική τους πολιτική, στην Συρία και το Ιράν, χρησιμοποιώντας τους Κούρδους. Δηλαδή, την θέση των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, να λάβει η Τουρκία, αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση της συνέχειας της δράσης εναντίων των γειτονικών χωρών και της προστασίας της Κουρδικής Επαρχίας.
Η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος των ΗΠΑ και ο ανάδοχος του Κουρδιστάν.
Φυσικά για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, ζητά την συμμετοχή της στα κέρδη των πετρελαίων του Κιρκούκ και της Μοσούλης σε ποσοστό 25%, την δημιουργία συνδιοίκησης στο Κιρκούκ. Την άτυπη ανακήρυξη του Κιρκούκ ως πρωτεύουσας των Τουρκομάνων και το Αρμπίλ των Κούρδων. Την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Κουρδιστάν, για την «προστασία των Κούρδων» από τους Σύριους, Ιρανούς και ΄Αραβες, η οποία θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Αριστοτεχνικά οι Τούρκοι, πραγματοποιούν τους διπλωματικούς τους ελιγμούς φέροντας τουλάχιστον επί του παρόντος σε αμηχανία τις ΗΠΑ. Η νέες Τουρκικές προτάσεις, εξετάζονται από τις ΗΠΑ επί τη βάση των μελλοντικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η Τουρκία προβάλει τον εαυτό της ως τον φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των Κούρδων, με αντάλλαγμα την πάταξη του ΡΚΚ, συμμετοχή στους υδρογονάνθρακες και αναβάθμιση των Τουρκομάνων της περιοχής.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τα σχέδια των ΗΠΑ έως τώρα, προέβλεπαν την παράδοση μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους για την προστασία τους, την δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στις Κουρδικές περιοχές, την ενσωμάτωση του ΡΚΚ στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ και τον πλήρη έλεγχο των υδρογονανθράκων.
Για τους σκοπούς αυτούς, οι Αμερικανοί, προτίθενται να υπογράψουν λίγο προ της οριστικής τους αποχώρησης συμφωνία για την εγκατάσταση δυνάμεών τους στο Αρμπίλ.
΄Εχουν ήδη επιλέξει ποια οπλικά συστήματα θα αφήσουν στους Κούρδους κατά την αποχώρησή τους και εγγυώνται την ασφάλεια των πηγών και της διαχείρισης των υδρογονανθράκων.
Τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, Κούρδοι και Αμερικανοί, επεξεργάζονται και υλοποιούν σταδιακά, «Σχέδιο Προστασίας» των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, από τους δύο λίαν σοβαρούς κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι.
Στον νότο, την αραβική απειλή, η οποία θεωρείται βέβαιο πως θα εκδηλωθεί αμέσως με την αποχώρηση των ΗΠΑ και στον βορά τις Τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν απειλητικά στην μεθόριο. Οι Τουρκικές δυνάμεις έως τώρα φέρονταν να διώκουν το ΡΚΚ, αλλά εσχάτως στις συναντήσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ως δυνάμεις που θα προκαλέσουν «ευτυχία» ή «πόνο» στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Εκβιαστικά ο Α. Γκιούλ είπε στους Κούρδους, ή συνεργάζεστε και ζούμε «ευτυχισμένοι» ή θα «πονέσετε»...
Οι νεοσυντηρητικοί της κυβέρνησης Μπούς, εφαρμόζοντας το «Σχέδιο Προστασίας» σχεδίασαν την δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης» στο Νότιο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Αράβων, αποτελούμενη κυρίως από Τουρκομάνους η οποία επεκτείνεται από τα σύνορα της Συρίας μέχρι τα σύνορα του Ιράν.
Δεύτερη «ενδιάμεση ζώνη» στο Βόρειο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας, οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ.
΄Ηδη χιλιάδες Τουρκομάνοι έχουν μεταφερθεί και διασπαρθεί σε όλη την έκταση της «ενδιάμεσης νότιας ζώνης» από την Συρία μέχρι το Ιράν. Δόθηκαν σοβαρά οικονομικά ανταλλάγματα, ανταλλάξιμες περιουσίες, και πλήθος ευεργετήματα, ελκυστικά για τους φτωχούς Τουρκομάνους. Η ΄Αγκυρα προσπάθησε και προσπαθεί να χειραγωγήσει πλήρως τους Τουρκομάνους και το μόνο που κατάφερε, είναι να τους θέσει υπό την σοβαρή απειλή τόσο των Αράβων, όσο και των Κούρδων. Οι Τουρκομάνοι, προτίμησαν την συνεργασία με τους Κούρδους, μη έχοντας άλλη επιλογή για την μελλοντική τους επιβίωση, παρά τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις της Τουρκίας.
Στις Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας στον Νότο, ήδη συμμετέχουν πλήθος Τουρκομάνοι και συνεχώς ενσωματώνονται μαζικά στις δυνάμεις ασφαλείας.
Στην «ενδιάμεση βόρεια ζώνη» τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισχυρή παρουσία του ΡΚΚ, αφύπνισε τις χιλιάδες Κούρδων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα την δεκαετία του 1990, διωκόμενοι από τον Τουρκικό Στρατό. Τουλάχιστον 710 χωριά είναι καταγεγραμμένα ως ελεγχόμενα από τις δυνάμεις του ΡΚΚ, στον βορά.
Οι τεράστιες και μαζικές εκδηλώσεις στο φετινό Νεβρόζ στα χωριά αυτά, υπό την σημαία του ΡΚΚ κατέδειξαν πως διαθέτει σοβαρά λαϊκά ερείσματα στην περιοχή.
Οι μαζικές εθελοντικές εκδηλώσεις στρατολόγησης στα ένοπλα τμήματα του ΡΚΚ, καταδεικνύουν πως η Τουρκία και οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο 2.000 αντάρτες, αλλά τουλάχιστον 5.000 αποφασισμένους μαχητές, υπαρχούσης και μιας μεγάλης δεξαμενής τροφοδοσίας μελλοντικών νέων μαχητών.
Οι ΗΠΑ πέραν της συνεργασίας τους με το ΡΚΚ για το Ιράν και την Συρία, κυριολεκτικά παραπλάνησαν την Τουρκία στην πολυδιαφημιζόμενη συνεργασία τους για την πάταξη του ΡΚΚ. Το γεγονός έγινε αντιληπτό γρήγορα από τους Τούρκους, καθώς τα F 16, άδειαζαν το φονικό τους φορτίο στα βράχια του όρους Καντίλ...
Η μεγάλη επιχείρηση του ΡΚΚ τον παρελθόντα Οκτώβριο εναντίων Τουρκικού Στρατοπέδου μέρα μεσημέρι, κατέδειξε, πως το ΡΚΚ, όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά διαθέτει μεγάλες δυνατότητες διεξαγωγής σοβαρών επιχειρήσεων.

ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα σχέδια των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, για έναν νέο χάρτη στην Μέση Ανατολή, προέβλεπαν ένα Κουρδικό Κράτος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προϋποθέσεις αυτές εκλείπουν πλέον, καθώς ο Ομπάμα προωθεί τον διάλογο με την Συρία και το Ιράν,
και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.
Η Κουρδική Ηγεσία του Βορείου Ιράκ, έχει διαμορφώσει έναν ενστικτώδη ρεαλισμό, και παρουσιάζεται ευπροσάρμοστη μπροστά στις νέες εξελίξεις.
Η απομάκρυνση της δημιουργίας στο άμεσο ορατό μέλλον, ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας, ούτε πρόκειται να θιχθεί η de facto ανεξαρτησία της περιοχής, η οποία ξεκίνησε το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2003.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρξει μια ισχυρή κεντρική εξουσία στην Βαγδάτη. Περιφερειακά θα πρέπει να αποκλειστεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, κατόπιν της αποτυχημένης διπλωματικής πρωτοβουλίας της ΄Αγκυρας πρόσφατα.
Η Κουρδική Οντότητα θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στην σταθερότητα ολόκληρης της περιφέρειας στο μετακατοχικό Ιράκ , ως ένας νέος αναδυόμενος τρίτος πόλος, μεταξύ σιιτών και σουνιτών με διευρυμένα όρια ελιγμών, μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης, καθώς θα επιδρά καταλυτικά στις Κουρδικές οργανώσεις που βρίσκονται στις χώρες αυτές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να μην αναφέρουμε και το ακριβώς αντίθετο ενδεχόμενο, δηλαδή να επιδρά επιθετικά....
Η ρεαλιστική προσαρμογή της Κουρδικής Αυτόνομης και Ανεξάρτητης Οντότητας του Βορείου Ιράκ, στην ουσία ευνοεί την Τουρκία, η οποία εάν δεν συμπεριφερθεί, ως ηγεμών της περιοχής, θα έχει πιθανόν ευεργετικά αποτελέσματα στο εσωτερικό της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια τους για την δημιουργία των δύο «ενδιάμεσων ζωνών ασφαλείας» στον Νότο και τον Βορά, οι οποίες και θα αποτελούν τις Κουρδικές προφυλακές, προς τους εν δυνάμει, εισβολείς τους.
Η προσέγγιση σχεδόν ταυτόχρονα της Ηγεσίας του ΡΚΚ, τόσο από τους Αμερικάνους όσο και από τους Ιρανούς, δίνει μια νέα δυναμική στο Κουρδικό ζήτημα. Μια ενδεχόμενη συνεργασία ΡΚΚ-Ιράν θα έρθει και θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς των εμπλεκομένων για την περιφέρεια αυτή.
Φήμες φέρουν πως η προσέγγιση Κούρδων του ΡΚΚ με τους Ιρανούς έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή, και σαφέστατα θα έχει εμφανή ή αφανή λόγο, αλλά ουσιαστικής μορφής... Εάν όντως ισχύουν οι φήμες για «Ρωσική εμπλοκή» στο Κουρδικό σε συνεργασία με το Ιράν, η Τουρκία θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τις προεκτάσεις του θέματος και να αναθεωρήσει τις ηγεμονικές της προθέσεις.
Ο ρυθμιστικός πόλος της Κουρδικής Οντότητας του Βορείου Ιράκ, εμπεριέχει έναν σοβαρό αστάθμητο παράγοντα στον εσωτερικό του πυρήνα. Δεν είναι άλλος από το ΡΚΚ και τον ρόλο που θα επιλέξει τελικά το ίδιο να διαδραματίσει στις εξελίξεις...
Εάν το ΡΚΚ καταφύγει στο Ιράν, παρέλκουν όλες οι προσπάθειες και τα σχέδια Τούρκων, Κούρδων του Β. Ιράκ, ΗΠΑ και θα έχουμε ισχυρές μεταβλητές σε εξέλιξη...
Εάν το ΡΚΚ συνεχίσει να αποτελεί, «ζώνη προστασίας» της Κουρδικής Οντότητας, στον βορά, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο δορυφοριοποίησης της από την Τουρκία.
Το να αφοπλιστεί το ΡΚΚ θα πρέπει να θεωρείται μια μη ρεαλιστική οπτική, καθώς όπως φαίνεται πέραν των Τούρκων, ουδείς άλλος το επιθυμεί.
Ενώ το Ιράν πιθανόν συνεπικουρούμενο και από την Ρωσία, φαίνεται πως συμπεριφέρεται πολύ έξυπνα και «αφοπλιστικά» προς τις ΗΠΑ-Τουρκία, δεν φαίνεται η Τουρκία να κάνει το ίδιο...
Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημά της δεν είναι οι λίγες χιλιάδες Κούρδοι του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, αλλά τα εκατομμύρια Κούρδων του ΡΚΚ στο έδαφός της...
Η μελλοντική δημιουργία Κουρδικού Ανεξάρτητου Κράτους στο Βόρειο Ιράκ είναι αναπόφευκτη. ΄Εστω και εάν αυτό αποτελέσει δορυφόρο της Τουρκίας, συγκρινόμενο με τους υπέρ πολλαπλάσιους πληθυσμιακά και γεωγραφικά Κούρδους της Τουρκίας, είναι ένα δεδομένο χωρίς περιεχόμενο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι στο δικό της έδαφος και όχι στου Βορείου Ιράκ...
Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας δεν της επιτρέπει να δει, πως το Κουρδικό πρόβλημα βρίσκεται στο δικό της έδαφος, είναι τα πολλά εκατομμύρια οπαδών του ΡΚΚ και όχι οι αμερικανοτραφείς Κούρδοι φύλαρχοι του Βορείου Ιράκ.
Το ΡΚΚ αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και κομβικό σημείο στα σχέδια για το Κουρδικό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που όπως φαίνεται έχουν αντιληφθεί καλύτερα οι Ρώσοι και μόλις άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικάνοι. Οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι οι Τούρκοι και παλαιοί τους μισθοφόροι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ.
Η μελλοντική ευημερία και πρόοδος του Τουρκικού Λαού και η ειρήνη της ευρύτερης περιφέρειας, βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Τουρκίας.
Μια ρεαλιστική αντίληψη της σοβαρής κατάστασης, θα την οδηγήσει σε υγιείς και ισότιμες συνομιλίες με τους Κούρδους του ΡΚΚ και την Ηγεσία τους.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι ο μόνος Ηγέτης που έχει το πολιτικό ειδικό βάρος και την γεωπολιτική-γεωστρατηγική αντίληψη, να βοηθήσει για την εξεύρεση μιας συνολικής ειρηνικής διευθέτησης του Κουρδικού προβλήματος.
Ουδαμώς, η Τουρκία θα αρκεστεί σε πρόσκαιρα οφέλη και σε μελλοντικές μεγάλες και σοβαρές απώλειες πολυεπίπεδα...

3 σχόλια:

  1. αγαπητε Σαββα,
    Αν υποθέσουμε οτι δημιουργηται τελικά κουρδικο κρατος στο β.ιρακ, αυτο θα ειναι βιωσιμο οντας περικυκλωμενο απο εχθρικα κρατη με κουρδικες μειωνοτητες?
    Με ενα απλο κλεισιμο των συνορων θα το ειχαν πνιξει.
    Φιλικα
    El Greco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα περιμενω απαντηση σου,

    Φιλικά
    el Greco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελ Γκρέκο
    Από το 1991, με την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ βορείως του 36ου παραλλήλου, έχει δρομολογηθεί η λύση του Κουρδικού.
    Θα δημιουργηθεί πρώτα ένα κουρδικό κράτος (ήδη λειτουργεί ως ομόσπονδο κράτος), το οποίο για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει κατά κάποιο τρόπο διέξοδο στη θάλασσα.
    Αυτή η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από την περιοχή Μερσίνας-Αδάνων, κάτι που προϋποθέτει τουλλάχιστον τη συναίνεση της Τουρκίας, σε πρώτη φάση.
    Θε έπρεπε λοιπόν να "σπάσει" η αντίσταση της Τουρκίας, η οποία θεωρούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε εις βάρος της και θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητά της.
    Τελικά η αντίσταση της Τουρκίας κάμφθηκε, πότε με την πίεση των ΗΠΑ, πότε του ΡΚΚ, πότε των Μπαρζανί-Ταλαμπανί και πότε συνδυασμού των ανωτέρω.
    Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της αποδοχής της φόρμουλας για τη διευθέτηση του Κουρδικού. Γι' αυτό ακριβώς επισκέπτεται την Τουρκία ο Ομπάμα. Δεν την επισκέπτεται για να μοιράσει δώρα, την επισκέπτεται για να διευθετήσει το Κουρδικό, το Αρμενικό και ίσως το Ποντιακό, που αποτελούν κατάλοιπα του Ανατολικού Ζητήματος, κατάλοιπα που δεν ρυθμίστηκαν με τη συνθήκη της Λοζάνης.
    Σε αυτή τη ρύθμιση μέχρι τις εκλογές της 29ης Μαρτίου ήταν αμφίβολο αν συμπεριλαμβανόταν το ΡΚΚ. Τώρα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ένας από τους βασικούς συνομιλητές θα είναι το ΡΚΚ και ο Άπο, και ίσως να μην αποτελέσει έκπληξη η αποφυλάκισή του μετά από ένα-δυο χρόνια.
    Η στάση των Κούρδων, ενός πάμφτωχου, πλην όμως αποφασισμένου λαού, πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί κατάφεραν να κερδίσουν τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, με χιλιάδες άρματα, εκατοντάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, υπερσύγχρονες τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, ΜΟΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ (αναφερόμαστε στους Κούρδους της Τουρκία), διεκδικώντας και κερδίζοντας ρόλο στις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους ως λαού.
    Το θέμα είναι ότι επιχειρείται η ρύθμιση των τελευταίων, ίσως, εκκρεμών προβλημάτων του Ανατολικού Ζητήματος και η Ελλάδα, όπως και ο Ελληνισμός είμαστε εξ ολοκλήρου απόντες.
    Αντί να φρονίσουμε από πριν να προετοιμαστούμε πολιτικά και να πάρουμε θέσεις για να έχουμε λόγο σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του Ελληνισμού, περιμένουμε μοιρολατρικά να δεχτούμε αυτά που θα αποφασίσουν Αμερικανοί και Τούρκοι για μας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα να δηλώνει με αυθάδεια ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ που λειτουρογύν στη λογική του τριγώνου ΗΠΑ-Τουρκίας-Ελλαδας, λες και δεν ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που έβαλαν τον Αττίλα στην Κύπρο και λες δεν είναι αυτή η Ουάσιγκτον που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει άλλοθι στην Άγκυρα στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης-ίμβρου-Τενέδου, στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, στη βάρβαρη τρομοκρατία που ασκείται στο οικουμενικό Πατριαρχείο και στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.