24/4/09

Διεθνής Αμνηστία: Να λογοδοτήσει το ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης

Να λογοδοτήσει το ΝΑΤΟ για τους θανάτους πολιτών στο βομβαρδισμό των κτιρίων της σερβικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης το 1999 ζητά η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζοντας την επίθεση εκείνη «έγκλημα πολέμου».

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη έπληξαν τη διεύθυνση και τα στούντιο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) στις 23 Απριλίου 1999, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει τότε ότι η σερβική τηλεόραση αποτελούσε θεμιτό στόχο εξαιτίας της πολεμικής της προπαγάνδας που συνέβαλε στην εθνοτική αιματοχυσία στα Βαλκάνια. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τώρα το ΝΑΤΟ και τα μέλη του να προβούν σε ανεξάρτητες έρευνες ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του βομβαρδισμού και να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειές τους: «Ο βομβαρδισμός των κτιρίων της σερβικής ραδιοτηλεόρασης ήταν μια σκόπιμη επίθεση εναντίον πολιτικού στόχου και ως τέτοια συνιστά έγκλημα πολέμου. Ακόμη κι αν το ΝΑΤΟ πίστευε πραγματικά ότι το RTS ήταν θεμιτός στόχος, η επίθεση ήταν δυσανάλογη και άρα είναι έγκλημα πολέμου». Η Δ.Α. επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση πριν από την επίθεση, παρ' όλο που ήταν γνωστό ότι πολλοί πολίτες θα βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο.
Ελευθεροτυπία επιμελήθηκε sub92

1 σχόλιο:

  1. Ναι.....καλά....θα δικαστούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ !!!!! Αφού είναι ιστορικό γεγονός ότι μόνον οι ηττημένοι δικάζονται.Και οι δυνατοί κάνουν ότι θέλουν ενώ οι αδύναμοι ότι μπορούν.Βέβαια το ΝΑΤΟ παραβιάζοντας το καταστατικό του επέδραμε στην Σερβία-συμφωνήσαμε και εμείς τότε- και ούτε γάτα ούτε ζημιά.Βέβαια οι Γερμανοί είναι μεγάλο εθνος γιατί τελικά έστω και μετά από μερικές δεκαετίες "ξεπλήρωσαν" το χρεός προς του Σλοβένους-Κροάτες για τις Μεραρχίες που έστειλαν στο Ανατολικό μέτωπο εναντίον των Ρώσσων και τον σφαγιασμό τους από τον Τίτο εν συνεχεία. Εχει κανείς αντίρρηση για την εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας;;Νομίζει κανείς ότι μπορεί να αλλάξει;;; Ο Θουκιδίδης είναι επίκαιρος όσο ποτέ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.