24/4/09

Τι επιδιώκει η Μόσχα στη Ρώμη;

Στην Ρώμη ξεκινούν σήμερα οι αμερικανορωσικές συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.
Ρωσία και ΗΠΑ διαβουλεύονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο μια συμφωνία που θα διαδεχθεί τη START, δηλαδή τη «συμφωνία για περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων» που εκπνέει στο τέλος του 2009.
Οι δύο πλευρές δεν θα μπουν σήμερα στην ουσία του ζητήματος, αλλά θα συμφωνήσουν στις διαδικαστικές λεπτομέρειες και θα προετοιμάσουν την επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχαν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού. Θα πρέπει να τεθούν νέα ανώτατα όρια πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων εκτόξευσης, είχαν δηλώσει οι δύο ηγέτες, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 θα πρέπει να έχει προκύψει μια συμφωνία που θα διαδεχθεί τη START Ι. Ομπάμα και Μενβέντεφ επιδιώκουν τον περιορισμό των ατομικών τους όπλων, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θέλουν να εκπέμψουν ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις ότι στηρίζουν σοβαρά τις προσπάθειες πυρηνικού αφοπλισμού. Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν θέλουν να δουν κάποια μέρα το Ιράν οι και κάποιες άλλες χώρες να έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα. Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει στο Λονδίνο: «Μετά από την συνάντηση αυτή αντιμετωπίζω με αισιοδοξία τις αμερικανορωσικές σχέσεις».Οι Αμερικανοί συζητούν τον περιορισμό και των συμβατικών στρατηγικών όπλων
Ικανοποιημένος δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ Αυτό που ικανοποιεί τη ρωσική πλευρά είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν περιορίζουν τον ορισμό των στρατηγικών όπλων στα πυρηνικά. Στρατηγικά όπλα είναι και οι συμβατικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι. Και όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Θέλω να τονίσω ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον ορισμό αυτόν, καθώς αρχικά οι ΗΠΑ ήθελαν να διαπραγματευτούν μόνο για τα πυρηνικά επιθετικά όπλα. Είχαν αφήσει εκτός συνομιλιών τα μη πυρηνικά επιθετικά όπλα, την ανάπτυξη των οποίων προώθησαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ. Εάν αυτό δεν άλλαζε, θα είχαμε περιορισμό των πυρηνικών όπλων, αλλά αυτά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με συμβατικά που θα ήταν το ίδιο καταστροφικά», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.
Είναι σαφές ότι για τη ρωσική πλευρά έχει ζωτική σημασία και ο περιορισμός των συμβατικών στρατηγικών όπλων. Πρόκειται για ένα πεδίο που η Ουάσιγκτον διαθέτει σαφή υπεροπλία.
Ουάσιγκτον: «Εκτός συνομιλιών η αντιπυραυλική ασπίδα»
Και ακριβώς στο θέμα αυτό έδωσε έμφαση ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για τον αφοπλισμό του διαστήματος και πρόσθεσε ότι σε μια δεύτερη φάση θα πρέπει να συζητηθεί ο περιορισμός και των συστημάτων εκτόξευσης και όχι μόνο του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα θέλει να θέσει στο πρόγραμμα των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στη Ρώμη και το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, της οποία τμήματα θα εγκατασταθούν στην Τσεχία και στην Πολωνία. Οι Αμερικανοί διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αυτό αφορά την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής από το Ιράν. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους αισθάνονται ότι απειλούνται από το εν λόγω σύστημα και δύσκολα θα συναινέσουν στην εγκατάστασή του.
Οι αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και θα διαρκέσουν πιθανότατα πολύ. Διαφαίνεται ωστόσο η διάθεση και από τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα και αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα.
http://www.dw-world.de επιμελήθηκε sub92

1 σχόλιο:

  1. Η Κύπρος προβλέπεται να έχει τον πιο υψηλό και το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει ρυθμός ανάπτυξης 0,3% το 2009.
    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 ''θα είναι αρκετά ικανοποιητικός και κοντά στο 2%, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''και το 2010 θα είναι δύσκολος χρόνος'' και διαβεβαίωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί σωστά τις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για να ελαχιστοποιήσει το κόστος και στο φορολογούμενο και στην οικονομία τα χρόνια που έρχονται.
    Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία έγινε ενημέρωση του ιδιωτικού τομέα για τη μονογραφή από την Κύπρο και τη Ρωσία της σύμβασης για την αποφυγή επιβολής διπλής φορολογίας και συζητήθηκε ο καταρτισμός του προγράμματος δράσης του 2009 για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Σταυράκης είπε πως ''το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κύπρος αναμένεται να έχει την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη'', προσθέτοντας ότι οι παλαιότερες προβλέψει ήταν ότι η Κύπρος θα είχε ''τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την τέταρτη ή πέμπτη σε όλη την Ευρώπη''.
    Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η σχετική θέση της Κύπρου αναβαθμίζεται προβλέπεται να έχουμε τον πιο υψηλό και το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.
    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ''αυτό επιβεβαιώνει και τη θέση της κυβέρνησης ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούμε είναι η σωστή, αυτή που διασφαλίζει τον υψηλότερο δυνατό ρυθμό ανάπτυξης σε παρά πολύ αντίξοες εξωτερικές συνθήκες''.
    Αναφέροντας ότι η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ είναι η τρίτη αναθεώρηση προς τα κάτω, ο κ. Σταυράκης είπε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις ''αναθεωρούν σε συνεχή βάση προς τα κάτω προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη όταν παρουσιάζονται νέα γεγονότα τα οποία την περίοδο αυτή είναι συνεχώς και πιο αρνητικά''.
    Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ''σίγουρα οι πιέσεις είναι για επιβράδυνση'' και σημείωσε ότι ''θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες νέες προβλέψεις και αναθεωρήσεις μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων του α΄ τριμήνου που θα είναι έτοιμα περί τα μέσα Μαΐου''.
    Ερωτηθείς αν με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης αυξάνεται και το κόστος του κράτους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ''η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης δημιουργεί αυξητικές πιέσεις στην ανεργία και ίσως μια μεγάλη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά''.
    Είναι γι΄ αυτό, συνέχισε, που με ένα πολύ συντηρητικό και προσεκτικό τρόπο διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά, προσπαθώντας να περιοριστούμε στις στοχευμένες δαπάνες.
    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ''και το 2010 θα είναι δύσκολος χρόνος και άρα χρειάζεται να κρατήσουμε αρκετά δημοσιονομικά πολεμοφόδια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία'', προσθέτοντας ότι ''οποιεσδήποτε δαπάνες οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή που δεν είναι άκρως απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομίας είναι δαπάνες που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος και ο απλός πολίτης τα επόμενα χρόνια''.
    ''Μέλημα μας είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, να περιοριστούμε σε στοχευμένα μέτρα άκρως απαραίτητα για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και στο φορολογούμενο και στην οικονομία τα χρόνια που έρχονται'', κατέληξε ο κ. Σταυράκης.

    ΠΗΓΗ:lemesosnews.com

    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.