8/4/09

ΗΠΑ: αλλάζουν τις αμυντικές προτεραιότητες

Τι προκύπτει από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Γκέιτς
Σημαντική αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, με μεγάλες μειώσεις σε πολλά παραδοσιακά οπλικά συστήματα, αλλά και σημαντική ενίσχυση δαπανών για άλλα, καθώς και τη στρατολόγηση περισσότερων ανδρών και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των εξεγέρσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να προκαλέσουν γύρο συζητήσεων και διενέξεων, για την κατανομή του αμυντικού προϋπολογισμού, που θα φθάσει φέτος τα 500 δισ. δολάρια. Ο νέος προϋπολογισμός αποκαλύπτει, πάντως, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει τη ριζική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής και την εκπόνηση νέου αμυντικού δόγματος, που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν παρά σε συμβατικά οπλικά συστήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο εναντίον μεγάλων στρατών, όπως ο κινεζικός ή ο ρωσικός.
Σημαντικές μειώσεις ανακοίνωσε ο κ. Γκέιτς στα αντιπυραυλικά προγράμματα, στο πανάκριβο Σύστημα Μελλοντικού Πολέμου (FCS) του αμερικανικού στρατού, αλλά και στα φιλόδοξα σχέδια ναυπήγησης νέων μεγάλων πολεμικών πλοίων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός σκοπεύει να ακυρώσει το δαπανηρό πρόγραμμα κατασκευής νέων προεδρικών ελικοπτέρων, να καθυστερήσει την ανάπτυξη νέου βομβαρδιστικού αεροσκάφους και να παραγγείλει μόλις τέσσερα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-22.
Ο κ. Γκέιτς σχεδιάζει, όμως, να αυξήσει τον αριθμό στρατευσίμων στο στρατό και τους πεζοναύτες, διατάζοντας παράλληλα τη διακοπή των μειώσεων προσωπικού σε ναυτικό και αεροπορία. Ταυτόχρονα, ο υπουργός ανακοίνωσε επιπλέον δαπάνες 2 δισ. δολαρίων για εκσυγχρονισμό των υποδομών συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που περιλαμβάνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Πρέντατορ» και «Ρίπερ», αλλά και την ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων, που επιχειρούν σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Νέα κουλτούρα
Με τις πρωτοβουλίες του αυτές, ο κ. Γκέιτς φιλοδοξεί να επιβάλει νέα κουλτούρα στο Πεντάγωνο, σύμφωνη με τις απαιτήσεις των Αμερικανών στρατιωτών, που ζητούν επίμονα αποτελεσματικότερα μέσα και όπλα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αναμένει να συναντήσει δυσκολίες, καθώς οι προτάσεις του μένει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Οι μειώσεις που προτείνει ο κ. Γκέιτς απειλούν, πάντως, να οδηγήσουν σε κοινοβουλευτικές διενέξεις, καθώς πολλοί γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δώσουν σκληρές μάχες για να αποσοβήσουν το κλείσιμο εργοστασίων στις πολιτείες τους,
Στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου κατασκευάζεται το μαχητικό F-22, η διακοπή του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας. Προηγούμενοι πρόεδροι και υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ απέτυχαν στις προσπάθειές τους για περιορισμό των αμυντικών δαπανών.
Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές εξέφρασαν χθες αμφιβολίες για τα σχέδια του κ. Γκέιτς. Ο Αντριου Κρεπίνεβιτς, του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Ουάσιγκτον, εκτιμά πως οι μειώσεις δαπανών του Ρόμπερτ Γκέιτς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δρακόντειες.
The New York Times -Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Σε σχέση και με το χθεσινό άρθρο για το τέλος της αυτοδυναμίας υου δολλαρίου, το παρόν άρθρο ίσως αποτελεί μία επιβεβαίωση του ότι τα λεφτά αρχίζουν και τελειώνουν πλέον και για τις ΗΠΑ, τερματίζοντας μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ ουσιαστικά είχαν δωρεάν ό,τι ήθελαν, απλά και μόνο τυπώνοντας χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H παραγωγη του ραπτορ σταματα στα 187 κομματια,κοστους 140εκ.$ εκαστο.Ενω θα δωθει εμφαση στην παραγωγη του F-35,που ειναι φτηνοτερο και πολυχρηστικο.
    Χανονται η τουλαχιστον για αρχη κινδυνευουν 100.000 θεσεις εργασιας, ενω η παυση του προγραμματος για τα 20+ προεδρικα ελικοπτερα κοστους 11 δισ. $ συνολικα, ειναι ισχυρο πληγμα για τη Λοκχιντ Μαρτιν,δικα της και τα δυο προγραμματα που τερματιζονται.Η εταιρια δεν εχει την ιδανικη οικονομικη ρευστοτητα.
    Ειναι γνωστη η κριτικη για τα ανοητα προγραμματα οπως του F-22,B-1 M1 Abrams.Με το υπερογκο κοστος ανα μοναδα παραγωγης,το πολυ μικροτερο αριθμο παραχθεντων τελικων μοναδων και την αιματηρη συντηρηση και λειτουργια τους.

    Το Β 2 με αριθμο 21 σκαφων,κοστος παραγωγης μοναδας ~ 1,5δις.$ και το υπερογκο κοστος πτησης,
    Η ακριβη κι ενεργοβορα συντηρηση του Αμπραμς ( πινει κηροζινη σαν τρελο,οσοι παρακολουθησατε τα προβληματα που υπηρχαν στον προσφατο πολεμο στο Ιρακ με το ανεφοδιασμο τους,θυμηθειτε τα αντιστοιχα προβληματα ελλειψης καυσιμων κι ανεφοδιασμου των 70τονων γερμανικων αρματων στις Αρδεννες κι αλλου).

    Η πτωση ενος Β2 (-1,4 δισ,$)παλιοτερα η προσφατη καταστροφη ενος F-22 σε δοκιμες (-140εκ. $) ειναι ακομη νωπες.

    Αλλες ενδειξεις στροφης του στρατιωτικου προγραμματος των Ηπα προσφατα ηταν η συνεχιση του ναυτικου προγραμματος με το εντυπωσιακο πλοιο τυπου LCS και το νεο δορυφορικο προγραμμα "2+2".
    ----------

    Μενει να δουμε αν η κυβερνηση Ομπαμα θα προχωρησει και στη συζητηθεισα στρατιωτικοποιηση της Νασα,για να συνεχιστει το προγραμμα προσεληνωσης το 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.