10/4/09

Εξετάζει το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ το Ιράν

Το Ιράν με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση που έκαναν οι ΗΠΑ, καθώς και άλλα πέντε κράτη, για έναρξη άμεσων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Η πρόταση διατυπώθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, χώρες οι οποίες χθες, με κοινό τους ανακοινωθέν, ανέφεραν ότι θα ζητήσουν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα να καλέσει το Ιράν σε συνομιλίες προκειμένου "να βρεθεί μια διπλωματική λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα".
Ο Μπαράκ Ομπάμα, διαφοροποιούμενος πλήρως από την πολιτική του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνούνταν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, κάλεσε το Ιράν "να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες με όλους μας σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού".
"Το Ιράν οφείλει να πείσει όλους μας για τον αποκλειστικό ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και επισήμανε πως επειδή πολλές χώρες έχουν απορίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Ιράν θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην επιβολή νέων διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Η Κίνα, εμπορικός και ενεργειακός εταίρος του Ιράν, δήλωσε δια μέσου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών τα εξής: "Χαιρόμαστε που βλέπουμε βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Ενθαρρύνουμε το Ιράν και άλλες χώρες να έχουν επαφές για την εξεύρεση λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα".
Από την πλευρά του, το Ιράν δήλωσε δια μέσου του συμβούλου του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι πρώτα θα εξετάσουν την πρόταση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν.
Η πρόταση για απευθείας διαπραγματεύσεις, που διατυπώθηκε την Τετάρτη έπειτα από συνάντηση κορυφαίων διπλωματών στο Λονδίνο, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη μεταβολή της πολιτικής της Ουάσινγκτον, που έχει διατυπώσει επανειλημμένως υποψίες ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
ΕΝΕΤ

1 σχόλιο:

  1. Καλες οι προτασεις για διαπραγματευσεις και μελλοντικες ενεργειες για "να βρεθεί μια διπλωματική λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα" (τα "ατομικα οπλα" του Ιραν). Αλλα οι "διπλωματες" των (χωρων) Αγγλιας, ΗΠΑ, Κινας, Ρωσσιας, Γαλλιας, κλπ. "γαυγιζουν" για λαθος χωρα καθ' οτι ειναι αποδεδειγμενο μεσω IAEA, οτι οι Περσες δεν εμπλουτιζουν ουρανιο για βομβες. Γιατι δεν κανουν το ιδιο με το Ισραηλ το οποιον ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ εχει στην ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ; [http://www.haaretz.com/hasen/spages/1064600.html] Γιατι βλεπουμε εκκωφαντικη σιωπη απ αυτη τη μερια ενω τα "μεγαφωνα" για το Ιραν μας εχουν ξεκουφανει;
    Μηπως οι διπλωματες δεν ειναι πραγματικοι διπλωματες, αλλα "ντουντουκες" του Ισραηλ;

    Λεω, ΜΗΠΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.