10/4/09

Αυστηρή σύσταση Μεντβέντεφ στο ισχυρό κόμμα «Ενωμένη Ρωσία»

Άραγε θα αποδειχτεί αληθινή η όντως υπερβολική σύλληψη του σκιτσογράφου;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το πανίσχυρο κόμμα που ίδρυσε ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα, Βλαντίμιρ Πούτιν, την «Ενωμένη Ρωσία» ότι, «οι εξουσίες που πρόκειται να αποκτήσει το κόμμα, να διορίζει Κυβερνήτες περιφερειών, «δεν θα πρέπει να τού δώσουν συνάμα την ψευδαίσθηση, ότι θα 'έχει το πάνω χέρι', σε σχέση με το Κρεμλίνο».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγήθηκε της «Ενωμένης Ρωσίας» ευθύς ως τερμάτισε την προεδρική του (πολυετή) θητεία. Οι πολιτικοί αναλυτές διείδαν στη συγκεκριμένη κίνηση μιά βούληση του Πούτιν, να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά και να απολαμβάνει στο μέλλον εξουσίας μεγαλύτερης, πιθανόν, και αυτής ακόμα του Κρεμλίνου...
Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ένας πρώην δικηγόρος, αναφερόταν ευθέως στο νομοσχέδιο που θα εγκριθεί πολύ σύντομα, κατά το οποίο το κόμμα που πλειοψηφεί στις περιφερειακές νομοθετικές συνελεύσεις στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα έχει το δικαίωμα, να διορίζει τον Κυβερνήτη της εν λόγω περιφέρειας - σε έναν μεγάλο αριθμό περιφερειών στις συνελεύσεις τους πλειοψηφεί η «Ενωμένη Ρωσία».
«Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα προσδώσει μοναδικές ευκαιρίες στο κόμμα σας - την «Ενωμένη Ρωσία» - ένα κόμμα το οποίο κατ' αυτήν τη χρονική συγκυρία διαθέτει και μοναδικές ευθύνες (επειδή πλειοψηφεί)», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος προς την επισκεπτόμενη σήμερα την προεδρική κατοικία στη Μπαρβίχα (προάστιο Μόσχας) ηγεσία της «Ενωμένης Ρωσίας».

Υπερεξουσίες
Στην ίδια τη Δούμα, στη Μόσχα, η «Ενωμένη Ρωσία» έχει πλειοψηφία διάστασης περισσότερων και από τα δύο τρίτα του νομοθετικού αυτού Σώματος.
Ας σημειωθεί, όμως, πως με μία τόσο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική ομάδα της «Ενωμένης Ρωσίας» είναι σε θέση να δρομολογήσει τη διαδικασία της έκπτωσης από το προεδρικό αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας, να δίνει εντολή παύσης περιφερειακών πρωθυπουργών, παρέχει παντοδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη στον πρωθυπουργό της Ρωσίας και ηγέτη της, ενώ έχει καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης στη Δούμα όσο και απόλυτο έλεγχο στη διεξαγωγή των συζητήσεων, τις οποίες μάλιστα ασκώντας το «βέτο» της μπορεί να διακόψει...
Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν την τάση αποστασιοποίησης απ' αυτές τις πολιτικές πρακτικές και της ανεξαρτητοποίησης του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διακηρύσσει εσχάτως δημόσια ότι «σήμερα η Ρωσία χρειάζεται ένα περισσότερο ευέλικτο πολιτικό σύστημα».
Παράλληλα, σημειώνουν οι ίδιοι, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ δείχνει λιγότερη εχθρότητα σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό Πούτιν «έναντι της Δύσης», ενώ παίρνει και αποστάσεις από αυτό που ο πρόεδρος αποκαλεί «κουμανταρισμένη, διευθετημένη Δημοκρατία».
www.kathimerini.gr - AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.