14/4/09

Αίγυπτος και Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ


Με ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών αρχών και οξύτατες φραστικές επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η Αίγυπτος κλιμακώνει τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε την περασμένη Τετάρτη εναντίον της σιιτικής, φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, βρίσκοντας πρόθυμο σύμμαχο την κυβέρνηση του Ισραήλ.


Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούσαν σε ορεινή περιοχή της χερσονήσου του Σινά 13 υπόπτους για συμμετοχή σε μυστικό πυρήνα της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι εν λόγω ύποπτοι κατονομάστηκαν στη διάρκεια ανακρίσεων 49 ανθρώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά το τελευταίο πεντάμηνο με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στο Σινά.Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, αναγνώρισε, την περασμένη Παρασκευή, ότι ένας εκ των συλληφθέντων, ο Λιβανέζος Σάμι Σιχάμπ, είναι μέλος της Χεζμπολάχ. Διέψευσε κατηγορηματικά, όμως, ότι αυτός ή άλλοι σύντροφοί του ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών επί αιγυπτιακού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι μοναδική αποστολή του ήταν η μεταφορά όπλων στους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, εν όψει της επικείμενης ισραηλινής εισβολής. Την εκδοχή αυτή στήριξε και η Χαμάς, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι «η παροχή όπλων στην αντίσταση δεν είναι έγκλημα, αλλά τιμητικό καθήκον».

Σχολιάζοντας την ομολογία του ηγέτη της Χεζμπολάχ για απόπειρα εξοπλισμού της Χαμάς, ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Γισραέλ Κατζ, ένας πολιτικός που συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «ο Νασράλα δικαιούται να πεθάνει».

Πάντως, η εφημερίδα «Χάαρετς» θέτει το ερώτημα γιατί οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες μόλις την περασμένη εβδομάδα συλλήψεις που έγιναν προ τεσσάρων ή πέντε μηνών. Η υπόθεση της εφημερίδας είναι ότι η Αίγυπτος, όπως και άλλα συντηρητικά, αραβικά κράτη, σαν τη Σαουδική Αραβία, ανησυχούν σφόδρα για τα ανοίγματα που επιχειρεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ισλάμ μέσω Τουρκίας και Ιράν, απαξιώνοντας τις ίδιες. Υπό αυτό το πρίσμα, η δαιμονοποίηση της Χεζμπολάχ μεταφράζεται ως προληπτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν.

Ενδεικτική είναι επίσης η επίθεση της κρατικής, αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Γκομχουρία» εναντίον του Νασράλα, τον οποίο δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «σεΐχη-μαϊμού». Την Κυριακή, η Εισαγγελία του Καΐρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διωχθεί ερήμην ο Νασράλα με την κατηγορία ότι καθοδηγεί τρομοκρατικούς πυρήνες εντός Αιγύπτου. Σ’ αυτή την ατμόσφαιρα ήρθε να προστεθεί η πληροφορία περί τραυματισμού Ισραηλινού τουρίστα από Λίβυο εργάτη στην παραθαλάσσια, αιγυπτιακή πόλη Ελ Αρίς, στο Σινά.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιμελήθηκε sub92

1 σχόλιο:

  1. Συμβουλη (και οχι οδηγια) προς ναυτιλομενους.

    Η Αιγυπτος παιρνει ετησιως δισεκατομυρια δολλαρια "βοηθεια" απο την Αμερικη.
    Ο λογος; Για να εχουν οι εβραιοι εξασφαλισμενα τα "οπισθια" τους.
    Αυταποδεικτο λοιπον ειναι οτι ο σκυλος Μπουμπαρακ "γαυγιζη στην αυλη που τον ταϊζουν".
    Τωρα αν ο Ναρσαλλα "δικαιουται να πεθανη", Ο Κατζ δικαιουται να "ζηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.