20/4/09

Απαισιοδοξία στην Κύπρο μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα


Αρνητική εξέλιξη για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζουν τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, το αποτέλεσμα των χθεσινών «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, που έφερε στην εξουσία το ακροδεξιό κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.
Επιπλέον, θεωρούν ότι το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει για άλλη μιά φορά το ρυθμιστικό της ρόλο στις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα συνιστά αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό και πρόσθεσε: «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δηλαδή θα επιμείνουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσουμε στη βάση των αρχών, που καθορίζονται από αυτό το πλαίσιο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλατ μέχρι σήμερα, για μας, δεν μπορούν να ξανασυζητηθούν».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι το κλειδί της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται μόνο στην Αγκυρα.
«Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να κέρδιζαν οι πλέον μετριοπαθείς και προοδευτικές δυνάμεις. Όμως θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο διεθνή παράγοντα ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουν τις πιέσεις εκείνες που πρέπει προς την Τουρκία, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ως πράξη που προωθεί τις αποσχιστικές συμπεριφορές του παράνομου κατοχικού μορφώματος, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η επικράτηση του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου προοιωνίζει την περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας».
«Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αφού η Αγκυρα είναι εκείνη που δίδει εντολές, που χαράσσει γραμμή και όποιος και αν ηγείται του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να χαράσσει γραμμή ερήμην της Αγκυρας», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

8 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν πρέπει κάποιος να ανησυχεί, γιατί τώρα τελευταία το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι οι προσδιοριζόμενες "δεξιές" κυβερνήσεις κάνουν εθνικές υποχωρήσεις ενώ οι προσδιοριζόμενες "αριστερές" κάνουν υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Ο ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2008 ΟΤΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΜΟΓΓΟΛΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ


    http://www.youtube.com/watch?v=FcFo2MBDlh0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θεωρείς τον κινέζο αριστερό για το σχέδιο Αναν τι έχεις να μας πεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..."Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αφού η Άγκυρα είναι εκείνη που δίδει εντολές, που χαράσσει γραμμή και όποιος και αν ηγείται του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να χαράσσει γραμμή ερήμην της Άγκυρας.

    Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά σε όλους.

    Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα νέα κάπως με χαροποίησαν, διότι τα τελευταία χρόνια έχω δει από τους "μετριοπαθείς" να γίνονται πράγματα τα οποία ούτε οι πλέον ακραίοι δεν θα τολμούσαν.
    Το κυπριακό κατ' εμέ είχε εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση στην οποία πολλά δίδονταν στην άλλη πλευρά στο όνομα μία αμφίβολης πίστης στα ιδεώδη του "συντρόφου" και διεθνιστή Ταλάτ. Ωστόσο αυτό που διακυβεύονταν πλέον ήταν ότι όχι η λύση του κυπριακού, αλλά η επέκταση της επικυριαρχίας της Τουρκίας και στο ελεύθερο τμήμα.
    Ας ελπίσουμε ότι ο ακραίος πλέον ηγέτης των Τ/Κ θα αφυπνίσει κάποια αισθητήρια λογικής του "συντρόφου" Δημήτρη, μήπως και σώσει τουλάχιστον το ελεύθερο τμήμα. Με τον ακραίο ηγέτη, ίσως η άσκηση του δικαιώματος του βέτο ή έστω η απειλή χρήσης του πιθανόν να είναι ευκολότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτα απ' όλα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο Έρογλου δεν είναι ακροδεξιός, είναι κεντροδεξιός, το αντίστοιχο του Γλαύκου Κληρίδη.
    Πάντως, η εκλογή του θα δώσει, ίσως, τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να ελιχθεί καλύτερα και να φορτώσει τις ευθύνες του αδιεξόδου των συνομιλιών στην άλλη πλευρά.
    Μετά το ΌΧΙ του Παπαδόπουλου η Ε/Κ πλευρά είχε στριμωχτεί και έπρεπε να φανεί διαλλακτική για να άρει από πάνω της το στίγμα του αδιάλαλκτου και του υπέυθυνου για το αδιέξοδο.
    Τώρα ο Έρογλου ίσως μας βολεύει σε τακτικό επίπεδο, γι' αυτό και τον ονομάσαμε "ακροδεξιό".
    Ίσως λοιπόν σε τακτικό επίπεδο να τα βολέψουμε για άλλη μια φορά. Σε σε στρατηγικό επίπεδο, όμως, τί γίνεται;
    Πώς φεύγουν τα στρατεύματα κατοχής από το νησί;
    Αυτό είναι το δύσκολο ερώτημα που ζητεί απάντηση.

    Χρονια Πολλά σε όλους

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίνοντας από την Ιστορία, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν τουρκικά στρατεύματα αμαχητί, ή αν όχι με πολεμικά μέσα, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον πολλαπλάσια οφέλη από αυτά που είχαν αρχικά (γι αυτό πλέον το θέμα ουσιαστικής συζήτησης στο κυπριακό ήταν η επέκταση της κυριαρχίας της τουρκίας και στο ελεύθερο μέρος του νησιού - βλέπε μειοψηφία με δικαιώματα πλειοψηφίας, παρεμβατικά δικαιώματα, κατάργηση ενόπλων δυνάμεων, ρύθμιση θεμάτων κεντρικής τράπεζας με σαφή ευνοικούς όρους για τους Τ/Κ, κ.λ.π).

    Κατά τη δική μου γνώμη, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα στρατεύματα της Τουρκίας με πολιτική λύση που να μην αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ε/Κ πλευράς. Ας μήν γελιόμαστε. Υπήρξε ένας πόλεμος και χάσαμε. Για την ακρίβεια ούτε κάν αντιδράσαμε ουσιαστικά. Οδυνηρό αλλά απλό. Η Ιστορία δικαιώνει αυτούς που απαιτούν και μάχονται. Όχι τους political correct (= οσφυοκάμπτες).

    Κάποιος αναγνώστης σε άλλο ιστολόγιο είπε, κατά τη γνώμη μου, την αλήθεια με δύο λόγια. Ο Έρογλου θα σώσει το ελληνικό κομμάτι της Κύπρου από τον Χριστόφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ?

    Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στα κατεχόμενα έφερε το ακροδεξιό κόμμα του Ντερβίς Ερόγλου στην αυτοδυναμία με ποσοστό 44%.
    Το αποτέλεσμα και η μεταφορά του στο γυαλί, στο χαρτί και στον ηλεκτρονικό τύπο είναι …είδηση.
    Σε ποιο βαθμό αυτό θα επιδράσει στην ουσία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού?
    Ας επιχειρήσουμε την απάντηση ρίχνοντας μια απλή ματιά στα δεδομένα:

    1. Το ότι υπάρχουν διαφορές με το κόμμα του Ταλάτ στις «επιλυσιακές» προσεγγίσεις, αυτό είναι βέβαιο. Σε ποιο βαθμό όμως και κυρίως προς ποια κατεύθυνση είναι δυνατόν να καθορίσουν την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας?
    2. Η Χίλαρι επέλεξε τη συνάντηση με τον Ταλάτ λίγες μόλις μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στα κατεχόμενα. Για ποιο λόγο όμως να το κάνει ενώ όλα μαρτυρούσαν το προβάδισμα του Ερόγλου? Προφανέστατα όχι για να στηρίξει συγκεκριμένες προσεγγίσεις στα πλαίσια των ενδοτουρκοκυπριακών διαφορών στη διαπραγματευτική διαδικασία.
    3. Το ότι λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα παραμένουν κλειστά για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι και αυτό δεδομένο. Την προβολή και την υπεράσπιση όμως αυτής της επιλογής την ανέλαβε εργολαβικά ο τούρκος εκπρόσωπος για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

    Συμπέρασμα πρώτο:
    Η Τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και συνέπεια και κατά κανόνα υπηρετείται πιστά στις γενικές της κατευθύνσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται κατά καιρούς στην κυβερνητική εξουσία.

    Συμπέρασμα δεύτερο:
    Οι χειρισμοί των τουρκοκύπριων ηγετών στα κορυφαία «εθνικά» και γι αυτούς θέματα, είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τις επιλογές και τις προτεραιότητες που καθορίζει η (μαμά) Τουρκική ηγεσία, και ουδόλως κλυδωνίζονται από τις όποιες κυβερνητικές εναλλαγές.

    Ας αναλογιστούμε αν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελληνοκυπριακή ηγεσία. Αν υπάρχει προσήλωση, σταθερότητα και σταθερός βηματισμός, αν σωστά και αποτελεσματικά – εποικοδομητικά αξιοποιούνται οι υποθήκες που μπήκαν, οι δρόμοι που χαράχτηκαν από το παρελθόν.

    Ερώτηση πρώτη:
    Ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη στάση του και με το αντρίκιο δάκρυ του χάραξε το δρόμο. Οι υποθήκες που έθεσε φωτίζουν όσο θα έπρεπε τις σύγχρονες διαδρομές?

    Ερώτηση δεύτερη:
    Ο Ντερβίς Ερόγλου θα διαχειριστεί στην βάση των παραπάνω διαπιστώσεων τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των τουρκοκυπρίων (βλ. Τουρκικών επιλογών) το επόμενο διάστημα. Οι όποιες προσεγγιστικές διαφορές του όμως από τον Ταλάτ, θ αποτελέσουν για την Ελληνοκυπριακή πλευρά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διορθωτικές κινήσεις εκεί που ατυχήσαμε, εκεί που αστοχήσαμε, εκεί που επιτρέψαμε τη σκιά να εμποδίζει το φως που άναψε ο Τάσος Παπαδόπουλος να συνεχίσει να φωτίζει και να σηματοδοτεί περήφανες διαδρομές?

    Θα δείξει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.