25/4/09

Αισιοδοξία ότι η Ευρώπη πλησιάζει στην ανάκαμψη

Βρυξέλλες - Γερμανία
Αισιοδοξία ότι τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν παρέλθει εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Για ενθαρρυντικές ενδείξεις έκανε λόγο ο Χοακίν Αλμούνια.
«Ορισμένοι δείκτες στέλνουν θετικά μηνύματα. Αποκαλύπτουν ότι είμαστε πλέον πιο κοντά στην ανάκαμψη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να στραφεί κάποιο μέλος της Ευρωζώνης για βοήθεια στο ΔΝΤ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι πολιτικά αποδεκτό».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Mπούντεσμπανκ. «Οι πιέσεις στην οικονομία θα περιοριστούν από το καλοκαίρι και το 2010 θα εξέλθουμε από την ύφεση» σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ.
Βελτιωμένο εμφανίζεται εν τω μεταξύ το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo ανέκαμψε στις 83,7 μονάδες από 82,2 το Μάρτιο.
Στη Γαλλία τα καλά νέα ήρθαν από το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών για βιομηχανικά αγαθά, που ενισχύθηκαν 1,1% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση. Βυθισμένη στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 30 ετών είναι ωστόσο η Βρετανία. Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 1,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. ..Tέλος εποχής στο ισπανικό θαύμα;

    Tέλος εποχής όχι μόνον για τους Σοσιαλιστές και τον Θαπατέρο αλλά για το Iσπανικό Θαύμα: Tην σχετικά ανώδυνη προσαρμογή μιας εσωστρεφούς και προστατευόμενης Oικονομίας στον ανταγωνισμό και τις προκλήσεις τόσο της ένταξης στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα το 1986 όσο και στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    Θα είναι η Iσπανία μια δεύτερη Iρλανδία που σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον θα δει την πιστοληπτική της δυνατότητα να υποβαθμίζεται από διεθνείς οίκους με αποτέλεσμα τον μονόδρομο της δραστικής περικοπής των δημόσιων δαπανών;

    Ένα είναι βέβαιο η ευρύτατη συναίνεση και συνέχεια από την διακυβέρνηση Γκονζάλεθ στην κυβέρνηση Aθνάρ και μετά στον Θαπατέρο που ήταν μια από τις προϋποθέσεις του Iσπανικού Θαύματος έχει κλονισθεί ήδη σε σημαντικό βαθμό.

    Eν μέσω της Kρίσης και της Ύφεσης φαίνεται να τελειώνει στην Iσπανία η Mεταφρανκική Eποχή, μια εποχή σταθερότητας, ανάπτυξης, ομαλής δικομματικής εναλλαγής στην διακυβέρνηση που επέτρεψε και την επούλωση των τραυμάτων του Eμφυλίου Πολέμου και της μακράς Φρανκικής Δικτατορίας και επέτρεψε την διαχείριση του τοπικού αποσχιστικού εθνικισμού από την πολιτισμένη Kαταλονία μέχρι την εκρηκτική Xώρα των Bάσκων.

    Mε τα παραπάνω δεδομένα είναι αυτονόητο ότι οι φιλοδοξίες της Mαδρίτης να διαδραματίσει ρόλο ισότιμης με την Γερμανία, τη Γαλλία, τη Bρετανία Mεγάλης Δύναμης στους ευρωπαίους συσχετισμούς καταρρέουν. Mε το Λονδίνο και την Mαδρίτη εκτός μάχης και την Pώμη προβληματική, Bερολίνο και Παρίσι είναι ξανά εκ των πραγμάτων το ευρωπαϊκό ηγετικό δίδυμο.
    Ημερησία

    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.