26/4/09

Διπλωματικές επαφές Κασσίμη στη Συρία


Συναντήσεις με τον υπουργό εξωτερικών κ. Ουαλίντ Μοάλεμ και τον υφυπουργό κ. Αμπντούλ Φατάχ Αμούρα, με τους οποίους και συζήτησαν διμερή θέματα αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχε σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Συρία, ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης.
Οι δυο συναντήσεις είχαν συνολική διάρκεια περίπου μια ώρα και... τριάντα λεπτά. Εξερχόμενος και συνοδευόμενος από τον ομόλογό του της Συρίας, ο κ. Κασσίμης ανέφερε ότι:
«Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνονται οι πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Συρίας. Στις επαφές που είχαμε αποτυπώθηκε η νέα πραγματικότητα και τα δεδομένα που δημιουργούνται στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Συρίας με τις γειτονικές χώρες και οι πρωτοβουλίες της, για τον διάλογο μεταξύ των Παλαιστινίων για μια ουσιαστική προσέγγιση, με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή.
Παράλληλα εξετάσαμε τις τεράστιες δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Συρίας με τη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η Συρία προχωράει σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των λιμένων και του οδικού δικτύου ώστε να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών χωρών της Μέσης Ανατολής αλλά και με χώρες της Δύσης.
Εξετάσαμε βεβαίως και τις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις οι οποίες άλλωστε έχουν βαθιές ρίζες ενώ όπως ήταν φυσικό επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα φορά τις κοινές μας θέσεις αναφορικά με ζητήματα Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής
».
Ο Σύριος υφυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συζήτησαν οι δυο άνδρες, ανέφερε πως:
«Ήταν μια ουσιαστική και ωφέλιμη συνάντηση όπου υπήρξε και μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων. Ο πολιτισμός και οι σχέσεις φιλίας που μας ενώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια σε επίπεδο λαών και κρατών βρέθηκαν στο προσκήνιο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης κάναμε μια παρουσίαση της κατάστασης όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκφράσαμε τις θέσεις της Συρίας οι οποίες αποβλέπουν στην στήριξη των προσπαθειών για ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υποστήριξη και προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, υπό τη σκιά βεβαίως και των πρόσφατων εξελίξεων.
Υπήρξε ταύτιση απόψεων για το ρόλο που διαδραματίζει η Συρία για μια πραγματική αποκλιμάκωση στα ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Υπήρξε επίσης εκτενής συζήτηση και εξέταση των οικονομικών σχέσεων. Μιλήσαμε για το εμπόριο και τον τομέα των επενδύσεων. Υπάρχει διάθεση να μοιραστούμε την ικανή εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς, των λιμανιών, των σιδηροδρομικών δικτύων και υπάρχει μεταξύ μας συμφωνία ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για περαιτέρω συνεργασία με στόχο την ευημερία της περιοχής αλλά και των δυο λαών
».
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε στην πόλη του Χαλεπίου, την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της περιοχής καθώς και την ελληνική κοινότητα που φιλοξενεί η μεγαλύτερη - σε μέγεθος και πληθυσμό - πόλη της Συρίας.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα υφυπουργό ο Μητροπολίτης Παύλος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την: «κράτος με μακρά ιστορία που στέκει δίπλα στους αδικημένους και από θέσεως και αρχής υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δίκαια γενικότερα. Πρώτα το απέδειξαν - οι Έλληνες - αυτό, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας ιδιαιτέρως, άλλωστε, ο λαός σας έχει το θάρρος να προτιμά το μαργαριτάρι της αλήθειας από το φθηνό συμφέρον, όπως κι εσείς δηλώσατε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ως μεγάλος κληρονόμος και φορέας του πολιτισμού του ελληνισμού και όντως, σε αντίθεση με τις θρησκείες, η χώρα σας μετέφερε το ενδιαφέρον του ανθρώπου από το χώρο των θεών στις ανάγκες του συνανθρώπου κι έγινε ο ίδιος ο άνθρωπος, ο σκοπός πάντων των πραγμάτων. Ο ελληνισμός ως πολιτισμός έδινε κι έπαιρνε από όπου κι αν περνούσε. Για αυτό και σας ευχαριστούμε θερμώς και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε συμμέτοχοι αυτού του πολιτισμού και συνδημιουργοί».
Στο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Ναού Χαλεπίου, η ελληνική κοινότητα της περιοχής έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση τραγουδώντας τον ελληνικό και συριακό εθνικό ύμνο, ενώ αρκετοί εξ αυτών, συνομίλησαν με τον υφυπουργό δίνοντάς του μια εικόνα από πρώτο χέρι για τη σημερινή πραγματικότητα και κατάσταση στη Συρία.
Ο Μητροπολίτης Παύλος, παρουσίασε την πορεία των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού σχολείου που καλύπτει μέχρι και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Κασσίμης μίλησε για συγκινητική επίσκεψη και υποδοχή στην πόλη, τόσο από πλευράς Μητροπόλεως καθώς επίσης κι από την ελληνική ομογένεια.
«Με το Μητροπολίτη αναπτύξαμε τις δράσεις τις Μητρόπολης Χαλεπίου, το εκπαιδευτικό έργο που παράγει αλλά και το σχολείο το οποίο φτιάξαμε. Αισθάνομαι υπερήφανος που υπάρχουν σε ετούτο εδώ τον τόπο, αυτοί οι πυρήνες της ορθοδοξίας και του ελληνικού πνεύματος» σχολίασε ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Χαλέπι.
Στην πρωτεύουσα της Συρίας, ο Έλληνας υφυπουργός εγκαινίασε αργά το μεσημέρι της Κυριακής, στο προάστιο Χουσεινίε - που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δαμασκού - την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός σχολείου υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ η Γενική Επίτροπος του οργανισμού κ. Κάρεν Αμπού Ζάιντ ανέφερε, πως πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο χτίζεται στη γη κάποιων φιλάνθρωπων παλαιστίνιων που τη δώρισαν για αυτό το σκοπό.
«Σε λίγους μήνες εδώ θα φιλοξενούνται 2.500 παιδιά παλαιστίνιων προσφύγων. Αυτό χάρη και στη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μας στηρίζει κατά το ένα τρίτο στο κόστος της ανέγερσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επίτευξη του στόχου μας, ο οποίος, δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των συνθηκών και του βιοτικού επιπέδου των προσφύγων στην περιοχή».
Στην εκδήλωση η συριακή κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό εξωτερικών κ Αμπτούλ Φατάχ Αμούρα.
Ο κ. Κασσίμης τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των εργασιών. Αμέσως μετά δεκάδες παιδιά από οικογένειες Παλαιστινίων προσφύγων χόρεψαν και τραγούδησαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία ξεπερνά τα 120.000 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιστροφή τους εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα διαπραγματευτικά «αγκάθια» στις όποιες συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών κι η συνδρομή τους από τα Ηνωμένα Έθνη είναι αναγκαία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται στην περιοχή από το 1967.
Το ταξίδι του Έλληνα υφυπουργού στη Συρία θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι οπότε και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αποδήμων κ. Τζόζεφ Σουέιντ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

4 σχόλια:

  1. Το χαμόγελο το κόλλησες από πουθενά Θόδωρε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΤ
    Στην Δαμασκό της Συρίας είναι το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο κύριος Παύλος είναι του εκεί Πατριαρχείου ή είναι για τους Έλληνες μόνον? μικρή η απορία μου, αλλά για μένα έχει σημασία να καταλάβω πως "λειτουργεί" η Ορθοδοξία με ένα Ορθόδοξο Πατριαρχείο που ήταν σε χέρια κάποτε Έλληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι για όλους τους χριστιανούς της επικράτειάς του. Και για τους χριστιανούς της Αλεξανδρέτας, της Αντιόχειας, της Μερσίνας, των Αδάνων, του Ερζερούμ κλπ.
    Είναι πατριαρχείο εν εξορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. paides, an den to xerete o kassimis einai tou kis...mhn perimenete tipota kalo ap'afton

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.