14/4/09

Μεγάλη ισραηλινο-αμερικανική άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας


Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν είναι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του, κυρίως λόγω των επανειλημμένων δηλώσεων του προέδρου του Ιράν ότι το εβραϊκό κράτος πρέπει να σβηστεί από το χάρτη.
Οι ισραηλινές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα διεξάγουν φέτος τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας, στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμάσουν τρία αντιβαλλιστικά συστήματα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Jerusalem Post. Οι ασκήσεις αυτές με την κωδική ονομασία αυτή «Juniper Cobra» θα διεξαχθούν στο Ισραήλ και κατά τη διάρκειά τους θα δοκιμαστούν τα συστήματα Hetz, THAAD, καθώς και το σύστημα Αegus του Πολεμικού Ναυτικού.

Και άλλες ασκήσεις «Juniper Cobra» διεξήχθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο οι φετινές θα είναι πιο πολύπλοκες και θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά την εκτόξευση πυραύλων αναχαίτισης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει ημερομηνία έναρξης των ασκήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα σε νέα δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου Hetz, στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκίνησε το 1988 με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και εντάχθηκε στο στρατιωτικό πρόγραμμα «Πόλεμος των Άστρων» του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο εγκαταλείφθηκε επίσημα το 1993.

Σήμερα η ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού προγράμματος Hetz χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από τις ΗΠΑ.

Το εβραϊκό κράτος επενδύει μαζικά τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη αντιβαλλιστικών συστημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή εχθρικών πυρών από το Ιράν, τη Συρία ή Παλαιστίνιους ένοπλους της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν είναι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του, κυρίως λόγω των επανειλημμένων δηλώσεων του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ότι το εβραϊκό κράτος πρέπει να σβηστεί από το χάρτη.

Το Ισραήλ που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, κατηγορεί την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εφαρμογής πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που το Ιράν το διαψεύδει.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρανικού στρατού είχε δηλώσει το Μάρτιο ότι η χώρα του διαθέτει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
επιμελήθηκε sub92

1 σχόλιο:

  1. Ε, Αλαφουζοι ειναι αυτοι με το δικιο τους ναναι αλαφιασμενοι.
    Οχι με το τι πραγματικα ειπε ο Περσης για το "εβραϊκο κρατος", (εδω λιγος ρατσισμος δεν βλαπτει) αλλα με το τι ειπαν οι εβραιοι στους Αλαφουζους να γραψουν στην κουρελοφυλλαδα τους.
    Πιθανον να υπαρχουν αλλου κι αλλα οικονομικα συμφεροντα, εκτος εκεινων του "εκδοτη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.