14/4/09

Παράδοση του ΡΚΚ απαιτεί ο στρατός


Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες διατάξεις για να πετύχει την παράδοση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που, σύμφωνα με τον ίδιο, "αιμορραγεί".

"Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ώστε οι ισχύουσες νομικές διατάξεις να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές για να επιτευχθεί ο στόχος να εγκαταλείψουν οι αντάρτες την οργάνωση", δήλωσε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ κατά την ετήσια ομιλία του στην Ακαδημία Πολέμου της Κωνσταντινούπολης.

Χωρίς να αποσαφηνίσει τις τροποποιήσεις αυτές, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου δήλωσε πως ο αντιτρομοκρατικός αγώνας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά.

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας προβλέπει ήδη την απαλλαγή από οποιαδήποτε ποινή κάθε μέλους του PKK που δεν έχει διαπράξει έγκλημα. Ωστόσο τα αποτελέσματα της διάταξης αυτής ήταν περιορισμένα. Οι κουρδικές οργανώσεις ζητούν πλήρη αμνηστία για τους αντάρτες του PKK.

"Το βόρειο Ιράκ δεν αποτελεί πλέον άσυλο για την τρομοκρατική οργάνωση (...) η οποία αιμορραγεί και της οποίας οι οδοί επικοινωνίας έχουν καταστραφεί" εξαιτίας των επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και εναντίον των κρησφύγετων του PKK στο ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, υπογράμμισε ο στρατηγός.

Οι δηλώσεις του στρατηγού Μπασμπούγ έγιναν ενώ το PKK παρέτεινε ως την 1η Ιουνίου την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς, καθώς το τουρκικό κράτος ουδέποτε αναγνώρισε τις προηγούμενες εκεχειρίες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf.

ΠΗΓΗ:Sigmalive επιμελήθηκε sub82

3 σχόλια:

  1. ΝΑΙ . ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράδοση του ΡΚΚ απαιτεί ο στρατός.

    -Ναι πως θα το ήθελες στρατέ...
    PESHMERGE ρε Τουρκόσκυλοι μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν!
    Δεν μπορείτε να τους κάνετε καλά και αρχίσατε τις συλλήψεις και τις απειλές.
    Νομίζετε πως έτσι θα τιθασευτεί το πολυάριθμο Κουρδικό στοιχείο.
    Καλά τα λέμε...'Οσο αποφασισμένοι και να θέλετε να δείξετε, εμένα απελπισμένοι που φαίνεστε, ειδικά μετά τις εκλογές που έκαναν θραύση οι Κούρδοι σε αρκετές περιοχές.

    Nήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους.

    Τίτλος:
    Μήπως η αναβάθμιση της Τουρκίας στη περιοχή σηματοδοτεί και τη διάσπασή της;

    Διαβάστε τι έλεγε ο πρώην Αμερικάνος πρέσβης στη Τουρκία το 2007 και τι λέει το 2009.

    Στις 07.07.2007 είχα διαβάσει την ενδιαφέρον ανάρτηση του
    Strategy Geopolitics

    (http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2007/07/o-morton-abramowitz.html)

    που έκανε λόγο για την συνέντευξη «βόμβα» του Αμερικανού διπλωμάτη Morton Abramowitz, στο περιοδικό «Newsweek».

    Ο Morton Abramowitz, που είχε διατελέσει πρέσβης στη Τουρκία κατά τη περίοδο 1989 – 1991, υποστήριξε τότε στη συνέντευξη του,

    πως προβλέπει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Κεμαλικών και Ισλαμιστών, παράλληλα με μία γενικευμένη εξέγερση των Κούρδων, μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον η οποία θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και τέλος στην οριστική της διάσπαση.

    Την ώρα της συνέντευξης δεν είχε προκύψει η υπόθεση Εργκένεκον, ενώ όσον αφορά το θέμα του Κουρδικού από τότε υπάρχουν εξελίξεις, όχι και πολύ ευοίωνες για τους Τούρκους.

    Κάποιες φορές τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις ανθρώπων, που έχουν υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις όπως είναι ο Morton Abramowitz, αποχτούν μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα όταν τις διαβάζεις δύο χρόνια μετά.

    Ωστόσο ο ίδιος άνθρωπος επιστρέφει, και ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ, το σενάριο με τις πιο κάτω δηλώσεις του ΜΕΤΑ την επίσκεψη Ομπάμα στη Τουρκία.

    Στα σχόλια του μιλάει ξεκάθαρα για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, περιγράφει τη σημασία που διαδραματίζει στη περιοχή, ενώ τονίζει τη βοήθεια που η Τουρκία παρέχει στις ΗΠΑ, που όπως λέει είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ από οποιουδήποτε άλλου συμμάχου.
    Στη συνέχεια, αναφέρεται στο Ιράκ και εξηγεί πως οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν προβλήματα για χρόνια, ωστόσο τονίζει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός «παίκτης».

    Το εκπληκτικό έρχεται πιο κάτω στα σχόλια του όσον αφορά το Κουρδικό, που όπως λέει θεωρεί πως η Τουρκία έχει προσεγγίσει πολύ θετικά το θέμα, και τη δεδομένη στιγμή, οι όπως τους αποκαλεί Ιρακινοί-Κούρδοι ηγέτες έχουν σταματήσει να μιλούν για ανεξαρτησία αλλά το κύριο μέλημα τους είναι να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Τουρκία.

    Συνεχίζοντας υπογραμμίζει, πως οι Τούρκοι πιθανόν να μιλάνε πρόωρα όλο και περισσότερο για το τέλος του PKK, ενώ οι Ομπάμα και Ερντογάν θα πρέπει με αποφασιστικότητα να δημιουργήσουν – διατηρήσουν μια σταθερότητα στο Ιράκ αλλά και στο Ιρακινό Κουρδιστάν ώστε να αρχίσουν να συζητούν σοβαρά πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της περιοχής του Kirkuk.

    Υπάρχουν «δύο δρόμοι» μεταξύ των χωρών ΗΠΑ και Τουρκίας, οι οποίοι είναι, αφενός η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, με αντάλλαγμα ωστόσο πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μια συμβιβαστική λύση ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την Ε.Ε (το μεταφράζω σαν συμπέρασμα).

    Σημαντικό δε γεγονός αποτελεί πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει «κόμβος» της ενεργειακής μεταφοράς του φυσικού αερίου, αλλά στον αντίποδα για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνδράμουν στο ρόλο της που θα ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της Ε.Ε από την Ρωσία.
    Πρόσφατα η Τουρκία έκανε μια έκπληξη στην Ε.Ε με τον εκβιασμό όσον αφορά την εκλογή Ρασμούνσεν, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τι έχουν να κάνουν με τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

    Ολόκληρη η δεύτερη συνέντευξη του Morton Abramowitz.
    http://www.tcf.org/list.asp?type=NC&pubid=2268

    ΠΗΓΗ: www.nationalpride.wordpress.com

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους.

    Φιλικά / Λουκάς (τα λέμε σε 10 μέρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.