16/4/09

Το «Όραμα» του Γκιουλ και ο Ε/κ δημοσιογράφος


του Κώστα Μαυρίδη, ακαδημαϊκού
Είναι πραγματικότητα ότι κάποιοι αναμεταδίδουν την προπαγάνδα Ταλάτ στις ελεύθερες περιοχές, ενώ παραβλέπουν τις αντικατοχικές δυνάμεις ανάμεσα στους Τ/κ. Τώρα προκύπτει νέο φαινόμενο. Στις 12.4.2009 στον «Πολίτη», δημοσιογράφος (και αυτοδίδακτος «ιστορικός») ανάλυσε πρόσφατη συνέντευξη του Γκιουλ (Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών) στη Financial Times και αποφάνθηκε ότι ήταν εποικοδομητικός για το κυπριακό, έχει όραμα συνεργασίας κι ότι όλα αυτά δεν είναι προπαγάνδα. Μόνο που δεν το πρόσεξε κανένας εκτός από τον δημοσιογράφο και κάποιον διπλωμάτη βορειοευρωπαϊκής χώρας (γιατί δεν ονομάζεται;) με τον οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι συνομίλησε.

Στη συνέντευξή ο Γκιουλ ανέφερε σε σχέση με την Κύπρο, ότι δεν πρέπει να αναμένεται κίνηση από την Τουρκία αλλά άλλοι να κάνουν κίνηση προς την Τουρκία. Η δήλωση προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, όμως ο δημοσιογράφος θύμωσε με τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο που παρουσίασαν τον Γκιούλ αδιάλλακτο! Με βάση τις πληροφορίες του από τον ξένο διπλωμάτη (όπως λέει), ο δημοσιογράφος προβλέπει κίνηση της Τουρκίας στο Κυπριακό με σχέδιο «που δεν θα απέχει από τις παραμέτρους που έχουν κωδικοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και έχουν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες ως βάση». Και συνοψίζοντας μας υποδεικνύει ότι η Τουρκία «θέλει Λύση το συντομότερο δυνατόν». Το κεφαλαίο στη «Λύση» είναι δικό του. Για «Λύση» με κεφαλαίο έγραψε κι ο Τ. Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ). Πρόκειται για την ίδια σχολή σκέψης που δηλώνουν αριστεροί και ταυτοχρόνως συμφωνούν με τις επιδιώξεις των Αμερικανών και των Εγγλέζων στο κυπριακό και αλλού.

Η αποκορύφωση βρίσκεται στη διαπίστωση του Ε/κ δημοσιογράφου ότι «η Τουρκία καίγεται για λύση». Ναι, καλά διαβάσατε: «Η Τουρκία καίγεται για λύση»! Ούτε οι πρόσφυγες. Ούτε όσοι βρεθήκαμε παιδάκια στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου. Ούτε όσοι βιώσαμε τα αντίσκηνα και τους συνοικισμούς. Ο δημοσιογράφος αποφάνθηκε: Η Τουρκία είναι που καίγεται για λύση!

Ο δημοσιογράφος εκφράζει και την προειδοποίηση ότι «η ρητορική δεν πρέπει να είναι αυτή του 2004», διότι μετά «θα έχει το ίδιο τέλος». Γι αυτό και προειδοποιεί - προηγήθηκαν οι Αμερικανοεγγλέζοι - ότι η διαχείριση στα ΜΜΕ θα είναι καθοριστική. Αν ένα σχέδιο λύσης έχει περιεχόμενο διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν, δεν αιτιολογείται τόση αγωνία για την ρητορική με σκοπό το πλασάρισμά του. Η ουσία θα είναι καθοριστική και όχι η ρητορική. Η αγωνία δικαιολογείται αν το σχέδιο είναι το ίδιο ουσιαστικά με εκείνο του 2004. Και το σχέδιο «Λύσης» (με κεφαλαίο) εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και ουσιαστικά ίδιο με εκείνο του 2004 έχει όνομα. Λέγεται σχέδιο Ανάν, που όμως απορρίφθηκε συντριπτικά.

Πρόκειται για δημοσιογράφο που παλαιότερα θεωρούσε αξιόπιστες τις εξηγήσεις περί … ναυσιπλοΐας σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας για τις έρευνες που διεξήγαγαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου και όχι σε σχέση με τον εντοπισμό ενεργειακού πλούτου. Προφανώς, τώρα, αξιόπιστα δεν είναι μόνο τα Αγγλικά ανακοινωθέντα αλλά και οι δηλώσεις Τούρκων Υπουργών. Όπως πάει, ίσως αποφανθεί ότι και η δήλωση Ετζεβίτ περί ειρηνευτικής επιχείρησης το 1974 δεν ήταν ούτε αυτή προπαγάνδα.

Ο Φ. Σογιέρ, υπαρχηγός στο καθεστώς των κατεχομένων, δήλωσε ότι τα άρθρα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου περιλαμβάνονται σε αυτά που διαβάζει με ενδιαφέρον. Το εν λόγω άρθρο θα αφήσει πολύ ευχαριστημένο και τον Γκιουλ.

Ο Κώστας Μαυριδης είναι ακαδημαϊκός (mavrides@ucy.ac.cy)

Υ.Γ. Καλή Ανάσταση. Και στην πατρίδα.

Σημείωση Σύνταξης: Το άρθρο του δημοσιογράφου στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μαυρίδης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για το δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

3 σχόλια:

  1. Διάβασα ένα βιβλίο του αναφερόμενου δημοσιογράφου "ιστορικού" και εντυπωσιάστηκα -"ανάποδα"- ...!

    Ντροπή, είναι πράγματα αυτά!

    Όταν τόσες χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι αδελφοί μας έχουν χάσει τις περιουσίες τους, άσε εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους οι εκείνους που έχασαν την ζωή τους!

    Πως μπορεί ένας , ας πούμε "άνθρωπος" να καταριέται τόσο εύκολα το σπίτι του ... !

    Ποιά ... "ιδεολογία" τον κατέχει;

    Η Πατρίδα μας κινδυνεύει και καταστρέφεται, καθώς αυτός τολμά να γράψει τέτοια αίσχη!

    Για το όνομα του Θεού αυτές τις άγιες μέρες που περνάμε! Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .Ανωνυμος 08.23
    τα...αργυρια ειναι..πολλα!!!
    και τελος παντων η εφημεριδα και ο ιστορικος...ειναι γνωστον τι συμφεροντα προωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς θερμό καλοκαίρι οδηγούνται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη διαδικασία των συνομιλιών να φτάνει προς το τέλος της το φθινόπωρο.
    Ο προγραμματισμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ολοκλήρωση των συζητήσεων στο τέλος του καλοκαιριού, τη σύνταξη του Συντάγματος της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και της Θεμελιώδους Συμφωνίας μέχρι τον Νοέμβριο, να δοθεί δύο μήνες περίοδος για ενημέρωση της κοινής γνώμης και δημοψηφίσματα τον Ιανουάριο, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2010. Ο χρόνος εφαρμογής μιας πιθανής λύσης προβλέπεται να είναι πολύ πιο σύντομος απ' ό,τι στο σχέδιο Ανάν και δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Ε», τα Η.Ε. δεν είναι πρόθυμα να παίξουν με το χρόνο: «Τα ζητήματα είναι συγκεκριμένα, η λύση θεωρείται εφικτή και η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών δεδομένη. Η παρούσα συγκυρία θεωρείται μοναδική και δεν πρέπει να χαθεί, αν βέβαια το ζητούμενο είναι η επανένωση και όχι η οριστικοποίηση της διχοτόμησης», είπε.

    Ντάουνερ, Ρεν

    Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται ότι μετά το Πάσχα θα παραμένει στην Κύπρο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ ενεργός θα είναι και η συμμετοχή της Ε.Ε. Αν και ξεκαθαρίζεται ότι η συνδρομή της Ε.Ε. θα είναι τεχνικής φύσης, θα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των παρεκκλίσεων. «Δεν πουλώ και δεν πλασάρω αποκλίσεις από τις αρχές και τις συνθήκες της Ε.Ε.», είπε ο Ολι Ρεν κατά τις εργασίες της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, την εβδομάδα που πέρασε στις Βρυξέλλες.

    Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει μια δεύτερη ανάγνωση όλων των θεμάτων, με προσπάθεια να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει ο τελικός τρίτος γύρος με το πάρε- δώσε.

    Σε αυτό το στάδιο αναμένεται ότι θα υπάρξει και η πιο αποφασιστική παρέμβαση των Η.Ε. με ιδέες και προτάσεις για τη γεφύρωση των διαφορών.

    «Δεν υπάρχει ζήτημα επιδιαιτησίας, όπως το ζήσαμε το 2004» εξήγησε στην «Ε» πηγή των Η.Ε. «Τότε ο Γενικός Γραμματέας υποχρεώθηκε να συμπληρώσει τα κενά του σχεδίου, με τη σύμφωνο γνώμη και των δύο μερών, επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν μεταξύ τους».

    Αλλες συγκυρίες

    Η δεσμευτική επιδιαιτησία ήταν μια επινόηση για να παρακαμφθεί η άρνηση του Ντενκτάς να ξεκολλήσει από τη φιλοσοφία της λύσης συνομοσπονδίας δύο κρατών. Στη σημερινή διαδικασία, όπου οι δύο ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να βρουν λύσεις, τα Ηνωμένα Εθνη θα επεξεργαστούν ιδέες και λύσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα και θα τα προτείνουν στους ηγέτες να αποφασίσουν οι ίδιοι.

    Σύμφωνα με τα Η.Ε., η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει στο τέλος του 2009. Οπως εξηγήθηκε στην «Ε», η εμμονή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητη, καθότι το 2010 θα αρχίσουν να διαμορφώνονται άλλες συγκυρίες:

    * Η θητεία του Ταλάτ λήγει τον Απρίλιο του 2010 κι αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό, τότε δεν θα έχει δυνατότητες επανεκλογής. Ηδη οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη διχοτόμηση είναι η πλειοψηφία.

    * Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι μπλοκαρισμένη λόγω των ενστάσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και για το Κυπριακό. Αν δεν υπάρξει ξεμπλοκάρισμα στο Κυπριακό, θα κινδυνεύει σοβαρά με εκτροχιασμό και το τίμημα θα το πληρώσει η Κύπρος.

    Ολα τα δεδομένα συνεπώς, συνηγορούν στο ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην τελευταία του στροφή, αν και στην Κύπρο ελάχιστοι δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα. * Ελεθευροτυπία

    Αυτο ειναι το τελευταίο "χτυπημα" Δρουσιώτη για τον οποίο το έχω πεί πολλές φορές η γραφή του ειναι γεμάτη αντιφάσεις.
    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.