3/2/10

Κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες ζητά το ΕΔΑΔ από την Τουρκία

Την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες των Τούρκων πολιτών ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωμοδοτώντας επί προσφυγής. Σε χωριστή υπόθεση, το ΕΔΑΔ απορρίπτει αίτημα για τη χρήση στις ταυτότητες κουρδικών χαρακτήρων που δεν ανήκουν στο τουρκικό αλφάβητο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη την Τρίτη κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις τουρκικές ταυτότητες, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζεται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

Η γνωμοδότηση του ΕΔΑΔ ήλθε επί προσφυγής που είχε καταθέσει το 2004 στο Δικαστήριο ο Τούρκος πολίτης Σινάν Ισίκ, καθώς οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν την αναγραφή της αναφοράς «αλεβιτισμός» αντί «Ισλάμ» στο πεδίο του θρησκεύματος στην ταυτότητά του.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο τονίζει ότι η παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία δεν εδράζεται στην προσφυγή του ενάγοντος (που ζητούσε να εγγραφεί συγκεκριμένα ο αλεβιτισμός ως επίσημη πίστη του), αλλά στο γεγονός ότι οι ταυτότητες διαθέτουν πεδίο για την αναγραφή του θρησκεύματος, ανεξαρτήτως εάν είναι υποχρεωτική ή μη η συμπλήρωσή του.

Ο προεδρεύων δικαστής επισήμανε ότι μετά από μεταρρύθμιση του 2006 -βάσει της οποίας επιτρέπεται στους Τούρκους να αφήνουν κενό το πεδίο του θρησκεύματος- ο Σινάν Ισίκ μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την επιλογή. Ωστόσο, ο δικαστής δήλωσε επίσης ότι η κατάργηση του θρησκεύματος είναι η ενδεδειγμένη λύση σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

Απερρίφθη προσφυγή Κούρδων

Ως προς την περίπτωση οκτώ Κούρδων, Τούρκων υπηκόων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή που είχαν υποβάλει ζητώντας να τους επιτραπεί η αναγραφή στις ταυτότητες χαρακτήρων που ανήκουν μόνο στην κουρδική γλώσσα και δεν περιλαμβάνονται στο τουρκικό αλφάβητο.

Συγκεκριμένα οι ενάγοντες ζητούσαν να επιτραπεί η αναγραφή των χαρακτήρων «q», «w» και «x» που δεν ανήκουν στο τουρκικό σύστημα γραφής.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε το αίτημα επισημαίνοντας ότι προς διαφύλαξη της διοικητικής τάξης, το κράτος έχει το δικαίωμα να επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες ορθογραφίας στη χρήση ονομάτων -στην προκειμένη περίπτωση προσαρμογή των κουρδικών ονομάτων στο επίσημο τουρκικό αλφάβητο.
ΝΕΑ

16 σχόλια:

  1. Η Δύση θέλει να επιβάλει την Αθεΐα παντού, και επίσης δεν θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Η Δύση θέλει να επιβάλει την Αθεΐα παντού'

    ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν αποφάσισε ο Σημίτης να καταργήσει το θρήσκευμα στις ταυτότητες, ισχυρίστηκε ότι είναι "κοινοτική οδηγία". Η Κομισιόν τον "άδειασε" διευκρινίζοντας ότι δεν αναμειγνύεται σε τέτοιου είδους εσωτερικά θέματα και ασφαλώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια οδηγία.

    Τι συμβαίνει τώρα με την Τουρκία; Επίσης, μου προξενεί εντύπωση ότι στο λαϊκό (άθεο) κράτος της Τουρκίας αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Μήπως αυτό έχει άλλο σκοπό, μιας και το κράτος μόνον κατ' επίφαση είναι άθεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου ρε East,

    http://www.vimeo.com/8150226

    H Ορθδοξία πάνω απ' όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ορθοδοξια ή θανατος (στους μη ορθοδοξους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Κοντὸς Ψαλμὸς Ἀλληλούϊα: Πᾶς Παπᾶς αἰσθανόμενος ὅτι εἶναι Πρῶτα Χριστιανὸς καὶ Δεύτερα Ἕλλην ξουραφισθήτω.»

    Περικλῆς Γιαννόπουλος
    (Ἔκκλησις πρὸς τὸ πανελλήνιον κοινόν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. { Επίσης, μου προξενεί εντύπωση ότι στο λαϊκό (άθεο) κράτος της Τουρκίας αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Μήπως αυτό έχει άλλο σκοπό, μιας και το κράτος μόνον κατ' επίφαση είναι άθεο; }


    πολύ σωστό 10:40 , η Τουρκία δεν είναι κοσμικό κράτος είναι ΑΠΛΩΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟ. Απέχει πολύ από την Γαλλία που είναι λαϊκό-κοσμικό-άθεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περαστικά στους Άθεους μανιακούς Αντι-Ορθόδοξους Δυτικολάγνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Περαστικά στους Άθεους μανιακούς Αντι-Ορθόδοξους Δυτικολάγνους.'

    Σκασε τρολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 03 Φεβρουαρίου 2010 5:02 μ.μ. σου προτείνω να πας για ξύρισμα επειγόντως όπως λέει κι ο Περικλής Γιαννόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς τον μανιακό αντιΟρθόδοξο Δυτικολάγνο:

    Αφού σου αρέσει τόσο η Δύση, γιατί "χαραμίζεσαι" στην "ψωροκώσταινα" και δεν πας να ζήσεις στο Μανχάταν στο Λονδίνο ή το Παρίσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. προς του διαχειριστές:γιατί επιτρέπεται ηλίθια σχόλια τόσο μανιακών ψευτοορθόδοξων αφελών (τύπου east)όσο και ημιαμόρφωτων ημιαποτυχημένων νεοειδωλολατρών (που έγιναν τέτοιοι μπας και κλέψουν λίγη δόξα από τους "προγόνους" τους και δόσουν νόημα στην μίζερη ζωή τους) που το μόνο που κάνουν είναι να χαλάν τον κάθε διάλογο;αν έχετε προσέξει οι σοβαροί σχολιαστές μειώνονται συνεχώς προσέξτε λοιπόν τι δημοσιεύεται γιατί κάνετε κατά τα άλλα καλή δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να γράφουν ΜΟΝΟ οι Νεοδημοκράτες όπως ο Ζαφείρης!

    Ζαφείρη προχώρα σε θέλει όλη η χώρα!

    Σαμαράς forever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ας γράφει όποιος διαθέτει έστω και λίγη σοβαρότητα και την ψυχραιμία να σταθεί στο διάλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. προς του διαχειριστές:γιατί επιτρέπεται ηλίθια σχόλια τόσο μανιακών ψευτοορθόδοξων αφελών (τύπου east)όσο και ημιαμόρφωτων ημιαποτυχημένων νεοειδωλολατρών (που έγιναν τέτοιοι μπας και κλέψουν λίγη δόξα από τους "προγόνους" τους και δόσουν νόημα στην μίζερη ζωή τους) που το μόνο που κάνουν είναι να χαλάν τον κάθε διάλογο;αν έχετε προσέξει οι σοβαροί σχολιαστές μειώνονται συνεχώς προσέξτε λοιπόν τι δημοσιεύεται γιατί κάνετε κατά τα άλλα καλή δουλειάAutin tin aporia exo kai ego!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντως για να μη ξεχνιόμαστε, στην Γερμανία ό,τι αίτηση και να συμπληρώσεις γράφεις απαραιτήτως θρήσκευμα, ενώ αν εργαστείς έστω και με σύμβαση ωρομισθίου για το Γερμανικό Δημόσιο , π.χ. σε χαζοδουλειά του παενπιστημίου (φωτοτυπίες καθηγητών κλπ) σου ζητούν επί πλέον να υπογράψεις δήλωση υπακοής στο Γερμανικό Σύνταγμα καθώς και ότι ουδέποτε είχες οποιαδήποτε σχέσει με ένα δισέλιδο οργανώσεων, από τις πολύ γνωστές μέχρι τις πιο απίθανες που δεν φαντάζεται άνθρωπος.

    Απλά ένα πάτημα είναι να συμμορφωθεί η Τουρκία προς τις δυτικές νόρμες και να διευκολυνθούν οι Κεμαλικοί εμμέσως.
    Το θέμα δεν αφορά τους χριστιανούς, όσο τους αλεβίτες (φιλοκεμαλικοί) οι οποίοι δεν θα κωλύονται από το σουννιτικό καθεστώς που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν, χωρίς όμως να φαίνονται ότι ανακατεύονται οι όποιοι Κεμαλικοί παράγοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.