6/2/10

Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις επί τω έργω: Δολοφονίες, βασανισμοί, ακρωτηριασμοί...


Δολοφονίες 200 και πλέον αγνοουμένων Κούρδων και μελών ισλαμιστικών πολιτικών ομάδων στα τουρκοϊρακινά σύνορα από τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής έρχονται στο φως.

Ήδη ξεκινούν ανασκαφές για την ανεύρεση 200 και πλέον αγνοουμένων των οποίων τα πτώματα βρίσκονται θαμμένα σε δήθεν ναρκοθετημένη περιοχή του ποταμού της επαρχίας Şırnak κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Την διαδικασία κίνησε ο δικηγορικός σύλλογος της περιοχής. Ο σύλλογος αιτήθηκε άδεια για τις έρευνες και τις ανασκαφές από την ειδική εισαγγελία του Diyarbakır μετά από μαρτυρία του πρώην μέλους της JITEM (Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής - J andarma Istihbarat Teskilati) Yıldırım Beğler,ο οποίος την περίοδο των δολοφονιών ήταν μεταφραστής της κουρδικής γλώσσας.

Ο Yıldırım Beğler, ο οποίος στο παρελθόν έχει διωχθεί και καταδικαστεί για διακίνηση παράνομων μεταναστών, ανέφερε ότι «πολλοί δολοφονήθηκαν κατόπιν βασανιστηρίων».

«Τα περισσότερα πτώματα», πρόσθεσε, «αποτεφρώθηκαν στον καυστήρα του αρχηγείου της 2ης Συνοριακής Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής ή ρίπτοντο από ελικόπτερα».

Από τα αναφερόμενα του, τουλάχιστον 200 πτώματα ρίφθηκαν στην προς έρευνα περιοχή. Τα θύματα που δολοφονήθηκαν την δεκαετία του 1990 περιελάμβαναν Κούρδους αιχμαλώτους του ΡΚΚ, στελέχη ισλαμιστικών κομμάτων, κουρδικής καταγωγής «ανεπιθύμητους», μετανάστες κλπ.

Τα πτώματα ρίπτοντο μεταξύ των γεφυρών «47» και «48» που εξυπηρετούν την κίνηση για τον μεθοριακό σταθμό Habur με το Ιράκ. Υποτίθεται ότι η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη και αποτελούσε πεδίο ελεύθερων πυρών. Βαριά αντικείμενα δένονταν πάνω στα πτώματα κατά την μαρτυρία του Beğler.

Οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις διατηρούν έξι ταξιαρχίες εκ των οποίων δύο είναι επίλεκτες μονάδες Ορεινών Καταδρομών οι οποίοι και κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην σφαγή. Η διάρθρωση τους τους επιτρέπει να κινούνται αυτόνομα με την υιοθέτηση ομάδας των οκτώ ανδρών που υποδιαιρείται σε δύο ημιομάδες των τεσσάρων ανδρών. Κάθε ημιομάδα είναι αυτοδύναμη με ένα μεσαίο πολυβόλο και ένα βομβιδοβόλο σε τυφέκιο.

Χρησιμοποιούν μεγάλους αριθμούς από το ρωσικό τυφέκιο Dragunov. Πέραν των βομβιδοβόλων, οι Τούρκοι Κομμάντος διαθέτουν τον αντιαρματικό εκτοξευτή RPG-7, ο οποίος είναι ελαφρύς και δέχεται πλήθος κεφαλών κάθε διαμετρήματος, αποτελώντας όχι μόνο εύχρηστο αντιαρματικό όπλο αλλά και όπλο υποστήριξης.

Οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν έναν μεγάλο στόλο 90 σύγχρονων αμερικανικών (UH-60) και γαλλικών ελικοπτέρων (Super Puma) για αεροκίνητες επιχειρήσεις και για... ρίψεις αντιφρονούντων, όπως φαίνεται. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα σμήνος ειδικών επιχειρήσεων από 10 περίπου ελικόπτερα UH-60 με ειδικό εξοπλισμό (διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σχετικά με αυτά τα ελικόπτερα στο θέμα "Σκύρος, το ελληνικό Περλ Χάρμπορ;") ενώ οι μονάδες έρευνας και διάσωσης μάχης έχουν παραλάβει επίσης ελικόπτερα ειδικής διαμόρφωσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

14 σχόλια:

  1. ...

    Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι οι Τούρκοι Κ/Δ είναι τίποτε παιδάκια του Κατηχητικού έτσι;

    Για να πούμε του στραβού του δίκιο, και τα δικά μας τα κομμάντα δεν είναι παιδιά με Πιάνο, Γαλλικά και Μπαλλέτο. Είναι ένας κι ένας, παιδιά με ιστορία, για τους μόνιμους μιλάμε αφού οι έφεδροι είναι παιδάκια.

    Η μοναδική ίσως σημασία που έχει αυτό το άρθρο είναι φυσικά ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση για έλεος σε περίπτωση μάχης, αν και φυσικά δεν νομίζω κανείς να έχει στο νού του να παραδοθεί σε δαύτους.

    Το συζητούσαμε σήμερα μ`ενα φίλο αυτό το θέμα αφού βλέπαμε στην τηλεόραση τα τυπάκια που σκοτώσανε την 16χρονη επειδή έκανε το έγκλημα να μιλήσει σε ένα αγόρι στην Τουρκία.

    Φανταστείτε, τα τυπάκια αυτά θάψανε ζωντανή την κόρη τους/αδερφή τους για πλάκα, σκεφτείτε πόσο ανθρώπινα θα φερθούν σε έναν ¨Ελληνα αιχμάλωτο πολέμου ή πόσο ανθρώπινα θα φερθούν στους κατοίκους ενός Ελληνικού χωριού ας πούμε.

    Και σκεφτείτε, το έτος δεν είναι 1150, αλλά 2010...

    -Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω την είδηση η οποία θα πρέπει να προωθηθεί στους προόδευτικούς μας...

    Η στρατιγική(παλιός αναγνώσττης της) και το defence net δεν εχει αγωραστεί απο συμφέροντα εμπόρων όπλων?

    Η παλιά φρουρά της αποχώρησε και εφτιαξε το περιοδικό Ελληνική άμυνα.

    Είναι η ερώτηση μου καθώς ολοι και όλα κρίνονται μήπως πρέπει να είμασται φειδολοί στο εν λόγω σάιτ και περιοδικό?

    Πραγματικά ειναι ερώτηση αυτή που κάνω ίσως κουτή,αλλα αν γνωρίζει κάποιος ... ??

    Επιμενίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ,,,Για να πούμε του στραβού του δίκιο, και τα δικά μας τα κομμάντα δεν είναι παιδιά με Πιάνο, Γαλλικά και Μπαλλέτο.

    Εχεις υπόψην σου κάτι ανάλογο για Ελληνες;

    ...Είναι η ερώτηση μου καθώς ολοι και όλα κρίνονται μήπως πρέπει να είμασται φειδολοί στο εν λόγω σάιτ και περιοδικό?

    Μια ματιά στον Τουρκικό τύπο και θα δείς αγαπητέ αναγνωστη όλα αυτά να αναφέρονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καί όμως,αυτά τά...παληκάρια όταν πιαστούν αιχμάλωτοι πετάνε τό όπλο τους τό φτύνουν καί τό παντελόνι τους γεμίζει ούρα!
    Εάν δέ τούς πυροβολήσεις βλέπεις ότι από τό τραύμα τους δέν τρέχει αίμα!
    Περίεργα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πέτυχες πάνω που τοιμάζομαι να φύγω για το γυμναστήριο. Η παράθεση μου δεν εννοεί ότι τα κομμάντα τα δικά μας είναι φονιάδες τύπου SS-Einsatzgruppen όπως οι Τούρκοι που καθαρίζουν γυναικόπαιδα, αλλά απλά ότι δεν μασάνε. Καθόλου. Αυτό.

    -Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία έχει τεράστια εμπειρία από ειδικές επιχειρήσεις και μάχες, αφού για δεκαετίες διεξάγει στην ουσία πόλεμο.

    Αντίθετα η Ελλάδα από την άλλη πλευρά - ακόμα και αν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση - δεν έχει καθόλου εμπειρία.
    Επίσης από πλευράς σύγκρισης ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών οι Τούρκοι διαθέτουν πολύ περισσότερους άνδρες, αλλά και ασύγκριτα μεγάλο αριθμό μέσων.

    Το λάθος της μείωσης της στρατιωτικής θητείας δεν θα έπρεπε να επεκταθεί στις μονάδες ειδικών δυνάμεων. Ούτε να καταργηθούν μονάδες.
    Ιδίως σε μία εποχή που οι ειδικές δυνάμεις είναι "στρατηγικά" όπλα οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2000 και μετά έπραξαν το αντίθετο σε σχέση με τα άλλα κράτη.

    Μοναδικό φως οι επαγγελματίες οπλίτες που προσλήφθησαν.

    Οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις χρειάζονται αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα: Προσωπικό, οργάνωση, εξοπλισμός, εκπαίδευση, κτλ...

    Προσωπικά πιστέυω ότι η θητεία για τους έφεδρους στις ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να αυξηθεί στα 2 χρόνια, ώστε να προλάβουν να εκπαιδευτούν επαρκώς.
    Διαφορετικά το σύνολο των ειδικών δυνάμεων να αποτελείτε από επαγγελματίες (όπως η ΜΥΚ, Ζ' ΜΑΚ, 33η ΜΕΕ, κτλ).

    Μονάδες οι οποίες έκλεισαν θα πρέπει να ξανανοίξουν στις ίδιες ή σε πιο στρατηγικές περιοχές και βέβαι η πληρότητά τους να είναι στο 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τους "φίλους" μας τους Τούρκους κάτι τέτοια είναι αυτό που λέμε "ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ".
    Τι να πρωτοθυμιθεί κανείς;
    Τις γεννοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων; Το 1915, το 1922, το 1955,το 1974; Στόμωσαν τα μαχαίρια τους πιά!
    Με το δίκιο του ο HORTON τους αποκάλεσε "Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ" (διαφωνείτε μήπως κυρία Θάλεια;)
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οχι οχι, εγώ διαφωνώ με τον Ζουλού. Οι Ειδικές Δυνάμεις πρέπει να είναι ΠΛΗΡΩΣ επαγγελματικές. Πλήρως pro και τίποτε άλλο.

    Δεν συγκρίνεται με τίποτε η φυσική κατάσταση, η εμπειρία, η πείρα με τα όπλα και τις τακτικές ενός μονίμου υπαξ/κου των ΕΔ με 10 χρόνια υπηρεσία σε σχέση με ένα παιδάκι 18-20 χρονών που μόλις τελειώσε το Μεγάλο Πέυκο και ξαφνικά έγινε κομμάντο.

    Ειδικές Δυνάμεις και έφεδροι δεν πάνε μαζί. Δεν λέω ότι τα παιδιά οι έφεδροι δεν είναι φιλότιμα ή οτι δεν προσπαθούν, απλά απο προσωπική πείρα με τον εαυτό μου πάνω στη γυμναστική, δεν συγκρίνεται με τίποτα ένας αθλητής που κάνει επι δέκα χρόνια 20 χιλιόμετρα την ημέρα, κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, με ένα παιδάκι που μέχρι τρείς μήνες κάπνιζε και έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι στην καθησιά του.

    Στις Ειδικές Δυνάμεις για να είσαι χρήσιμος και στον εαυτό σου και στους άλλους πρέπει να είσαι πρώτα απ`όλα σοβαρός αθλητής. Δεν νοείται Κ/Δ ο οποίος καπνίζει, πίνει, δεν κάνει ειδική διατροφή και δεν γυμνάζεται συστηματικά και με πρόγραμμα.

    ¨Ετσι το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1:34 οι ειδικές δυνάμεις διαθέτουν το απόλυτο πλεονέκτημα τήν νύχτα, είτε λέγονται καταδρομείς είτε Ο.Υ.Κ. Στα 45 (έχοντας να αντιμετωπίσω μια σκλήρή καθημερινότητα) δεν είμαι αυτός που ήμουν στα 22 όμως έχω πάνω απο 4000 ώρες νυχτερινής κατάδυσης
    (και μόνος) σε τι υπερτερεί ένας ΟΥΚ απο μένα και σε τι υστερώ εγώ απο αυτόν;

    Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κορυφαίο αλλά χρήσιμο γιατί να μην μου δώσει η πατρίδα την ευκαιρία να αποδείξω την χρησιμότητα μου αφού το θέλω και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα;

    Για σκέψου λοιπόν πόσοι άλλοι θα ήταν χρήσιμοι σαν εφεδρικοί και σαν ομάδες υποστήριξης;

    Τον πόνο μου τον λέω καθαρά αν ήμουν "βάτραχος" Τουρκος δεν θα πατούσε τα Ιμια η εγώ ή αυτός κιας έλεγαν ότι θέλουν οι διαταγές.Πάνω απο την ζωή μου βάζω την περηφάνια, την δική μου και του λαού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σίγουρα ο επαγγελματίας στρατιώτης είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς.

    Το πρόβλημα είναι ότι η συνολική δύναμη των ειδικών δυνάμεων που περιλαμβάνει:
    7-8 μοίρες Καταδρομών, ΜΥΚ, 3-4 τάγματα Πεζοναυτών, την Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Π.Α., 2 Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, το Ε.Τ.Α. ΄
    - όπως ήταν πριν τη μείωση της θητείας και το κλείσιμο μονάδων -
    μιλάμε για πολύ περισσότερα από 12.000 άτομα. Κοντά δηλαδή στην σημερινή δύναμη των ΕΠΟΠ στο στρατό.

    Το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο θέμα της γυμναστικής και της φυσικής κατάστασης για το προσωπικό των ΕΔ είμαι απόλυτος και κάθετος.

    Οι λόγοι πολλοί.

    Παρακολουθώ το μπλόγκ του Λοχαγού του USMC Tim Hsia στους ΝΥΤ.

    http://atwar.blogs.nytimes.com/2010/01/13/is-the-military-getting-soft/

    Βασικά αυτά που λέει με εκφράζουν απόλυτα. ¨Ενα απο τα πιο σημαντικά επιχειρήματα, είναι ότι σύμφωνα με μελέτες τους, βρέθηκε ότι η επιβίωση ενός τραυματία σε συνθήκες μάχης είναι άμεσα συνηφασμένη με την φυσική κατάσταση του τραυματία.

    ΠΑΡΑΘΕΣΗ

    My previous commander, Maj. Charles Ford USMC , often stressed the importance of physical fitness by citing statistics that correlated survivability on the battlefield after receiving a wound with one’s physical fitness level.
    ΠΕΡΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

    Εκτός αυτών, ο Κ/Δ πρέπει να έχει άριστη φυσική κατάσταση γιατί συνήθως το μέρος όπου καλείται να πολεμήσει είναι μακράν του σημείου εισόδου (POI-Point of Insertion). Επίσης, οι συνθήκες της επιχείρησης συνήθως απαιτούν υψηλές ταχύτητες βηματισμού συχνά με εξοπλισμό που κυμαίνεται απο 10-20 κιλά.

    Στο που διαφέρεις εσύ λοιπόν Καυκάσιε ώς έφεδρος απο έναν επαγγελματία:

    -Φυσική αντοχή VO2 Max
    -Φυσική Κατάσταση
    -Ανεπαρκής επαφή/εξάσκηση με τα όπλα
    -Ανεπαρκής εκπάιδευση με το νέο, κυρίως ψηφιακό, εξοπλισμό.
    -Ελλειψη προσωπικής επαφής με τα υπόλοιπα άτομα που αποτελούν την μονάδα.

    Εχει σημασία σε μια μονάδα να ξέρει ο ένας το χούι του άλλου, και ποτέ δεν παίρνουν μαζί σε μια επιχείρηση κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά.

    Δεν λέω ότι είσαι άχρηστος, έχει και ο έφεδρος τις χρήσεις του, αλλά εκτός ΕΔ κατά την άποψη μου.

    Τώρα ώς πρός το άλλο που λές διαφωνώ, γιατί βασικώς αυτό που ξεχωρίζει τον στρατιώτη απο τον καουμπόυ είναι το γεγονός ότι ακολουθεί διαταγές. Συνήθως, ακολουθούμε διαταγές επειδή πεθαίνει κόσμος αν δεν το κάνουμε.

    Το νήμα εδώ, είναι ότι αυτός που είναι απ`έξω και δίνει μια διαταγή έχει -συνήθως-εικόνα της τακτικής κατάστασης που εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Οπότε, εάν κάποιος εμπιστεύεται την ιεραρχία του (chain-of-command) πειθαρχεί.

    Η άποψη μου. Προσωπικά εγώ είμαι κολλημένος με το θέμα της γυμναστικής, αερόβιας και αναερόβιας, και γυμνάζομαι και διατρέφομαι συστηματικά και με πρόγραμμα. Βέβαια είμαι 10 χρόνια και βάλε νεότερος του Καυκάσιου αλλά έχω δεί και 45αρηδες αθλητές ούκ ολίγους.

    Το να γυμνάζεται κάποιος συστηματικά δυο φορές την ημέρα φυσικά, σημαίνει ότι δεν έχει άλλο χόμπυ πέρα απο τη γυμναστική και τη διατροφή. Οι ώρες της ημέρας είναι περιορισμένες και οι υποχρεώσεις πολλές.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, κατά τη γνώμη μου προσωπικό του Στρατού Ξηράς εν ενεργεία που είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι, συνήθως αξ/κοί και παλιοί υπαξ/κοί, είναι για κλωτσιές και για φτύσιμο. Να με συγχωρείτε αλλά έτσι είναι.

    Καυκάσιε, δεν σε πικάρω απλά απόψεις ανταλάσσουμε. Τυχαίνει να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε αριθμό θεμάτων.

    -Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Marcus Luttrell στο βιβλίο του "Sole Survivor" αναφέρει ότι 75% των Αμερικανών SEALS είναι απόφοιτοι κολλεγίων.

    http://www.amazon.com/Lone-Survivor-Eyewitness-Account-Operation/dp/0316044695/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1265465373&sr=8-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πυργιώτη αγσπητέ συμπατριώτη

    -Φυσική αντοχή VO2 Max
    -Φυσική Κατάσταση
    Πόση απόσταση χωρίζουν τα ανατολικά απο τα Δυτικά Ιμια; Μετρά τό πόσο τρέχεις τα 100 μέτρα η το ποιός μπορεί νύχτα κάτω απο καιρικές συνθήκες αντίξοες να φτάσει εκεί;

    -Ανεπαρκής επαφή/εξάσκηση με τα όπλα
    -Ανεπαρκής εκπάιδευση με το νέο, κυρίως ψηφιακό, εξοπλισμό.
    Το ανέφερα ήδη λέγοντας "Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κορυφαίο αλλά χρήσιμο γιατί να μην μου δώσει η πατρίδα την ευκαιρία να αποδείξω την χρησιμότητα μου αφού το θέλω και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα;
    Για σκέψου λοιπόν πόσοι άλλοι θα ήταν χρήσιμοι σαν εφεδρικοί και σαν ομάδες υποστήριξης;"

    -Ελλειψη προσωπικής επαφής με τα υπόλοιπα άτομα που αποτελούν την μονάδα.
    Σε πληροφορώ ότι η λειτουργία σαν ομάδα εμπεριέχει τόσο το στοιχείο του χρόνου όσο και το στοιχείο της συναντίληψης.

    Γράφεις ..ξεχωρίζει τον στρατιώτη απο τον καουμπόυ είναι το γεγονός ότι ακολουθεί διαταγές.
    Απαντώ οι Αρχαίοι Αθηναίοι αναφέρονταν στο "κοινό νού" άνθρωποι που λειτουργούσαν έξω απο σκοπιμότητες και συμφέροντα με μόνο γνώμονα την αγάπη για την πατρίδα.

    Ο Μάνος το είπε καθαρά για να πάω και λίγο πιο πίσω.Μάνο πόσοι "Μεχμετζίκ" βλέπουν τις ρίζες απο "κάτω" χάρις Ελληνες πατριώτες, εφέδρους πολίτες;

    Πυργιώτη "πόσοι Γερμανοί επίλεκτοι Αλεξιπτωτιστές" είναι στην Κρήτη θαμμένοι απο γκράδες και δικράνες;

    Πόσοι Ιταλοί της επίλεκτης "Τζούλια" απο Ελληνες εφέδρους με εξοπλισμό κατώτερο;

    Τυχαία και μεμονωμένα παραδείγματα.
    Αγαπητέ Πυργιώτη η δύναμη της φυλής μας είναι η αγάπη για την Πατρίδα μας.

    Το εζησα στην μεθόριο του Εβρου 3 Τουρκοι νεκροί απο το G3 του Αγροφύλακα και

    Ζουλού Ι1 που ξέρεις καλά τι σημαίνει για το Τουρκικό Στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φονιάδες τύπου SS-Einsatzgruppen όπως οι Τούρκοι που καθαρίζουν γυναικόπαιδα, αλλά απλά ότι δεν μασάνε. Καθόλου. Αυτό.Signomi gia tin parevasi alla ta SS-Einsatzgruppen eitan kolegiopaida mrosta stous Tourkous!ayta xreaistikan 6 mines (22 iouuniu - 5 dekemvriou) gia 500. 000 thimata (vlepe epixeirisi Barvarosa meros 3o stratiotiki Istoria) oi Tourkoi ekananto idio aritmo Augousto- Septrmvrio 1922 xoria tous Armewnoius ktl.
    Chritos Voulgaris apo Londion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.