5/2/10

Εντός Μαρτίου ψήφισμα των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα ψηφίσει τον ερχόμενο μήνα για ένα ψήφισμα που θα αποκαλεί «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις τουρκικές δυνάμεις την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να καλέσει μία ψηφοφορία της επιτροπής στο μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 4 Μαρτίου.

Το ψήφισμα θα καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διασφαλίσει πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφέρεται επίσημα στη σφαγή ως «γενοκτονία» και να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο όταν εκφωνήσει το ετήσιο μήνυμά του για το θέμα τον Απρίλιο - κάτι που ο Ομπάμα απέφυγε να κάνει πέρυσι.

Η επιτροπή ενέκρινε ένα παρόμοιο προσχέδιο νόμου το 2007, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια εν μέσω φόβων τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα αποξένωνε την Τουρκία.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος αναφέρθηκε στους σκοτωμούς ως γενοκτονία, τον Απρίλιο χρησιμοποίησε τον όρο «θηριωδίες» στην πρώτη του προεδρική ομιλία για το θέμα -προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 σχόλια:

  1. Ε ναι, επρεπε να τα τσουγκρισει το Ισραηλ με την Τουρκια για να αναγνωριστει η γενοκτονεια των Αρμενιων. Αραγε, τί καταγωγης να ειναι αυτος ο επικεφαλης της επιτροπης, Χάουαρντ Μπέρμαν; Εκτος και αν ειναι απλα μια απειλη για να συνετησει τους Τουρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na me sixorite kiolas me olo to 8aros apla i ameriki poy kolai gia tous armenious pantou 8elei na ine mesa eleos dld. opos blepo ta pramata na exelisonte 8a mas baloun asximo xeri kai emas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. omniscient όταν η Χουρριέτ έγραφε για ήττα του Ομπάμπα στην Μασσαχουσέτη λόγω Αρμενίων κάτι ήξερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AYTO ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ...ΠΡΟΕΙΔΟΠΕΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΛΑΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ...

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ..

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΓΧΡΩΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?? ΠΑΝΩ ΑΠΟ 800 ΧΩΡΙΑ ΕΚΧΕΡΣΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ...ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΓΑΡΓΑΡΑ..ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ..ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι θα γίνει δηλαδή αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων;

    Τι πρακτική αξία έχει αυτό, όταν οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρό Ισλάμ κατά της Ρωσίας και Κίνας-Ινδίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αμερικανοί χρειάζονται τους Μογγόλους του Ερντογάν,για να επέμβουν στο Ιράν,μέσω θρησκείας.
    Τα περί ρήξεως στην Τουρκο-ισραηλινή σχέση είναι παραμυθάκια και αντιπερισπασμός.
    Το μουσουλμανικό καθεστώς Ερντογάν είναι το δόλωμα για τους μουλάδες του Ιράν.
    Όσον αφορά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων κανένα πρόβλημα!Ήδη οι Αρμένιοι μπήκαν στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας.
    Θα ελεγθεί το Ιράν και η Συρία,χωρίς επέμβαση τύπου Ιράκ.
    Τουρκία και Ισραήλ θα ελέχγουν οριστικά την μέση ανατολή.

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o Ηοward Berman ειναι οντως ιουδαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται πως ο Ομπαμα έχασε τη Μασσαχουσέτη λόψω Αρμενίων. Πιό πιθανό μου φαίνεται ότι, τη ζημιά στους Δημοκρατικούς, την προκάλεσε ο θάνατος του Κέννεντι.
    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την πρακτική αξία που θα έχει η τυχόν αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά γνωρίζω πολύ καλά πως η Τουρκία μάχεται με λύσσα για να την αποφύγει.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. EPITELOUS DIKAOSYNI!
    Christos Volgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.