5/2/10

Ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου

Πιστό στο αρχικό του πνεύμα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Της Μαριας Δεληθαναση
Παραμένοντας πιστό στο αρχικό του πνεύμα κατατέθηκε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων. Το νομοσχέδιο συνιστά καίρια τομή στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος και κατατίθεται χωρίς αλλαγές στα βασικά σημεία του προσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από ενάμιση μήνα. Πολιτογραφούνται πολλές χιλιάδες αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον μία 5ετία και αρκετές χιλιάδες νέων που έχουν έρθει στη χώρα σε μικρή ηλικία ή έχουν γεννηθεί εδώ. Η προϋπόθεση της 5ετούς νόμιμης διαμονής αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό «μέσο όρο». Ομως, για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στη χώρα, στο εξής ορίζεται η 7ετής παραμονή ως προϋπόθεση για αίτηση πολιτογράφησης.
Ο υπ. Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν καλύψει έως τώρα την 5ετία, δεσμεύθηκε ότι θα άρει τα τεχνητά εμπόδια που έχουν καταστήσει αδύνατη μέχρι στιγμής την απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος. Αυτή αφορά δυνατότητα εργασίας του μετανάστη σε κράτος-μέλος της επιλογής του, εφόσον έχει συμπληρώσει 5ετή νόμιμη διαμονή σε αρχικό κράτος-μέλος. Η διαδικασία έχει ώς σήμερα μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα μόλις 130 μετανάστες να έχουν αποκτήσει αυτή την ιδιότητα, αν και οι άδειες αορίστου ή δεκαετούς διάρκειας και 5ετούς διαμονής ανέρχονται σε 76.000 (!).
Η 5ετής διαμονή με οριστικούς και όχι προσωρινούς (όπως άδειες για εργασία ή φοίτηση αιτούντος άσυλο) τίτλους συνιστά προϋπόθεση για τους γονείς όσων παιδιών θα αποκτήσουν ιθαγένεια. Αλλη προϋπόθεση αποτελεί η 6ετής φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Το στοιχείο που προστέθηκε μετά τη διαβούλευση είναι η «επιτυχής» φοίτηση, καθώς κρίθηκε ότι όποιος αποκτά την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη πρέπει να πληροί κάποιες μορφωτικές προϋποθέσεις. Αμεσα αποκτούν ελληνική ιθαγένεια παιδιά μεταναστών οι οποίοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «τρίτη γενιά».

Εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, άμεσα μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, για να ψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, 266.250 αλλοδαποί τρίτων χωρών.
Σημαντική αλλαγή συνιστά ο τρόπος εξέτασης των αιτήσεων για απόκτηση ιθαγένειας. Οι αιτήσεις θα ελέγχονται από την Επιτροπή Πολιτογράφησης σε κάθε περιφέρεια. Για όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους, σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο από το Συμβούλιο Ιθαγένειας. Σε τρίτο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι εκκρεμούσες υποθέσεις ομογενών εξ Αλβανίας θα διεκπεραιωθούν άμεσα με απευθείας αποφάσεις των γ.γ. Περιφέρειας, εφόσον δεν προκύπτουν ποινικά κωλύματα. Ομογενείς, κοινοτικοί υπήκοοι, πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς θα πληρώνουν 100 ευρώ παράβολο για τη διαδικασία. Για τους υπολοίπους, διατηρήθηκε το αρχικά προτεινόμενο παράβολο των 1.000 ευρώ, παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις των οργανώσεων κατά τη διαβούλευση, που αιτούσαν το παράβολο να μειωθεί στα 300-500 ευρώ, όμοιο με τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε. που παραδοσιακά απορροφούν μετανάστες.

Θετικές κρίνει τις αλλαγές Ραγκούση η Ρηγίλλης

Tης Ελλης Tριανταφυλλου

Σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετές κρίνει η Ν. Δ. τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό και κλιμακώνει την πίεση εν όψει της συζήτησης, τη Δευτέρα, των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή και της μετέπειτα ψήφισής του.
Στη χθεσινή τετ α τετ συνάντηση του προέδρου της Ν. Δ. με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, η οποία έγινε στον απόηχο της συνάντησης Παπανδρέου - Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα προκληθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει στις ρυθμίσεις που προωθεί και που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν την Ελλάδα το «χαλαρότερο κατώφλι» σε όλη την Ευρώπη. Για τον αρχηγό της Ν. Δ. το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου μεταναστών και λαθρομεταναστών προς την Ε. Ε., καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Τρίτη είχε ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να ανακρούσει πρύμναν και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση για το μεταναστευτικό, ανέλυσε στον υπουργό Εσωτερικών τις θέσεις της Ν. Δ., ενώ μνημόνευσε τις νομοθεσίες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτες τη Γαλλία και τη Γερμανία, για να καταδείξει ότι οι απόψεις του κόμματός του δεν είναι ακραίες και οι προβληματισμοί δεν είναι αβάσιμοι. Η ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών έγινε με φόντο τη δεδηλωμένη πρόθεση του αρχηγού του ΛΑΟΣ να κλιμακώσει κατακόρυφα τους τόνους με αιχμή το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούν ότι αποδίδει καρπούς στον Γ. Καρατζαφέρη.
Οι κ. Σαμαράς και Ραγκούσης συζήτησαν και για το σχέδιο Καλλικράτης και τον εκλογικό νόμο, ζητήματα για τα οποία επίσης ο αρχηγός της Ν. Δ. ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με διάθεση συνεννόησης.
Την κορύφωση της αντιπολιτευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου προανήγγειλαν αμέσως μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Παναγιωτόπουλος και ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης. «Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σοβαρότερες και αυστηρότερες» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ζήτησε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν χαράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ζώης τόνισε ότι η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η Ν. Δ. υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές, που όμως πολύ απέχουν από τις ανάγκες του τόπου.
KATHIMERINI

12 σχόλια:

  1. βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας!


    Αντίδραση τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΗΤΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΑΡΘΡΑ 134, 134Α, 135 Π.Κ. ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ [120 / 4 ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Νεο Νομοσχεδιο, ολοκληρο

    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/02/blog-post_138.html

    Τα περιεργα.

    1) Αν καποιος μπει παρανομα και δε συλληφθει ωστε να του επιδοθει χαρτι απελασης, οταν νομιμοποιηθει, θα παρει ιθαγενεια.

    2) Σε υπηκοους Ε.Ε. αποδιδεται στα 3 χρονια νομιμης παραμονης. Εκτος της Βουλγαριας, Ρουμανιας, συντομα θα ειναι τετοιοι υπηκοοι και Αλβανοι, πρωην Γιουγκοσλαβοι και Σκοπιανοι.

    3) Στα παιδια η ιθαγενεια θα δινεται στα 6 χρονια, δηλαδη νωριτερα απο την υποχρεωτικη παιδεια για τα ελληνοπουλα (9 χρονια).

    5) Παιρνουν ιθαγενεια και ψηφιζουν και στις δημοτικες εκλογες ακομη και αυτοι που εχουν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΑ. Φυσικα, αν καποιος στο μεαηυ παρει την ιθαγενεια και ΚΑΤΟΠΙΝ καταδικαστει και ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, δεν μπορει να του αφαιρεσεις την ιθαγενεια.

    6) Δικαιωμα εκλεγεσθαι.

    μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικοί σύμβουλοι, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας για την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Και ΠΟΙΟΣ θα κρινει αν διαθετουν επαρκη γνωση της ελληνικης; ΑΓΝΩΣΤΟ, οποτε ολοι ξερουμε που θα καταληξει. Κομματικο πρασινο φως.


    7)Οι Περιφημες ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

    Αρθρο 6.

    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, κρινονται σε συνεντευξη και ΑΝ ΘΕΛΕΙ η επιτροπη σε τεστ.

    2. Για τη διακρίβωση της συνδρομής επιμέρους ουσιαστικών προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου η κρίση της κατά περίπτωση αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης στηρίζεται και σε ειδική δοκιμασία (τεστ) που η Επιτροπή μπορεί να διεξάγει.

    το ΜΠΟΡΕΙ να διεξαγει ειναι η λεξη-κλειδι.

    Κατα τα αλλα, δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ουτε καν ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ εξεταση, ειναι στην κριση της επιτροπης.

    Πριν ή και κατά την προσέλευσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ενώπιον αυτής στοιχεία πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ή όποια άλλα στοιχεία κρίνει ο ίδιος χρήσιμα για τη διαμόρφωση πληρέστερης άποψης αυτής σχετικά με την ομαλή ένταξή του στην ελληνική κοινωνία και την δυνατότητα να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας. Για τον ίδιο σκοπό η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε συνέντευξη ενώπιον αυτής τα πρόσωπα των οποίων συστατικές επιστολές έχει προσκομίσει ο αιτών σύμφωνα με τη διάταξη υπό στοιχ. β΄ του άρθρου 6. καθώς και να διεξάγει ειδική δοκιμασία (τεστ), σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στη παράγραφο 2 του άρθρου 5Α.


    ΟΛΑ ΦΛΟΥ. Ουτε τι ειδους τεστ, ουτε ποιο το οριο για να περασει το τεστ, ουτε τι θα περιλαμβανει το τεστ ουτε ΤΙΠΟΤΑ. ΑΝ θελει το διεξαγει η επιτροπη, αν θελει οχι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.

    Και ολοι ξερουμε στην Ελλαδα τι θα γινει...

    Αυτα θα καταντησουν τυπικες ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το νομοσχεδιο επιπλεον, δεν απαιτει οπως οι Γερμανοι, απο τον υποψηφιο για ιθαγενεια να αποβαλλει την πιθανη αλλη ιθαγενεια που εχει ή που απεκτησε με τη γεννηση του.

    Αυτο, καποια στιγμη, θα ειναι βουτυρο στο ψωμι κυκλων που θα θελουν να εγειρουν μειονοτικα ζητηματα στην Ελλαδα.

    Γιατι, σημερα, για παραδειγμα, μπορουμε να λεμε πως δεν αναγνωριζουμε τουρκικη μειονοτητα, αφου ειναι... Ελληνες πολιτες.

    Με το ιδιο επιχειρημα η Αγκελα Μερκελ, αποστομωσε τον Ερντογαν οταν αυτος ζητησε τουρκικα πανεπιστημια στη Γερμανια και οτι η αφομοιωση ειναι εγκλημα κατα της ανθρωποτητας. Η Μερκελ, απλα του απαντησε "Ειναι Γερμανοι πολιτες, οχι Τουρκοι, αρα μην ανακατευεσαι".

    Αυριο, οταν θα εχουμε πχ. πληθυσμιακη ομαδα με ΔΙΠΛΗ, υπηκοοτητα, πχ ελληνικη και αλβανικη, θα λεμε πως δεν υπαρχει τετοια μειονοτητα, οταν θα εχουν ΕΠΙΣΗΜΑ αυτη την ιθαγενεια και διαβατηριο; Πως θα πουμε πως "μην ανακατευεσαι", οταν θα εχουν και την ιθαγενεια και 2ης χωρας;

    Η συμμετοχη στις δημοτικες εκλογες και μονο, θα δημιουργησει τασεις προς συσπειρωση των μεταναστων στους δικους τους υποψηφιους. Συντομα μη δουμε και "εθνικα" κομματα.

    * Αν η Τουρκια μπει στην Ε.Ε. , σε 4 χρονια, οσοι Τουρκοι εποικοι μπουν στο Αιγαιο, θα εχουν δικαιωμα ελληνικης ιθαγενειας.

    Και τοτε θα ερχομαστε στο Infognomon και θα λεμε "Ρε, πως το χασαμε το Αιγαιο χωρις να το καταλαβουμε! Πως εγινε αυτο!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Να μην πιέζει τόσο πολύ την κυβέρνηση η ΝΔ για το μεταναστευτικό (και για όλα τα άλλα)μην πάθει τίποτα και τη χάσουμε και τι θα γίνουμε τότε χωρίς αξιωματική(!)αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 2:09 μ.μ.

    >"Ρε, πως το χασαμε το Αιγαιο χωρις να το καταλαβουμε! Πως εγινε αυτο!"<

    Όχι, θα είναι άδικο να διερωτόμαστε. Ο μακαρίτης Οζάλ μας το είχε πει καθαρά και έντιμα. Άλλο αν εμείς δεν δώσαμε σημασία στα λόγια του.

    Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο. Αλλά τι θα βγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 2:09 μ.μ.

    "Το νομοσχεδιο επιπλεον, δεν απαιτει οπως οι Γερμανοι, απο τον υποψηφιο για ιθαγενεια να αποβαλλει την πιθανη αλλη ιθαγενεια που εχει ή που απεκτησε με τη γεννηση του."

    Ασφαλώς όχι, διότι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Γιωργάκη. Όπως και ο πατέρας του, έτσι κι αυτός έχει διατηρήσει την αμερικανική υπηκοότητα και ενδεχομένως και την σουηδική. Πάντα ένιωθαν ανασφάλεια στην Ελλάδα και ήθελαν να κρατάνε την πισινή.

    Τελικά, πόσοι νομιμοποιούνται-ελληνοποιούνται; Ξέρουμε καθόλου τι μας γίνεται σ' αυτό τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα στους ''Ελληνες'' , ''ελληνες'' και γενικώς, καληνύχτα Ελλάδα...Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.youtube.com/user/LoMak62#p//u/5/MDNHoXfGGPc

    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/02/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ορθώς δίνουν την ιθαγένεια. Να τη δώσουν σε όποιον ερχεται στην ελλάδα καιμε συνοπτικές διαδικασίες σε όσους πηγαίνουν στην Πάρο. Οι πολιτικάντηδες με τι άλλο τρόπο θα εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αίτηση ελληνοποίησης αφρικανού φυλάρχου:

    Εγκο ειμαι απο Κογκο τελει γινω ελληνικος, εγκο αγκαπαει ελλαντα και τα ψιφισω ραγούσι που ειναι απο Κογκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η άγρα της εκλογικής πελατείας έφερε αυτή τη σπουδή να τελειώνει το ν/σ μάνι-μάνι...Λές και δεν είχαμε άλλη προτεραιότητα. Ετσι θα γεμίσουμε "Ελληνες πολίτες" που...καλά-καλά δεν θα ξέρουν τι σημαίνει Ελληνική υπηκοότητα και ποιές ευθύνες αντιστοιχούν στον Ελληνα πολίτη. Διότι σε άλλες χώρες της ΕΕ, δίνουν εξετάσεις γνώσεων όσον αφορά τη διαχείριση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ενός πολίτη μέσα σ΄ένα κράτος (δημόσια διοίκηση, δικαστήρια, αστυνομία, κλπ). Καιοι εξετάσεις αυτές, αφορούν και τους εγχώριους, όχι μόνο τους μετανάστες. Μάλιστα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.