6/2/10

Και τώρα αγγλογαλικός στρατός!


Πεντέμισι αιώνες μετά το τέλος του εκατονταετούς πολέμου μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενοποιήσει ορισμένες από τις στρατιωτικές δραστηριότητές της με τους συμμάχους της και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να διαμορφώσει μια νέα αμυντική στρατηγική.

Η ιδέα κοινών βρετανογαλλικών στρατιωτικών μονάδων δεν είναι καινούργια. Το 1998 ο Τόνι Μπλερ και ο Ζακ Σιράκ υπέγραψαν τη διακήρυξη του Σεν Μαλό για στενότερη αμυντική συνεργασία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Τώρα, η κυβέρνηση του Λονδίνου δημοσιοποίησε την Πράσινη Βίβλο για την αναθεώρηση της στρατιωτικής στρατηγικής της, η οποία όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς το δημόσιο χρέος τής χώρας έχει φθάσει στο ύψος-ρεκόρ των 900 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ο περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών θα φθάσουν το 15% μέσα στα επόμενα 6 χρόνια. «Θα πρέπει να ενοποιήσουμε τις δυνάμεις μας με εκείνες των συμμάχων μας;» είναι ένας από τους προβληματισμούς που αναφέρονται στο έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας Μπομπ Έινσγουορθ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περιορίσει την κατασκευή νέων αεροπλανοφόρων.

Η Πράσινη Βίβλος τονίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία παρατηρώντας ότι η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ «προσφέρει μια ευκαιρία για ακόμα στενότερη συνεργασία με έναν σύμμαχο-κλειδί σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικής δραστηριότητας». Για παράδειγμα, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μοιραστούν οπλικά συστήματα ή να αγοράσουν καινούργια, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος των αμυντικών τους δαπανών. Ο αρχηγός της βρετανικής αεροπορίας πάντως, πτέραρχος Τζοκ Τσίραπ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαλυθεί η περίφημη RΑF, η οποία θα απορροφηθεί από τον στρατό και το ναυτικό.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας άργησαν να κατανοήσουν τις απαιτήσεις των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων- όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- παρά το αποικιακό παρελθόν της χώρας και την εμπειρία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για τις περικοπές και τη νέα αμυντική στρατηγική προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Μπράουν πάντως διαβεβαίωσε ότι οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η νέα αμυντική στρατηγική θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν έως το καλοκαίρι, όμως η κυβέρνηση των Εργατικών πρέπει να καταλήξει στις οικονομικές περικοπές έως τις αρχές Μαρτίου.

ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Ας μην χαίρονται οι ευρωλιγούριδες. Κατάργηση εθνικών στρατών και δημιουργία κοινού στρατού της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ. Αλλά και αν γινόταν (επιστημονική φαντασία), ο στρατός αυτός ΔΕΝ θα υπεράσπιζε τα Ελληνικά σύνορα από τους Τούρκους. Θα έκανε αυτό που κάνει τώρα και η Frontex, η οποία ήρθε σε συνενόηση με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η USAF δεν εχει 18000 μαχητικα αλλα μαλλον 1800 σε ενα συνολο 5-6000 αεροπλανων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετράνε και τα F-86 Sabre στον πίνακα με τα μαχητικά των ΗΠΑ?LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 18000 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΕΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.