6/2/10

Στο δρόμο της «διπλής προσέγγισης» για το Ιράν εξακολουθούν να κινούνται οι «Έξι»


Έτοιμος να «υποδεχθεί» την πρόταση της ΙΑΕΑ δηλώνει ο Μ.Αχμαντινετζάντ

Διπλωματία ή κυρώσεις;
Στο δρόμο της λεγόμενης «διπλής προσέγγισης» -διπλωματία και κυρώσεις- για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθούν να κινούνται οι έξι δυνάμεις, οι οποίες συζήτησαν το θέμα σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή. «Το Ιράν δεν έχει κλείσει την πόρτα στη συμφωνία που προτείναμε» δηλώνει η Κίνα.
Ανώτεροι διπλωμάτες συζήτησαν «και τους δύο δρόμους», τόσο εκείνον της άσκησης πιέσεων μέσω νέων κυρώσεων, όσο και εκείνον του διαλόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π.Τζ.Κρόουλι.
Το νούμερο τρία του υπουργείου Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς συνομίλησε για περίπου 90 λεπτά με εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και της Ρωσίας.
Ερωτώμενος εάν οι έξι δυνάμεις (Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ) κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτός δεν ήταν ο σκοπός της διάσκεψης. Είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και αντάλλαξαν ιδέες όσον αφορά και τις δύο εναλλακτικές».
Η Δύση υποψιάζεται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που το Ιράν αρνείται.
Παρά των σκεπτικισμό της Δύσης, η Κίνα επιμένει ότι το Ιράν δεν έχει ακόμα πει οριστικό «όχι» στη συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου που είχε κάνει η ΙΑΕΑ.
«Πιστεύουμε ότι το Ιράν δεν έχει κλείσει τελείως την πόρτα στην πρόταση της ΙΑΕΑ για παροχή πυρηνικού καυσίμου» δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζίετσι από τη Γερμανία όπου βρίσκεται.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί καλύτερα μέσα από τη διπλωματία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τείνουν το χέρι τους προς την Κίνα και τους άλλους εταίρους στην προσπάθειά τους για την επιβολή κυρώσεων με σκοπό τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
Αν και η Τεχεράνη είχε απορρίψει αρχικά την πρόταση της Δύσης, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία και τη Γαλλία για περαιτέρω εμπλουτισμό.
Η Δύση δεν φαίνεται όμως να διατηρεί εμπιστοσύνη στο Ιράν, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει χαρακτηριστικά την Παρασκευή, ότι η Τεχεράνη «μπλοφάρει» συνεχώς για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φράνκο Φρατίνι εξέφρασε την ευχή να γίνουν πράξεις οι διακηρύξεις της Τεχεράνης να ξεκινήσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.
Στο περιθώριο συνεδρίου που γίνεται στην Τεργέστη, ο Φρ.Φρατίνι δήλωσε: «Εάν πραγματικά το Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί, θα μας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Εάν όμως ο στόχος του είναι απλώς να κερδίσει χρόνο, τότε θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.