6/2/10

Ξαναγράφεται η ιστορία για τη σχέση της Σαντορίνης με τη μινωική Κρήτη

Αγγεία συγκεντρωμένα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

Καταρρίπτονται τέσσερις μύθοι
Χρειάστηκε μόνο λίγη ώρα για να καταρριφθούν τέσσερις μύθοι για το προϊστορικό Αιγαίο: Ο μινωικός πολιτισμός στην Κρήτη δεν καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ανάκτορα αντίστοιχα με της Κρήτης δεν υπήρχαν στη Θήρα, οι Κυκλάδες δεν ήταν μινωικές αποικίες υπό την ηγεμονία της Κρήτης και κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού δεν είχαν περιπέσει σε παρακμή.
Όπως αποκάλυψε σε ομιλία του στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ο Χρίστος Ντούμας, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Θήρας από το 1974, οι ανασκαφικές έρευνες στο χώρο δίνουν πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις για τη σχέση της Σαντορίνης με τη μινωική Κρήτη.
Ο πρώτος, και σημαντικότερος μύθος που καταρρίπτεται, είναι αυτός που ήθελε τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη να καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Τη θεωρία αυτή υποστήριζε ο Σπ.Μαρινάτος και για να την επιβεβαιώσει ξεκίνησε τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι.
Σύμφωνα με τον κ. Ντούμα, «οι τεράστιες ποσότητες τέφρας που εκτινάχτηκαν από το ηφαίστειο κινήθηκαν προς τα ανατολικά, αφήνοντας την Κρήτη σχεδόν έξω από την ακτίνα διασποράς τους». Αυτό επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικές μαρτυρίες στη Ρόδο, στην Κω και στη Μικρά Ασία. Επίσης, οι καταστροφές στην Κρήτη χρονολογούνται με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα, σε περίοδο πολύ μεταγενέστερη της ηφαιστειακής έκρηξης.
Μύθος δεύτερος: Ο Σπ.Μαρινάτος έψαχνε στο Ακρωτήρι ένα ανάκτορο αντίστοιχο με αυτά της Κρήτης. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει, αφού όπως εξήγησε ο κ. Ντούμας «τα λεγόμενα ανάκτορα στην Κρήτη λειτουργούσαν ως κέντρα συγκέντρωσης και διαχείρισης του αγροτικού πλεονάσματος. Τα μικρά νησιά, μη έχοντας τέτοιες δυνατότητες πλούτου, δεν βρέθηκαν ποτέ στην ανάγκη να αναπτύξουν τέτοιους μηχανισμούς και να δημιουργήσουν ανάκτορα».
Μύθος τρίτος: Οι Κυκλάδες ήταν μινωικές αποικίες υπό την ηγεμονία της Κρήτης. «Αυτός ο μύθος ανατράπηκε στο Ακρωτήρι. Οι Κυκλάδες διατήρησαν την πολιτισμική αυτονομία τους, γιατί ο πλούτος τους ήταν προϊόν ναυτικών δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν ανάγκη ακόμη και οι αυτάρκεις στεριανοί» ξεκαθάρισε ο κ. Ντούμας.
Μύθος τέταρτος: Οι Κυκλάδες κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού είχαν περιπέσει σε παρακμή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Όπως εξήγησε, οι πόλεις αυτής της εποχής διέθεταν διώροφα κτίρια με επιμελημένη κατασκευή, ενώ οι Θηραίοι αγγειογράφοι εισάγοντας την πολυχρωμία στην τέχνη τους έγιναν οι πρωτοπόροι της εικονιστικής ζωγραφικής σε ολόκληρο το Αιγαίο -περιλαμβανομένης και της Κρήτης- προετοιμάζοντας το έδαφος για μεγάλη τέχνη της τοιχογραφίας.
Newsroom ΔΟΛ

6 σχόλια:

  1. Πολύ σύντομο αρθράκι για να καταπιαστεί με ένα θέμα, που έχει επί αιώνες απασχολήσει, αρχαιολόγους, ιστορικούς, γαιολόγους, σεισμολόγους, θρησκειολόγους, ανθρωπολόγους και δεν ξέρω πόσους άλλους -λόγους. Τόνοι μελανής έχουν χυθεί, για να μπορεί τούτος εδώ να τα αναιρεί όλα με πέντε κουβέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ποιοι "μύθοι" ανετράπησαν; Το άρθρο αυτό δεν περιλαμβάνει κανένα "μύθο"...
    "η τέφρα κινήθηκε ανατολικά";;; Μα βρέθηκε τέφρα στους πάγους των πόλων... Δεν φταρνίστηκε το ηφαίστειο, είχαμε μείζονα έκρηξη.... Και δεν νομίζω ότι ο "μύθος" έλεγε ότι οι Μινωίτες απλά τυφλώθηκαν από την στάχτη...
    Το ΔΟΛ κάτι έχει πάρει στραβά...
    Ποια αξία έχουν τόσο παιδικές αναρτήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Autes tis theories tis exo akousei edo kai kairo!Gia na doume tin aksiopistia tous!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα τέτοιο θέμα, μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για έρευνα, ή και ανταλλαγές απόψεων. Κάτι με ιστορικό προσανατολισμό που είτε ακούγεται, είτε δημοσιεύεται είτε αναρτάται στο διαδίκτυο, αυτήν την ευκαιρία προσφέρει. Ακόμα και το αν ευσταθούν ή όχι τα στοιχεία που προβάλει, είναι ένα έναυσμα διερεύνησης. Αλλους βέβαια ενδιαφέρει άλλους όχι, καθότι τα "πολιτικά θέματα" αφορούν και τον πολιτισμό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τά 'επιχειρήματα τοῦ κ. Ντούμα μᾶλ-
    λον δέν πείθουν.Λέγει ὅτι΄΄ἡ τέφρα
    τοῦ ὑφαιστείου κινήθηκε ἀνατολικά΄΄
    Τά κύματα κύριε,κινήθηκαν περι-

    μετρικά καί αὐτά προκάλεσαν τίς
    καταστροφές. Κατά τούς ὑπολογισμούς
    πολλῶν ἄλλων ἐπιστημόνων,τά κύματα
    ἔπληξαν καί τίς ἀκτές τῆς Ἀφρικῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περί κίνησης κυμάτων ξέραμε ως τώρα. Και λογικά έτσι πρέπει να είναι-μετά την έκρηξη του Ηφαιστείου να προκληθεί παλιρροιακό κύμα ιδιαίτερα ορμητικό που μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση. Η Κρήτη δεν έχει τόσο μεγάλη απόσταση από τη Σαντορίνη άρα δεν είναι περίεργο που τα κύματα έπληξαν τις ακτές της. Οι ακτές της Αφρικής είναι αρκετά μακριά βέβαια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.