2/2/10

Η «κοινωνία των κολλητών»


Tου Σταυρου Λυγερου

Το ζήτημα της διαφθοράς, που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, είναι πολύ περισσότερο επίκαιρο από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Δεν πρόκειται μόνο για ηθικό πρόβλημα. Εχοντας προσλάβει ενδημικό χαρακτήρα, τείνοντας να καταστεί περισσότερο κανόνας με εξαιρέσεις παρά εξαίρεση του κανόνα, η διαφθορά έχει οργανική σχέση με την οξύτατη δημοσιονομική κρίση.

Στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας η διαφθορά έχει συνήθως τη μορφή της διαπλοκής. Το σκάνδαλο Siemens μάς υπενθύμισε ότι οι μεγάλες εταιρείες που κάνουν δουλειές με το κράτος «λαδώνουν» κόμματα, πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, είναι άγραφος, αλλά ισχυρός κανόνας το πολιτικό χρήμα να αντιμετωπίζεται από τις ελεγκτικές αρχές σαν «ιερή αγελάδα».

Υπενθυμίζουμε την υπεκφυγή Σημίτη. Οταν του ετίθετο το πρόβλημα οχυρωνόταν πίσω από τη νομικίστικη και όχι πολιτική θέση: «Οποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα». Τη στάση αυτή, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, την υιοθέτησε ως πρωθυπουργός! Η στάση αυτή αποσκοπεί στο πάγωμα του δημόσιου ελέγχου και στην παράκαμψη του γεγονότος ότι τα σκάνδαλα δεν είναι μόνο μεμονωμένα περιστατικά. Πηγάζουν και ευνοούνται από μια νοσηρή πολιτική πραγματικότητα. Η μετατροπή του δάσους σε μεμονωμένα δένδρα τελικώς λειτουργεί ως μηχανισμός συγκάλυψης. H εξατομίκευση του φαινομένου είναι απαραίτητη για την ποινική δίωξη, αλλά όχι για θεσμικές παρεμβάσεις.

Η τάση των κυβερνήσεων να οχυρώνονται πίσω από τη Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε νομικισμός ούτε απλώς υπεκφυγή. Είναι ένας πολύ βολικός τρόπος να διεκπεραιώνουν όπως τις συμφέρει υποθέσεις και σκάνδαλα, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη των σχετικών χειρισμών. Ακριβώς γι’ αυτό ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας είναι παράγοντας πολιτικής ισχύος και πάγια επιδίωξη της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Λερναία Υδρα της διαπλοκής/διαφθοράς δηλητηριάζει τις ηθικές αξίες, διαβρώνει το κράτος δικαίου και προκαλεί πολλαπλές δημοσιονομικές βλάβες. Ευθύνεται όχι μόνο για τη λεηλασία, αλλά συχνά και για τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Οι πολίτες επιβαρύνονται υπέρμετρα και ως φορολογούμενοι και ως χρήστες των υπηρεσιών του Δημοσίου. Βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις και στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης. Η διαπλοκή/διαφθορά νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και αποτρέπει παραγωγικές πρωτοβουλίες. Με άλλα λόγια, λειτουργεί σαν καρκίνωμα, που ωθεί τη χώρα σε παρατεταμένη παρακμή και υπονομεύει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Για να μπορούν οι πολιτικές ελίτ να εξασφαλίζουν την ανοχή της κοινωνίας στα δικά τους χρυσοφόρα παιχνίδια διαπλοκής ανέχονται την ωμή διαφθορά στη βάση. Ο κομματισμός στο κράτος λειτουργεί ως ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της διαφθοράς. Η υποχώρηση του κομματισμού, όμως, δεν σημαίνει υποχώρηση του φαινομένου. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ελίτ και η διαφθορά στη βάση της πυραμίδας χρησιμοποιεί πια το μοντέλο της «κοινωνίας των κολλητών»! Κομματικά πολύχρωμοι «κολλητοί», στη στέρεη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

kathimerini.gr


6 σχόλια:

  1. Ὁλη ἡ Ἑλλὰς παρασιτεῖ καὶ τρέφεται μὲ δανεικὰ καὶ ἔχει ἀπὸ πάνω καὶ τὴν ψευδαίσθηση ὅτι ἡ Εὐρώπη θὰ τῆς ὑπερασπίση τὰ σύνορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και "ξέχασες" να πεις αυτό που λέμε όλοι στις ιδιωτικές συζητήσεις, πως όταν είσαι αρπακτικό λαμόγιο δεν έχεις ενδοιασμούς να προδώσεις την πατρίδα σου. "Πράκτωρ - εισπράκτωρ" δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφθορα! Ακρογωνιαιος λιθος του Ελληνικου κοινωνικου οικοδομηματος που τρεφεται και ανταγωνιζεται απο την τιμια δραστηριοτητα των ολιγων.Για να καταπολεμηθει πρεπει να αλλαξει τελειως το δικαστικο συστημα και να καταργηθει η πολυνομια,να διαχωριστει το κρατος απο την εκκλησια [ισως ο πιο διεφθαρμενος θεσμος με πλοκαμια σε ολο το κοινωνικο γιγνεσθαι]και να μπουν κανονες στον τροπο που ασκει την εξουσια η τοπικη αυτοδιοικηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία όλα όσα γράφονται και λέγονται για την καθημερινότητα των
    Ελλήνων πολιτών.
    Γνωρίζουν οι πάντες πώς οι πολιτικοί κλέβουν και παίρνουν μίζες,όπως και οι δημοσιογράφοι,όπως επίσης και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία.
    Είναι ένας απο τους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
    Τα πολιτικά κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά και ποιός κλέβει ,και ποιός φοροδιαφεύγει ,και ποιός λαδώνεται ,
    και ποιός σβήνει τα προστήματα που
    επιβάλει η ΣΔΟΕ.
    Απο τη στιγμή που γνωρίζουν και διαιω-
    νίζεται η κατάσταση αυτή για χρόνια ,
    όλοι τους είναι συνυπέυθυνοι.
    Εάν δεν γνωρίζουν είναι ανίκανοι και
    άχρηστοι.
    ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΑΧΡΗΣΤΟΙ,
    κρατικοί λειτουργοί επιβάλουν συνεχώς
    πρόσθετα οικονομικά φορολογικά μέτρα
    στην μεσαία τάξη των 1200-1500 ευρώ
    για να καλύψουν ένα έλλειμα 300 δις
    το οποίο δημιουργήθηκε απο αυτούς τους ιδίους.
    Εάν μέσα σ'όλα αυτά βάλουμε και το καθημερινό ξεπούλημα της πατρίδας μας , τότε μάλλον όλοι μας είμαστε για να μεταναστεύσουμε σε άλλη χώρα και να αφήσουμε τούς 300 της βουλης
    και τις παρέες τους με τους μετανάστες της Ασίας και της Αφρικής
    να ψηφίζουν ότι νομοσχέδιο και τροπολογία γουστάρουν.
    Ο άλλος τρόπος για να σωθεί η αξιοπρέπειά μας είναι να μαζευτούμε
    έξω απο το μαγαζί τους (τη βουλή)
    μερικές χιλιάδες φορολογούμενοι,
    κρατώντας απο μια βοιδόπουτσα και να κάνουμε τα οπίσθιά τους κατακόκκινα
    απο τις βιτσιές.
    Βέβαια όλα αυτά δέν πρόκειτε να συμβούν στην χώρα μας,γιατί κάποιοι
    φρόντησαν προηγουμένως να μας ταισουν κουτόχορτο,και να υποθηκεύσουμε ότι
    έχουμε και δεν έχουμε στις τράπεζες,
    αλλά ποιός ξέρει ίσως τα παιδιά μας το καταφέρουν.

    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Λυγερός λέει κατά τρόπο αναλυτικό μια αλήθεια: Η διαπλοκή (και η διαφθορά) είναι μια. Όχι πολλές. Όχι άλλη της ΝΔ, άλλη του ΠΑΣΟΚ κλπ. Είναι μόνο μια.Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Ως την εποχή Σημίτη η διαπλοκή είχε και κομματικά χαρακτηριστικά. Από τη (δεύτερη κυρίως) τετραετία Σημίτη μπήκαν όλοι στο ίδιο μεγάλο κόλπο. Και δεν είναι μόνο χρηματική διαπλοκή. Στηρίζεται και από ιδεολογική διαπλοκή όπως φαίνεται από τις κκΡεπούση- Δραγώνα και το κύκλωμα που τις αγκαλιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @03 Φεβρουαρίου 2010 4:10 μ.μ.

    Στο πείραμα άμεσης δημοκρατίας θα συμμετέχουν και οι συμπολίτες μας λαθροεισβολείς οι οποίοι σύμφωνα με τον Γιωργάκη "επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα τους";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.