19/2/10

Άκουσε ο Πρόεδρος τι είπε ο Μπασμπούγ;

«Στις αυτοκρατορίες», είπε ο Τούρκος αρχιστράτηγος, «η ναυτική δύναμη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόλος έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Έχουν μελετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας, ή στο Γραφείο Τουρκικών Υποθέσεων του Προεδρικού, τις τελευταίες δηλώσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Μπασμπούγ, που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο αρχηγείο του Τουρκικού Ναυτικού;

«Στις αυτοκρατορίες», είπε ο Τούρκος αρχιστράτηγος, «η ναυτική δύναμη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόλος έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Κοιτάξτε τη Μαύρη Θάλασσα. Εάν η σημασία αυτής από πάσης απόψεως είναι σήμερα μία, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα. Για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση; Σε πόσες μέρες ξέσπασε η κρίση των Ιμίων; Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η στρατηγική και η στρατιωτική διάσταση. Έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών...».

Οι δηλώσεις του Τούρκου αρχιστρατήγου αποπνέουν ένα νεο-οθωμανικό όραμα. Η Τουρκία θέλει να γίνει και ναυτική υπερδύναμη, κατά το πρότυπο των παλαιών αυτοκρατοριών, προκειμένου να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Αλλά πέραν του νεο-οθωμανικού συνδρόμου, οι δηλώσεις του Μπασμπούγ καταδεικνύουν και πόσο μελετούν τα πράγματα και πόσο εκτιμούν τις προοπτικές του άμεσου και απώτερου μέλλοντος οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Και πόσο πανέτοιμοι είναι να αντιμετωπίσουν μια πιθανή κρίση στο Αιγαίο. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση;», ερωτά και παραπέμπει εύγλωττα και στην κρίση των Ιμίων. Σαφής η απειλή κατά της Ελλάδας.
Αλλά ο Μπασμπούγ δεν... ξεχνά και την Κύπρο. Παραπέμπει και στη σημασία που έχουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, καλή ώρα αυτή που ανήκει στην Κύπρο και στην οποία -υποτίθεται- ότι διεξάγουμε έρευνες -αν διεξάγουμε- για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και εδώ ο τουρκικός στόλος είναι πανέτοιμος...

Αυτά, λοιπόν, μας λέγει ο Τούρκος αρχιστράτηγος, αποκαλύπτοντας τις επιδρομικές σκέψεις και τα σχέδια της χώρας του στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Και εμείς εδώ τι κάνουμε;

Είναι τραγικό. Ασχολούμαστε με το αν θα κερδίσει ο Ταλάτ τον Έρογλου και πλάθουμε μύθους για καλούς και καλούς Τούρκους, για επαναπροσεγγίσεις με τους Τουρκοκυπρίους, ομφαλοσκοπούμε επικίνδυνα, σμικρύνουμε το πρόβλημα σε πρόβλημα μικροδιαφορών με τους Τουρκοκυπρίους, αναζητούμε κυπριακές λύσεις, ούτε καν λαμβάνουμε υπόψη τον παράγοντα Τουρκία και τα στρατηγικά του σχέδια και πιστεύουμε πως με «γενναιόδωρες προσφορές» και με πατσιαρίσματα στην άμυνα θα λύσουμε το Κυπριακό.

Δεν έχουμε υπόθεση, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αντί να χαράξουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική στη βάση των ρεαλιστικών, πραγματικών δεδομένων, χαράσσουμε πολιτική στη βάση ψευδαισθήσεων και μύθων...

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ- antoniouc@simerini.com
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

24 σχόλια:

  1. http://www.lefigaro.fr/international/2010/02/19/01003-20100219ARTFIG00010-ankara-etend-son-role-au-proche-orient-.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.iiss.org/recent-key-addresses/turkish-foreign-minister/watch-the-speech/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοιτώντας τη φάτσα σου προσεκτικά κωλοέλληνα – πουλημένε – γενίτσαρε Μπασμπούγ , αυτά τα λέγανε οι προγονοί σου οι Έλληνες από την αρχαιότητα. Και ήρθες τώρα εσύ σαν απόγονος αυτών που θαλασσοκρατούσαν σε όλη την Μεσόγειο να τα πεις στους Μογγόλους που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες. Ανατριχιάσαμε!!!
    Σου διέφυγε το πιο σημαντικό . Τις ισχυρές ναυτικές δυνάμεις δεν τις κάνουν μόνο τα πλοία αλλά και ποιοι είναι αυτοί που τα διαχειρίζονται . Με τι έμψυχο υλικό θα τα επανδρώσεις; Θα είναι από το Ερζερούμ ,το Ντιαρμπακίρ, το Τόκατ ή από τη λίμνη Βάν; Η θάλασσα δεν πίνετε αλλά δοκιμάζετε. Το Αιγαίο είναι γεμάτο ξέρες και βραχονησίδες. Επειδή πρέπει να σου έχει μείνει κάτι στο DNA σου από το Ελληνικό σου φιλότιμο στην θέση σου θα αυτοκτονούσα. Κάτι θα πρέπει να σου έχει πει ο παππούς ή η γιαγιά σου και μας το κρύβεις. Άι σιχτίρ πατσαβούρι.
    Κοιτάτε τον ρε αδέλφια προσεχτικά. Ολόιδιος ο μπαρμπανικόλας από την Τρίπολη ο μπαγάσας.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω πως αυτά τα οποία λέει ο Τούρκος Στρατηγός, ηχούν παράξενα στ' αυτιά των Ελλήνων αρμοδίων.

    Είναι απόψεις οι οποίες έχουν κατα καιρούς ακουσθεί, τόσο επισήμως όσο και ανεπισήμως. Απλώς μας κάνει εντύπωση το επίσημο του πράγματος.

    Από την στιγμή που πηγαίνουμε σε συγκυριαρχία στο Αιγαίο, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (και όχι μόνο) οι ΗΠΑ και ΕΕ, παρόμοιες δηλώσεις απλώς θα προσπαθούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις και να καταστήσουν την Τουρκία, ποιο ίση μεταξύ ίσων στο μέλλον.

    Δυστυχώς, εκεί οδηγούμαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἡ Τουρκία ὑπερεξαπλώνεται καὶ θὰ τὸ πληρώση σὲ βάθος χρόνου.
    Ὅσο γιὰ ἐμᾶς, τὰ δικά μας λάθη θὰ μᾶς χαντακώσουν καὶ ὄχι ἡ ἱκανότης τῶν ἐχθρῶν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ( Είναι τραγικό. Ασχολούμαστε με το αν θα κερδίσει ο Ταλάτ τον Έρογλου και πλάθουμε μύθους για καλούς και καλούς Τούρκους, για επαναπροσεγγίσεις με τους Τουρκοκυπρίους, ομφαλοσκοπούμε επικίνδυνα, σμικρύνουμε το πρόβλημα σε πρόβλημα μικροδιαφορών με τους Τουρκοκυπρίους, αναζητούμε κυπριακές λύσεις, ούτε καν λαμβάνουμε υπόψη τον παράγοντα Τουρκία και τα στρατηγικά του σχέδια και πιστεύουμε πως με «γενναιόδωρες προσφορές» και με πατσιαρίσματα στην άμυνα θα λύσουμε το Κυπριακό.

    Δεν έχουμε υπόθεση, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αντί να χαράξουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική στη βάση των ρεαλιστικών, πραγματικών δεδομένων, χαράσσουμε πολιτική στη βάση ψευδαισθήσεων και μύθων... )


    τα ανωτέρω, προς εμπέδωση,ισχύουν για όλα τα ελληνοτουρκικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Tόοοοοσο, με το συμπάθιο", φαίνεται να λέει ο στρατηγός και φοβούμαι πως δεν έχει άδικο. Εσύ, 11:33 π.μ., άραξε και περίμενε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΥΤΥΧΩΣ που βγαίνουν μόνοι τους και λένε ξεκάθαρα τους στόχους και τους σκοπούς τους. Διαλαλούν τις επεκτατικές του θέσεις και αναλύουν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι δικοί μας προύχοντες βρίσκονται σε διαρκή λήθαργο και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι πραγματικά γίνεται απέναντι. Ή χειρότερα, αν αντιλαμβάνονται δεν προβάινουν σε καμιά σχετική ενέργεια. Μόνο απάθεια και τρόμο επιδεικνύουν.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΝΜΕΣ...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλο το επιθυμητό κι άλλο το εφικτό. Μέσα στους αιώνες οι μογγόλοι της στέπας ήταν πάντοτε τρομεροί πολεμιστές. Σάρωναν τα πάντα στο πέρασμα τους. Γι' αυτό να μην υποτιμάτε ποτέ τον Τούρκικό στρατό ξηράς. Η θάλασσα όμως είναι άλλο πράγμα. Δεν ήταν ποτέ στο DNA τους. Άλλωστε στόλους είχαν χτίσει πολλούς και μεγάλους στο παρελθόν, αλλά Μάλτα γιόκ. Η Τουρκία όσο και να θέλει δεν θα γίνει ποτέ ναυτική δύναμη, γιατί της έλαχε να γειτονεύσει με έναν λαό ναυτοσύνης και "πυρπολικών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @19 Φεβρουαρίου 2010 1:45 μ.μ.
    ''Γι' αυτό να μην υποτιμάτε ποτέ τον Τούρκικό στρατό ξηράς.''

    Απο το '80 πολεμούν (καίγοντας και ρημάζοντας) τους Κούρδους και έχουν ΧΑΣΕΙ αφού ακόμα τους προσπαθούν.
    Ούτε να τον υπερτιμάτε!
    Εν ολίγοις:
    Θα μας κλ*σει μια μάντρα αρχ*δι* ο στρατός ξηράς τους.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ολο ευχολόγια είμαστε ! '
    Αν συγκρίνουμε τους στρατούς μας, ειλικρινά και αντικειμενικά, θα δούμε εύκολα οτι σήμερα οι τούρκοι υπερτερούν κατά πολύ... Απο κάθε πλευράς (οργάνωση, ανθρώπινοι-οικονομικοί πόροι, δοκιμασμένες τακτικές, ενότητα διοικήσεως κλπ) με κάθε μέτρο σύγκρισης είναι στρατιωτικά ανώτεροι μας.
    Εμεις πάσχουμε και γιαυτό ας μην κάνουμε τους μάγκες...
    Οταν υπάρξει πολιτική βούληση, δοθούν πόροι και χρόνος για τις ΕΔ μας, τότε μπορεί να φτάσουμε σε καλό επίπεδο. Μέχρι τότε, μονον ΛΟΥΦΑ ! ! ! ! ! !


    ΣΦΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΦΝ,

    "Αν συγκρίνουμε τους στρατούς μας, ειλικρινά και αντικειμενικά, θα δούμε εύκολα οτι σήμερα οι τούρκοι υπερτερούν κατά πολύ...
    Μέχρι τότε, μονον ΛΟΥΦΑ ! ! ! ! ! !
    ''

    Μην κρίνεις απο τον εαυτό σου ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ για να βγάλεις συμπεράσματα για ΟΛΟ τον Ελληνικό Στρατό. Δεν είναι όλοι γιωτάδες, δόντια, λουφαδόροι!

    Σίγουρα χρειάζεται καλύτερη κατεύθυνση και φυσικά όχι απαξίωση.

    Θα μας τα κλάσουν οι Τουρκαλάδες αυτή είναι η αλήθεια! Εαν γνώριζαν ότι είναι υπέρτεροι και δεν θα ρίσκαραν ΤΙΠΟΤΕ θα το είχαν κάνει αυτό ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ/ΘΕΛΟΥΝ.
    Αλλά προσπαθούν με άλλους τρόπους μη-στρατιωτικούς να καταφέρουν αυτά που σχεδιάζουν χρόνια τώρα.
    Τέλος πάντων.
    Ποιος τους ***μάει τους Τούρκους προς το παρόν; Οι Κούρδοι.
    Στις μαγκιές και τα safe κουνήματα που αναφέρεις ειδικοί είναι οι Κωλότουρκοι και όχι ο ΕΣ.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ΑΖ 19 Φεβρουαρίου 2010 11:58 π.μ.

    Αλβανικής καταγωγής από τα Σκόπια (Μοναστήρι) είναι η οικογένειά του. Οι Τουρκαλβανοί διεκρίθησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Αλή Πασάς, Πασβάνογλου, Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, Κεμάλ Ατατούρκ). Αλλά όλα αυτά δεν βλέπω τι ρόλο παίζουν.

    Ο/Η ΣΦΝ έχει δίκιο. "Ολο ευχολόγια είμαστε !" Και μεγαλοστομίες. Το δείχνει και η εγγραφή του/της Νήμα (2:35 μ.μ.). Δείγμα ανώριμων ανθρώπων, θλιβερά ανώριμων, που όσο πάει γίνονται χειρότεροι.

    Μας λείπει η ηγεσία, μας λείπει η παιδεία, μας λείπει το όραμα. Έχουμε αρχίσει να βρωμάμε πτωμαΐνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειδικά τώρα με την αύξηση της θερμοκρασίας θα ανέβει και η στάθμη της θάλασσας!!!!ένας λόγος παραπάνω :):)

    "Κοινός Νούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελπίζω αυτή την φορά να βρούνε οι Τούρκοι θαλασσόλυκοι την Μάλτα!
    Όσον αφορά τους φοβισμένους από την δύναμη των Τούρκων,"Τζάμπα πλυθήκανε,οι Τούρκοι δεν ήλθαν".

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε 5:39μ.μ.
    Διακρίνω μεγάλο ζόρι να μας πείσεις ή τουλάχιστον να δημιουργήσεις εντυπώσεις οτι ο Μπασμπούγ είναι αλβανικής καταγωγής;...
    Τον αποκαλείς Τουρκαλβανό όπως και τον Κεμάλ!!!!! Σε αυτό το Ιστολόγιο έχει καταριφθεί αυτός ο μύθος της αλβανικής Καταγωγής του Πατέρα των Τούρκων. Ήταν Ντονμές από την Θεσσαλονίκη και για όσους δεν γνωρίζουν περί Ντονμέδων βλέπε http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6nmeh. Τώρα όσο για τον Μπασμπούγ τον γεννηθέντα στο Μοναστήρι (όπου υπήρχε εξίσου μεγάλη εβραική και κρυφοεβραική κοινότητα όπως και στην Θεσσαλονίκη) διάβασε εδώ αν γνωρίζεις γερμανικά http://de.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lker_Ba%C5%9Fbu%C4%9F. Έχει προσκυνήσει και στο ιερό τους Τείχος. Διάβασε επίσης από Wikipedia για το Κίνημα των Νεότουρκων Young Turks και μελέτησε τα ιδρυτικά Μέλη και τους χορηγούς/υποκινητές του Κινήματος. Το σημερινό τουρκικό κεμαλικό Κράτος/έκτρωμα είναι αποτέλεσμα αυτού του Κινήματος. Στην Ιστορία όλα έχουν σχέση αρκεί κάποιος να θέλει να βρει τους συσχετισμούς. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει ΠΑΝΤΑ και φωτιά!!! Συμφωνώ μαζί σου μόνο ως προς ... Μας λείπει η ηγεσία, μας λείπει η παιδεία, μας λείπει το όραμα. Έχουμε αρχίσει να βρωμάμε πτωμαΐνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΡΟΣ: 19 Φεβρουαρίου 2010 11:58 π.μ.

    ΣΩΣΤΟΣ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ''ΚΙΜΠΟΥΤΣ'' ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ, ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ''ΤΟΥΡΚΟΙ'' ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ''ΝΤΟΝΜΕΔΕΣ'' (ΚΡΥΦΟΕΒΡΑΙΟΙ). ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΙΟ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ...ΨΑΞΤΕ ΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ. ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ ΜΕ ΡΑΒΙΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΑΣΚΕΡΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΠΟΥΛΟΥΚΗΔΟΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.

    ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Mega to tis thalassas kratos"
    thoukiidis
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελατε...οσο προδοτες και να ναι οι πολιτικοι μας,εξω απο τα στενα θα σας περιμενει η ΑΙΓΑΙΟΝ η ΥΔΡΑ η ΨΑΡΑ η ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ κλπ.Ελατε θαλασσοκρατορες μη χεσ...


    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι βλέπομε τον θέση εκπρόσωπο του στρατιωτικού (κεμαλικού) κατεστημένου, να εκφράζει τις ίδιες απόψεις, να μιλά στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του ισλαμικού κατεστημένου.
    Οι ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας δεν ήταν ποτέ μέσα στις βλέψεις του κεμαλικού εθνικισμού.
    Τι συμβαίνει άραγε; Άλλαξε ρότα και ο στρατός και συμπλέει με την πολιτική ηγεσία του τόπου; Εγκαταλείπεται ο κεμαλισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ 8:36 μ.μ.

    Αν ο Έλλην Α/ΓΕΕΘΑ ήταν εβραϊκής καταγωγής, ασφαλώς πολλοί από εδώ μέσα επαναστατούν και στην ιδέα ακόμη, δεν θα του είχαμε εμπιστοσύνη; Οι Τούρκοι γιατί έχουν εμπιστοσύνη στον ντονμέδες;
    Ασφαλώς δεν με διακατέχει κανένα άγχος ως προς την καταγωγή του στρατηγού Μπασμπούγ. Ως προς αυτά που λέει, ναι.
    Από την άλλη, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απορία μου για τα σχόλιά σου. Εσύ δεν βρήκες τίποτε άλλο να σχολιάσεις, δεν σε απασχολεί τίποτε άλλο, εκτός του αν ο Τούρκος αρχιστράτηγος είναι Εβραίος; ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.