7/2/10

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ:"Είχαμε το σύνδρομο του τζίτζικα"

Η νέα ελληνίδα επίτροπος μιλάει για την οικονομική κρίση και για τα μέτρα της κυβέρνησης, για την ευρωπαϊκή διεύρυνση και για τις ευθύνες που έχει αναλάβει

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ δεν είναι εκπρόσωποι χωρών, αλλά ουδείς μπορεί να αποφύγει τη σκέψη ότι από την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η «Φωνή του Πολυτεχνείου» θα γίνει η «Φωνή της Ελλάδας» στην Ευρώπη και μάλιστα στην αφετηρία της πιο σκληρής επιτήρησης που έχει ποτέ ασκήσει η ΕΕ σε κράτος-μέλος της. Η κυρία Δαμανάκηκατόρθωσε να αναδειχθεί κεντρική πολιτική προσωπικότητα στα 36 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά το νέο αξίωμα που αναλαμβάνει την οδηγεί σε έναν διαφορετικό κόσμομε εντελώς καινούργια δεδομένα και ακόμη πιο μεγάλες προκλήσεις.

Η νέα ελληνίδα επίτροπος θα ασκήσει για πρώτη φορά εξουσία στην ευρωπαϊκή σκηνήμέσα από το χαρτοφυλάκιο Αλιείας και Ναυτικών Υποθέσεων το οποίο ανέλαβε. Στην πρώτη συνέντευξή της ως επιτρόπου μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το μέλλον του, για τις θεσμικές ευθύνες που έχει αναλάβειαλλά και για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν ως «αντίδοτο» σε μια πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίσηη οποία πλήττει ολόκληρο το ευρωπαϊκό τόξο, από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, και δοκιμάζει ακόμη και τη συνοχή της ευρωζώνης.

- Σε ποιον βαθμό τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και γενικότερα η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική διασφαλίζουν τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην κρίση και στην αμφισβήτηση των αγορών;

«Ο Πρωθυπουργός εργάζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για τη θωράκιση της χώρας. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να αλλάξουμε. Δεν το οφείλουμε στον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ή στον κ. Ολι Ρεν, το οφείλουμε στα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κυριαρχούσε το “σύνδρομο του τζίτζικα”. Καταναλώναμε χωρίς να σκεφτόμαστε το μέλλον. Με υπερβολικό δανεισμό μεταφέραμε στο σήμερα εισοδήματα από τις επόμενες γενιές. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λαμβάνουμε μέτρα. Χωρίς μέτρα η Ελλάδα δεν θα υπάρχει έπειτα από μία δεκαετία. Μπορούμε όμως να λαμβάνουμε μέτρα αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια. Και αυτό ακριβώς γίνεται από την κυβέρνηση». - Αν η Ελλάδα ζούσε με το «σύνδρομο του τζίτζικα»,η Ευρώπη ζει με το «σύνδρομο της χελώνας» που την προλαβαίνουν οι «λαγοί των αγορών»...

« Στο ευρωπαϊκό οικονομικό και νομισματικό οικοδόμημα η έλλειψη ενιαίας οικονομικής πολιτικής αναδεικνύεται ως έλλειμμα. Ασφαλώς οφείλουμε να αναλάβουμε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πράγματι η πρόκληση για τη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο είναι να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο εναρμονισμός των φορολογικών συστημάτων, ακόμη και το θέμα των ευρωομολόγων φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Ολα αυτά όμως κρίνονται σε βάθος χρόνου. Οι ευρωπαϊκές επιλογές δικαιώνονται ιστορικά. Μπορεί η Ευρώπη να προχωρεί αργά αλλά η χελώνα φτάνει στον στόχο της πριν από τον λαγό».

- Μια κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή είναι η διεύρυνση. Πρέπει να συνεχιστεί; Ως πού μπορούν να φτάσουν τα σύνορα της Ευρώπης;

« Η διεύρυνση είναι μία από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης. Το ερώτημα “ως πού μπορούν να φτάσουν τα σύνορα της Ευρώπης; ”καθώς και το δίδυμο ταίρι του “ποια είναι η απορροφητική ικανότητα της Ευρώπης; ” είναι τα δύο υπαρξιακά ερωτήματα της Ενωσης. Υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να τα απαντήσουμε γιατί θα φρενάρουμε τη δυναμική του εγχειρήματος. Αντίθετα, άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τα απαντήσουμε αμέσως γιατί θέτουμε σε κίνδυνο το εγχείρημα. Υπάρχουν και εύκολες στρογγυλεμένες απαντήσεις αλλά δεν θέλω να τις δώσω. Θα ήθελα να ζήσω το θέμα σε βάθος ως επίτροπος, τουλάχιστον για μερικούς μήνες».

- Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενταχθεί σε αυτήν η Τουρκία;

«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και της Ενωσης και της Ελλάδας και της Τουρκίας μια τίμια και συνεπής ενταξιακή διαδικασία, εφόσον όμως έχει ειλικρινή- και όχι προσχηματικό- τελικό στόχο την ένταξη. Οι Τούρκοι θα πρέπει να πείσουν όχι μόνο τους στρατηγούς ή τους Κούρδους ή τους μουσουλμάνους ή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά πρωτίστως τους ευρωπαίους πολίτες. Οταν οι αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές γίνουν, οι πολίτες θα το μάθουν παντού και οι γνωμοδοτήσεις από την Κομισιόν θα είναι αυτονόητες. Για αυτό λέω: Η ένταξη θα κριθεί στην Τουρκία, όχι στις Βρυξέλλες».

- Πώς μπορούμε να εντάξουμε το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα μέσα σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική; Υπάρχει δυνατότητα για μια νέα στρατηγική σαν εκείνη του Ελσίνκι ή οι συνθήκες δεν είναι πλέον κατάλληλες για κάτι τέτοιο;

« Η στρατηγική του Ελσίνκι υπηρέτησε πρωτίστως μια μεγάλη ευρωπαϊκή ανάγκη: τη διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει το σχέδιο ένταξης της Κύπρου σε ένα μείζον ευρωπαϊκό εγχείρημα. Γι΄ αυτό πετύχαμε. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Το Κυπριακό δε συνδέεται με άλλες ευρωπαϊκές ανάγκες και η ένταξη της Τουρκίας αμφισβητείται από πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν μια άλλη πραγματικότητα την οποία οφείλουν να διαχειρισθούν».

- Ποια είναι η δική σας ατζέντα στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου σας,η δική σας συμβολή για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συμφερόντων και πώς μέσα σε αυτά εντάσσονται τα ελληνικά συμφέροντα;

« Η αλιεία είναι από τις λίγες απολύτως κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα, στη δουλειά, ακόμη και στη διατροφή, στον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ευθύνη είναι τεράστια. Γίνεται μεγαλύτερη γιατί στοχεύω να ολοκληρώσω μέσα στη θητεία μου την πλήρη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής με κατεύθυνση την αειφορία. Η ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη πολιτική για τις θάλασσες, τους ωκεανούς, τη ναυτιλία είναι στην αρχή. Εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια δημιουργίας. Και ασφαλώς ακόμη πιο κρίσιμη είναι η ευθύνη συμμετοχής στην κορυφή των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Θα αναφέρω μια παρομοίωση που έχει σχέση με τις αρμοδιότητές μου. Η Ευρώπη είναι ένα καράβι μέσα στον ωκεανό της Ιστορίας. Γερό παλιό σκαρί, συντηρημένο όμως καλά και με νέες δυνατότητες σε ικανότητες πλεύσης. Εχει επιβιώσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες- μπουνάτσες, φουρτούνες, καταιγίδες και θύελλες. Στους δύσκολους καιρούς το καράβι τα καταφέρνει, όποιος όμως μόνος πέσει στη θάλασσα ή τον ρίξουν οι άλλοι θα τον πάρει το κύμα και θα χαθεί».
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. Άσε μας ρε Μαρία που επί Σημίτη πήρες αμπάριζα τα κανάλια και έλεγες η Ελλάδα δεν θα φτιάξει ποτέ αυτοκίνητο και να γίνουμε όλοι καλά γκαρσόνια... και τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα πίσω απ' τ' άλλο... Εδώ Πολυτεχνείο... Εσύ καλά το ξαργύρωσες... εμείς τι κάνουμε... Μιλάν ολοι μιλάει και η Δαμανάκη...Αναρωτιέμαι πόσο στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο αυτή η κοπέλλα...κανα ένσημο έχει κολλήσει στη ζωή της;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἑλληνίδα ἡ Δαμανάκη ;;;;;;;;;;
    Ὅπως καί τό giorgo ;;;;;;;;
    Αὐτή ἧταν τό μερμύγκι ὅπως καί ἡ φάρα της ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν τους χριστιανούς μιλάει, με παραβολές, πολιτικός που παραδέχεται ότι είχε το σύνδρομο του τζίτζικα , δηλαδή μόνο δάνεια και μάσα, παραγωγή μηδέν, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα την χώρα του, το λιγότερο που έπρεπε να πράξει είναι χαρακίρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σκληρά (ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ?) μέτρα από τον πρωθυπουργό...



    Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα μισθών και μείωση 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
    (Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2010_321946)

    Παρακαλώ πολύ, κ. Παπανδρέου: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Μήπως τα σκληρά σας μέτρα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η κοινωνία των υπηκόων σας στην Ελλάδα? Υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιστροφής των μέτρων σας?

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 10%.
    2) Αύξηση μισθών κατά 10%.
    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

    ANALYSIS:

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημαίνει εργασία γιά τους νέους με χαμηλότερο μισθό από τους αποχωρούντες, και μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτούς που αποχωρούν.

    2) Αύξηση μισθών σε ανθρώπους που ζουν με μισθό σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων επίσης σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    Μήπως, λέω μήπως, κ. Παπανδρέου τα μέτρα σας επιφέρουν βλάβη στην Ελλάδα? Επαναλαμβάνω γιά να γίνω ξεκάθαρα αντιληπτός: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Ναι ή όχι?

    Αν ναι, τότε γιατί H KAΘHMEPINH δεν δίδει τις προβλέψεις σας?

    Αν όχι, τότε γιατί βαδίζετε στα τυφλά κ. Παπανδρέου?

    Ή μήπως είστε και σεις ένας απλός... υπήκοος? Μα αν ναι, τότε τίνος?



    Μετά τιμής,
    Ο ΜΕ ΤΑΣ ΑΠΟΡΙΑΣ

    PS: Billions of empirical studies show that cost-cutting tactics never work. The reason? When you cut cost, you end up cutting your investment into the future. And it is new investment in industry and new growth that Greece needs now more than ever, NOT cost-cutting tactics. Darn, I forgot, we Greeks can only reason deductively, not inductively... darn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι μεγάλη κατάντια για την Ελλάδα να μας εκπροσωπεί αυτό το σούργελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ο Γιανναράς δεν είναι εθνικιστής και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν νοεί ελληνισμό "φυλακισμένο" στα στενά πλαίσια ενός ελλαδίτικου κρατιδίου."


    Μια ζωή οι ίδιες αρλούμπες. Από που κι ως που εθνικισμός σημαίνει και αυτομάτως περιχαράκωση εντός των ορίων του έθνους-κράτους;
    Ο εθνικιστής είναι ο άνθρωπος που σα πρώτη και κύρια ταυτότητα του αναγνωρίζει την εθνική του υπόσταση πέρα από όλες τις άλλες. Αυτό δε σημαίνει πως αρνείται να επεκτείνει την πολιτιστική του επιρροή εκτός συνόρων του έθνους-κράτους.

    Η θέση του Γιανναρά για δήθεν συνεργασία οθωμανισμού-ελληνισμού είναι κωμικοτραγική, ύποπτή και θυμίζει τις ανοησίες των Φαναριωτών. Δείχνει δε μια βαθύτατη έλλειψη κατανόησης του τουρκικού ψυχισμού. Έχει απαντήσει ο Σαρρής για το πόσο ουτοπικό είναι να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κάνει τέτοιες συνεργασίες με τους Τούρκους.
    Μη ξεχνάμε, οι Τούρκοι είναι ανατολίτες, καταλαβαίνουν από σχέσεις υποταγής όχι συνεργασίας.Είτε θα είναι δούλοι είτε αφέντες, δεν αντιλαμβάνονται άλλο τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζιτζίκια βουίζουν μόνο μέσα στο κρανίο της, τζιτζίκια δεν είναι οι ιπτάμενοι που κάνουν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, και οι εργαζόμενοι που θέλουν οι Βρυξέλλες να καταντήσουν γρήγορα -γρήγορα δουλοπάροικους.

    ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.