7/2/10

Βοήθεια με αντάλλαγμα τα …Eurofighter

Του Θεμιστοκλή Παυλίδη
Η κατασκευή ενός πανευρωπαϊκού εμβολίου για τη …γρίπη των spread που εξαπλώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ελλάδα στην Ισπανία και τη Πορτογαλία (άρχισε να φτερνίζεται και η Ιταλία) συζητείται ήδη στα κυβερνητικά σαλόνια των ισχυρών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ενδείξεις όμως στην ιατρική γνωμάτευση για το εμβόλιο, που θα παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται και μια συνταγή για αγορά όπλων!

Στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που πριν από μερικά χρόνια ονομάζαμε «Γερμανικές πιέσεις» για την αγορά των Eurofighter, αγορά που η χώρα μας φέρεται να είχε υποσχεθεί στο Βερολίνο από τη περίοδο της συμφωνίας για την ΟΝΕ. Τώρα όμως το ζήτημα λαμβάνει πολύ πιο πιεστικές διαστάσεις, καθώς, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι Γερμανοί είναι σε θέση να απαιτούν. Και έχουν και συγκεκριμένη ατζέντα, που εκτός των μαχητικών αεροσκαφών περιλαμβάνει και «οριστικές λύσεις» στις υποθέσεις του ΟΤΕ, και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η πρωτοβουλία που αναμένεται να εκδηλωθεί από τη πλευρά των ισχυρών της Ευρώπης, με προεξάρχουσα τη Γερμανία (δεν είναι τυχαία και η προτροπή του Έλληνα Πρωθυπουργού από την Ινδία για ανάγκη πανευρωπαϊκής δράσης κατά των κερδοσκόπων) είναι ίσως η μόνη επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις αγορές, η οποία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον παρατηρείται και η απότομη πτώση του Ευρώ, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην αποφυγή ανάληψης κινδύνων στα δημοσιονομικά. Πρόκειται ακριβώς για το πρόβλημα που διόγκωσε τα Ελληνικά spread, και το οποίο απειλεί τώρα και τις υπόλοιπες χώρες της συνομοταξίας των PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain), όπως ειρωνικά είχαν σχολιάσει οι αναλυτές των αμερικανικών τραπεζών, τον αδύναμο μεσογειακό νότο.

Έστω και αν πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, μια χρεοκοπία της Ελλάδας (τεχνητή ή πραγματική) θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική απαξίωση. Και αυτό επιχειρεί πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και τη στήριξη του Βερολίνου κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε. Ο Γερμανός υπουργός που συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου λέγεται ότι ήταν φειδωλός. Η Γερμανική πλευρά δεν αρνήθηκε τη στήριξη. Ούτε όμως τη πρόσφερε άμεσα. Και κυρίως φέρεται να επανέφερε στο τραπέζι μια σειρά από «εκκρεμότητες» που κατά τους Γερμανούς, οι Έλληνες απέφευγαν να διευθετήσουν εδώ και πολλά χρόνια.

Πρώτη από αυτές είναι και το μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο η Ελλάδα είχε «καταρχήν επιλέξει» με απόφαση ΚΥΣΕΑ το 1999, αλλά έκτοτε…Οι Γερμανοί μάλιστα λένε, ότι από τότε, η Ελλάδα έχει αγοράσει δύο φορές αεροσκάφη F-16 προσπερνώντας το Ευρωμαχητικό το οποίο κινδυνεύει να γεράσει.

Είναι προφανές ότι οι πιέσεις του Βερολίνου για το Eurofighter είναι τόσο ισχυρές, που η Ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να προχωρεί σε συζητήσεις για το πρόγραμμα, παρά την στενή σύνδεση που είχαν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης (Καραμανλή) με τη κατασκευάστρια κοινοπραξία του μαχητικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών είχε προηγηθεί, ταξίδι του επικεφαλής του τομέα των μαχητικών της EADS Eurofighter, Μπέρναντ Γκέρβερτ στην Αθήνα. Το υψηλόβαθμο στέλεχος συναντήθηκε μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, αλλά χωρίς να λάβει κάποιες απτές διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις προθέσεις της Αθήνας.

Αναθεώρηση.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του εξοπλιστικού προγράμματος που δρομολογείται σε επίπεδο υπουργείου άμυνας και γενικών επιτελείων, τη περίοδο αυτή, αναμένεται να υπάρξει «χώρος» για το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους, με το Eurofighter να φιγουράρει ξανά σε μία από τις πρώτες θέσεις.

Το νέο πενταετές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μόνο τα «απολύτως απαραίτητα», δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, και δεν θα ξεπερνά σε κόστος τα 10 δις ευρώ. Θα κυμαίνεται δηλαδή κάτω από το 1% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο, ώστε οι εξοπλιστικές δαπάνες να μην θεωρούνται «προκλητικές».

Σε ένα τέτοιο υπολογισμό μπορούν να περιληφθούν το πρόγραμμα των Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και των ελικοπτέρων, χωρίς να περιορίσουν ασφυκτικά το νέο μαχητικό.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία του Eurofighter και η EADS που προωθεί το αεροσκάφος στην Ελλάδα έχουν υποβάλει προσφορά η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4 δις ευρώ για τη πώληση 40 μαχητικών μαζί με πλήρες πακέτο υποστήριξης.
Εφημερίδα: VETO - 07 Φεβρουαρίου 2010 – Σελ. 4
http://nationalpride.wordpress.com

7 σχόλια:

  1. Eurofighter : Γιατί όχι;
    Έτσι ενισχύουμε την οικονομία μιας ευρωπαϊκής χώρας και παράλληλα την ίδια την Ε.Ε.
    Κάποτε πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα και να δηλώσουμε στους αμερικανούς-τούρκους και ρώσους ότι υπάρχει Ε.Ε ! Αυτό όμως που πρέπει επιτέλους να προσέξει και να προωθήσει η χώρα μας είναι να αναπτύξει της εμπορικές αυτές σχέσης με συμπαραγωγές!!!!!! Έτσι καταπολεμούμε την ανεργία, ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο (λόγο υψηλών μισθών ), αναπτύσσουμε ειδικευμένη πολεμική τεχνογνωσία έτσι στο μέλλον θα μπορούμε να εκτελούμε-υλοποιούμε μεγαλύτερες συμπαραγωγές, αναπτύσσεται η πολεμική μας βιομηχανία με δυνατότητες εξαγωγής πολεμικού υλικού και όχι μόνο. Το τελευταίο και κύριο είναι, ότι θα ήμαστε με μικρό μεν ποσοστό αλλά συνέταιροι σε μια μεγάλη βιομηχανική προσπάθεια, αυτό θα έχει ως επακόλουθο να προμηθευόμαστε τυχόν ανταλλακτικά και σε περίπτωση πολέμου με μια Τρίτη χώρα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το eurofighter είναι κατσκευή και της ελλάδας αλλά και της αγγλίας και άλλων. Το rafale είναι μόνο της γαλλίας. Άρα που να πάμε. Οι γερμανοί έχουν τα άρματα και σε συνδιασμό με τα υποβρήχια και κάποια αλλα είναι μεσα σε πολλά προγράμματα. Η Αγγλία θα βοηθήσει που είναι σύμμαχος και συμπαραγωγός του εν λόγω αεροσκάφους? Στην ουσία πιέζει για τον σκαραμαγκά και για νέες παραγγελίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βγεί τουλάχιστον και κάτι καλό. Γιατί σε σχέση με το F 35 που θα μας φορέσουν σε λίγο είναι κατά πολύ καλύτερο. Και φθηνότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν πάρουμε γιουροφαιτερ τώρα,την ###σαμε...
    Επίσης αυτη η Γερμανοκρατουμενη κυβέρνηση(παραδοσιακά)ας δώσει τα ναυπηγεία στην νεώριον...ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!!
    Πήγε άδικα και το 40...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Euroσφεντόνες πουλάνε πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TI YPOKRISIA THEE MOU! APO TIN MIA LISAKSTE STIN PEINA ELLINES GIA NA PAS PLIRONETE ALLA APO TIN ALLI AN AGORASTE TA AEROPLANAKIA MAS KAI TA ALLA "PAIXNIDAKIA" MAS THA SAS DOSOUME KAI ALLA "ARGURIA" APO TIN ALLI ME OLO TO SEVASMO PARA TO GEGONOS OTI TO EUROFITEHR EINAI PIO FTINO APO TO F-35 (10 EK. £ TO EUROFIGHTER ANTI 20 EK £ TOU F-35)FOVAMAI OTI TO TO DEUTERO EINAI KALITERO EPANALAVANO VOVAMAI GIATI KAI EGO KATA VATHOS TO EUROFIGHER PROTIMO!ALLA YPOPTEOMAI OTI AN SUNGKRINOUME TO EUROFIGHER ME TO F-35 EINAI SAN NA SIGNINSAME TO SPTIFIRE Mk. I ME TO ME 262.APLA TO F-35 EINAI STELTH ENO TO ALLO DEN EINAI KAI SAN TO TEXNOLOGIA EINAI 20 XRONIA PISO.OSO KAI AN FAINETAI PERIERGO GIA MENA MAI KALI ENALLAKTIKI LISI ESTO KAI OS EPIXEIRIMA AD TERROREM THA ITAN SE MERIKA XRONIA TO PROTOTYPO T50 TOU OKB SUKHOI TO OPOIO EINAI STELTH KAI EDO KAI MIA EVDOMADA EGO ZITIZEI APO TIN DIAXEIRISI TOU SITI ABN YPARXOUN ALLES PLIROFORIES GIA AYRTO I POU MPORO NA VRO!DIGNOMMI AN GINOMAI FORTIKOS!
    Christos Voulgaris apo to Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε λίγο, τα στέλθ δεν θα είναι πλέον στέλθ αφού ήδη εξελίσσονται ραντάρ που...τακτοποιούν αυτό το θέμα.
    Καλό είναι να πάρουμε αεροπλάνα που δεν θα μπορούν να προμηθευθούν και οι Τούρκοι.
    Είχε γίνει με τα Μιράζ και είχαμε αποκτήσει ένα σοβαρό πλεονέκτημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.