15/2/10

Ευρωνάρκη για την ασυλία

βουλευτική ασυλία
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ, Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Η καταδίκη για την άρνηση της Βουλής να άρει την ασυλία της κυρίας Αποστολάκη φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη των 300 του Κοινοβουλίου
Περισσότερα από χίλια είναι τα αιτήματα που έχουν φθάσει την τελευταία 35ετία στο Κοινοβούλιο και αφορούν την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Στο πνεύμα όμως της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εισαγγελικά αιτήματα είτε απορρίφθηκαν είτε έμειναν στα αζήτητα, χωρίς καν να εξεταστεί αν ο λόγος για τον οποίο εζητείτο η άρση της ασυλίας σχετιζόταν ή όχι με τη βουλευτική δραστηριότητα του εγκαλούμενου εθνοπατέρα.

Η «καμπάνα» από την Ευρώπη

Το σκανδαλώδες αυτό καθεστώς ασυλίας το οποίο απολαμβάνουν οι έλληνες βουλευτές επανέφερε στο προσκήνιο η δεύτερη «ευρωκαμπάνα» που έριξε στη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την προκλητική ατιμωρησία που επιφυλάσσει το ελληνικό Κοινοβούλιο στα μέλη του για κάθε είδους ποινικές παρεκτροπές.

Με αφορμή προσφυγή του κ. Π.Συγγελίδη, το ΕΔΑΔ αποδοκίμασε με πρόσφατη απόφασή του την πάγια πρακτική που ακολουθεί δεκαετίες τώρα η Βουλή να αρνείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας, ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο ζητείται η άδεια για να διωχθούν ποινικά οι βουλευτές.

Ο κ. Συγγελίδης είχε στραφεί κατά της πρώην συζύγου του, κυρίας Μιλένας Αποστολάκη , βουλευτού του ΠαΣοΚ, για «παραβίαση δικαστικής απόφασης που ρύθμιζε την επικοινωνία με το παιδί τους». Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή, ζητώντας την άδειά της ώστε να εξετάσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της βουλευτού.

Το αίτημα ωστόσο για την άρση της ασυλίας της απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση ήταν εντελώς άσχετη με την άσκηση των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση άρσης της ασυλίας βουλευτών για ενέργειες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα παραβιάζει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη πολιτών που στρέφονται εναντίον βουλευτών.

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται ότι το ελληνικό Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να αρνηθεί την άρση της ασυλίας βουλευτή μόνον όταν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται συνδέονται με άμεσο τρόπο με τη βουλευτική του δραστηριότητα. Και θέτει θέμα για άμεση και επιτακτική συμμόρφωση της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα άρσης ασυλίας βουλευτών για πράξεις που δεν σχετίζονται με τη βουλευτική τους δραστηριότητα.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΔΑΔ αποδοκιμάζει την ελληνική Βουλή για την πρακτική που ακολουθεί στο θέμα αυτό. Η πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2006 στην υπόθεση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα , ο οποίος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Β.Τσαλκιτζή (εργολάβο οικοδομών), από την εποχή που ο πρώτος ήταν δήμαρχος Κηφισιάς, δηλαδή προτού εκλεγεί βουλευτής. Παρά ταύτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Βουλή αρνήθηκε την άρση της ασυλίας του κ. Τασούλα, όπως συνηθίζει να κάνει και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Οι κατά καιρούς υποσχέσεις για τερματισμό του καθεστώτος πλήρους ατιμωρησίας των βουλευτών που ισχύει για δεκαετίες αποδεικνύονται κενό γράμμα. Το ίδιο αδιαφανές σύστημα εφαρμόζεται και με τη νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Τα πρόσφατα παραδείγματα διακομματικής συναίνεσης είναι αποκαλυπτικά.

Προ ημερών βουλευτές από όλα τα κόμματα είπαν «όχι» σε «καραμπινάτες» υποθέσεις, όπως η ασυλία που δόθηκε σε νεοδημοκράτη βουλευτή, τον κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος κατηγορείτο ότι «εισέβαλε» σε ποδοσφαιρικό γήπεδο την ώρα που διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας της Α΄ Εθνικής, προκειμένου όπως είπε να αποτρέψει τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα. Ο συγκεκριμένος βουλευτής μιμήθηκε παλαιότερο συνάδελφό του, τον «πράσινο» κ. Ι. Τσακλίδη, ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογη «εισβολή» και φυσικά η Βουλή δεν επέτρεψε να λογοδοτήσει για την πράξη του. Σε περιπτώσεις μη άρσης της ασυλίας των βουλευτών κυριαρχεί στην Ολομέλεια της Βουλής ένα είδος «κοινοβουλευτικής συντεχνίας».

Οι υποσχέσεις του κ. Πετσάλνικου

Ολοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα ισονομίας έναντι των άλλων πολιτών, ουδείς όμως παίρνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει αυτή η άτυπη διακοινοβουλευτική συμμαχία, η οποία πολλές φορές φτάνει στα όρια της υπερβολής ή του γελοίου. Για να διαφανεί πόσο αλληλέγγυοι είναι μεταξύ τους οι βουλευτές, τώρα μάλιστα που τους ανακοινώθηκαν περικοπές στις συμμετοχές τους στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, από τα χίλια και πλέον αιτήματα άρσης ασυλίας που έχουν υποβληθεί από το 1974 ως σήμερα ελάχιστα έγιναν αποδεκτά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος υπόσχεται ότι θα τροποποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, αναγνωρίζοντας και αυτός το πρόβλημα, αλλά πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα δεν είναι σε θέση ακόμα να το πει. Απλώς το μελετά. Ισως γιατί αναγνωρίζει ότι η νοοτροπία της συντεχνίας παραμένει ανίκητη. Αλλωστε, τα βήματα που προ ετών έγιναν από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικά. Η φανερή ονομαστική ψηφοφορία που καθιερώθηκε τότε, όπως και η εξέταση των αιτημάτων από ειδική Επιτροπή Δεοντολογίας που συστήθηκε δεν απέδωσαν. Οι βουλευτές συνεχίζουν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Η Βουλή απέρριψε την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ κ. Θ. Καράογλου (αριστερά) ο οποίος κατηγορούνταν ότι «εισέβαλε» σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να αποτρέψει τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα. Ο βουλευτής μιμήθηκε παλαιότερο συνάδελφό του, τον «πράσινο» κ. Ι. Τσακλίδη (δεξιά), ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογη «εισβολή» και φυσικά η Βουλή δεν επέτρεψε να λογοδοτήσει για την πράξη του.

16 σχόλια:

  1. Παράνομη, ανήθικη, αδιάντροπη η άρνηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_5622.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε, βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο 'πόλεμο' και πρέπει να έχουμε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο.
    Την καίρια και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τραγική και συνάμα άθλια κατάσταση της χώρας την έχουν οι πολιτικοί.
    Και αντί να αντιληφθούν την τραγικότητα της κατάστασης και να συμμορφωθούν, προσπαθούν να ρίξουν ο ένας τα βάρη στον αλλον (ο λόγος του Χρυσοχοϊδη χθες σε κάποια πόλη της Ρούμελης ήταν διχαστικός και άθλιος).
    Ένας δρόμος μόνο υπάρχει για τα κόμματα και τους πολιτικούς:
    Να αποκαθαρθούν από τους απατεώνες, να φροντίσουν να υιοθετήσουν πολιτικές που θα φέρουν τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και ηθικής αναστύλωσης και φυσικά, να περιορίσουν το καθεστώς ασυλίας καθαρα και μόνο σε θέματα που αφορύν την πολιτική τους δράση και όχι αλητείες και γκαγκστερισμούς σε γήπεδα, σε οικοδομικές παραβάσεις και εκβιασμούς πρώην συζύγων.
    Ο λαός έχει χάσει την υπομονή του και δεν το έχουν καταλάβει οι βουλευτές μας.
    Τέλος στην αθλιότητα και την ασυλία των πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν ο πρωθυπουργός θέλει συναίνεση, άρση της ασυλίας των βουλευτών σαν δείγμα ειλικρίνειας ,προς τους Έλληνες Πολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα, πώς έγινε και ο Σαμαράς έκανε τον Καράογλου τομεάρχη (εκτός της εισβολής στο γήπεδο, ήταν και εφοριακός!!!) και τον Τασούλα, που και οι δυο έχουν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη, μόνον ένας Θεός μπορεί να το εξηγήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει βουλευτική ασυλία, αλλά βουλευτική ασυδοσία. Τα όρια της ασυλίας πρέπει να καθοριστούν επ' ακριβώς και να καλύπτουν μόνο την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή και τίποτε άλλο.

    Πίσω από την κακώς εννοουμένη ασυλία, έχουν κυριολεκτικώς ξεσαλώσει. Θρασύτατα ανθρωπάρια, βρίζουν τους πάντες, προβαίνουν σε κάθε είδους παρανομία, άσχετη με την πολιτική τους δραστηριότητα και ο νόμος δεν μπορεί να τους αγγίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνα με το επίσημο website του ευρωπαικού κοινοβουλίου :"Η βουλευτική ασυλία στοχεύει στην προστασία των βουλευτών (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) από εξωτερικές πιέσεις και στη διασφάλιση τού ανεξάρτητου χαρακτήρα της άσκησης των καθηκόντων τους.
    Η ασυλία δεν πρέπει να θεωρείται ως τρόπος ατιμωρησίας. Η ασυλία είναι η δυνατότητα που δίνουμε σε κάποιον να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του".
    Και αναρωτιέμαι εγώ ο χαζός απλός πολίτης: Μα γιατί να χρειάζεται η ασυλία αν ο οποιοσδήποτε πολιτικός ασκεί τα καθήκοντα του, δηλαδή κάνει αυτά που με την ψήφο μας του δώσαμε την άδεια να κάνει, νόμιμα???
    Και επιπλέον γιατί την εφαρμόζουν και για καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την βουλευτική δραστηριότητα???
    Και το χειρότερο, αυτοί που αποφασίζουν για την άρση είναι οι ίδιοι, δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει(ή ανάποδα). Ε! αν αυτό δεν είναι παντελής έλλειψη δημοκρατίας τότε τι είναι???
    Αν έχει κάποιος την καλοσύνη να μου απαντήσει θα μου λύσει μία μεγάλη απορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάριε,

    Αν κάποιος καταγγείλει έναν ότι κλέβει και δεν μπορεί να το αποδείξει, κινδυνεύει να μηνυθεί για συκοφαντία. Ο βουλευτής μπορεί να το καταγγείλει, χωρίς να έχει αποδείξεις, αλλά να ζητήσει από τον εισαγγελέα να παρέμβει και να ερευνήσει την υπόθεση. Γι αυτό χρειάζεται την ασυλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 5¨52 δεν κατάλαβα...
    Ο βουλευτής μπορεί να πεί εμένα κλέφτη και να μην μπορώ εγώ να του αλλάξω τα φώτα;
    Δεν βλέπω το λόγο!!!

    Μπορεί ένας βουλευτής να κάμει μια πλαστογραφία και να μη διώκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παίζουν και αυτοί εξουσία-οι 300- αφού δεν έχουν με τι να παίξουν, γιατί όλα είναι πρωθυπουργικά τερτίπια, "παίζουν και αυτοι με κάτι".
    ΘΑ ΘΑ θα,του Πετσάλνικου, ΘΑ του πρωθυπουργού, ΘΑ των πολιτικών. θυμάστε το περίφημο ΘΑ, που είχε γίνει νούμερο επιθεώρησης στο θέατρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 6:07 μ.μ.

    Ναι, αν αυτό γίνει για να προκαλέσει διερεύνηση του θέματος από τον εισαγγελέα, ή τον προϊστάμενο κάποιου.

    Διαφορετικά, τι χρειάζεται την ασυλία;

    Η πλαστογραφία είναι κακούργημα και πρέπει να διώκεται γι αυτήν και ο βουλευτής. Δηλαδή, η ασυλία δεν θα έπρεπε να τον καλύπτει για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τό Σύνταγμα λέει ότι όλοι είμαστε ισοι απέναντι στόν νόμο.
    Αυτοί γιατί νά εχουν ασυλία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ
    Σάββα γράφεις για τους πολιτικούς:
    "να αντιληφθούν"
    "να συμμορφωθούν"
    "να αποκαθαρθούν"
    "να φροντίσουν"
    "να υιοθετήσουν"
    "να περιορίσουν"
    Σιγά μην αυτομαστιγωθούν κιόλας...
    Για ποιο λόγο γράφεις όλα αυτά;
    Πιστεύεις στα θαύματα;
    Αστειεύεσαι;
    Δεν τους ξέρεις;
    Πως θα γίνουν αυτά;
    Άσε τους ανθρώπους στην ησυχία τους!
    Προς τι η αυτοκριτική και η μεταμέλεια;
    Μπίζνες κάνουν!
    Το συμφέρον τους κοιτάνε!
    Και στο κάτω κάτω καπιταλισμό έχουμε και "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".
    Δυστυχώς το θέμα δεν είναι τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι πολιτικοί σαλτιπάγκοι αλλά τι κάνει ο λαός.
    Μόνο αν ο λαός πάρει την τύχη του στα χέρια του έχουμε ελπίδα.
    Αυτό είναι το ζητούμενο...
    Η πρόκληση!
    Πολιτικά δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Μάριε,
    Αν κάποιος καταγγείλει έναν ότι κλέβει και δεν μπορεί να το αποδείξει, κινδυνεύει να μηνυθεί για συκοφαντία. Ο βουλευτής μπορεί να το καταγγείλει, χωρίς να έχει αποδείξεις, αλλά να ζητήσει από τον εισαγγελέα να παρέμβει και να ερευνήσει την υπόθεση. Γι αυτό χρειάζεται την ασυλία."
    Ευχαριστώ πολύ για το παράδειγμα το οποίο μου κάλυψε ένα κενό σκέψης αλλά μου άνοιξε και ένα ακόμα μεγαλύτερο...
    Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, πως ξέρω ότι η καταγγελία ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια πράξη του βουλευτή θα έχει καλοπροαίρετα κίνητρα(βλέπε προάσπιση του κοινού καλού) και όχι άλλα που περνάνε από το πονηρό μυαλό μου, παίρνοντας τροφή από την πρακτική που μας έχει συνηθίσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας???
    Αυτό που τελικά θέλω να πω είναι ότι η ασυλία είναι ένα "όπλον" (με την αρχαιοελληνική σημασία της ασπίδας) κατάλληλο μόνο για χέρια αγγέλων και όχι ασυνείδητων και διεφθαρμένων όπως στην περίπτωση των δικών μας πολιτικών, που τελικά καταλήγει ένα ακόμα εργαλείο στην ασυδοσία τους.
    Μήπως θα έπρεπε η απόφαση για την άρση ή όχι της ασυλίας να ηταν στην δικαιοδοσία του Άρειου Πάγου και όχι στα χέρια των ιδίων που την απολαμβάνουν???
    Και μετά ξύπνησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 15 Φεβρουαρίου 2010 7:29 μ.μ.

    Σύνταγμα του Κράτους
    MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
    TMHMA Γ΄ - Bουλή
    KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών
    'Αρθρο 61 - (Δίωξη βουλευτών)


    1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
    2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.
    H παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.
    3. O βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ' αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.

    Σύνταγμα του Κράτους
    MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
    TMHMA Γ΄ - Bουλή
    KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών
    'Αρθρο 62 - (Βουλευτική ασυλία)


    1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.
    H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.
    H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής.
    Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

    ________________________________________

    Μάριε, όπως έγραψα και παραπάνω, η βουλευτική "ασυλία" χρειάζεται επανεξέταση και επανακαθορισμό, άλλως καταντά ασυδοσία. Το ίδιο ισχύει και με την άρση της. Πότε και από ποιους θα αποφασίζεται, διότι είναι απαράδεκτο να την αποφασίζουν οι ίδιοι οι βουλευτές. Εντούτοις, δεν μπορείς και να κατοχυρώσεις ότι χρησιμοποιείται πάντα από κίνητρα αγαθά. Απλώς, στο παράδειγμα που σου έφερα, όταν επέμβει ο εισαγγελέας, δεν θα αποδειχθεί τίποτε, αν πρόκειται για απλή συκοφαντία.

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα συμβαίνουν πολλά και διάφορα, τα οποία είναι αυθαίρετα και περνούν εντελώς απαρατήρητα. Ένα απ' αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι ενώ η Βουλή διαλύθηκε με προεδρικό διάταγμα την 7 Σεπτεμβρίου 2009, οι βουλευτές εξακολούθησαν να παίρνουν την αποζημίωσή τους κανονικότατα μέχρι την 4 Οκτωβρίου 2009, δηλαδή την ημέρα των εκλογών!! Ουδείς βουλευτής ... διαμαρτυρήθηκε για την κατάφωρη αυτή "παραδοξότητα" και ουδείς Έλλην πολίτης διενοήθη να καταφύγει στα δικαστήρια για να ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον κρατικό κορβανά.

    Όταν, λοιπόν, ζεις σε ένα κράτος με τέτοιους πολίτες-ζώα, μην σε παραξενεύει που η βουλευτική ασυλία θωρακίζει τον βουλευτή, ακόμη κι αν αυτός σου βρίσει την μάνα, ή σε χαστουκίσει, επειδή πάρκαρες στραβά τ' αμάξι σου, ή τον ενόχλησες με άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ypotithetai oti oloi oi Polites einai isoi apenati sto Nomo i apla isxuei oti exei grapsei o Orguel stin "farma ton zoon" (i Opoia den grftike gia xrisimopoihtei os paidiko vivlio)oti ola ta zoa einai isa alla orismena zoa einai pio isa apo ta alla
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και στην Αγγλία έχουν immunity οι βουλευτές και όχι μόνο. Είπαμε ασυλία, όχι ΑΣΥΔΟΣΙΑ.
    Αν ο σκύλος του Άγγλου βουλευτή λερώσει στον δρόμο, θα πληρώσει κανονικά πρόστιμο, όπως όλοι οι άλλοι. Το ίδιο κι αν σε προβάλει/βρίσει/κτυπήσει για λόγους άσχετους προς την βουλευτική του ιδιότητα.

    Μόνο τους διπλωμάτες καλύπτει η ασυλία στα πάντα, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Δεν μπορείς να τους δικάσεις/τιμωρήσεις, μόνο να τους απελάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.