16/2/10

Φορολογικά μέτρα και οικονομική ασφυξία

της Ελίνας Γαληνού
Υπό το σύνθημα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" και υπό την επιβαλόμενη σκιά απειλής ενδεχόμενης χρεωκοπίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα. Φυσικά οι προβλέψεις μας δεν ήταν οι αισιοδοξότερες και ...ποιός αλήθεια θυμάται πλέον τις προεκλογικές εξαγγελίες "θα δώσουμε ελπίδα στον κουρασμένο μας λαό..". Τα ελπιδοφόρα μηνύματα αντικαταστάθηκαν από την επερχόμενη φοροεπιδρομή, που θα τιμωρεί αυστηρά κυρίως τον νομοταγή μικρομεσαίο εισοδηματία που δηλώνει μερικές χιλιάδες ευρώ πάνω από το αφορολόγητο όριο..".Και αλίμονο σε όποιον δεν μπορεί να κατοχυρώσει το αφορολόγητό του με αποδείξεις", δηλώνει η κυβέρνηση,...περήφανη που κατόρθωσε επιτέλους να βρεί το αβγό του Κολόμβου ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής!!!
Ηδη οι κλίμακες φορολόγησης εισοδημάτων καθώς και τα αντίστοιχα ποσά αποδείξεων που απαιτούνται προς κατοχύρωση του αφορολόγητου, δόθηκαν στην δημοσιότητα και είναι γνωστές. Και ίσως οι αρμόδιοι ισχυριστούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία ενώ οι εταίροι μας θα πειστούν ότι λάβαμε τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα μας εμπιστευτούν...Βλέπετε, ξαφνικά θυμήθηκαν όλοι ότι η Ελλάδα χρωστάει, λές και όλα τα προηγούμενα χρόνια-ακόμα και τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ, δεν χρωστούσε...Τέλος πάντων, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ας επανέλθουμε στα του οίκου μας.
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα, μπορεί να ενισχύσουν κάπως τα κρατικά ταμεία, αλλά αυτό θα είναι πολύ πρόσκαιρο. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί επιβλαβές για την λειτουργία της Οικονομίας, δεδομένου ότι θα καθηλώσει την ανάπτυξη. Είναι ίσως πιό εύκολο να κάνεις προβλέψεις με αριθμούς στα χαρτιά από το να αξιολογείς τα πράγματα "εκεί που συμβαίνουν". Τι αλήθεια θα συμβεί στην αγορά από δω και πέρα; Το έχουμε ξαναδεί αυτό το σενάριο και σε άλλες εποχές. Οταν τα μέτρα αποθαρρύνουν την ανάπτυξη, οι οικονομικές δραστηριότητες συρρικνώνονται. Το διαθέσιμο χρήμα για επενδυτικές δραστηριότες περιορίζεται ασφυκτικά όταν υπάρχουν τέτοιες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εισοδηματίες κυρίως, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις ελαστικές δαπάνες αλλά ούτε και τις ανελαστικές καλά-καλά. Μαγαζιά θα κλείσουν, επιχειρηματικά σχέδια επέκτασης θα αναβληθούν επ΄αόριστω, ενοίκια δεν θα μπορούν να πληρωθούν και εργαζόμενοι θα απολυθούν. Η ήδη συμπιεσμένη αγορά οικοδομής θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα με την επικείμενη αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που σημαίνει ότι άλλος ένας μεγάλος κύκλος εργασιών θα υποστεί καθίζηση. Οι φόροι στα καύσιμα, θα επιτείνουν την ακρίβεια προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη δυσχέρεια στην λειτουργία της αγοράς. Με λίγα λόγια, η μεγάλη πίεση θα επιφέρει μεγάλη ύφεση, "φράζοντας" υπάρχοντες οικονομικούς πόρους και αποτρέποντας την δημιουργία νέων. Επομένως, πού θα στηριχτεί στο μέλλον η Οικονομία μας;

3 σχόλια:

  1. Επιστροφή στη δραχμή όσο είναι καιρός!
    Αν περάσει αυτός ο χρόνος,μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα και δούμε ότι τα νέα ληστρικά μέτρα δεν αποδίδουν, επιστροφή στην δραχμή.
    Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή, η δραχμή θα είναι πολύ υποτιμημένη, αλλά θα δοθεί ώθηση στον τουρισμό, στην εσωτερική αγορά και παραγωγή και εξάλλου δυστυχώς...το νερό αν δε θολώσει δεν καθαρίζει που λέει και ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν είναι καφενείο, στο οποίο μπορείς να βγαίνεις και να μπαίνεις όποτε θέλεις και όπως θέλεις.

    Υπάρχουν σαφείς ρήτρες, όπως π.χ. έντοκη επιστροφή των κονδυλίων (ΜΟΠ, ΚΠΣ) που έχει πάρει η χώρα από την ΕΕ συν ορισμένα πρόστιμα (ισχύει για έξοδο από την ευρωζώνη και από την ΕΕ) και στην περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη μόνο, υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του € κατά 50%.

    Τι λες, θα τα καταφέρουμε να βγούμε από τον λάκκο των λεόντων που μας έριξε ο Σημίτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ λέω ότι θέλει αναθεώρηση η Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα κριτήρια της ΟΝΕ. Διότι όταν θεσπίστηκε, δεν είχαν ίσως προβλέψει μια οικονομική κρίση τέτοιου μεγέθους. Βλέπετε, δεν είχαν ακόμα απλωθεί πολύ τα κόλπα των γκόλντεν μπόυς. Οσο για την περίπτωση επιστροφής μας στην δραχμή, αυτό ακούγεται αρκετά σοβαρά. Ομως σημαίνει όπως λέτε, ότι θα γίνουμε μισή φορά παραπάνω φτωχότεροι απ΄ότι είμαστε τώρα και με τα χρέη να τρέχουν σε ρήτρα ευρώ.
    Ισως θα ήταν καλύτερα να βαδίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, σαν να περνάμε μια γέφυρα με σπασμένα σανίδια. Μετά βλέπουμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.