16/2/10

Στίγκλιτς: Εγκληματική η δήλωση Τρισέ για Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τον τρόπο που χειρίστηκε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε δισέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε χθες, ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη δήλωση Τρισέ, ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τους ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση. Και αυτό, διότι «υποχρέωσε την Ελλάδα να πληρώνει εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, οδηγώντας στη διόγκωση του δημόσιου χρέους της».

Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τα «δρακόντεια μέτρα» που επιβάλλει στις χώρες του Νότου. Η Ε.Ε. και οι χρηματοπιστωτικές αγορές διακατέχονται από τον «φετιχισμό του ελλείμματος», αναφέρει ο Στίγκλιτς, εκφράζοντας την άποψη ότι στην παρούσα «έκτακτη κατάσταση» θα μπορούσαν να επιτραπούν υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε έναν προβληματικό προϋπολογισμό και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εγγυηθεί τη διαφάνεια και να ελέγξει την κατάσταση», επισημαίνει ο νομπελίστας. Και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες άσκησης μεγάλης πίεσης στην Ελλάδα, προκειμένου να διορθώσει άμεσα το έλλειμμά της, υπό την πίεση των αγορών.

Για τον Στίγκλιτς «είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθιά και μεγάλης διάρκειας ύφεση. Οπως συνέβη στην Αργεντινή και την Ασία τη δεκαετία του '90 [...]. Αν σταματήσουμε να ξοδεύουμε, η οικονομία αποδυναμώνεται και μειώνονται τα έσοδα από τη φορολογία [...], με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση των ελλειμμάτων».

Ο Στίγκλιτς προτείνει να στηριχτεί η Ελλάδα με άλλους τρόπους, για παράδειγμα μέσω των ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής ή μέσω διμερών πρωτοβουλιών στήριξης από άλλες χώρες της Ε.Ε. «Και τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να επενδυθούν σε αποδοτικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση, η τεχνολογία. Ο Παπανδρέου έχει σωστά αντιληφθεί αυτή τη διάσταση», αναφέρει, υπενθυμίζοντας το δόγμα Κρούγκμαν - Στίγκλιτς, σύμφωνα με το οποίο όταν μια χώρα απειλείται με ύφεση, θα πρέπει να διοχετεύονται χρήματα στην οικονομία, ώστε να στηρίζεται η ανάκαμψη.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Η μανική αφοσίωση στο 3% του Μάαστριχτ που είναι ένα αυθαίρετο Νούμερο με σκοπιμότητα Οικονομικής εξουσίας στους λαούς, και παράδοσή τους στους τοκογλύφους δεν μας καλύπτει. Ο κ.Γιώργος Παπανδρέου Προεκλογικά είχε πει (συμφωνώντας με τις από χρόνια διαλέξεις μας) ότι το 3% του Μάαστριχτ είναι ένα αυθαίρετο νούμερο και θα το διαπραγματευθεί . Τι έγινε σ αυτό το μέτωπο? Γιατί η κατά Κράτος αναδίπλωση?
    Το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι εκεί για να προστατεύει την σταθερότητα. Η Ευρώπη το λέει όπως μια Γυναίκα Ελευθερίων Ηθών δεν αποκαλεί το εαυτό της πόρνη, αλλά «Γυναίκα Ευέλικτη» (Flexible)..
    Το 3% υπάρχει ώστε να μειωθεί η Δυνατότητα παρουσίας του Κράτους στη Δημιουργία Χρήματος, να εξασθενήσει η δυνατότητα – Παράμετρος ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ και να παραδοθούν οι οικονομίες στην Διεθνή Τοκογλυφία.
    Έτσι έχουμε τα Κράτη να δημιουργούν Χρήμα, που το διαθέτουν στις Ιδιωτικές τράπεζες για να τους το δανείσουν με τόκο. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλα τα κράτη έλλειμμα και χρέος αυξηθήκαν ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ όσο οι κεντρικές Τράπεζες Δημιουργούσαν Χρήμα έγιναν ξαφνικά ομόλογα απαιτητά από την Διεθνή Τοκογλυφία με την Ε.Ε. την ΟΝΕ και την ΕΚΤ. Γιατί τα κράτη δεν Δημιουργούν πλέον Χρήμα από τις Κεντρικές τους Τράπεζες, το Δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κ. Τρισέ), το δίνει στους τοκογλυφικούς Μηχανισμούς, και αυτοί το δανείζουν σε κράτη και Ιδιωτική Οικονομία.
    Όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν παραβιάσει το 3% του Μάαστριχτ, γιατί ούτως η άλλως είναι ένα σάπιο και αυθαίρετο εργαλείο.Αυτό που «τσάντισε» τους (δήθεν) Εταίρους, είναι ότι δεν καταφύγαμε στο Μονοπώλιο των δικών τους τοκογλύφων, που μεσιτεύει το Μάαστριχτ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά βρήκαμε αλλού καλύτερους όρους. Για αυτό ο πόλεμος και η τεχνητή διαπόμπευση της Ελλάδας Διεθνώς.. Η «αρνητική διατίμηση» είναι ένα γνωστό εργαλείο εξαναγκασμού – πειθαναγκασμού και εκβιασμού. Εμείς πάντως σαν Ελλάδα, ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ, είμαστε ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ.
    Ως Επίλογο θέλουμε να δώσουμε στον Αναγνώστη μια άλλη διάσταση. Την διάσταση του RECOVERY ACT του Πρόεδρου ΟΜΠΑΜΑ στις ΗΠΑ. Δημιουργεί Χρήμα και Χρηματοδοτεί ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!
    [http://www.whitehouse.gov/recovery]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στον κύριο Στίγκλιτς γιατί με αυτά που λέει αποδεικνύει ότι δεν είναι νεοταξίτης, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AUTA AS TA VLEPOUN OI NEOFILEYTHEUROI -MONETARISTES!TAPEINI MOU APOPSI EINAI OTI XREIAZETAI MIA NEOKEYSIANI POLITIKI (DILADI I POLITIKI POU EIXE PROTEINEI O KEYNS ALLA PROSARMOSMRNI STA SYNXRONA DEOMENA)
    KAI FISIKA TSEKOURI STA YPERVOLIKA BONNUS TON TRAPEZITON!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.