24/2/10

Αποστάσεις Σαμαρά από τη γραμμή του ΔΗΣΥ

Με κομψό τρόπο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, άφησε χθες να διαφανούν οι διαφορετικές απόψεις που έχει στο Κυπριακό, από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαφορές άλλωστε που στοιχειοθετούνται, μεταξύ άλλων, από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Αντώνη Σαμαρά και τη συνεχή υποστήριξη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ προς το σχέδιο αυτό.


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει την ανάγκη συστράτευσης και ομοψυχίας, ώστε να επιτευχθεί ευρωπαϊκή λύση.ΔΗΣΥ - Ν.Δ. Δημιουργούν συντονιστικό Φορέα

Με κομψό τρόπο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, άφησε χθες να διαφανούν οι διαφορετικές απόψεις που έχει στο Κυπριακό, από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαφορές άλλωστε που στοιχειοθετούνται, μεταξύ άλλων, από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Αντώνη Σαμαρά και τη συνεχή υποστήριξη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ προς το σχέδιο αυτό.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα από μια περιεκτική αναφορά που έκαμε μετά το τέλος των συνομιλιών των αντιπροσωπιών των δύο κομμάτων, έδωσε το στίγμα των διαφορών, δηλώνοντας ενδεικτικά: "...Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων".

Μια δεύτερη ειλικρινής παραδοχή των διαφορών στις θέσεις Νέας Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ, έγινε από τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι συνεργασίες των δύο κομμάτων, "παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα".

Οι συνομιλίες Σαμαρά - Αναστασιάδη, και των αντιπροσωπιών των δύο κομμάτων, επισφραγίστηκαν με την απόφαση σύστασης συντονιστικής ομάδας μεταξύ των δύο κομμάτων, σε διάφορα επίπεδα. Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι, ως πρώτιστο, αυτή η ομάδα θα οδηγήσει στη σύσταση μιας ομάδας Κυπριακού στη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να μπορεί να έχει άμεση σχέση με την υπάρχουσα ήδη στον ΔΗΣΥ ομάδα Κυπριακού.

Αυτό το συντονιστικό όργανο, πρόσθεσε, θα έχει και την ευθύνη του συντονισμού των δύο κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και διεθνών σχέσεων, αλλά και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και πολιτικών σκέψεων μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά, δήλωσε ότι ανταλλάχθηκαν προβληματισμοί "ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε".

Από πλευράς του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η Ε.Ε. παίζει ρόλο σημαντικό στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, ως εκ τούτου παίζει ρόλο και στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως "είναι λάθος να μην εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα συνύπαρξης σε ένα μεγάλο, εύρωστο δυναμικό ευρωπαϊκό οργανισμό και να προχωρήσουμε σε συνέργειες".

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη "εκεί που συμφωνούμε να το προβάλλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να κτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση".

Παρατήρησε ότι η παρουσία του ιδίου και άλλων ηγετικών στελεχών της Ν.Δ. στην Κύπρο, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία το κόμμα αντιμετωπίζει τις επαφές της στο νησί και την αγωνία που έχουν να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως το συντονιστικό όργανο είναι ένα όργανο διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την εξυπηρέτηση των εθνικών μας στόχων.
Δεν σχολιάζει εκ περιτροπής προεδρία

Κατά τα άλλα, χαμηλούς τόνους -αποφεύγοντας να θίξει καίριες πτυχές του Κυπριακού, προκειμένου να μη δημιουργήσει πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως και στο "αδελφό" κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού- κράτησε ο Αντώνης Σαμαράς, αρκούμενος σε γενικές τοποθετήσεις, καθολικά αποδεκτές από το σύνολο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε χθες λεπτομερώς από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία των συνομιλιών, αλλά όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση, να εκφράσει άποψη για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, απέφυγε να το πράξει. Τόνισε ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες, γιατί δεν θα έκανε καλό αυτήν τη στιγμή.

Υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις διέρχονται μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή. "Κατά την άποψή μας απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που ζητούμε όλοι - μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου".

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την ενημέρωση, και ανέφερε ότι παρακολούθησε το χρονικό των εξελίξεων όπως το εξέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "και συμβάλαμε με συγκεκριμένες απόψεις, θέσεις, παρατηρήσεις". Χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Κύπρου στα ζητήματα που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "είναι ζητήματα που ακουμπάνε τη φλέβα του προβλήματος για τον Ελληνισμό, που σήμερα είναι το μαρτύριο που περνά η μεγαλόνησος".

Πιο σοφός ο Μάριος Καρογιάν
"Οφείλω να πω ότι μέσα από τη συζήτηση, εγώ τουλάχιστον βγήκα πολύ πιο σοφός και οφείλω να πω ότι έχουμε κοινές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τους κινδύνους", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο τελευταίος ανέφερε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε την ανάγκη για μια κοινή γραμμή ομοψυχίας καθώς και το ότι "η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, με δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σεβασμό σε αυτό και πάνω απ' όλα να τερματίζει το καθεστώς κατοχής".

Τα ιδεολογικά αρχέτυπα

"Μπορεί τα ιδεολογικά μας αρχέτυπα να διαφέρουν πολύ, δεν παύει όμως να είναι πολύ στενή η συνεργασία μας", είπε στον Άντρο Κυπριανού ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε μαζί του. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ συμφώνησε και τόνισε ότι η συνεργασία των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπίες της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων. Είδε τον Αρχιεπίσκοπο και απέδωσε τιμές στους ήρωες των Φυλακισμένων Μνημάτων και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Sigmalive

3 σχόλια:

  1. Το 2004 ,όταν εξελέγη ο Καραμανλής(Κωστάκης),τοποθέτησε στο υπουργείο των εξωτερικών τον κ.Μολυβιάτη.
    Αυτό προκάλεσε την οργή του Αναστασιάδη και σε δημόσια δήλωση του στην Κύπρο,εξέφρασε την οργή του,λέγοντας οτι ο Μολυβιάτης είναι κατά του συμβιβασμού!(Μάρτιος 2004,Τελευταία φάση σχεδίου Αναν).
    Τα ξέρει ο Σαμαράς!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι διαφορετικές απόψεις έχει ο Σαμαράς αφού είναι οπαδός του "ανήκωμεν εις την Δύσην"; Αφού η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο της Δύσης, τι διαφορετικό μπορεί να κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλο ανήκουμε στη Δύση ( Ευρώπη) και άλλο ανηκουμε στην αγκαλιά των Αμερικανων, δεν μπορείς κ. ανωνυμε να το καατανοήσεις; Μηπως θέλεις να πάμε στους Αδεσμευτους, στο ΣΕΝΤΟ και στα παλαβά που μας πήγαινε ο μακαρίτης ο Αντρέας και τρέχαμε τότε απο πίσω του...με τον Νυερέρε, τον πάλμε , τον Γκάντι και όλους τους περιθωριακούς σαν θίασος γελοτοποιών... Ακολουθούμε τον Γιωργάκη,του άφησε παρακαταθήκη η θεία του η Ωλμπράϊτ... Καλή νύχτα μας...' Δυστυχώς η Ευρώπη δεν εχει έναν Ντε Γκώλ!!! Ολοι είναι ψόφιοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.