24/2/10

Τουρκικά αντίποινα ενόψει ψηφίσματος της Βουλής

..Όπως είπε, έχουν προωθηθεί διαδικασίες για να ληφθεί απόφαση στην ψευδοβουλή ως απάντηση στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα προκαλούσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Επανέλαβε δε πως θα ήταν φυσιολογικό οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνέχιση των εγγυήσεων και την προσαρμογή τους στη νέα δομή που θα δημιουργηθεί.

«Τους είχα προειδοποιήσει», δηλώνει ο Ταλάτ που προωθεί δική του απόφαση
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΧΩΡΙΣΤΕΣ συναντήσεις θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει της επανάρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ντάουνερ θα επιχειρήσει σήμερα να συζητήσει την ατζέντα της αυριανής πρώτης συνάντησης ΧριστόφιαΤαλάτ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί έναρξη συζητήσεων για το θέμα της Οικονομίας ενώ ο Ταλάτ επιμένει στο θέμα της Διακυβέρνησης.

Πάντως για το διεθνή οργανισμό οι τέσσερις συναντήσεις που θα γίνουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι αρκετές για να παράξουν πρόοδο, ωστόσο, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που εκπηγάζουν από το γεγονός ότι επίκεινται στα κατεχόμενα «εκλογές».
Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά αναζητεί τρόπους για να «εκθέσει» την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επανήλθε στο ψήφισμα της Βουλής για τις εγγυήσεις και χαρακτήρισε την απόφαση ως σαμποτάρισμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, έχουν προωθηθεί διαδικασίες για να ληφθεί απόφαση στην ψευδοβουλή ως απάντηση στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα προκαλούσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Επανέλαβε δε πως θα ήταν φυσιολογικό οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνέχιση των εγγυήσεων και την προσαρμογή τους στη νέα δομή που θα δημιουργηθεί.
Πάντως το ψήφισμα της Βουλής για τις εγγυήσεις απασχόλησε τη ψευδοβουλή, η οποία αντέδρασε έντονα, πλην όμως η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος να ανασταλεί η διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μέχρι τις «εκλογές». Ο Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τον Ταλάτ να εγείρει το θέμα των εγγυήσεων στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Μαδρίτη για να συμμετάσχει στη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Ισπανίας-Τουρκίας, μιλώντας στο ισπανικό thinktankForo Νueva Εconomia, χαρακτήρισε σημαντική την πρόταση που υπέβαλε η τουρκική πλευρά για την κατανομή των εξουσιών στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει σημαντική ευελιξία στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι οι παρούσες διαπραγματεύσεις αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού και για το λόγο αυτό είχε ζητήσει την προσωπική εμπλοκή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δείξει τη βούλησή τους για εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης αν και είναι τα θύματα του υπάρχοντος statusquo στο νησί. Κάλεσε, τέλος, την ΕΕ να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό απασχόλησε και τη κοινή συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν και Θαπατέρο μετά τις συνομιλίες που είχαν. Ερωτηθείς για το θέμα της Κύπρου, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ισπανία θα εργαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, και τόνισε ότι υπάρχουν θετικές συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας, πρόκειται όμως για μια δύσκολη, ιστορική διαδικασία. Η Ισπανία θα συμβάλει από μια θέση «καλών σχέσεων και άσκησης επιρροής» προς όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο Θαπατέρο είπε ότι καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε κατά την ισπανική ευρωπαϊκή Προεδρία να καταστεί δυνατό το άνοιγμα τεσσάρων νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός μεταξύ των τεσσάρων κεφαλαίων απαρίθμησε και αυτό της Ενέργειας, που παρεμποδίζεται από τη Λευκωσία. Όταν ρωτήθηκε πώς θα ανοίξει το κεφάλαιο αυτό δεδομένης της αντίδρασης της κυπριακής Κυβέρνησης, είπε: «Εμείς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας προσπαθούμε να ανοίξουμε όσο γίνεται περισσότερα κεφάλαια. Θα έχουμε μια Σύνοδο στη Μαδρίτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προσκομίσουμε τις προτάσεις μας».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.