5/2/10

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι "υπάρχει"

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι "υπάρχει" και ότι δεν φοβάται την περιθωριοποίησή της στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στο τέλος Μαΐου.

"Πρέπει να μπορέσουμε να δείξουμε στους βορειο-αμερικανούς φίλους μας ότι η Ευρώπη υπάρχει, ότι σε έναν περίπλοκο κόσμο μπορούμε αποτελεσματικότερα να υπερασπισθούμε τις αξίες μας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσουν χέρι με χέρι", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρώπη παραμένει σήμερα σε αμυντική θέση αλλά δεν πρέπει να φοβάται την Ομάδα των 2, πρόσθεσε αναφερόμενος στο ζευγάρι που σχηματίζουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα, και δίπλα στο οποίο οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να ακουστούν.

Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης του προέδρου Ομπάμα, αποδίδοντας την αναβολή της συνάντησης κορυφής, που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο τέλος Μαΐου στην Μαδρίτη, σε "προβλήματα προγραμματισμού".

Ωστόσο, αφήνοντας να διαφανεί μια νότα πικρίας, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αναβολή αυτή "καθυστερεί ίσως την εκκίνηση του φιλόδοξου διατλαντικού σχεδίου" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μην μεταβεί στη συνάντηση αυτή, την οποία η Ισπανία θεωρούσε ισχυρό σημείο της προεδρίας της ΕΕ, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, θεωρήθηκε ντε φάκτο προσβολή για τη Μαδρίτη και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακόμη περισσότερο που αμερικανός αξιωματούχος δικαιολόγησε την απόφαση του αμερικανού προέδρου με τη σύγχυση που επικρατεί ως προς την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ έπειτα από την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας.

iKypros

6 σχόλια:

  1. "εκκίνηση του φιλόδοξου διατλαντικού σχεδίου":
    ευκαιρία για την ΕΕ να σταματήσει κάθε προόδο του διατλαντικού σχεδίου που προωθεί την παγκόσμια κυβέρνηση ( έμπνευση Bilderberg) και περιορίζει - μπορεί και καταργεί- την ανεξαρτησία της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "Ευρώπη" είναι γεωγραφικός όρος. Η ΕΕ "δεν υπάρχει" απλούστατα γιατί είναι μόνο μία συμμαχία (χωρών που ακολουθούν την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ, και δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ για να ελέγξουν το χώρο της Ευρώπης), και ΟΧΙ κοινό κράτος.

    Και δεν μπορεί να γίνει κοινό κράτος (κανείς δεν το θέλει άλλωστε), γιατί είναι συμμαχία ανόμοιων πραγμάτων: Αγγλοσάξωνες, Καθολικοί, Προτεστάντες, Γερμανόφωνα κράτη, Λατινόφωνοι, Σλάβοι, πρώην Κομμουνιστές, Σλάβοι Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι.

    Για να γίνει κοινό κράτος, πρέπει να βασίζεται σε μία κοινή ιδέα. Τώρα η ιδέα αυτή είναι η Αμερικανική Αυτοκρατορία που όλοι ακολουθούν. Άλλη ιδέα δεν υπάρχει, και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπαρχει πως δεν υπαρχει,να γεινουν οι ευρωπαίοι ορθοδοξοι και μετα να κανουνε και τους αμερικανους ορθοδοξους. στη συνεχεια να ενωθουν με τη ρωσια και ολοι μαζι να κανουν ορθοδοξους τους κινεζους και τους ινδους (λιγη βια αλλωστε δεν βλαπτει εαν ειναι για ιερο σκοπο) και τοτε θα λειθουν ολα μα ολα τα προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ένας χριστιανός ορθόδοξος δεν μπορεί να συνεργαστεί και να συμβιώσει με έναν καθολικό ή με έναν μουσουλμάνο ή με έναν βουδιστή γιατί έχουν διαφορετική θρησκεία; Και ένας σλαβόφωνος είναι ασύμβατος με έναν γερμανόφωνο λόγω διαφορετικής...γλώσσας;
    Πιο ηλίθιο πράγμα ειλικρινά δεν έχω ξανακούσει.
    Ο μόνος λόγος που η ΕΕ δεν υπάρχει -ακόμα- είναι γιατί παραμένει υποταγμένη στις ΗΠΑ. Όταν ,αργά ή γρήγορα, επιλέξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες την ανεξαρτησία τότε η ΕΕ θα γίνει πιο ουσιαστική. Ελπίζω μόνο να μην πάνε στο άλλο άκρο και καταλήξουμε να γίνουμε ο αντικαταστάτης της σοβιετικής Ρωσίας σε άλλη μία (ψυχρο)πολεμική αντιπαράθεση

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Να δείξουμε ότι υπάρχουμε μέσα από τις αξίες μας..." Ως εδώ καλά. Από κει και πέρα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και δη εφαρμόσιμες, ώστε να τις αποδεχτεί όλη η Ευρώπη μαζί; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Να δείξουμε ότι υπάρχουμε ως Ευρώπη μέσα από τις αξίες μας.." Ως γενική ιδέα, καλή. Ομως για ποιές αξίες; Υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες που θα αποδεχτεί όλη η "Ενωμένη Ευρώπη"; Γιατί το πείραμα με το Ευρωσύνταγμα, το είδαμε...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.