5/2/10

«Μη φοβάστε, θα τα καταφέρουμε»

Τρεις ώρες πάλευαν με τα κύματα αλλά δεν έχασαν το κουράγιο τους
«Μόλις πέσαμε στη θάλασσα, τους είπα «παιδιά, ψυχραιμία και όχι πανικός». Άρχισα να τους λέω και ανέκδοτα για να τους τονώσω το ηθικό. Τρεις ώρες κολυμπούσαμε τη νύχτα στα παγωμένα νερά, μέχρις ότου μας εντόπισαν και μας περισυνέλεξαν».

Συνταξιούχος ναυτικός με μεγάλη εμπειρία, ο 59χρονος Γιάννης Μαμουζέλος από το κρεβάτι του νοσοκομείου της Καλύμνου περιγράφει στα «ΝΕΑ» την περιπέτεια που έζησε προχθές τη νύχτα, όταν το ταχύπλοο σκάφος του «Αιγέας» βυθίστηκε και αυτός μαζί με άλλους δύο ανθρώπους βρέθηκαν στη θάλασσα μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου, απέναντι από τα Ίμια.

Η περιπέτεια άρχισε, γύρω στις 7.30, όταν από το στρατιωτικό φυλάκιο της Καλολίμνου ειδοποιήθηκε η διοίκηση της Καλύμνου ότι ένας φαντάρος είχε υποστεί αλλεργικό σοκ και έπρεπε να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Αμέσως ο διοικητής, ταγματάρχης Δημήτρης Βερελής, επικοινώνησε με τον Γιάννη Μαμουζέλο και του ζήτησε να πάνε στην Καλόλιμνο με το ταχύπλοο σκάφος του για να παραλάβουν τον φαντάρο.

«Δεν χρειάστηκα και δεύτερη κουβέντα, αφού πολλές φορές έχω εξυπηρετήσει αφιλοκερδώς τον Στρατό και ειδικά αυτή τη φορά που ο φαντάρος ήταν από την Κάλυμνο», λέει ο καπετάν Γιάννης. Αμέσως μαζί με τον ταγματάρχη έφυγαν για την Καλόλιμνο. Η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και η ένταση των ανέμων έφτανε τα 6 Μπωφόρ. «Καθώς προχωρούσαμε, το σκάφος, που είχε δύο εξωλέμβιες μηχανές και το μήκος του είναι δέκα μέτρα, χτύπαγε πάνω στα κύματα και για κάποια στιγμή παρουσιάστηκε πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά με αποτέλεσμα να διακοπεί και η λειτουργία του ραντάρ», προσθέτει ο Γιάννης Μαμουζέλος.

«Έριξα την ταχύτητα στα 7-8 μίλια και επειδή έχω κάνει το ταξίδι αυτό άπειρες φορές, γνώριζα και στα τυφλά τον δρόμο και έτσι φτάσαμε στην Καλόλιμνο για να παραλάβουμε τον άρρωστο φαντάρο», λέει ο καπετάνιος, που για κακή του τύχη, και λόγω του σκότους, το ταχύπλοο χτύπησε πάνω σε μια ξέρα. Δεν αντελήφθησαν στο σκοτάδι ότι το σκάφος είχε ζημιές και ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής για την Κάλυμνο, παίρνοντας μαζί τους και τον 21χρονο φαντάρο Πανορμίτη Παρβανομικό.

Καθώς το «Αιγέας» κατευθυνόταν προς την Κάλυμνο και σε απόσταση περίπου 2 μιλίων από το ακρωτήρι Χρυσό Σπήλαιο ή Ατσιπάς, ο ταγματάρχης αντιλήφθηκε εισροή υδάτων. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Στη θάλασσα

Το σκάφος μέσα σε λίγα λεπτά άρχισε να βουλιάζει. Οι τρεις επιβάτες έπεσαν με τα σωσίβιά τους στη θάλασσα και μαζί τους πήραν μια μικρή πλαστική σχεδία. Πάνω της ανέβηκε ο φαντάρος, από τη μια μεριά κρατούσε ο καπετάνιος και από την άλλη ο ταγματάρχης και άρχισαν να κωπηλατούν σιγά σιγά με τα χέρια τους. Πριν πέσουν στη θάλασσα έβγαλαν μόνο τα παπούτσια τους. «Αν βγάζαμε τα ρούχα θα παγώναμε στο νερό, γιατί το ύφασμα μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία», τονίζει ο καπετάν Γιάννης που ξέρει καλά τα μυστικά της θάλασσας. «Θα είμαστε πάντα μαζί και θα κωπηλατούμε με τα χέρια χωρίς να κάνουμε άσκοπες κινήσεις και να είμαστε πάντα ψύχραιμοι», είπε ο καπετάν Γιάννης, ο οποίος τους έδινε κουράγιο λέγοντάς τους «να μη φοβάστε, θα τα καταφέρουμε, γιατί έχω τρία εγγονάκια και με περιμένουν να γυρίσω». Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να βλέπουν τα φώτα από τα πρώτα σκάφη που έφταναν στην περιοχή, όπως επίσης τα φώτα από τα ελικόπτερα. Αυτό τους αναπτέρωσε το ηθικό και περίμεναν πια τη σωτηρία.

«Το κρύο το κατάλαβα όταν ανέβηκα στο σκάφος που μας περισυνέλεξε και έτρεμα σαν το ψάρι...», λέει ο καπετάν Γιάννης, που μαζί με τον ταγματάρχη και τον φαντάρο νοσηλεύονται τώρα στο νοσοκομείο της Καλύμνου για προληπτικούς λόγους.

Δώρο από τον Στρατό
Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, από τη Ρόδο όπου βρίσκεται, ο Στρατός θα αγοράσει ένα σκάφος, το οποίο θα δωρίσει στον Μαμουζέλο, ενώ στον φαντάρο θα δωρίσει ένα λάπτοπ που έχασε στο ναυάγιο και στον ταγματάρχη θα απονείμει εύφημο μνεία.
ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Ελικόπτερα δεν είχε ο ΕΣ στο νησί; Γιατί έπρεπε να μεταφερθεί ο στρατιώτης με ένα σκάφος που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον καιρό; Για ποιο λόγο δεν τον συνόδευε κάποιος χαμηλόβαθμος αξιωματικός της μονάδος του και αναγκάστηκε ταγματάρχης να γίνει ο σύνοδος ενός οπλίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απιστεύτη ιστορία με συσσώρευση ανευθυνοτήτων σε όλα τα επίπεδα.
    Του καημένου του στρατίωτη του πέρασε το σοκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10;22 Η φρουρά της Καλολίμνου είναι 20-25 οπλίτες.Είναι δυνατόν να υπάρχει ε/π σταθμευμένο εκεί;;; Για μεταφορά ασθενών ;;;Εχω υπηρετήσει στην Κάλυμνο και γνωρίζω ότι τις περισσότερες διακομιδές τις κάνει το Λιμενικό .Αλλέργια έπαθε το φανταράκι;;; Υποθέτω ότι μετα τις 3 ωρες στην θάλασσα ούτε που θα θυμόταν την αλλεργία.Να είναι καλά όλοι τους και Α/ΓΕΣ έδειξε την ψυχούλα του.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.