24/2/10

«Ελλάδα - Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν για τη λύση»

Γκόρντον: Το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα.
ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προβλήματος όπου η περιφερειακή ηγεσία είναι αναγκαία για την ύπαρξη προόδου, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, σε ομιλία του στο Πρόγραμμα Κόκκαλη της Σχολής Κυβερνητικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Θέμα της ομιλίας, «Το όραμα της Κυβέρνησης Ομπάμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Παρότι το Κυπριακό δεν είναι αυστηρά θέμα των ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αμφότερες να παίξουν σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο, προτρέποντας τα κυπριακά μέρη στην κατεύθυνση διαρκούς λύσης των διαφορών τους», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις υπό την ηγεσία των Κυπρίων διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις κι οι Κύπριοι ηγέτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρουν αυτές οι συνομιλίες για μία δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, η οποία επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο Φίλιπ Γκόρντον μίλησε για μία αξιοσημείωτη πρόοδο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν στις διμερείς τους σχέσεις στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον αναζωογονημένο διάλογο στους τελευταίους μήνες των πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «προσφέρει ένα ελπιδοφόρο και διδακτικό παράδειγμα της ισχύος της προσωπικής διπλωματίας. Προσβλέπουμε στην παροχή υποστήριξης και προς τις δύο χώρες, καθώς συνεχίζουν να ενδυναμώνουν τη σχέση τους».

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι παρότι η απόφαση για ένταξη της Τουρκίας δεν θα ληφθεί από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτρέπουμε την Τουρκία να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην κατεύθυνση των δημοκρατικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για να γίνει μέλος». Αυτές οι αλλαγές, συνέχισε, «όχι μόνο ενισχύουν την τουρκική αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, αλλά επίσης εκδημοκρατικοποιούν και εκσυγχρονίζουν την Τουρκία».

Ως σημαντικές χειρονομίες εκ μέρους της Αγκυρας χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και περαιτέρω δημοκρατικά ανοίγματα προς τους Κούρδους, καθώς και πρόοδο στο Κυπριακό, «που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τουρκικές προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. http://taxalia.blogspot.com/2010/02/spreads.html
    να μια ειδηση για να τα κανουμε επανω μας-εν ολιγοις κινδυνευουν οι τραπεζες (μας) με οτι συνεπαγεται για ολους μας
    ΕΥΡΩΛΗΓΟΥΡΙΑ ΜΟΝΟ η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ θα μας σωσει-ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΡΑ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄ αρχήν, το πρόβλημα είναι διακρατικό μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, με την τελευταία να έχει εισβάλει το 1974 στρατιωτικά στην επικράτεια της πρώτης και να κατέχει έκτοτε σημαντικό μέρος των εδαφών της πρώτης.

    Δυστυχώς, το ζήτημα έχει καταντήσει να γίνει ένα δικοινοτικό θέμα μεταξύ των 2 κοινοτήτων της Κύπρου, το οποίο θα λυθεί με κοινή συναίνεση των δύο μερών.

    Κατάντια, από τη μια, και ευσεβής πόθος από την άλλη.

    Κ1ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άν περιμένει η Κύπρος απο την μαμά Ελλάδα σώθηκε. Το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα είναι να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους. Μπορούμε να το κάνουμε; Χλωμό.
    Αν αποσυρθούν τα στρατεύματα μετά βεβαίως θα είναι αποκλειστικά κυπριακό το πρόβλημα προς επίλυση. Και λέγοντας κυπριακό εννοώ ελληνοκυπρίων-τουρκοκυπρίων. Οι μεσάζοντες και οι καλοθελητές τι ακριβώς χρειάζονται; Μπαίνουν στη μέση άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλοι ο καθένας να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και ο μόνος χαμένος είναι ο κυπριακός λαός.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως θα μπορούσατε να αναρτήσετε ενα άρθρο για το τι ακριβώς έγινε πριν την εισβολή στην Κύπρο? Το θεωρώ πολυ σημαντικό κομάτι της ιστορίας, κάπου εκει βρίσκεται η αιτία και ίσως και η λύση του προβλήματος,και ενοώ τη (λύση) που επιβλήθηκε στα ίμια-τα πάντα να έρθουν στην μέχρι πρότινος κατάσταση-
    και μετά απο αυτό η Ελλάδα θα έχει αρκετό πολιτικό χρόνο για να κάνει πολά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.