19/2/10

Η διελκυστίνδα της καταστροφής

Του Σταυρου Λυγερου
Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, η καθυστέρηση ισοδυναμεί με αιμορραγία. Εάν δεν πέσουν γρήγορα τα τοκογλυφικά επιτόκια, η δημοσιονομική κρίση θα μεταλλαχθεί και σε τραπεζική κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα τέλος στην ασάφεια, που τροφοδοτεί τις πιέσεις των αγορών. Η Ελλάδα επιθυμεί την «ενδοοικογενειακή» προστασία. Δεν αρκεί, όμως, η βούληση της μιας πλευράς. Προφανώς, θα ήταν λάθος η Ευρωζώνη να στηρίξει άνευ όρων τη δοκιμαζόμενη χώρα-μέλος.

Οφείλει, όμως, να στηρίξει την Ελλάδα με όρους που θα εγγυώνται το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και την ανάταξη της οικονομίας. Αυτό, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον και των εταίρων στο ευρώ.

Εάν είχε επικρατήσει στοιχειώδης σοβαρότητα, Αθήνα και Κομισιόν έπρεπε εξ αρχής να έχουν διαπραγματευθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα σταθεροποίησης, η εφαρμογή του οποίου θα ήταν αυστηρά επιτηρούμενη. Η κυβέρνηση έχει υποβάλει ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Η έγκριση όμως, αντί για προστασία από τις αγορές, επέφερε πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Κάθε τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συντηρούν με επικριτικές δηλώσεις το κλίμα ασάφειας και τις επιθέσεις των αγορών. Με συμπεριφορά αγέλης «καρπαζώνουν» την Ελλάδα και για να καλύψουν την αδυναμία της Ευρωζώνης να δράσει, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεών της. Το παιχνίδι αυτό, όμως, πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διαπραγματευόμενος πολιτικά σε επίπεδο κορυφής. Μόνο εάν είναι έτοιμος ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης έχει νόημα να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα. Αυτήν την διαπραγμάτευση, μάλιστα, η ελληνική πλευρά πρέπει να την κάνει, έχοντας σταθμίσει συνολικά τις επιπτώσεις των εναλλακτικών λύσεων. Το παιχνίδι, άλλωστε, δεν είναι μόνο οικονομικό. Εχει και γεωπολιτική διάσταση. Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι τα ηπιότερα δυνατά μέτρα για να προκύψει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι με τα έτσι κι αλλιώς επώδυνα μέτρα να υπηρετούνται τρεις στόχοι:

Πρώτον, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών να μην πνίξει την πραγματική οικονομία.

Δεύτερον, τα βάρη να κατανεμηθούν με όρους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τρίτον, η κρίση να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για αλλαγή και όχι για υποστήλωση του καταρρέοντος ανορθολογικού, κλεπτοκρατικού και σπάταλου μοντέλου.

Δυστυχώς, οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα δύο τελευταία είναι από ανεπαρκείς έως αμελητέες. Μπορεί οι Βρυξέλλες να πιέζουν κυρίως για μέτρα άμεσης απόδοσης, αλλά το πραγματικό μεγάλο στοίχημα είναι παραλλήλως να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δρομολογήσουν ένα υγιές και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. KANENA NOHMON ON ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.

    ΚΥΤΤΆΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

    http://www.henrymakow.com/the_secret_solution_to_greece.html

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ. ΤΟ GROSSO COLPO ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αντέχω άλλο. Τα νεύρα μου έχουν σπάσει. Τα μάτια μου δακρύζουν ανεξέλεγκτα. Η γροθιά μου σφίγγει και η ανοχές μου έχουν εκμηδενιστεί. Νιώθω σαν πόρνη που τη διακορεύον κατά βούληση για λιγότερο από μια χούφτα δολάρια. Θέλω να τα σπάσω όλα.

    Η γκόμενα μου με παράτησε γιατί είμαι «φασίστας» (!!αλήθεια!!). Οι φίλοι μου με λοιδορούν ως γραφικό και βλάκα.

    Ώ σκλαβιά της ψυχής μου και πώς να σε αποτινάξω από πάνω μου? Αγάπη μου Ελλάδα πως κατάντησες έτσι? Γνήσιε Έλληνα …όπουλε, …ίδη,…. άκη… πως ξεπουλήθηκες έτσι?

    Δεν θέλω τα λεφτά σας ώρε ξένοι. Καλύτερα σε δική μου σπηλιά παρά σε δανεικό παλάτι.

    Δεν φοβάμαι ώρε γείτονες. Μολών Λαβέ.

    Καλυτέρα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

    Είμαι αυτός που όταν σηκώσει κεφάλι, θα κρυφτούν σα τα σκουλήκια οι δεσμώτες της ψυχής μου και τότε θα με πουν Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Λεωνίδα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    "ευκαιρία για αλλαγή και όχι για υποστήλωση του καταρρέοντος ανορθολογικού, κλεπτοκρατικού και σπάταλου μοντέλου".

    Πολύ αισιόδοξος ο Σταύρος οι αρχιερείς τις διαφθοράς μεταμελημένοι αλλάζουν εαυτούς και μοντέλα!
    Μόνοι! Δια επιφοιτήσεως!

    "που θα δρομολογήσουν ένα υγιές και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης".
    Όπως λόγου χάριν της Πορτογαλίας ή Ισπανίας ...
    Ρίξε μια ματιά στο άρθρο του Δελαστίκ.
    Όλοι χρωστάνε ...
    Κράτη και ιδιώτες!
    Χάρη των λίγων! Των τραπεζών!
    Έτσι "αναπτύσσεται" ο καπιταλισμός!
    Με εκμετάλλευσή των πάντων!
    Από τη φύση και το περιβάλλον μέχρι το άνθρωπο!
    Στον τελευταίο μάλιστα επειδή παράγει υπεραξία (το οξυγόνο του καπιταλισμού) επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση.
    Χρεοκοπία, εξάρτηση, πείνα, χειραγώγηση, έμμισθη δουλεία!
    Τελικός στόχος: Η φθηνή εργασία!
    Εκεί βαδίζουμε όλοι.
    Νομοτελειακά αν δεν ανεβεί η τιμή της εργασίας στην ... Κίνα θα κατεβεί στον υπόλοιπο κόσμο!
    Έτσι επιτάσσει η παγκοσμιοποιημένη αγορά και ο ανταγωνισμός.

    ΥΓ: Φυσικά πάντα μας επιφυλάσσουν σαν "τελική λύση" την "διέξοδο" του πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ἀνώνυμε 19 Φεβρουαρίου 2010 10:59 π.μ.

    Πέρασε ὁ καιρὸς ποὺ χρειαζόσουν λίγα χρήματα γιὰ νὰ ὑπερσπισθοῦμε τὸν τόπο μας (ἀσπίδες καὶ καριοφίλια). Τώρα χρειαζόμεθα πανάκριβα ὁπλικὰ συστήματα, δηλαδή, τὸ μὲν πνεῦμα πρόθυμον, ἡ δὲ σὰρξ ἀθενής.
    Ἡ τεχνολογία δὲν μπορεῖ νὰ ἁγνοηθῆ, ἡ προπαγάνδα τῶν ἰαπώνων στὸν Β' παγκόσμιο πόλεμο κάτι παρόμοιο ἔλεγε καὶ στὸ τέλος συνθηκολόγησαν ἄνευ ὅρων.
    Ἢ καβαλᾶμε τὸ κύμα ἢ μᾶς πνίγη. Οἱ καιροὶ ἄλλαξαν καὶ ἐμεῖς τί λέμε;
    Σᾶς δώσαμε τὸν ἀρχαῖο πολιτισμό;
    Ἔλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ konion

    Δε κατάλαβες το πνεύμα του σχόλιου μου.

    Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι τώρα που έχουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα και λαμβάνουμε οικονομική αρωγή από έξω, είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος που υπερασπίζεται την εθνική του κυριαρχία?
    Ή ότι η εσωτερική προπαγάνδα των απάτριδων ανυψώνει το εθνικό μας φρόνιμά?
    Μάλλον τα αντίθετα συμβαίνουν. Δε βλέπεις ότι ηττώμεθα «καβαλώντας» το κύμα?
    Και γη χάνουμε, και ύδωρ χάνουμε και Γκαουλάιτερ εκ δυσμάς μας επιβάλλεται .
    Καλοί οι ορθολογισμοί, αλλά αυτό που μας χρειάζεται κυρίως είναι η τρέλα του Κολοκοτρώνη.
    Μη τρως τη ραγιαδίστικη προπαγάνδα των απάτριδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κατασχεθουν ολα τα περιουσιακα σοιχεια των υπουργων και των συγγενων τους.Να δημευτει η εκκλησιαστικη περιουσια και να αποδοθει στις ενοπλες δυναμεις.Να αρθει η μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων.Να καθονται στο εδωλιο οι υπουργοι μονο με αποχρωσεις ενδειξεις.Την αλλη μερα η Ελλαδα θα ειναι η πιο πλουσια χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υποβαθμίζει τιτλοποιήσεις ελληνικών ομολόγων η S&P
    Σε υποβάθμιση των τιτλοποιήσεων των ελληνικών ομολόγων προχωρησε ο οίκος Standard & Poor’s

    19/02/2010 | 13:20 Τελευταία Ενημέρωση 13:29 19/02/2010

    προηγούμενο
    1 από 1
    επόμενο

    Στην υποβάθμιση του συνόλου των τιτλοποιήσεων ελληνικών ομολόγων που είχαν αξιολόγηση "ΑΑΑ" σε "ΑΑ" προέβη την Παρασκευή ο οίκος Standard&Poor’s, αμφισβητώντας ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    "Αναθεωρούμε τη θέση μας για το πώς ο κρατικός κίνδυνος της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις ελληνικών τιτλοποιημένων ομολόγων. Η άποψή μας είναι ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Επίσης, πιστεύουμε ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιδεινωθεί έως τον επόμενο χρόνο. Κατά την άποψή μας, οι εν λόγω παράγοντες των κρατικών κινδύνων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιέσεις τις χρηματικές ροές των συγκεκριμένων τιτλοποιήσεων", αναφέρει ο οίκος.

    "Εκτιμούμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα των κρατικών κινδύνων της Ελλάδας δεν αντιστοιχούν πλέον στις αξιολογήσεις ‘ΑΑΑ’ που δόθηκαν σε συγκεκριμένα είδη ελληνικών τιτλοποιήσεων" σημειώνει.

    Η S&P διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση για όσες τιτλοποιήσεις έφεραν αξιολόγηση χαμηλότερη του “AAA”.
    H Moody’s

    Σε καθεστώς αξιολόγησης προς υποβάθμιση έθεσε ο οίκος Μοοdy’s όλα τα δομημένα προϊόντα και τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών.

    Εκτιμά ότι λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αυξάνονται οι πιθανότητες στάσης πληρωμών για τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν χρησιμοποιηθεί στις τιτλοποιήσεις αυτές.

    Ο οίκος επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης των συγκεκριμένων τίτλων αλλά και το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Ελλάδα δίνει εξηγήσεις στην Κομισιόν αναφορικά με τη συμφωνία swap που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την Goldman Sachs.

    http://www.skai.gr/articles/news/finance/ΥποβαθμίζειτιτλοποιήσειςελληνικώνομολόγωνηSP/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μανάρι είναι αρκετά παχύ για σφάξιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ.ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΙ.ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΙΟΙ ΡΙΞΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ. ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΤΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΣΑΛΙΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ Η ΚΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μονο που μπορει να μας σωζει ειναι να βγαλουμε οτι πολυτιμο εχει στα σπλαχνα της αυτη η γη, οσο ειναι ακομα δικο μας, και να φερουμε πισω τους 10.000 επιστημονες και καθηγητες πανεπιστημιου που εχουμε, στην ουσια, εξορισει στο εξωτερικο και να τους πληρωνουμε με τις 200 και 300 χιλιαδες ευρω που επαιρναν μεχρι τωρα ολο αυτος ο συρφετος των δημοσιογραφων, μεγαλοστελεχων ΔΕΚΟ κλπ. (για καντε λιγο το λογαριασμο: ειναι μονο το ενα δεκατο απο τα 28 δις που εδωσε η κυβερνηση στα βαμπιρ των ελληνικων τραπεζων) Σε μια 10ετια θα ειμαστε παραδεισος.

    Πριν απο αυτα ομως, μια "δικη των 100", των ατομων που ευθυνονται για τις 100 μεγαλυτερες σε αξια καταχρησεις εις βαρος του δημοσιου, και τρις ισοβια σε ολους τους με παραδειγματικη διαπομπευση. Ετσι για να ξεβρωμισει ο τοπος, και να συνελθουν και οι υπολοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα γιατί δεν δίνει το δάνειο στο εσωτερικό??

    Ολοι οσοι έχουν καταθέσεις με 2%
    ας πάρουν ομόλογα με 4%

    και όχι 6,2% που τα παίρνουν οι ξένοι.


    Το σίγουρο οτι όλοι θα αγωράσουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου για να διπλασιάσουν τα λευτά που χάνονται με το 2%

    Χμμμμ αλλα μάλων τότε και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να προσεγγισουν καταθέτες.

    ΑΡΑ τον πίνουμε για να μήν χαλάσουμε τα μαγαζάκια των τραπεζιτών εν ελλαδί.

    Επιμενίδης.

    Εαν γνωρίζει κάποιος ας γράψει γιατί κάτι δεν μου πάει καλα στο σκηνικό.Μήπως είναι οργανομένο το σχέδιο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.