8/2/10

Οδοιπορικό αγώνων και θυσιών της ΕΛΔΥΚ

Ημερολόγιο για την προσφορά της Δύναμης στον κυπριακό ελληνισμό.Η Ελληνική Δύναμη τιμά την 50χρονη ζωντανή παρουσία της στην Κύπρο με έκδοση ημερολογίου για την ιστορική δράση της.
ΣΤΑΘΜΟΙ Κιόνελι, Λάπηθος, Γερόλακκος


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Εικονογραφημένο ημερολόγιο σταθμός για την παρουσία της Δύναμης στην Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια κυκλοφόρησε η ΕΛΔΥΚ.

Στην πρώτη σελίδα κάτω από τα σύμβολα της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς εικονίζεται ο γνωστός Κύπριος βρακοφόρος που υποδέκτηκε γονατιστός το πρώτο άγημα της ΕΛΔΥΚ κατά την αποβίβασή του στο λιμάνι της ελεύθερης τότε Αμμοχώστου. Με έμβλημα το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας η εθνική ελληνική σημαία και η κρατική κυπριακή στέφονται από το ίδιο στεφάνι δάφνης. Όπως αναγράφεται στο ημερολόγιο, συμβολίζουν την ενότητα του εθνικού χώρου και το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Ο ίδιος ο διοικητής της Δύναμης Γεώργιος Θαλασινός, μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αξιωματικών γυναικών και ανδρών της Δύναμης, οικογενειών αξιωματικών και επισήμων Κυπρίων και Ελλαδιτών προσκεκλημένων δήλωσε ότι η φωτογραφία του ημερολογίου αποτυπώνει την πολύ μεγάλη αγάπη με την οποία η Κύπρος υποδέκτηκε την ΕΛΔΥΚ κατά την άφιξή της.

Η ΕΛΔΥΚ, σημειώνεται στο ημερολόγιο που επισήμως κυκλοφόρησε η Δύναμη, έχει ως κύριους πολεμικούς σταθμούς της τη μάχη του Κιόνελι στις 20 και 21 Ιουλίου 1974, τη μάχη Λαπήθου, Καραβά και Βασίλειας το 1974 όπου είχε σημαντική παρουσία στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον απεγκλωβισμό του ηρωικού 256 τ.π. της Εθνικής Φρουράς. Στη μάχη αυτή οι Εθνοφρουροί έγιναν ολοκαύτωμα στα διασταυρωμένα πυρά των όλμων του τουρκικού συντάγματος που προέλαυνε, των τουρκικών σκαφών στην ακτή και των αρμάτων μάχης του Αττίλα. Οι Ελδυκάριοι στρατιώτες σε άγνωστο χώρο βοήθησαν όσους επέζησαν να απεγκλωβιστούν και με οργανωμένο τρόπο να υποχωρήσουν προς το στενό των Πανάγρων όπου συγκροτήθηκε καθολική άμυνα. Τρίτος σημαντικός σταθμός αναφέρεται η μάχη στο χώρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στο Γερόλακκο στις 14, 15 και 16 Αυγούστου, όπου δεν έμεινε πέτρα πάνω σε πέτρα. Ο λόχος διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ έγινε ολοκαύτωμα με το όνομα της Ελλάδας και της Ελευθερίας στα χείλη. Στιγμές απείρου δόξης όπου ο μη έχων ελπίδα ζωής μάχεται τον υπέρ πάντων αγώνα και μεταλαμβάνει διά του αίματός του των αχράντων μυστηρίων. Η ΕΛΔΥΚ είναι μέρος της κυπριακής άμυνας, σημαντικό κομμάτι αυτής, κι αν ποτέ απαιτηθεί σημειώνεται στο ημερολόγιο και έχει λεχθεί κατά καιρούς από τους διοικητές της Δύναμης, είναι έτοιμη να ξαναδώσει το αίμα της και να γράψει σελίδες δόξας για την τιμή και την υπόσταση του ελληνικού έθνους. Για την ελευθερία της Κύπρου που είναι ημικατεχόμενη και αιμάσσουσα ακόμη ελληνική πατρίδα.

Η στολή του Σταυριανάκου
Στο ημερολόγιο εικονίζεται το μνημείο πεσόντων από το στρατόπεδο του ηρωικού ταγματάρχη Σταυριανάκου. Ο βαθμός τιμής του δόθηκε μετά θάνατο. Η στολή του Σταυριανάκου διεσώθη και βρίσκεται στο μουσείο της δύναμης στη Μαλούντα.
Στο μουσείο εκτίθενται όπλα της Δύναμης και μεγάλης σπουδαιότητας αντικείμενα που έχουν σχέση με την προσφορά της προς την Κύπρο. Σε αυτό το μουσείο έχει θέσει και το διασωθέν σακίδιο του νεκρού καταδρομέα από το μοιραίο «Νοράτλας».

Η ΕΛΔΥΚ το 1960, 1974, σήμερα, σε διάφορες εικόνες παρελαύνει από τις σελίδες του ημερολογίου. Παρουσιάζεται ακόμη και η κοινωνική ζωή και οι κοινωνικές εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΕΛΔΥΚ είναι κι αυτές μέρος της αποστολής της στην Κύπρο . Η Δύναμη είναι ομφάλιος λώρος που ενώνει την Κύπρο με τον εθνικό κορμό και το μητροπολιτικό Ελληνισμό.

Ωστόσο άνετα μπορεί να προστεθεί ότι η Κύπρος με τους αγώνες της ως ανάχωμα της τουρκικής προέλασης μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί μητροπολιτικό κομμάτι για άλλες πατρίδες του Ελληνισμού που έχουν χαθεί ή κινδυνεύουν με εθνική αλλοτρίωση. Ζήτω το έθνος, γιατί χωρίς βαθιά εθνική συνείδηση οι συνεκτικοί κρίκοι θα χαλαρώσουν και θα χαθεί η πατρίδα σε τουρκική αλλοτρίωση.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Μετά τήν προδοσία τού 74 κάποιοι εργολάβοι τών Αγγλικών συμφερόντων ήθελαν η ΕΛΔΥΚ νά έχει έδρα τήν Λεμεσό καί να υπάγεται στό ΓΕΕΦ.
    Εγιναν πολλά ταξιδάκια στήν Αθήνα γιά αυτό καί ασκήθηκαν σφοδρές πιέσεις.
    Ευτυχώς στό τέλος καί από... σύμπτωση η ΕΛΔΥΚ έμεινε..στήν πρώτη γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα ολα αυτα. αλλα οταν βλεπετε μικρες ελλαδικες επιχειρησεις ειδικα στην Λευκωσια τις σνομπαρετε καταλλήλως και τις οδηγειτε σε κλεισιμο αληθεια απο ποιον παιρνεται γραμμη;για μην πω ονοματα επιχειρησεων ενω σε μαγαζια Τ/κ ψητοπωλεια κτλ κανετε ουρα. Να τα βλεπει ΚΑΙ αυτα ο Καλεντεριδης και ο καυκασιος..για την 'ελληνικη' ΚIBRIS και τους Κibrisrumlar...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως γίνεται να ξεχάσαμε σε τόσο λίγο χρόνο; Πως γίνεται να κατάφεραν να δημιουργήσουν "Κυπριακή" συνείδηση και να αποβάλουν την Ελληνική ταυτότητα της Κύπρου που κρατάει από τον 14ο αιώνα π.Χ.; Ένας καθηγητής μου στο λύκειο μου είχε πει πως όταν φτάσαν πρώτη φορά στο λιμάνι του Πειραιά πέφταν και φιλούσαν την γη που φτάσαν στην μητέρα πατρίδα και ο εγγονός του πλέον μπορεί και να φωνάζει "η Κύπρος είναι Κυπριακή"... Ο Ελληνισμός άρχισε να καταστρέφεται εκ των έσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γιώργος Λιλλήκας σε βιβλίο του για την Κύπρο αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    1) Την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν το 2004

    2) Tην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 απο την Ελλάδα

    Προσθέτω το ηρωικό θάνατο του Ισαάκ και του Σολωμού

    Αυτά για να πειστούν οι όποιοι άπιστοι Θωμάδες ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι ενιαίος Ελληνικός χώρος

    Οσο για τις "μικρές" Ελλαδικές επιχειρήσεις ας κάνει κάποιος το κόπο να δεί και να πεί πόσα τουρκικά προιόντα καταναλώνει ο Ελληνικός στρατός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.