18/2/10

Έτοιμο για μαζική παραγωγή το νέο τυφέκιο του Τουρκικού Στρατού

Έτοιμο για μαζική παραγωγή είναι πλέον το Εθνικό Τυφέκιο της Τουρκίας (Mehmetçik-1), μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών που έγιναν στα πρωτότυπα μοντέλα. Tα νέα τυφέκια θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από την εγχώρια ΜΚΕΚ (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu), μετά από εξουσιοδότηση του τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας και προορίζονται να αντικαταστήσουν από το 2012 τα υπάρχοντα G3 που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το τυφέκιο βασίζεται σε βελτιωμένη έκδοση του επιτυχημένου Ηeckler & Koch HK416 με βάρος 2,6kg και διαμέτρημα 7.62×51mm.

Αντιθέτως, στις ελληνικές καλένδες παραμένει η προμήθεια σύγχρονων τυφεκίων για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος μάλλον θα συνεχίσει να βασίζεται στο κλασικό G3 των 7,62mm για πολλά χρόνια ακόμη.

Σε παλαιότερη απάντησή του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης είχε αναφέρει ότι "το υπουργείο εξετάζει διεξοδικά την αναγκαιότητα και την επιχειρησιακή σκοπιμότητα της προμήθειας των τυφεκίων 5,56 χιλιοστών για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού" προσθέτοντας ότι "λαμβάνονται υπ’ όψιν το σύγχρονο πεδίο, στο οποίο καλείται να επιχειρήσει ο Στρατός Ξηράς, καθώς και οι ραγδαία κλιμακούμενες τεχνολογικές εξελίξεις του φορητού οπλισμού, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσω της χρήσης διαφόρων εξελιγμένων τύπων τυφεκίων από συμμαχικούς στρατούς". Βέβαια τα παραπάνω έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα καθώς η πολεμική εμπειρία σε Αφγανιστάν και Ιράκ ανέδειξε την ανεπάρκεια του διαμετρήματος των 5,56mm που χρησιμοποιούν σήμερα οι Ειδικές Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι στον ακυρωθέντα διεθνή διαγωνισμό του Ελληνικού Στρατού για 112.370 σύγχρονα τυφέκια είχε επικρατήσει το G36 των 5,56mm κατασκευής της γερμανικής Ηeckler & Κoch.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com

http://sdel-ethnikathemata.blogspot.com/2010/02/blog-post_9594.html

12 σχόλια:

  1. 7,62X51 ????Και οι 2 κάνες;;; Και το πυρομαχικό 762χ51 προορίζεται για ανταρτοπόλεμο.. ή κάνω λάθος ;;;.Μπράβο τους,όταν εμείς ούτε συναρμολόγηση δεν (μπορούμε να ) ΚΆΝΟΥΜΕ.αΠΌ ΤΗΝ θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δε λες παλι καλα που δεν πηραμε τις φολες των 5.56 που κανουν μονο για σπουργιτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τεχνολογική αναβάθμιση της Τουρκίας είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση που ακολουθήθηκε βάσει σωστά οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου αμέσως μετά τη
    τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο ερευνητικός και τεχνολογικός οργανισμός TUBITAK έχει αναλάβει το βάρος αυτής της προσπάθειας με εκπληκτικά αποτελέσματα σήμερα, που εκφράζονται μέσω επιτευγμάτων στην πυραυλική και διαστημική τεχνολογία, μεταξύ άλλων. Η σημασία και η σπουδαιότητα του αναγνωρίζεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία με την υπαγωγή και έλεγχο του TUBITAK κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η Τουρκία επίσης επέτυχε η χρηματοδότηση των τεχνολογικών της προγραμμάτων να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επιτόκιο χαμηλότερο της αγοράς.
    Η όποια σύγκριση με την χώρα μας μόνο μελαγχολία φέρνει. Η αντίστοιχη του TUBITAK, Γενική Γραμματεία Ερευνάς και Τεχνολογίας της χώρας μας, αποτελεί ένα κομματικό, γραφειοκρατικό ρουσφετολογικό οργανισμό, με σκοπό μάλλον την διοχέτευση των χρηματοδοτήσεων από τους Κοινοτικούς πόρους στις τσέπες των κομματικών τρωκτικών και σε αμφίβολης ποιότητας ερευνητικά προγράμματα, παρά την σοβαρή επιστημονική έρευνα.
    Η αδιαφανής κατανομή των Κοινοτικών πόρων σχεδιάσθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και μετά υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν.Χριστοδουλάκη, με σκοπό την διοχέτευση των χρημάτων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και στις τσέπες του, αφού και ο ίδιος είχε εταιρία προώθησης ερευνητικών προγραμμάτων μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη ήδη από το 1991. Η παράδοση που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην έρευνα.. συνεχίσθηκε και επί ΝΔ. Ο τέως Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας επί ΝΔ και νυν Ευρωβουλευτής, κ. Γ. Τσουκαλάς, έστειλε το 2007 στον Εισαγγελέα τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για κατάχρηση 8 εκατ. Ευρώ, μέσω μίας «ερευνητικής» εταιρίας του κ. Μητσοτάκη που δυνητικά θα κατασκεύαζε ένα τεχνολογικό πάρκο. Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν παρουσίασε τα παραδοτέα, αλλά ούτε και τα παραστατικά!! Θα έχει ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε εάν ποτέ η υπόθεση εφτασε στο ακροατήριο η μπήκε «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» …. Το μεγάλο φαγοπότι μέσω της «επιστημονικής έρευνας» συνεχίζεται βεβαίως ακόμα και σήμερα, με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, στημένες κρίσεις ερευνητικών προτάσεων και βεβαίως μέσω κάποιων Ερευνητικών Κέντρων που είναι νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί, ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ύπαρξη νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, καμία κυβέρνηση δεν τα κατήργησε, αφού μέσω αυτών των οργανισμών γίνεται αδιαφανής διάθεση πακτωλού χρημάτων στους ημετέρους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η χώρα μας, όχι μόνο τυφέκι θα μπορέσει να κατασκευάσει, αλλά ούτε και την ποιότητα στο σουβλάκι της θα βελτιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να διευκρινήσουμε όμως ότι το "εθνικό τυφέκιο" της Τουρκίας είναι το Γερμανικό HK416!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά ρε παιδιά οι Τούρκοι, πιο διαμέτρημα υιοθετούν ?

    Το ΗΚ 416 με το 5.56 διαμέτρημα που είναι για "σπουργίτια" όπως λέει ο φίλος βαλλιστικολόγος ΚΩΣΤΑΣ

    ή

    το ΗΚ417 με το 7.62.

    Με το να παίρνεται με αντιγραφή, χωρίς έλεγχο και διόρθωση τα κείμενα από παντού, αναπαράγεται τα λάθη και τις παρανοήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να αγοράσουμε κι εμείς... φτηνά θα είναι... να τους προσφέρουμε σε αντάλλαγμα λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ'..... αγόρια μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφαιρέστε τον χάρτη της Ευρώπης που έχετε σε ανάρτησή σας παρακάτω με το όνομα ''μακεδονία'' στα σκόπια.
    Δεν υπάρχει εθνική ευαισθησία σε κανέναν σας επιτέλους;;
    Και το παίζετε και τάχα ενδιαφερόμενοι για τα εθνικά μας θέματα..μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας

    Μακεδόνας - Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουμε τόσο κολήσει σε στερεότυπα του παρελθόντος όπου οι τούρκοι ήταν οι "μπουνταλάδες" και εμείς οι..."ξύπνιοι" (τάχα μου τάχα μου) που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακόμα ότι η Τουρκία είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο (σχεδόν) με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες (υπερ)δυνάμεις ενώ εμείς παραμένουμε αυτό που ήμασταν τα τελευταία 500-600 χρόνια δηλ η...."τελευταία τρύπα του κλαρίνου" σε Ευρώπη αλλά και στο μεγαλύτερο κομάτι του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σειρά των G-3 που κατασκεύασε η ΕΒΟ (τυφέκιο, οπλοπολυβόλο, πολυβόλο) είναι μια χαρά για τη δύσκολη ώρα που βρισκόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι οπτικά σκοπευτικά για κάθε στρατιώτη πεζικού (ημέρας και νύχτας, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερους αριθμούς) και συνεχής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.Σε βάθος χρόνου,κάτι πρωτοποριακό, σαν το SCAR!
    ΕΒΡΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Τουρκοι αναπτυσσουν εθνικο τυφεκιο, και εμεις ασχολουμαστε με το εθνικο διαζυγιο της Μενεγακη. Παμε νομοτελειακα για ευθανασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΤΣΕ, ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΣΕΙ ΜΙΖΕΝΣ.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΥΤΤΑΝΕ.

    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριοι το τουρκικό όπλο είναι 5,56 και όχι 7,62 αφού ειναι βασισμένο στο γερμανικο ΗΚ416 και όχι στο ΗΚ417 που είναι 7,62. Αν πάτε στην τουρκική wikipedia το λέει καθαρά
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet%C3%A7ik-1_Piyade_T%C3%BCfe%C4%9Fi
    επίσης αν δείτε το σχήμα του γεμιστήρα και το συκρίνετε με το ΗΚ416 (5,56) θα δειτε οτι ειναι ίδιο και διαφορετικό από το ΗΚ417 που είναι 7,62

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.