17/2/10

Στην κρίση ποντάρει η Γερμανία

Η υποτίμηση του ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της
Η γερμανική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος κερδισμένος από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς έχει ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

Αυτό υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το άρθρο έρχεται να διασκεδάσει τους φόβους της γερμανικής κοινής γνώμης σύμφωνα με τους οποίους τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Ο φόβοι αυτοί, υποστηρίζει ο αρθρογράφος ο οποίος είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι αδικαιολόγητοι και οι Γερμανοί μάλλον θα πρέπει να πουν ευχαριστώ που το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ήλθε στην επιφάνεια αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή βέβαια τα γερμανικά πυρά κατά της Ελλάδας συνεχίζονται και μάλιστα από στελέχη του στενού περιβάλλοντος της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ. Ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του CDU, δήλωσε μεταξύ άλλων στο πρακτορείο Βloomberg ότι «η Ελλάδα πρέπει να χάσει το δικαίωμα ψήφου από όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που της δοθεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.».

Κι αυτό όταν το άρθρο του «Spiegel» υποστηρίζει με σαφήνεια ότι κάθε ανατίμηση του ευρώ σημαίνει ότι οι γερμανικές και γενικότερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Ακριβότερο ευρώ ακόμη και κατά ένα αμερικανικό σεντ σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές από το εξωτερικό, γεγονός που δυσκολεύει την πώληση των (γερμανικών και ευρωπαϊκών) προϊόντων στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τις εξαγωγές ακριβότερες εμποδίζοντας έτσι την διείσδυσή τους στις ξένες αγορές. Ακόμη επισημαίνεται ότι ένα υποτιμημένο ευρώ δίνει ανάσες και στηρίζει τις οικονομίες των ασθενέστερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και κατά συνέπεια να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη.

Να ευχαριστεί τους Έλληνες...
Ο αρθρογράφος του περιοδικού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι προτιμότερο να έχει κανείς ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας (λόγω αύξησης των εξαγωγών χάριν του υποτιμημένου ευρώ) παρά να κάνει φτηνές διακοπές στο εξωτερικό. Μάλιστα στο άρθρο διατυπώνεται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, η θέση ότι θα πρέπει να ευχαριστεί κανείς τους Έλληνες για το γεγονός ότι τα οικονομικά τους προβλήματα ήλθαν τώρα στην επιφάνεια. Σημειώνεται επίσης ότι το ευρώ ήταν παράλογα υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου.

Τέλος, υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και παρατηρεί ότι τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων έπεσαν την περασμένη εβδομάδα για μία ακόμη φορά.
ΝΕΑ

11 σχόλια:

  1. αφου διελυσαν τις οικονομιες του νοτου τωρα θα κανουν γιαγμα .ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ οταν καπιοι γελοιοι εθναρχες μας βαζαν στο κλουβι με τα λιονταρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The Financial Times Deutschland writes:

    "The European common currency zone was not created to guarantee peace in Europe, despite what former German Chancellor Helmut Kohl liked to tell his citizenry. Rather, it was designed to insulate industry and trade from the unpredictable ups and downs of international currency markets. How should German automakers find success in the Italian, Spanish and French markets when they were constantly confronted with the drastic devaluation of the lira, peseta and franc? Without a currency union, it would have been impossible. But a common currency among countries that follow radically different economic policies cannot go well. That was clear even to Kohl and his Finance Minister Theo Waigel."

    "They devised the trick of placing euro zone countries in shackles. Governments were required to strictly limit their influence over the economy and a public debt ceiling was mandated....

    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,678205,00.html

    Με 2 λογια. Το ευρω ειναι εφευρημα της Γερμανιας, οχι για να φερει ειρηνη στην Ευρωπη, οπως ελεγε για εσωτερικη καταναλωση ο Κωλ, αλλα για να μπορεσει η Γερμανια να διεισδυσει στις αγορες του Νοτου , οπου λογω των πιο αδυναμων νομισματων, ο Γερμανος δε μπορουσε να ειναι ανταγωνιστικος. Αναφερει χαρακτηριστικα τις Γερμανικες αυτοκινητοβιομηχανιες που δε μπορουσαν να μπουν στην Ιταλια, Ισπανια, κλπ, γιατι η υποτιμημενη λιρα και πεσετα εκαναν τους Γερμανους να μην ειναι ανταγωνιστικοι.

    Πραγματι, η FIAT μετα το ευρω, γνωρισε πρωτογνωρα προβληματα και κινδυνεψε πολλες φορες με καταστροφη κι ακομη κινδυνευει.



    Competitive products must, however, find buyers. The Club Med of debt would be served better in the long term were Germany to buy their products instead of sending tax money."

    Κι εδω πως παρα τις φωνες, τα "ανταγωνιστικα προιοντα" πρεπει να βρισκουν αγοραστες. Συμφερει οποτε σε βαθος χρονου για τη Γερμανια, να αγορασει τα προιοντα τους, αντι να στειλει τα λεφτα των φορολογουμενων.

    Με αλλα λογια, τους Γερμανους τους συμφερει να ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ελληνικα ομολογα, γιατι με τετοιο τοκο ειναι πολυ καλα προιοντα. Δε συμφερει να μας στειλουν δανειο.


    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ομως, για ολα αυτα, υπευθυνοι ειμαστε εμεις. Οι κερδοσκοποι χτυπουν εκει που τους ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Και ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Κωστα 10:37,

    Οπως λεει το παραπανω αρθρο,

    "They devised the trick of placing euro zone countries in shackles.

    Κατεστρωσαν το κολπο (οι Γερμανοι) του να βαλουν στην ευρωζωνη χωρες ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΕΣ.

    (Αλυσοδεμενη=Ελλαδα, Πορτογαλια, και αλλες ανισχυρες οικονομιες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλεόνασμα-έκπληξη στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα ύψους 574 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, έναντι ελλείμματος 1.554 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους.
    ....

    Περισσότερα στο: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/02/2010_324219

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Ελληνικό δώρο» στους εξαγωγείς

    ...
    Η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της οδήγησε το ευρώ στην έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου
    ...
    «Εάν τα προσεχή έτη, το ευρώ υποχωρήσει ελαφρώς έναντι του δολαρίου, τόσο το καλύτερο για μας», αναφέρει ο Ζαν-Ντομινίκ Σενάρντ, γενικός διευθυντής της Michelin, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ελαστικών στον κόσμο.

    Περισσότερα στο:
    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1778736

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ισχυρο ευρω φταιει η΄το διεφθαρμενο πολιτικο συστημα της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΧΑΛΑΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΕΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ...

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΙ (εχουν ξεχάσει ποσο τους χρησιμοποιησαν και στον 1ο και στο 2ο Παγκοσμιο πόλεμο). ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ "ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να σχεδίάζει και να πράττει για το κράτος του τα καλύτερα.
    Αν οι Γερμανοί τα έκαναν όλα αυτά με σκεπτικό το όφελος της Γερμανίας καλά έκαναν και τα έπραξαν.
    Εμείς που είμασταν στο ''μαθημα'' εκείνο λύπαμαι ή κοιμόμασταν.
    Εδώ έχουμε αναχθεί σε πρωτομάστορες στην διαφθορά διαπλοκή και δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε το σχέδιο τους.
    Μη τρελλαθούμε τώρα.
    Ποιος μας είπε οτι η ΕΕ είναι η μαμα χήνα που έχει κάτω από τις φτερούγες τις τα παιδιά της και ότι και αν κάνουν θα τα χαιδεύει δεν το κατάλαβαίνω.
    Τα συμφέροντα τους κοιτάνε
    με τη λογική ο΄θάνατός σου η ζωή μου...
    Μπορεί να μη μας αρέσει μπορεί ναμην είναι ηθικό αλλά η έννοια της λέξεως ηθική τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πολύ νερό ...
    Δεν τους υποστηρίζω και ούτε με νοιάζει τι κάνουν αλλά οι κύριοι (κατ' ευφημισμό )ηγέτες και νυν και τέως τα ήξεραν ή τα υπέθεταν... Αλλά το χρήμα δεν έχει εθνικότητα πατρίδα θρησκεία ...
    Απλα ας ξυπνήσουμε και εμείς λίγο είναι λίγοι είμαστε πολλοί τι θα κάνουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ.
    ΟΙ ΕΝΔΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ.
    ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ.
    ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΣΟΣΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑΤΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ "ΕΝΩΜΕΝΟ" ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ "ΖΩΝΤΑΝΟ".

    ΥΓ: ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΚΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΞΩΝΤΟΤΙΚΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΝΙΕΤ".ΜΑΚΑΡΙ, ΨΕΥΤΗΣ ΝΑ ΒΓΩ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ηθελα να γραψω δυο φρασειs που εχουν μεγαλο νοημα.

    1).Shao shuo duo zuo = λεγε λιγοτερα πραξε περισσοτερα. (Αυτο το λενε οι Κινεζοι).

    2).Το κακο που εναs ανθρωποs (ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ θα'λεγα εγω) ειναι ικανο να κανει στον εαυτο του, δεν θα μπορουσαν να του το κανουν 10 εχθροι μαζι. (Αυτο το λενε οι εβραιοι που μιλουν yiddish).

    Ειμασταν Ελλαs Ελληνων Χριστιανων και γιναμε Ελλαs αλλοδαπων ληστων.

    -Σημερα ο Ελληναs εχασε την ΕΛΠΙΔΑ -Η παγκοσμιοποιηση πολτοποιησε τις ψυχες μαs
    -Kυβερνουν ανθρωποι που δεν αγαπανε την Ελλαδα
    -Ψηφιζουμε απατριδεs

    Τωρα φοβομαστε μη χασουμε αυτα που εχουμε. Τα αξιζαμε ολα; Αξιζαμε τη θεση που μαs εδωσαν για μια ψηφο;

    Θελω να πω μια προσωπικη μου εμπειρια, προσεξτε την.

    Οταν τελειωσα το σχολειο η θεση ενοs γραμματεα στο Δημο μου ηταν κενη. Τοτε η γιαγια μου ειπε στον πατερα μου "γιατι δεν βαζειs την Δεσποινα;"

    Ο πατεραs μου μπορουσε να το κανει γιατι ηταν Δημαρχοs που ειχε σαρωσει στιs εκλογεs με Ανεξαρτητο Συνδυασμο. Και τα τρια κομματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ του προτειναν να τον στηριξουν. Δεν δεχτηκε κομματικοποιηση των εκλογων. Ελεγε "Θελω να ειμαι δικαιοs, οχι να κανω κομματικεs χαρεs. Ποιοs ειμαι εγω που θα φαω το δικιο του αλλου επειδη ανηκει σε αλλο κομμα;"

    Και τηs απανταει λοιπον τηs γιαγιαs μου "Μητερα, σαν την εγγονη σου με απολυτηριο Λυκειου ειναι ολη σχεδον η Ελλαδα. Να κερδισει με το σπαθι τηs, θα γινει διαγωνισμοs, αυτο αποφασισα". Και λεει η γιαγια μου "Κι ετσι να γινει παλι θα την παρει τη θεση, εχει βγαλει το μεγαλυτερο βαθμο στο Νομο". Και τηs λεει "Οχι, γιατι στο διαγωνισμο θα συμμετεχουν μονο πτυχιουχοι. Εχει τοσα παιδια που εχουν πτυχειο και ειναι ανεργα".

    ΔΕΝ ΜΕ ΑΔΙΚΗΣΕ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ. ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΑΝ ΕΤΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
    ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.