17/2/10

Η διεθνής εικόνα της Ελλάδος

Του Θανου Π. Ντοκου*
Είναι σαφές ότι δεν διανύουμε την καλύτερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία μας, όσον αφορά στη διεθνή εικόνα της χώρας. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι δεν δουλεύουμε αρκετά, ξοδεύουμε ασυλλόγιστα, είμαστε διεφθαρμένοι και ανέντιμοι απέναντι στους εταίρους μας, ανίκανοι να διαχειριστούμε τα του οίκου μας και γενικά ένα βάρος στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. γενικότερα.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι έτσι μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά ότι πολλές από τις κατηγορίες είναι σε σημαντικό βαθμό αληθινές. Στα πρόσφατα συμβάντα οικονομικής φύσης, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και επεισόδια από την ελληνική καθημερινότητα, που προφανώς δεν μας κολακεύουν: εκρήξεις κοινωνικής βίας, επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, σημαντικός αριθμός περιπτώσεων ντόπινγκ σε διάφορα αθλήματα, αλλά και το αρκετά χαμηλό επίπεδο των τουριστικών υποδομών και προσφερόμενων υπηρεσιών -σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος- που διαπιστώνεται από τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Δεν είμαστε, προφανώς, το μόνο κράτος που αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω προβλήματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μια χώρα που χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς και τουρίστες υψηλότερου επιπέδου, ενώ στηρίζεται και στην αρωγή των εταίρων της για να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά της προβλήματα, όσο και τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής (Τουρκία/Κυπριακό, ΠΓΔΜ) και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Εχουμε ξαναπεράσει ανάλογες περιόδους διεθνούς απαξίωσης της Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1980 ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, λόγω της συχνής μας διαφοροποίησης σε θέματα μάλλον ήσσονος εθνικής σημασίας. Η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά την περίοδο Σημίτη, όταν η Ελλάδα προσπάθησε να αποβάλλει την εσωστρέφειά της, άρχισε να παίζει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού «παιχνιδιού» και να θεωρείται ενεργό μέλος της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια επιστρέψαμε, παρά τις κάποιες εξαιρέσεις σε επίπεδο προσώπων, στις παλιές μας κακές συνήθειες.

Είναι απαραίτητο να ξανακερδίσουμε τον αυτοσεβασμό και την υπερηφάνειά μας, κάνοντας μια καινούργια αρχή σε μια σειρά τομέων που αφορούν το μέλλον της χώρας, αλλά και να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, διότι αποτελεί άυλο μεν, σημαντικό δε συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης αλλά και άσκησης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής (από μια χώρα με σημαντικά ανοιχτά ζητήματα και σε αναζήτηση περιφερειακού ρόλου). Ο πρώτος στόχος απαιτεί σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, με τομείς προτεραιότητας την παιδεία και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις απαιτούνται και στην οικονομία, τη γεωργία, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Χρειάζεται επίσης η προβολή των «νησίδων αριστείας», που σαφώς υπάρχουν σε κάθε τομέα, και η προσπάθεια επέκτασής τους για να δημιουργηθεί κάποια στιγμή η απαραίτητη κρίσιμη μάζα.

Προς τα έξω, επείγει η ανάληψη πρωτοβουλιών και η βελτίωση του μηχανισμού προβολής της χώρας. Συνολικά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη μια εθνική προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας σύμφωνα με την προτροπή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. "Συνολικά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη μια εθνική προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας σύμφωνα με την προτροπή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου."

    Πολυ σωστα! Γι'αυτο καντε και εσεις κυριε Ντοκο το πρωτο βημα προς αυτη τη κατευθυνση και παραιτηθειτε απο τη σφηκοφωλια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τη διαφορα οτι αυτη η χωρα δεν υπηρξε ποτε χωρα για το λαο της αλλα χωρα διεφθαρμενων ατομων που νεμονται την εξουσια.Μας ενοχλησε η εικονα της χωρας στο εξωτερικο ενω δεν μας ενοχλουσε καθολου η εικονα της χωρας στα ματια των Ελληνων καθ'οτι ο Ελληνας ειναι υποπροιον και συνεπως β' κατηγοριας πολιτης.Δεν μας ενοχλουσε οταν πακτωλος χρηματων διδονταν για υποκολτουριαρικες πολιτιστικες εκδηλωσεις,οταν η πολιτεια και η εκκλησια καναν εταιρειες μαιμου και νεμονταν τις επιδιτησεις και στο αντιποδα ο Ελλην επιχειρηματιας που δεν ηταν κρατικοδιαιτος επρεπε να αντιμετωπισει ενα συμφερτο διεφθαρμενων κρατικων υπαλληλων που προσπαθουσαν με μεγαλο ζηλο να τον κλεισουν γιατι δεν εδωσε μεριδιο στον αργοσχολο και γιατι δεν κρεμασε μεγαλη εικονα σε περιοπτη θεση.Και μετα ερχεται η ωρα της τυφλης δικαιοσυνης δειγμα της οποιας εχουμε με τη ΖΙΜΕΝΣ το βατοπεδι κ.λ. Γεμισε η υπαιθρος παρανομα εικονισματα μια αλλη συμφωνια διεφθαρμενου κρατους και εκκλησιας να μην πληρωνουν φορους οι υποχρεοι.Αληθεια θελαμε τους Ευρωπαιους να μας πουν για την εικονα μας δεν την γνωριζαμε η΄στρουθοκαμιλιζαμε και περιμεναμε την ευκαιρια να γινουμε συνενοχοι στη διαφθορα.Αν η οποια κυβερνηση δεν παρει τα μετρα που θα κανουν τον πολιτη να αισθανθει οτι υπαρχει ισονομια και δικαιοσυνη καμια αναπτυξη δεν θα ερθει στην Ελλαδα και θα παρακεινουμε ραγιαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΙΑΜΕΠ Ελληνικο Ιδρυμα ΑΜερικανων και Ευρωπαιων Πρακτωρων

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ HURRIYET.

    "And the blame falls on Greeks who do not like to work very much, and are fans of easy living and fun."
    ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΠ'ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΙΩ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ.

    http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=financial-fiasco-on-an-olympic-scale-2010-02-16

    Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
    ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΒΟΥΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ!
    ΔΕ ΛΕΩ, ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣἈΥΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΨΙΛΟ...Ε ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;
    Ι.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι όλα αυτά, επειδή η μικρή χώρα που λέγεται Ελλαδα, τόλμησε ν`ασκήσει μία φορά ένα ΒΕΤΟ, έστω και..ψηθηριστά.
    Αν δεν συναινέσουμε στις υποδείξεις
    των "φίλων" μας, αν δεν ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις τους (σε Κυπριακό,Αιγαίο,Θράκη,
    Σκοπιανό,Τσαμουριά), βλέπω να έρχεται το νέο `97 που θα είναι πιό "μαύρο" και πιό καταστροφικό για την πατρίδα μας.
    Α, ξέχασα και τη "φίλη" Βουλγαρία, που κατά την άποψη των Ακαδημαϊκών της, η χώρα τους είναι η μοναδική που περιβάλλεται από δικά της εδάφη.
    ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΗΤΕ!!!
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι αλλά πότε θα πάμε πάλι από την κοινωνία της εργασίας στην κοινωνία της σχόλης?

    «Α-σχολούμαι με...» λέει ο σωστός Έλληνας. Έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαζέψτε κύριε Χρυσοχοϊδη αυτούς που για το καλό της Δημόσιας Τάξης τους έβγαλες στους δρόμους. Και ανίκανοι και εγκληματικά ανεκπαίδευτοι έως υπάνθρωποι είναι….

    ΦΩΝΑΖΑΝ ΑΠΟ ΧΑΡΑ όταν γάζωσαν με 9 σφαίρες άσχετο άνθρωπο, είπανε μάρτυρες γιατί τον νόμισαν κακοποιό φτάνει!!! .

    Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι για να αξιολογηθούν αν είναι ή όχι επικίνδυνοι αυτοί που μας προστατεύουν ΕΛΕΟΣ. …..

    ΟΧΙ KAI ΑΛΛΟ ΡΕΖΙΛΙ

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.