11/2/10

Oι Στόχοι της πολιτικής της Τουρκίας στην Βοσνία


«Ιστορική» χαρακτηρίζουν στην Τουρκία τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι, και Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, καθώς αποτέλεσμα της συνάντησης -που έγινε μετά τις προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών- ήταν η Βοσνία να ορίσει τον Μπόσα Αρναβούτ, ως πρέσβη της, στο Βελιγράδι.

Ο διορισμός του νέου πρέσβη ήταν μια από τις πολλές εκκρεμότητες, που υπάρχουν στη σχέση μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας, μετά τον αιματηρό πόλεμο της δεκαετίας του `90.Ο κ. Νταβούτογλου, που εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή και ο τριμερής μηχανισμός που στήθηκε, «άλλαξαν σοβαρά την εικόνα των Βαλκανίων».

Μετά το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, η τουρκική κυβέρνηση έχει ως στόχο να φέρει και την Κροατία στη διαδικασία συμφιλίωσης . Η Τουρκική κυβέρνηση προχωρεί με δικές της προσπάθειες διαμεσολάβησης με σκοπό τον συμβιβασμό των αντιμαχόμενων πλευρών. Η πρωτοβουλία της Άγκυρας είναι ανεξάρτητη από αυτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποίες έχουν σαν σκοπό την βελτίωση της υφιστάμενης κρατικής δομής της Βοσνίας Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης ή κυβέρνηση για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Βοσνίας και για την ενίσχυση των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ΕΕ ξεκίνησε την διαδικασία χωρίς να λάβει υπόψη της σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων της Βοσνίας .

Η προσπάθεια της επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Βοσνίας σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το ΝΑΤΟ. Θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ομάδας «φίλων της Βοσνίας" στο πλαίσιο αυτών των οργανώσεων με σκοπό να επιτύχει ευρύτερη κινητοποίηση και υποστήριξη για τη Βοσνία. Πιθανά μέλη αυτής της ομάδας θεωρείται ότι θα είναι οι γειτονικές και περιφερειακές χώρες όπως η Κροατία, η Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Η Τουρκία θα ενεργεί ως εκπρόσωπος για τη Βοσνία στο ΝΑΤΟ και στη Βαλκανική πλατφόρμα, όπως είναι οι συνεδριάσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η Τουρκία ελπίζει ότι η Σλοβενία θα πράξει το ίδιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία θα παράσχει όλη την υποστήριξη που μπορεί στη Βοσνία όταν θα πάρει τη μη μόνιμη έδρα ιδιότητας μέλους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το 2010-2012

Η Τουρκία θα επιδιώξει τη συνεργασία της Νορβηγίας για τον προσδιορισμό των ελλείψεων της Βοσνίας στον τομέα της άμυνας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων καθώς και και την ενίσχυση της συνεργασίας της Βοσνίας με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι απογοητευμένη επειδή το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η Βοσνία Βοσνία - Ερζεγοβίνη εκπλήρωσε ορισμένους από τους όρους για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στη Συμμαχία, αλλά υπάρχει ακόμη μία σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν ενώ παράλληλα δεν υπήρξε απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στα ταξίδια με τις χώρες της ΕΕ.

Η εμβάθυνση της διχόνοιας ανάμεσα στις τρεις κοινότητες - Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι - επιβράδυνε τη μετάβαση της Βοσνίας από το να είναι μια χώρα υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας στο να καταστεί πλήρως λειτουργική και ανεξάρτητο κράτος. Η συμφωνίας του Dayton, με την οποία έληξε ο τετραετές Πόλεμος της Βοσνίας το 1995, παρήγαγε βιαστικά το σύνταγμα της το οποίο όμως πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η Τουρκία ανησυχεί ιδιαίτερα από τις αποσχιστικές τάσεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες πολιτικές οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία. Η Τουρκία ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη τάση της κροατικής κοινότητας στη Βοσνία να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια ξεχωριστή οντότητα, ενώ αποτελούν τμήμα της Βοσνίας-Κροατικής Ομοσπονδίας.

Οι επικείμενες εκλογές στη Βοσνία καθιστούν την κατάσταση πιο εύθραυστη δεδομένου ότι οι εθνικιστικές φωνές γίνονται πιο ισχυρές Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πρωτοβουλία τους υπερνίκησαν το πολιτικό αδιέξοδο αλλά από τον Οκτώβριο έχουν αποτύχει να παράγουν αποτελέσματα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Hurrieyt

6 σχόλια:

  1. Η Τουρκία γίνεται υπερδύναμη κάνωντας πολιτική βασισμένη στο Ισλάμ.

    Η Ελλάδα, αν και η "Μητέρα της Ορθοδοξίας" που έκανε Ορθόδοξους όλους τους άλλους λαούς και τους έδωσε το Αλφάβητο και τον πολιτισμό, ντρέπεται να μιλήσει για την Ορθοδοξία, επειδή είμαστε προτεκτοράτο της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ....ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ...ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμηθείτε, κάποτε θέματα των Βαλκανίων λύνινταν στον Αστέρα ή τελος πάντων συζητιόντουσαν στηνΕλάδα, τώρα μεταφέρονται στην Τουρκία... Τι κατάντια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BA! MIN MASTE OTI TYXI EIXAN OI AUSTRIAKOI STA VALKANIA THA EXOUN KAI OI TOURKOI!
    Christos Voulgaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προδοσια εχει το τιμημα της....
    Αφου αρνηθηκαμε τον ηγετικο μας ρολο στα Βαλκανια, ξεχνωντας το Ρηγα Φεραιο και αφησαμε τους κ. Σημιτη και Σια, να προσβαλλουν τους ιστορικους δεσμους αιματος και φιλιας με τους Σερβους -πραγμα που κρυωσε τους Ρουμανους, απομακρυνε τους Βουλγαρους και αποθηριωσε τους Αλβανους- ηλθε η ωρα της πληρωμης....Η Τουρκια ρυθμιστης των Βαλκανικων θεματων!!! Τι ντροπη...
    Και ολα αυτα γιατι....??
    Ολα αυτα για να συρθει η καποτε ενδοξη Ελλας σε χυδαιο αυτοχειριασμο.
    Ενω μας δοθηκε ιστορικη ευκαιρια να εξασφαλισουμε για χρονια τα βορεια συνορα μας, αλλου με φιλια (Σερβια, Ρουμανια) και αλλου με αναγκαστικη και γονυπετως ζητουμενη φιλια απο τριτους (Αλβανια, Σκοπια, Βουλγαρια) ωστε να ατιμετωπιζουμε απερισπαστοι την επιβουλη Τουρκια, καταντησαμε τους εταιρους μας στα Βαλκανια απο αδιαφορους εως αγρια θηρια -ετοιμα να μας κατασπαραξουν μολις πιαστουμε με τους Τουρκους!!!
    Και ολα τουτα κατ' εντολην και για χαρη της Δυσης...η οποια πολλες φορες απορει με το μεγεθος της εθελοντικης ξεφτιλας μας.
    Και δεν σταματαμε εκει αλλα θελουμε να νομιμοποιησουμε και δυο-τρια εκκατομυρια λαθρομεταναστων ωστε την ωρα του κινδυνου να μην ξερουμε πια που να πρωτοτρεξουμε.
    Ειναι φανερο οτι η Τουρκια ετοιμαζεται να επανεγκατασταθει στα Βαλκανια και τωρα κανει τη διπλωματικη προετοιμασια. Εχωμε αγγιξει το εσχατο οριο κινδυνου. Τεραστια ευθυνη εχουν οι πολιτικοι και οι προσωπικοτητες που ομιλουν για πατριδα, ελευθερια και παραδοση για τη μη υπαρξη συνολικης αντιστασης.
    Εαν εστω τωρα δεν αλλαξωμε γραμμη πλευσης μας αναμενει ακρωτηριασμος και νεος εμφυλιος πολεμος, αναμεσα στους ανθρωπους της εργασιας, της Πατριδας και του Πολιτισμου απο τη μια και τα σκουληκια της ξενοδουλειας, του εκφυλισμου, της σηψης και της διαλυσης απο την αλλη. Η εκβαση θα ειναι δεδομενη -οπως συμβαινει μετα απο καθε εθνικη τραγωδια- αλλα αυτο δεν θα χρησιμευσει στην ηδη κατακερματισμενη Ελλαδα.

    ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφηστε τους Εβραιους στην...ανησυχια τους και τα μιξοκλαματα. Αντιμετωπιστε τις ευθυνες σας και την κακη πλευρα του νεοελληνα εαυτου σας και ολα θα πανε καλυτερα.
    Ενα Ελληνικο σαλπισμα ελπιδας περιμενουν οι Βαλκανικοι λαοι και τα σκοταδια θα διαλυθουν. Εχουν και αυτοι υποφερει οπως εμεις....

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.