10/2/10

ΕΚΘΕΣΗ RAND: ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΕΡΣΜΠΑΟΥ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο

Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Περαιτέρω πιέσεις προς την Αθήνα προδικάζονται μέσω «εντατικοποίησης» των προσπαθειών της Ουάσιγκτον, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, γιατί -όπως εξηγείται σε ημιεπίσημη αμερικανική έκθεση- κινδυνεύουν από ανεπιθύμητες περιπλοκές τα ευρύτερα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Βερσμπάου - Ράσμουσεν Βερσμπάου - Ράσμουσεν Οι σχετικές υποδείξεις γίνονται σε έκθεση της χρηματοδοτούμενης από το αμερικανικό Πεντάγωνο εταιρείας RAND, στην οποία επισημαίνεται η αυξημένη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα - στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο / Κεντρική Ασία και Περσικό- κι αποφαίνεται πως σε όλες αυτές τις περιοχές «η συνεργασία της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της αμερικανικής πολιτικής».

«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση της RAND που κατ' ουσίαν αναζητεί τρόπους βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Πίεση για Αγκυρα
Εξ αντικειμένου αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αγκυρας στα ζητήματα του ενδιαφέροντός της προκειμένου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία, και αυτό είναι διάχυτο στην έκθεση της RAND, η οποία μιλάει και για «παρασκηνιακή» και όχι δημόσια πίεση στην Ευρώπη για να δεχθεί τη γείτονα στους κόλπους της.

Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως η προτεινόμενη αυξημένη παρέμβαση της Ουάσιγκτον και στο Αιγαίο θα περνά πρωτίστως μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων και οι πιέσεις θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Η γενόμενη, δε, συνάρτηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο με τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα εξεύρεση λύσης στο Αιγαίο, κάτι που, κατά πληροφορίες της «Ε», έχει μετ' επιτάσεως εισηγηθεί η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.

Οπως λέγεται εγκύρως, κατά την παρουσία του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, για την τακτική συνάντηση της Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής (HLCC) ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Βερσμπάου «χειρίστηκε» τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο ως «διμερή ζητήματα» και πρότεινε ΝΑΤΟϊκή λύση.

Κατά τον κ. Βερσμπάου, θα ήταν επιθυμητό για το «καλό της Συμμαχίας» να βρεθεί διευθέτηση ΝΑΤΟϊκή που να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, και με αυτό το σκεπτικό οι ασκήσεις στο Αιγαίο να μπουν κάτω από ΝΑΤΟϊκό μανδύα.

Κάτι, τέτοιο, βέβαια, όπως λέγεται εγκύρως, θα έθετε την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο κάτω από ΝΑΤΟϊκή κάλυψη κι έτσι, θα ανέθετε στη Συμμαχία ντε φάκτο ρόλο μεσολαβητή.

Οπως σημειώνεται από ενημερωμένο παράγοντα, οι Αμερικανοί που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes (έναντι πάντων) κι έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.

Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RAND) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις ΝΑΤΟϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων.

Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ε», στην ίδια λογική φέρεται να 'χει κινηθεί και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος εν χορώ με τους Αμερικανούς (Βερσμπάου) υπαινίσσονται και υποδεικνύουν έναν «οδικό χάρτη» («road map») στα ελληνοτουρκικά ζητήματα του Αιγαίου.

Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».

Κίνδυνος εμπλοκής
«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέγεται από τη RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια (σ.σ. παρέχονται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που ανέρχονται σε 161 φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009 και ελληνικών παραπόνων για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά).

Από Αμερικανό παράγοντα με διαχρονική αντίληψη των πραγμάτων σημειώνεται πως με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα διάλογο και συνεννόηση, γιατί γνωρίζει πως εκεί θα βρει «ανταπόκριση» λόγω της χρησιμότητάς της στους Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς.

Ας σημειωθεί ότι προ μηνών αμερικανικοί κύκλοι διέψευδαν κατηγορηματικά πως η Ουάσιγκτον προέβη σε διαβήματα προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις τουρκικές αρχές (σ.σ. ο πρέσβης τους στην Αγκυρα Τζέφρι) ,πως ουδέποτε ο Φιλ Γκόρντον, υφ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκά, είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις (σ.σ. ένα άλλο δείγμα της «αγωνίας» τους να μην «παρεξηγηθούν» από τους Τούρκους).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
dpdimas@hotmail.com

10 σχόλια:

  1. Ναι σε όλα...αλήστου μνήμης η έκφραση...Την ξέρουν καλά εκεί στο κυβερνόν κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Α! ναμην τα θέλουμε όλα δικά μας. Τον Καραμανλή τον διασύραμε (και με δικήτου ευθύνη είναι αλήθεια)όσο μπορούσαμε περισσότερο. Τώρα ο πρωθυπουργός δεν μας αρέσει (και δεν έχουμε άδικο αλλά εμείς τον ψηφίσαμε). Περιμένουμε από τον Σαμαρά (όσοι περιμένουν) αλλά κι αυτός... περιμένει, δεν ξέρω τι ακριβώς. Περιμένει πχ να γίνει πρωθυπουργός για να καταργήσει το νόμο περί μετανάστευσης, δηλαδή αφού θα "είναι Έλληνε¨" οι νόμιμοι καιθα περιμένουν τη σειρά τους οι άλλοι, ζήσε Μάη μου. Τι θέλουμε επιτέλους; Βγήκαν οι αγρότες στους δρόμους και όλοι τους καλούσαν να γυρίσουν σπίτι μπας και δεν φτάσουμε στο Π'ηλιο για το Σαββατοκύριακο. Φέραμε και ξένο πρωθυπουργό (!)να τους γυρίσει στο μαντ΄ρι και οι εθνικά υπερήφανοι Ελληνες (κόμματα, Ενώσεις εργαζομε΄νων κλπ)κομμουνισστές καιακροδεξιοί, εθνικιστές και εκκλησιαζόμενοι σιώπησαν αιδημόνως (για όποιον έχει ξεχάσει τη σημασία της λέξης αιδημοσύνη, σημαίνει ντροπή)Τι θέλουμε επιτέλους;Εγινε και μια απεργία, αρκετή γιαστάχτη στα μάτια μας. Κάποτε τη στάχτη την έρριχναν στο κεφάλι τους οι άνθρωποι σε ένδειξη μεγάλου πένθους. Αρχίζω και βλέπω φαντα΄σματα, τους ανθρώπους με σταχτη στο κεφάλι γιατί πριν να βγουν στο δρόμο κύτταξαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και είδαν απότο πράθυρο το γείτονα και έπαθαν κατάθλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΝΑΤΟ και συνολικά η Δύση, στηρίζει την Τουρκία γιατί θέλει να υπονομεύσει την ισχύ της Ρωσίας. Ταυτόχρονα η Ρωσία δεν στηρίζει ένα Δυτικό προτεκτοράτο, όπως η Ελλάδα.

    Είμαστε σε λάθος στρατόπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι τυχαίο που οι φίλοι μας
    (ΗΠΑ- Τουρκία) περίμεναν την κατά-
    ληλη στιγμή για οριστική διευθέτιση
    στο Αιγαίο.
    Η ιστορία άρχισε με την τοποθέτηση
    των τελευταίων πρωθυπουργών ,
    Σημήτη, Καραμανλή, Γ.Παπανδρέου
    οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ώς
    οι ποιό άχρηστοι και ανίκανοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας μετά την
    δικτατορία.
    Στο μεταξύ ένα λεπτό πρίν ή χώρα μας για αναγγείλει την τρίτη σε σειρά χρεωκοπία της η Τουρκία είναι πιο δυνατή απο ποτέ σε όλους τους τομείς.
    Απλώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής ήττας.
    ΟΙ συγκυρίες είναι τέτοιες που
    χαμένη θα βγεί η Ελλάς και μάλιστα
    συνθηκολογώντας δίχως μάχη .

    Ο εχθρός του Ελληνισμού δεν είναι παρά ΄μονάχα οι ίδιοι οι Ελληνες.


    ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Τουρκία είναι πιο δυνατή απο ποτέ σε όλους τους τομείς."
    Φίλε μου κάνεις λάθος,η Τουρκία δεν είναι πιο δυνατή απο ποτέ σε όλους τους τομείς!
    Καί φυσικά η Ελλάδα δεν πάει για χρεοκωπία...
    Ας ΕΝΗΜΡΩΘΟΎΜΕ ΣΩΣΤΑ,και ας μην τρώμε ότι μας σερβίρουν.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....
    ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας παραθέτω το εξής κείμενο άλλου:

    Το επικίνδυνο στην όλη ιστορία είναι η αποδοχή το 1992 (κυβέρνηση Μητσοτάκη) της εμπλοκής της Συμμαχίας στην επιτήρηση και αεράμυνα του Αιγαίου.
    Βασιζόμενοι στην αποδοχή αυτή οι Αμερικανοί προτείνουν το λεγόμενο “pairing”, δηλαδή την απο κοινού ευθύνη Ελλάδος – Τουρκίας στον επιχειρησιακό ελεγχο του Αιγαίου. Έχουν καταρτίσει και σχετικούς χάρτες “κατανομής” ευθύνης, όπου για τεχνικούς λόγους, δίδεται πρωτοκαθεδρία στα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ραντάρ) της Τουρκίας. Πλαγίως δηλαδή εκχωρείται ο ελεγχος στους Τούρκους !
    Τόσο βέβαιοι είναι ότι δεν υφίσταται λόγος εθνικού διαχωρισμού στο Αιγαίο που, όπως έχω ξαναγράψει, έχουν αφαιρέσει και την οριογραμμή στους επιχειρησιακούς χάρτες, στις εκδόσεις ante 1996 ! Όλοι δηλαδή μια οικογένεια !
    Αυτή είναι και η εννοια του “βρείτε τα”, δηλαδή δεν αναγνωρίζεται πλέον από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, Λωζάνη, FIR Αθηνών κλπ. Μια “θάλασσα ειρήνης και φιλίας” έχομε {όπως λέγουν και διάφοροι δικοί μας δήθεν “προοδευτικοί”(!)} ας ορίσωμε αποστολές επιτηρήσεως σε ΝΑΤΟικά (;) πλαίσια σαν καλοί σύμμαχοι.
    Τέλος οι διεθνείς συνθήκες, τα κυριαρχικά δικαιώματα και βεβαίως η ΑΟΖ, τα χωρικά υδατα των 12 ν.μ. και αλλοι αναχρονισμοί !


    Για την αντιγραφή,
    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ δεν είπα πως η Ελλάδα πάει για χρεοκωπία, αλλά πως είναι ήδη χρεοπωπιμένη ώς χώρα.
    Οσο για την Τουρκία ,πραγματοποιεί
    μεχρι και εξαγωγές σε προιόντα υψηλής τεχνολογίας,χώρια οι
    διπλωματικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με ΗΠΑ, Ρωσία , Ινδία,
    Ευρωπη πλήν Γαλλίας, Κίνα, και τωρα τελευταία με όλους τους Αραβες.

    Γι'αυτό φίλε μου όσο και να θέλω να κρατήσω ψηλά την κεφαλή,
    τα ίδια τα γεγονότα μου την ρίχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας ΜΆΘΟΥΜΕ να βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα,και επιτέλους λίγη αισιοδοξία και θάρρος θα μας έκανε καλό.

    Δέν θα μιλήσω για το θέμα της πίστεως,αν καί βασικό, γιατί αυτό είναι προσωπικό....


    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΥΓ:Πολύ κακομοιριά βρε παιδί μου...και λάθος οπτική γωνία.
    Το ποτήρι είναι μισογεμάτο βρε παιδια...δεν είναι μισοάδειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς ΕΥΑΓΓΕΛΟ.
    Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα, γιατί χωρίς αυτήν θα τελειώσουμε στα αλήθεια. Ομως αυτήν την εποχή, αφ΄ενός καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας-ο,τι χειρότερο αναμφιβόλως και από την άλλη, τα ίδια τα γεγονότα δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς. Είναι πολύ θετικό που υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν τα κοινά και δεν καταπίνουν αμάσητες τις διαδόσεις, φημολογίες κλπ. Πρέπει να ξέρουμε την πραγματική μας κατάσταση και όχι αυτήν που θέλουν να μας παρουσιάσουν τεχνηέντως. Υπάρχουν δυσάρεστες πλευρές αλλά και θετικές. Γι΄αυτό χρειάζεται ψύχραιμη αξιολόγηση και πίστη στον εαυτό μας. Καλό βράδυ, Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρός ΕΛΙΝΑ.
    Συμφωνῶ, ἀπολύτως!
    Ἐγρήγορση,γνώση,μελέτη,πίστη,ἐτοιμότητα.Τά θετικά εἷναι πολύ περισσότερα ἀπό τά ἀρνητικά.
    Ὁ πλοῡτος τῆς Ἑλλάδος -ὁ ὑλικός-εἷναι ἰκανός νά θρέψει 30 γενιές Ἑλλήνων.
    Ὁ δέ πνευματικός καί πολιτιστικός,νά χαράξει καινούργια ἀρχή, καί νά ἁπλώσει τό Φῶς σέ ὅλη τήν οἰκουμένη!!
    Ἀς ἐκμεταλευτοῦμε λοιπόν τό ἔδαφος τῆς πατρίδας μας, τόν πολιτισμό μας, μά πάνω ἀπό ὅλα, τήν Ἁλήθεια,τήν Πίστη μας!!
    Σε εὐχαριστῶ γιά τήν ἐπικοινωνία μαζί μου.
    Τιμή μου,μοῦ δίνει θάρρος.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.