4/2/10

TO ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΡΕOΚΟΠΙΑΣ

Toy δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Σε παράσταση του κλασικού έργου του Ντάριο Φο κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα τις επόμενες βδομάδες, με τις κοινωνικές της ομάδες να αγωνίζονται να ρίξουν, η μία στην άλλη, το κόστος του «μάρμαρου», που καλείται να πληρώσει η χώρα.
Στεναγμό ανακούφισης έβγαλαν οι εγχώριοι «έχοντες και κατέχοντες» συνειδητοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι οδεύουν, με κάποιο τρόπο, προς τη «διάσωση» της Ελλάδας, με όρο επιβολή σκληρότατης λιτότητας, κυρίως στα «συνήθη υποζύγια» (εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους). Την πείνα τους καλείται τώρα να … οργανώσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου, μαζί και την κατεδάφιση έστω και αυτού του τελείως υποτυπώδους ελληνικού κοινωνικού κράτους. Βάναυσα πληγείσα από τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η κοινωνική συνοχή της χώρας κινδυνεύει να πληγεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργηθούν παράλληλα οι προϋποθέσεις για νέες, πιο άγριες εξεγέρσεις.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως πανευρωπαϊκής σημασίας υπόδειγμα και ασφαλώς το να «πειθαρχηθεί» ο ελληνικός λαός, με άπειρα ελαττώματα μεν, αλλά και σπάνιο στην Ευρώπη πνεύμα εξέγερσης και ανεξαρτησίας, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να πειθαρχήσουν οι …καλύτερα μαθημένοι Ούγγροι ή Λιθουανοί. Γιατί τώρα έρχεται το νέο, δεύτερο κύμα της κρίσης και μαζί το ερώτημα: ποιος θα πληρώσει ένα συσσωρευμένο παγκόσμιο χρέος δεκαετιών, ποιος θα πληρώσει τα λεφτά που ξοδεύτηκαν πρόπερσι για τη σωτηρία των τραπεζών και των κεφαλαιούχων διεθνώς; Προφανώς, κανένας από τους «γκάγκστερ» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος (γιατί περί γκάγκστερ πρόκειται), όπως η Σίτι Μπανκ ή η Γκόλντμαν Σακς δεν επιθυμεί να πληρώσει!
Πίσω από το ερώτημα ποιος πληρώνει, υπάρχει και το ερώτημα «ποιος κάνει κουμάντο;». Τελειώσανε οι σαχλοσυζητήσεις περί «δημοκρατικού ελλείμματος» (όπως ονομάζουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λήψης αποφάσεων) της ΕΕ – τώρα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα επιτρέψουμε στην ‘Ενωση να οργανώνει θεσμικά, όπως είναι φτιαγμένη να κάνει, την εξουσία του χρηματιστικού κεφαλαίου επί των ευρωπαϊκών λαών, κοινωνιών και «κοινοβουλίων» με όλο και πιο διακοσμητικό ρόλο. Γι’ αυτό η απάντηση που θα δοθεί στην Ελλάδα θα παίξει μεγάλο ρόλο στο σύνολο της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης.
‘Οσο για τους εγχώριους … «έχοντες και κατέχοντες» δεν θέλουν τη χρεωκοπία της χώρας, που θα έχει και γι’ αυτούς συνέπειες, δεν έχουν όμως καμία διάθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η Αθήνα έχει περισσότερα Χάμερ από ότι η Βυρητός θωρακισμένα, κάθε Σαββατόβραδο προκαλείται συμφόρηση στο Κολωνάκι από τον στόλο των γιγαντιαίων τζιπ «αισθητικής και στυλ νεκροφόρας» που «αγκομαχάνε» στα στενά του (τα θηριώδη τζιπ είναι από τα κύρια, βασικότερα και ενδεικτικότερα σύμβολα-μέσα που χρησιμοποιεί η τάξη των διεφθαρμένων νεοπλούτων μας, για να κρύψει την πολύ πρόσφατη αγροτική της καταγωγή!). Πολλά «παιδιά του Πολυτεχνείου» διαθέτουν τώρα βίλες με κάγκελα που δεν μπορεί να ρίξει κανένα άρμα μάχης, όπως είπε μια μέρα ο Χάρυ Κλυνν. Αλλά, όλα κι όλα, αν διαβάσει κανείς τις φορολογικές και δηλώσεις πόθεν έσχες αυτών των προσώπων, που παριστάνουν την ελίτ μιας χώρας στην χρεωκοπία της οποίας συνέβαλαν όσο κανείς άλλος, τούρχεται να βάλει τα κλάματα. Τόση φτώχεια, τόση ανέχεια! Σε ποιό άλλο μέρος της υφηλίου είναι άραγε τόσο φτωχοί και έχουν παντελώς απαλλαγεί φορολογίας και οποιασδήποτε κοινωνικής υποχρέωσης οι πλούσιοι;
Ακριβώς αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μεγάλες δυσκολίες και την «επιχείρηση λιτότητα». Με ποιο ηθικό βάρος και πειστικότητα θα την επιβάλλει μια κατά τεκμήριο και ανίκανη και διεφθαρμένη πολιτική τάξη; Για να γίνει δεκτή μια τέτοια προσπάθεια, η κοινωνία δεν πρέπει μόνο να πεισθεί ότι είναι αναγκαία. Πρέπει επίσης να πεισθεί ότι είναι δίκαιη. Δεν γίνεται να πέφτει το βάρος στον φουκαρά των 1000 και 1500 ευρώ, την ίδια ώρα που επιδεικνύουν προκλητικά και ασύστολα τον πλούτο και την αναισθησία τους, γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες εργολάβοι. Δεν μπορεί να λένε αξιωματικοί ότι είναι σκληρή η ζωή τους και πρέπει να παίρνουν σύνταξη στα 45 – τι να πει ο μπετατζής δηλαδή, έχουμε τρελλαθεί όλοι σε αυτή τη χώρα; Πως θα γίνει δεκτή η λιτότητα για τους εργαζόμενους όταν, προτού ακόμα παρθούν τα μέτρα, αρχίζουν να διαρρέουν από τα Υπουργεία λόγοι εξαιρέσεων π.χ. της συγκεντρωτικής φορολόγησης εισοδήματος για τους δικαστικούς και άλλες προνομιούχες κατηγορίες;

Τι μπορεί να γίνει
Δεν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που να το προτείνουν, ούτε κοινωνική υποστήριξη στην ιδέα μιας εξόδου από το ευρώ ή μιας «χρεωκοπίας», μιας άρνησης πληρωμών. Οι δύο αυτές «λύσεις» είναι οι πιο ακραίες, «ριζοσπαστικές», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συνιστούν λύσεις για μια μοντέρνα χώρα, τόσο ενσωματωμένη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με τόσο χαμηλό επίπεδο παιδείας, τεχνολογίας, παραγωγής (και που, επιπλέον, αντιμετωπίζει πρόβλημα εξωτερικής ασφάλειας και απειλής).
Αν αποκλείσουμε αυτές τις λύσεις τι μπορεί να γίνει; Μια προσπάθεια αποφυγής του χειρότερου θα έπρεπε να περιλάβει δύο άξονες πολιτικής παρέμβασης στο εσωτερικό και δύο διεθνώς:
1. μια προσπάθεια να χτυπηθεί άγρια ο, ως επί το πλείστον, παρασιτικός, συχνά μάλιστα προϊόν διαπλοκής και διαφθοράς, πλούτος των μεσαίων και υψηλών στρωμάτων (συντριπτική φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, πολυτελών αυτοκινήτων, πολυτελώς διαβιούντων), ανόρθωση ΕΣΥ-παιδείας, επαναδημιουργία συνεταιριστικού κινήματος αγροτών και καταναλωτών, με δική του τράπεζα.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μοιάζει να υπάρχει το όραμα και η πολιτική δύναμη που να κινητοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή
2. προσπάθεια παραγωγικής αναδιάταξης, με κέντρο έναν πυρήνα κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Συνταγή καταστροφής συνιστά αντίθετα οποιαδήποτε περαιτέρω αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις και με συγκεκριμένους όρους. Γιατί, εδώ που τα λέμε, πέραν της γενικής συζήτησης για την εκποίηση του εθνικού πλούτου, διερωτάται κανείς και για τους συγκεκριμένους όρους αυτής της πολιτικής. Πως είναι δυνατόν να παίρνουν π.χ. οι Γερμανοί τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και οι Κινέζοι τα λιμάνια, χωρίς να εξασφαλίζεται τουλάχιστο η στήριξη του Βερολίνου και του Πεκίνου στα ελληνικά δημοσιονομικά ή στην εξωτερική πολιτιλκή αν χρειάζεται. Μόνο για τους λογαριασμούς τους στις οφσόρ ενδιαφέρονται οι πολιτικοί μας;
Αλλά κι εδώ πάσχουμε, αν κρίνουμε από τη σχεδόν ανυπαρξία σοβαρής συζήτησης και ιδεών παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η χώρα έχει μάθει επί πολλές δεκαετίες στο κλεψιμέικο, όχι στην επένδυση. Στενάζουν τα πανεπιστήμια από την αντιγραφή και είναι χιλιάδες που βγάζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα γράφοντας εργασίες σε φοιτητές πανεπιστημίων, γράφοντας ψεύτικα διδακτορικά κ.ο.κ. Μετά βγαίνουν οι στρατιές των αμαθών και ημιμαθών και παριστάνουν τους επιστήμονες με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

«Γεωπολιτική» και «γεωοικονομία» - οι ολέθριες συνέπειες της ατλαντικής «μονοκαλλιέργειας»
Η οικονομική και η εξωτερική πολιτική είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, παραμένουν «παγωμένες» οι σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, με το Βερολίνο, με τη Μόσχα, με τα δυνατά δηλαδή σημεία είτε στρατηγικής, είτε οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, τους φυσικούς συμμάχους της στην Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει δει ακόμα Μέρκελ, Πούτιν, Σαρκοζί και Κινέζους, έχει δει όμως δύο φορές τον Γκόρντον Μπράουν, τουλάχιστο δύο τους ανθρώπους της Γκόλντμαν Σακς και μία τον Ταγίπ Ερντογάν! Αλλά είναι ακριβώς οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είναι οι Βρετανοί κυβερνητικοί και εκδότες και οι αμερικανοεβραϊκές τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης, που χτυπάνε σα χταπόδι την Ελλάδα! Τι νόημα έχει μια τέτοια εξωτερική πολιτική; Γιατί η Αθήνα υποστηρίζει πάση δυνάμει την κεντρική επιδίωξη των ΗΠΑ στην περιοχή, τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Τουρκία, αν εισπράττει ως αντάλλαγμα κάθε είδους σφαλιάρες από την Ουάσιγκτον;
Διπλωματικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή, όπως και το ουσιαστικό «πάγωμα» των σχεδίων ελληνορωσικών αγωγών, τους οποίους υποστηρίζει διακριτικά το Βερολίνο, ευθύνονται, τουλάχιστον μερικώς, και για το μπαράζ εχθρικών για τη χώρα μας δηλώσεων Γερμανών ιθυνόντων τους τελευταίους μήνες.

Ευρώ και πολιτική
Η ελληνική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αντανακλά τη συστημική κρίση της ευρωζώνης. Ο «συνταγματικός μονεταρισμός» της συνθήκης του Μάαστριχτ συνιστά εγγύηση των κερδών του χρηματιστικού κεφαλαίου, ανεξαρτήτως οικονομικών ή κοινωνικών επιδόσεων. «Παράδοξο νόμισμα» το ευρώ δεν οδηγεί στη συνοχή, αλλά στην αποσύνθεση της Ευρώπης. Συνιστά προνομιακό εργαλείο κατεδάφισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της μεγαλύτερης ίσως κατάκτησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αφαιρώντας τη νομισματική πολιτική από τη δικαιοδοσία των κρατών, για να την αποδώσει όχι σε κάποια ομοσπονδία αλλά στους εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), καθιστώντας αδύνατες μια σειρά από άλλες δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία, η συνθήκη του Μάαστριχτ και όσες την συμπλήρωσαν, είναι και ένα μεγάλο βήμα προς τον ολοκληρωτισμό, προς μια παγκόσμια δικτατορία των Τραπεζών, του Κεφαλαίου. Αυτό μπορούσε να κρυφτεί στις εποχές της μεγάλης οικονομικής ανόδου, δεν μπορεί να κρυφτεί σε εποχές κρίσης και κατάρρευσης του συστήματος.
Δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα, είναι όμως ακατανόητο γιατί δεν έχει φωνή, γιατί περιορίζεται να εκλιπαρεί και όχι να επισημαίνει τουλάχιστο κριτικά μια πραγματικότητα που αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους, το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, φτιάχνοντας έτσι και πολιτικές συμμαχίες. Που είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας προεδρεύει μάλιστα ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός, που είναι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι και οι κάπως εθνικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς, όπως οι Γκωλικοί; Γιατί κυριαρχεί και στο δημόσιο λόγο η ευρωατλαντική ολιγαρχία;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια ηθική βλάβη, εξαιτίας των πολιτικο-οικονομικών πεπραγμένων της, της πρωτοφανούς αναξιοπιστίας και της διαφθοράς της. Στους τομείς αυτούς πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή με τον εαυτό της και να δεχθεί οποιαδήποτε μορφή διεθνούς ελέγχου. Καλό θα της κάνει άλλωστε. Από την άλλη μεριά όμως, είναι προφανές ότι εδώ βλέπουμε το κραυγαλέο έλλειμμα αξιοπιστίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ενοποίησης του οποίου, κύρια, «συνταγματική» αρχή είναι η εγγύηση των κερδών του χρηματιστικού κεφαλαίου (νομισματική σταθερότητα και αντιπληθωριστική δράση) και το οποίο λέει ότι θέλει να «ενοποιήσει» την Ευρώπη, εξοστρακίζοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της!!! Μπορεί να έχουμε φταίξει, και ασφαλώς έχουμε φταίξει, και πολύ, οι ‘Ελληνες, συνιστά όμως σοβαρή μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος η καταστροφή μιας χώρας-μέλους της ΕΕ προς… παραδειγματισμό; Δεν γνώριζε η Κομισιόν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τι γινόταν στην Ελλάδα, γιατί ανέχθηκαν και αυτές τη διαφθορά και την παραποίηση στοιχείων; Δεν κέρδιζαν, με την ανοχή αυτή, τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς, αν όχι και της ελληνικής πολιτικής; Η Ζίμενς δωροδοκούσε τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν δωροδοκούσαν ‘Ελληνες τη Ζίμενς!
Η λεγόμενη Σοσιαλιστική Διεθνής (όπως και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ακόμα και όσοι της ευρωπαϊκής Δεξιάς καταλαβαίνουν, γιατί όχι), θάπρεπε νάχουν θέσει εδώ και καιρό αυτά τα ζητήματα και πάντως, οπωσδήποτε μετά το 2005, όταν οι Γάλλοι ψηφοφόροι δήλωσαν, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη ριζική αντίθεσή τους στο οικοδόμημα του Μάαστριχτ.
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μεταφέρει την πολιτική σύγκρουση στο επίπεδο μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την πορεία της ‘Ενωσης; Τα ελληνικά συνδικάτα γιατί περιορίζονται σε διατύπωση αιτημάτων προς την κυβέρνηση και δεν πρωτοστατούν σε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια; Γιατί μας ενδιαφέρει ο Καραμανλής κι ο Παπανδρέου, ποτέ ο Μπαρόζο κι ο Αλμούνια; Η Ελλάδα θα χρησιμεύσει, εκεί που την πάνε, ως πειραματόζωο για τα σχέδια κατεδάφισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Αυτό ενδιαφέρει όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Αρκετή αυτοκριτική κάναμε στην Ευρώπη, χρειάζεται και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, δεν είναι δυνατόν να παρακαλούμε μόνο να μας λυπηθούν. Αντί οι Υπουργοί μας να επαναλαμβάνουν ανούσιες καινοτοπίες περί κερδοσκοπίας, προς καγχάζοντες εκπροσώπους των «κερδοσκόπων», που δεν είναι παρά οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του πλανήτη (η «κερδοσκοπία» είναι η … κανονική δουλειά τους). Γιατί κανείς δεν θίγει την εταιρεία του κ. Πόλσον πχ με σύμβουλο τον κ. Γκρήνσπαν, αν κάνει αυτά που της καταλογίζουν ότι κάνει, ή όποιον άλλο, όπως κατονόμασαν τουλάχιστο τον Σόρος στη διάρκεια της ασιατικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο θύμα. ‘Εχει προσφέρει εδώ και καιρό στη Γερμανία την αγορά της. Παρέχει επίσης σημαντικότατες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε υπό όρους να τις επανεξετάσει. Η Ελλάδα πρέπει να ματώσει για να βάλει τάξη στα του οίκου της, δεν μπορεί όμως να γίνει και η χώρα-καρπαζοεισπράκτορας.
KONSTANTAKOPOULOS.BLOGSPOT
EPIKAIRA

22 σχόλια:

  1. Πολύ καλό κι ενημερωτικό το άρθρο. Η Ελλάδα είναι χώρα καρπαζοεισπράκτωρας, έχει αποδεχτει αυτό το ρόλο ως μοναδική χώρα με ολοκληρωτικό πολιτικό έλλειμα. Εχει πρωθυπουργό της αμερικάνικο ανδρείκελο που ενεργεί υπερ εχθρικών συμφερόντων και αντιπολίτευση που συναινεί σε ξένη κηδεμονία επειδή έχει προσφάτως καταληστεύσει τη χώρα και ...φοβάται ! Τέτοιο κενό πολιτικής σε καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει. Γι αυτό μας προτιμούν κι ανοίγουν φαρδιά-πλατιά τα ωραία μας τα σπρεντς... ))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρε μπας κι ο Γιωργάκης έχει πάρει εντολή να παίξει το παιγνίδι των Αμερικανών να ρίξει το ευρώ; θα μου πείτε βέβαια, ότι η ελληνική οικονομία είναι μόνο το 3% του ευρώ.
    αλλά μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία και μαζί κι η Γαλλία (λιγότερο αυτή) είναι χώρες λεγόμενες ηπειρωτικές με μυαλό, περιοριζόμενο συνεχώς από παροπίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ φοβούμαι πως έχουμε πάλι μία από τα ίδια.
    Κάπως έτσι δεν ηταν τα πράγματα στην Ελλάδα, λίγο πριν έρθει το μαύρο `97;
    Βλέπει κανείς καμιά σημανική διαφορά
    ανάμεσα στον ΔΟΕ και στο σημερινό "κεφαλκλείδωμα" που μας έχουν κάνει οι φίλοι μας; (Δεν ξέρω γιατί, κάθε φορά που μιλώ για δαύτους, θυμάμαι τον Ελύτη:"Ήρθαν αμέτρητες φορές ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μου").Μήπως αυτό το "κεφαλοκλείδωμα" αποδειχθεί πιό οδυνηρό από τον ΔΟΕ;
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το άρθρο του κ. Κωνσταντακόπουλου είναι ως συνήθως διεισδυτικό και θέτει τα καίρια ζητήματα. Μια βασική ερώτηση είναι γιατί ενώ προσφέρουμε δεν παίρνουμε ανταλλάγματα. Έχω αποπειραθεί να απαντήσω στο άρθρο μου "αρμέγοντας την αγελάδα" (Ελεύθερος 4-1-10)που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο. Την επαναλαμβα΄νω: Επειδη η εκάστοτε κυρίαρχη ελιτ, από καταβολλής τους ελληνικού κράτους, παραχωρούσε τη γεωπολιτική αξία της χώρας έναντι χρηματικού ανταλλα΄γματος. Έτσι ώστε να διατηρείται στην εξουσία και να τρέφει το πελατειακό σύστημα-στήριγμα της εξουσίας της.Αποδεικνύεται όμως τόσο τυφλά αρπακτική και άπληστη που κινδυνεύει πλέον να μη μπορέι να συντηρήσει αυτό το πελατειακό σύστημα αλλά ούτε να προστατεύσει την ακεραιότητα της χώρας.
    Λύση; Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση από κανένα συλλογικό όργανο, κόμμα,κοινωνική ομάδα, συνδικάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα όσα γράφει αυτός ο κύριος έιναι φυγή από την πραγματικότητα . Το πρόβλημα είναι καθαρά Ελληνικό έχουμε μια οικονομία που είναι ¨"άδειο σακί" δεν παράγει τίποτε .Και όλος ο Ελληνικός λαός είναι γαντζωμένος απο το κράτος και το απομυζά .Και το κράτος χρεώνεται για να διατηρεί ένα στρεβλό τρόπο ζωής . Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα 500000 ,όταν η Αυστρία με τον ίδιο πληθυσμό έχει 150000 , ο μέσος μισθός τους καθαρός 2150 ευρώ το μήνα ,και σύνταξη οι γυναίκες απο τα 50 χρόνια και οι άνδρες απο τα 55 ,μέσος όρος ζωής 78 χρόνια για τους άνδρες ,86 για τις γυναίκες. Καμμία δημόσια υπηρεσία δεν λειτουργεί οι υπηρεσίες που προισφέρουν στους πολίτες άθλιες ,τουλάχιστον δύο μήνες τον χρόνο λείπουν από την δουλειά τους και στίς περισσότερες υπηρεσίες μετά τις δεκα το πρωϊ την έχουν όλοι κοπανήσει . Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις ΔΕΚΟ ,στούς Δήμους ,νομαρχίες ,νοσοκομεία . Το όργιο με την συνταγογράφηση και τα φακελάκια των γιατρών του ΕΣΥ δεν περιγράφεται. Όλος ο δημόσιος τομέας είναι εντελώς διεφθαρμένος και κανείς δεν τιμωρείται . Και όπως έχουν φτιαχθεί οι κανονισμοί απο τους συνδικαλιστές είναι πολύ δύσκολο να τιμωρηθεί κάποιος ακόμη και εάν έχει κάνει και το πιο βαρύ ποινικό αδίκημα. Εάν πάμε στην κοινωνική ασφάλιση του συνόλου του πληθυσμού οι συνταξιούχοι είναι σχεδόν όσοι οι εργαζόμενοι . Οι αναπηρικές συντάξεις είναι περισότερες από τις κανονικες αυτό σημαίνει συντάξεις σε πολυ μικρές ηλικίες και με λίγα ένσημα .Ολοι καλοπερνάνε και κλαίγονται στην τηλεόραση ,οι μόνοι φτωχοί είναι οι μετανάστες και όχι όλοι, οι Αλβανοί δουλεύουν στην οικοδομή και έχουν αποκτήσει σπίτια και περιουσίες ,και τα πρεζόνια . Οι πειβόητοι αγρότες που καταλαμβάνουν τους δρόμους κανείς απο αυτούς δεν δουλέυει ,εργάζονται γι αυτούς ανασφάλιστοι Πακιστανοί και αυτοί είναι όλοι μέρα στον καφενέ και παίζουν πρέφα .Εάν δεν είμαστε στο ευρώ η δραχμή θα είχε υποτιμηθεί και σήμερα θα αγοράζαμε το ευρώ 1200 δραχμές και οχι 340 που είναι η σημερινή ισοτιμία . Και τότε θα μου μίλαγες για φτώχεια και δυστυχία ,αυτοί που πέρνουν μσθό η σύνταξη σήμερα 600 ευρώ θα έπερναν τότε 200 . Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δούλευαν οικοδόμοι με 20 ευρώ την ημέρα . Οσον αφορά τα θηριώδη jeep που βλέπει στο Κολωνάκι και σε όλη την Αθήνα όλοι όσοι τα έχουν είναι γιατροί δικηγόροι συμβολαιογρλαφοι δημοσιογράφοι κ.λ.π και όλοι θρέφονται απο το κράτος στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βιομήχανοι διοτι δεν υπάρχουν βιομηχανίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα 05 Φεβρουαρίου 2010 10:40 π.μ.

    Πραγματικά η ανάλυση του άρθρου υποδαυλίζει και προωθεί το ξεπούλημα της χώρας στους ξένους, χωρίς να δίνει λύσεις. Ακόμη υποδαυλίζει λαϊκες εξεγέρσεις, διαχωρισμό κοινωνικών ομάδων και πάλη μεταξύ τους. Περαιτέρω σαλαμοποίηση δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να χαίρονται την ΕΕ οι Ευρωλιγούριδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη μοναδική ιστορική χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό και το μέτρο ως την πραγματική επαληθευμένη του αρμονία, προσπαθούν όλοι μετά μανίας να την κατηγορήσουν ότι είναι πρότυπο προς αποφυγήν.
    Δεν έχει διάθεση κανένας από τους αναφερόμενους στην όλο και σαφέστερη συναίσθηση ότι ο Τιτανικός του παγκόσμιου υποκοσμιοποιημένου συστήματος βουλιάζει να κάνει κάτι, εκτός από συνεχείς έως αυτό-εξαπατήσεις .
    Είναι δεδομένο όπως ανέκαθεν ότι ο τόπος αυτός θα γράψει πάλι ιστορία, χωρίς αυτούς τους εκτός ουσίας εγκάθετους εκφυλισμένους εξουσιαστές μας.
    Όταν ο προαιώνιος εχθρός της πολιτισμικής αρμονίας κάτσει φρόνημα παρά το ότι ελέγχει όλους μα όλους τους μηχανισμούς της χώρας μας, μόνο τότε θα ξεκινήσει η αναμενόμενη υποδειγματική ανάκαμψη.
    Μέχρι τότε συμμετοχή με συνδικαλιστική ταξική συνέπεια σε αγώνες υπέρ των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, τους οποίους κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιχειρούν να επιδοτήσουν όπως προ έτους τις τράπεζες εν συμπαιγνία ΝΔ ΠΑΣΟΚ

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολὺ πιθανόν, τὰ σπασμένα τῆς Εὐρώπης (λανθασμένες οἰκονομικὲς πολιτικές, μὴ ἔνταξη τῆς Τουρκίας στὴν ΕΟΚ κ.λπ.) νὰ θέλουν οἱ ἄλλοι νὰ τὰ πληρώση ἡ Ἑλλάδα.
    Ἐμεῖς τί κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ορθοδοξο τρολ ''Να χαίρονται την ΕΕ οι Ευρωλιγούριδες!
    05 Φεβρουαρίου 2010 12:13 μ.μ. ''

    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΙΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ αρχή εάν η αρχαία Ελλάδα είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά και στον σημερινό πολιτισμό αυτό δεν σημαίνει οτι όποιος δηλώνει Ελληνας πρέπει να τον τρέφει χωρίς να δουλευει η ανθρωπότητα . Αντίθετα πρέπει να τιμά την καταγωγή του και να την επιβεβαιώνει με τις πράξεις του . Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με την Ελλάδα απο την δεκαετία του 80 και μετά και ακόμη περισότερο με την σημερινή Ελλάδα . Οσον αφορά αυτόν που λέει να την "χαίρεστε ΤΗΝ ΕΕ ευρωλιγούριδες ",αυτός χωρίς την ΕΕ θα είχε πεθάνει απο την πείνα . Διότι όπως φαίνεται απο την τοποθέτηση του ούτε μορφωμένος ,είναι ούτε έξυπνος ,και ούτε έχει προσόντα εξειδίκευση και ικανότητες . Και σίγουρα ούτε θα δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιο εδώ πρέπει να πλερώνονται με το κομμάτι, αλλοιώς δεν εξηγείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ταχα θιγμενη απο τη διαφθορα της Ελλαδας, Ευρωπη εκανε οτι μπορουσε για να εχει η χωρα μας τη θλιβερη εικονα του σημερα. Ας αφησουν τη 'θλιψη' τους να εκτονωνεται στα διεθνη ΜΜΕ, γιατι στην πραγματικοτητα νοιωθουν αγρια χαρα για τα χαλια μας.
    Αυτο ακριβως ηθελαν και για αυτο ενισχυσαν και προωθησαν οτι σαπιο, αντιπαραγωγικο και μετριο εχει η πολιτικη και η οικονομια σ' αυτη τη χωρα επι 30 ολοκληρα χρονια.
    Δεν ξερουν αραγε οτι οσοι στην Ελλαδα δεν εξεβιασαν πολιτικους για να διοριστουν αλλα αγωνιστηκαν, επενδυσαν και δημιουργησαν, καταδιωχθηκαν μεχρις εξοντωσεως απο το αθλιο συστημα που ιδια η Ευρωπαικη Ενωση χρηματοδοτει?
    Δεν γνωριζουν οτι και οι λιγοστες Ελληνικες επιχειρησεις που επιβιωνουν, απειλουντε απο το συστημα αυτο που οι ιδιοι πριμοδοτησαν καθως....και απο τις ευνοουμενες δικες τους εταιρειες!!!
    Πιστοποιητικο αθωοτητας λογω βλακειας δεν θα παρετε κυριοι. Το γνωριζουμε οτι μια Ελλαδα της εργασιας, της τιμης και της αξιοπρεπειας δεν 'κολαει' στα σχεδια σας και κανατε και θα κανετε οτι μπορειτε για να παραμεινουμε στη λασπη.
    Το λογο εχουν τωρα οι δημιουργοι και οι φυλακες της χωρας τουτης ωστε να μπει τελος στην παρακμη....προς μεγαλην και πραγματικην θλιψην των 'συμμαχων' και 'εταιρων' μας. Ο καθενας στον τομεα του στην εργασια, στην πολιτικη, στην Αμυνα και τον Πολιτισμο μπορει να δημιουργει θετικη αντισταση στη σηψη και την απογοητευση. Αλλη λυση δεν εχουμε.
    ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ

    Ενας Χανιωτης

    Υ.Γ. η υποκρισια χτυπαει στα νευρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν έχεις καταλάβει η Ε.Ε δεν ενδιαφέρεται για την διαφθορά της Ελλάδας αλλά για το τεράστιο έλλειμα στον προϋπολογισμό μας . Είναι θέμα οικονομικό και ηθικό ,διότι όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ ( ευρώ ) είχαμε δεσμευθεί και υποσχεθεί ότι θα τηρούμε ωρισμένους κανόνες μεταξύ των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμα να μην υπερβαίνει κάθε χρόνο του 3,5 % του ΑΕΠ . Επίσης διότι την εξαπατάμαι και δίνουμε πλαστά στοιχεία για το έλλειμα .Αυτοί που προώθησαν το αντιπαραγωγικό μοντέλο της οικονομίας με έναν τεράστιο αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα ,ο οποίος επνιξε τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα με την γραφειοκρατία το κόστος και την διαφθορά ,είναι οι Ελληνες πολιτικοί τους οποίους εμείς ψηφίζουμε ,διότι μας αρέσει η πολιτική τους και όχι οι Ευρωπαίοι και η Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν ασχολούνται καθόλου μαζί μας είμαστε μια μικρή χώρα με μικρό πολιτικό κα οικονομικό βάρος δεν είμαστε ούτε σαν την Κίνα την Ινδία την Βραζιλία ούτε κάν στις 20 μεγαλλίτερες οικονομίες του κόσμου στους λεγόμενους G 20 . Έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τους εαυτούς μας , το σύνδρομο που έχουν οι φτωχές γεροντοκόρες απο ξεπεσμένη " αριστοκρατική " οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητε κ. Δαναλη
    απο τα γραφομενα σας ειναι φανερο οτι πλανασθε πλανην οικτραν....
    Η Ιστορια της Ελλαδας, των Βαλκανιων και της Ευρωπης δεν ξεκινησε πριν 30 χρονια με παρθενογεννεση...οταν ιδρυθηκε η ΕΟΚ.
    Το μονιμο προβλημα του νεου Ελληνικου κρατους απο τη συσταση του μεχρι σημερα ειναι οτι ποτε δεν αφεθηκε να αυτοκαθοριστει. Αντιθετα υπηρξε και ειναι θυμα συνεχων αιματηρων επιθεσεων και πολιτικων επεμβασεων απο την πλευρα των 'Ευρωπαιων' σας, οι οποιοι δεν φειδοντε κανενος εγκληματος προκειμενου να διασφαλισουν καταθλιπτικη κυριαρχια πανω στο γεωστρατηγικο χωρο της Ελλαδας.
    Με την ιδρυση του κρατους δολοφονησαν τον Κυβερνητη Καποδιστρια και μετα απο ποταμους αιματων και δακρυων των πολεμων που αυτοι ξεκινησαν, φθασαμε στην...παγιδευση του τηλεφωνου του Πρωθυπουργου Καραμανλη και τη σκυλευση της σωρου του Τασσου Παπαδοπουλου....
    Περιεργη 'αδιαφορια' εχουν για μας οι 'Ευρωπαιοι' σας. Μηπως πρεπει εσεις και αλλοι πολλοι θαυμαστες των θετικων της Ευρωπης να ξυπνησετε και να συνειδητοποιησετε το δραμα του Εθνους και τις πραγματικες αιτιες του. Θα βοηθησει αυτο παρα πολυ ωστε να συνεργαστουμε και να προσπαθησουμε να βαλουμε ταξη σε αυτο το αθλιο μορφωμα που ειναι η σημερινη Ελλαδα.

    Ενας Χανιωτης

    (του οποιου ο πατερας ετελευτησε προωρα απο την 'Ευρωπαικη' περιποιηση των Γερμανικων Στρατευματων Κατοχης....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δια κ. ΔΑΝΑΛΗ

    ''τους Ελληνες πολιτικους που εμεις ψηφιζουμε γιατι μας αρεσουν....''

    Στην τελευταια εκλογη το 32% του εκλογικου σωματος απειχε...κυριως απο αηδια...
    Η νεα κυβερνηση εκλεχτηκε παιρνοντας το 40% του υπολοιπου 68% (!!!!)
    Στις εκλογες του 2000 ο 'Γερμανος' Σημιτης κουβαλησε ακομα και με πτησεις τσαρτερ ελληνοποιημενους στο ποδι Τσετσενους κ.α., προκειμενου να φαλκιδευσει το αποτελεσμα των εκλογων.
    Παρ' ολα αυτα χαιρει απολυτης εκτιμησης της Γερμανικης πολιτικης
    (βλεπε SIEMENS) που εσεις θαυμαζετε!!!
    Καλη χωνευση.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οσον αφορά το σχόλιο του "παρατηρητή "που ονομάζει Γερμανό τον Σημίτη ,αυτό είναι απαράδεκτο .Απο πού εχεις πιστοποιητικό φυλετικής καθαρότητας να πάμε και εμείς να βγάλουμε ?Απο τον Μέγγελε η απο τον Μάρτιν Μπόρμαν ? και που είδες τους Ελληνοποιημένους Τσετσενους να ψηφίζουν για να χαλκιδεύσουν τις εκλογές ? Όσα γράφεις υποτιμούν το σύνολο του Ελληνικού λαού , ο Καβάφης λέει " τους λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες δεν θα τους δείς άν δεν τους έχεις μέσα σου" . Ολοι σε ενοχλούν και επειδή βλέπω ότι με παρακολουθείς και λές ότι θαυμάζω την SIEMENS σου λέω "ναι "διότι είχε στην Ελλάδα 3 εργοστάσια παραγωγικά που δούλευαν 6000 Έλληνες και πολλοί απο αυτούς είναι μηχανικοί με λαμπρές σπουδές. Και παράγει κουζίνες ψυγεία διακόπτες πρίζες και τηλεπικοινωνιακό υλικό . Εάν ειχαμε 30 εργοδότες σαν την SIEMENS θα είχαμε μηδενική ανεργία και το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας δεν θα ειχε έλλειμα .
    Οσον αφορά το σχόλιο του "χανιώτη" η μοίρα των μικρών λαών είναι αυτή να ακολουθούν και πολλές φορές να κηδεμονεύωνται απο τους μεγάλους . Το Σύγχρονο Ελληνικό κράτος ιδρύθηκε μετά την βύθιση του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου στην ναυμαχία του Ναβαρίνου απο τους ενωμένους στόλους της Αγγλίας Γαλλίας και Ρωσίας . Ο Ιμπραήμ είχε σβύσει σχεδόν την Ελληνική επανάσταση ,τις ονόμασαν προστάτιδες δυνάμεις . Ο Μέγας Ε .Βενιζέλος έφθασε μέχρι την Σμύρνη ακολουθώντας τα συμφέροντα των Αγγλογάλλων και ιδαίτερα των Αγγλων. Την Γερμανία κατώρθωσε να την ενώσει ο Βίσμαρκ μόλις το 1875 ,ήταν χωρισμένη σε πολλά κρατίδια , με πολλά διπλωματικά τερτίπια ,και αφού νίκησε στρατιωτικά την Γαλλία. Η συμετοχή μας στην Ε.Ε έγινε εθελοντικά και χωρίς κανείς να μας πιέσει .Αντίθετα ο Κ. Καραμανλής εξάντλησε όλη την φήμη και τήν φιλία του Ζισκάρ ντ Εσταίν ,διότι οι περισσότεροι δεν μας ήθελαν . Μας θεωρούσαν ανέτοιμους οικονομικά ,και φέρναμε μαζί μας την Ελληνοτουρκική διένεξη . Το ίδιο συνέβαινε και με την είσοδο μας στήν ΟΝΕ (ΕΥΡΏ) Ο Σημίτης εξάντλησε όλες τις δυνάμεις του και όλος ο πολιτικός κόσμος εκτός απο ΚΚΕ και Συνασποσμό . Αυτοί προτείνουν οικονομική και νομισματική ένωση με την Β. Κορέα και την Κούβα. Εάν την προτιμάτε γράφτε το να το συζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δια κ. ΔΑΝΑΛΗ 2

    Γερμανο (σε εισαγωγικα) ονομασαμε τον κ. Σημιτη γιατι ο ιδιος ηρεσκετο στην προβολη αυτης της ιδιοτητας, ως αποδειξη του 'Ευρωπαισμου' του.
    ....εδω βεβαια -στην πολιτικη πιατσα- λενε αλλα για την εθνικη-γενετικη του καταγωγη, αλλα πιθανως εσεις ζειτε καπου μακρυα και δεν τα εχετε ακουσει! Οσον αφορα τους κ.κ. Μενγκελε και Μπορμαν σας τους χαριζω γιατι ηταν πρωτοποροι της 'Νεας Ταξης Πραγματων', της 'Ευρωπαικης ανωτεροτητας', του θεωρηματος που προβαλετε οτι 'οι μικροι λαοι να σκυβουν στους Μεγαλους' (και μεις επειδη δεν σκυψαμε, μας εκαψαν και μας σκοτωσαν...οι Ευρωπαιοι σας).
    Οσο για τη SIEMENS που εφτιαχνε μπριζες στην Ελλαδα κανενα προβλημα δεν εχουμε. Ειμαστε ηθικα ανωτεροι και παρα το κακο που μας εκαναν, τους δεχτηκαμε ως επενδυτες και τουριστες και δωσαμε και γη για τα στρατιωτικα τους νεκροταφεια μετα τον Β' Πολεμο που αυτοι ξεκινησαν.
    Προβλημα εχουμε με τη SIEMENS που εξαγοραζε Ελληνες πολιτικους για να κλεινοντε συμφωνιες σε βαρος του Ελληνικου Δημοσιου....και που η Ευρωπαικη Γερμανικη σας Δικαιοσυνη κρατα εκει το βασικο διαχειριστη της κομπινας αυτης στο απυροβλητο!!
    Τωρα για τα υποβρυχια που γερνουν(!!) και η Γερμανια απαιτει να τα παρουμε για να πνιγουν τα πληρωματα μας, τι να πουμε??
    Οσο για την ελληνοποιηση ακομα και Τσετσενων με σκοπο τη φαλκιδευση των εκλογων του 2000, αν ζουσατε στην Ελλαδα θα ειχατε παρατηρησει δεκαδες καταγγελτικων εκπομπων στην Τηλεοραση και εκατονταδες καταγγελτικων σχολιων στον Τυπο....που δεν απαντηθηκαν ποτε!!
    (Το 'χε αυτο το κουσουρι ο κ. Σημιτης - στα δυσαρεστα να κανει πως δεν ακουει...)

    κ. ΔΑΝΑΛΗ
    Ειμεθα σιγουροι πως δεν ζειτε στην Πατριδα και μαθενετε τα νεα -και το χειροτερο την Ιστορια του Γενους σας- απο ξενες φυλλαδες και εκδοσεις....Μη στεναχωριεστε βεβαια γιατι το ιδιο εχουν παθει και πολλοι Ελληνες που κατοικουν εδω.
    Παρακαλω αφηστε την αλαζονεια του υπαλληλου πολυεθνικης εταιρειας και σκυψετε πανω στα προβληματα του τοπου σας με στοργη και οχι αφορισμους.
    ....ειμαστε χαλια, το γνωριζουμε....μας κατηντησαν με σχεδιο χαλια γιατι μας ετοιμαζουν και αλλα δεινα και πρεπει να μας βρουν γονατιστους. Αγαπηστε και βοηθηστε την Πατριδα και θα νοιωσετε καλυτερα.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λέτε ότι μαθένω τα νέα και το χειρότερο την ιστορία της πατρίδας μας από ξένα έντυπα και φυλάδες,αλλά εσείς που την ξέρετε καλά και σωστά δεν μας την λέτε να την μάθουμε. Δεν είμαι υπάλληλος πολυεθνικής ,ούτε έχω κάποιο συμφέρον απο πολυεθνικές . Οι παραινέσεις σας μου θυμίζουν κήρυγμα ,και συνήθως αυτά έχουν πολύ υποκρισία . Προσπαθώ να βοηθάω την πατρίδα εκπληρώνοντας τίμια και νόμιμα τα καθήκοντα μου σαν πολίτης . Και νομίζω ότι εξυπηρετώ την πατρίδα μου μιλώντας με ειλικρίνεια και εντοπίζοντας τα λαθεμένα σημεία λειτουργίας αυτής της κοινωνίας ,και τις στρεβλές νοοτροπίες οι οποίες δημιουργούν τις αιτίες της παρακμής . Οποιος διαφωνεί μπορεί με επιχειρήματα να αντικρούσει τις απόψεις μου . Αυτό δεν το είδα απο κανέναν μέχρι στιγμής .Η μεσιανική αντίληψη κάποιων ότι σώζουν η θα σώσουν την πατρίδα έχει οδηγήσει πολλές φορές και στην πρόσφατη ιστορία σε ακρότητες και εθνικές τραγωδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σπυρο, σε ευχαριστω για την αναλυση, και την προσφορα σου!

    Με βρισκεις συμφωνο!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητε κ. Δαναλη

    Σε συγκεκριμενα ερωτηματα και απαντησεις καθως και παραθεση γεγονοτων ανταποκριθηκατε με ασαφειες διαφυγης -και οργιλες καποιες στιγμες.
    Σας καταλαβαινω. Εχετε πολυ υψηλα στη σκεψη σας το 'Ευρωπαικο' ιδεολογημα και δεν σας αρεσει να το καταριπτουν.
    Ας ειναι....Ο καιρος θα σας δειξει το κιβδηλο του εγχειρηματος.
    Οτι σας εγραψα ηταν προιον πονου και αγωνιας για τη χωρα μας, που οντως αξιζε καλυτερης τυχης.
    ....τωρα για τις νομισματικες ενωσεις με τη Βορειο Κορεα κλπ, εχω να σας πληροφορησω οτι στον κοσμο αναδυθηκαν νεες οικονομικες δυναμεις οπως Ινδια, Κινα, Ρωσια και Βραζιλια που ολες εχουν φιλικη διαθεση προς την Ελλαδα -και οχι διαθεση κατασπαραξης οπως η τωρινη Δυση....

    Κλεινοντας θα σας ρωτησω:
    α) εχετε παει ποτε στην Κουβα ?
    β) γνωριζετε πως το μεγαλυτερο μερος εισαγωγων -του απαραιτητου για τις ΗΠΑ- πετρελαιου, προερχεται απο τη Βενεζουελα του....Ουγκο Τσαβες ??

    Καταληγω: ο κοσμος δεν ειναι οπως σας ειπαν οτι ειναι...

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σπυρο, σε ευχαριστω για την αναλυση, και την προσφορα σου!

    Με βρισκεις συμφωνο!

    “... Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους … Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, όποτε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολοαπόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ε.Ε.!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ’ ό,τι παράγεται και σ’ ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου. ... “
    ( Παναγιώτης Κονδύλης,1.2.2010. Καλό μήνα με αντί-αρλουμπολογικά κείμενα: Προφητικά αποσπάσματα του Παναγιώτη Κονδύλη, http://www.ifestos.edu.gr/ )

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.